Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

opinie użytkowników o zastosowanych olejach w Civic IX

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• .oczywiście zgodnie z przepisami to patrząc w tabelkę będzie to dobry całoroczny wybór 5W40 Helix ?
    jak najbardziej dobry olej na z gazu ziemnego (baza GTL) sprawdzony i chwalony środek smarny na polskich i zagranicznych forach olejowych maniaków. Tak na poważnie to wybrałeś dobrą ochronę silnika.
    4gen D15B2/VW Polo AKV/8gen R18A2/407 9HZ/8gen L13A7
    Mój samochód: http://www.civicforum.pl/showthread....AN-Civic-R18A2
    https://www.civicforum.pl/showthread...L13A7-Wiferide

Comment

• I właśnie ochrona silnika dla mnie jest priorytetem

Comment

• Bardzo dobry wybór.
        Tylko kup w sprawdzonym sklepie żebyś nie trafił na podróbkę

Comment

• wczoraj wymieniłem olej na Shell 5w30 HELIX ULTRA A3 B3
          Za kilka miesiecy dam znac czy zauwazylem jakies zmiany

Zamieszczone przez luzny41 Zobacz posta
          Bardzo dobry wybór.
          Tylko kup w sprawdzonym sklepie żebyś nie trafił na podróbkę
          podróbkę? Oleju? :> https://allegro.pl/oferta/4l-olej-sh...zka-8716205688 kupiłem tu, jest szansa że podje*ka?

Comment

• Zamieszczone przez thunderloq Zobacz posta
            podróbkę? Oleju? :> https://allegro.pl/oferta/4l-olej-sh...zka-8716205688 kupiłem tu, jest szansa że podje*ka?
            Oleje to bardzo często podrabiane produkty, zwłaszcza te najbardziej popularne np. motul, castrol, mobil. Dlatego trzeba kupować najlepiej od autoryzowanych sprzedawców. SHELLa można kupić na przykład w ich oficjalnym sklepie na allegro...
            Moje FD7

Comment

• Zamieszczone przez Ahc9 Zobacz posta
              Do tej pory ze względu na problem z tłokami w trasie (w okresie letnim białystok-augustów co tydzień) nie korzystałem z możliwości auta [...] to patrząc w tabelkę będzie to dobry całoroczny wybór 5W40 Helix ?
              Na czym polegał ten problem z tłokami ? Gdzieś go przeoczyłem może...
              Widzę, że rocznik 2012, więc jesteś jednym z nielicznych, którym nie bierze oleju. Też od kilku lat zalewam Shell 5W40, ale mam LPG. Oleju brał ok. 1l/10 000 km, a ostatnio sporo mniej z nieznanych jeszcze powodów.

Comment

• Zamieszczone przez arkan Zobacz posta
                Na czym polegał ten problem z tłokami ?
                Temat "przyklejony" Remont silnika tłoki R1A_R3A rocznik 2012 - Zbiórka

Cały temat jest o tym, najważniejsze wpisy to kilka - kilkanaście pierwszych stron, potem to już dywagacje.
                Kierownik Działu Diesla

Comment

• Zamieszczone przez arkan Zobacz posta
                  Oleju brał ok. 1l/10 000 km, a ostatnio sporo mniej z nieznanych jeszcze powodów.
                  ... może przestałeś hamować silnikiem. Ma to duży wpływ na pobór oleju. Zwłaszcza gdy jest on jeszcze zimny.

Comment

• Zamieszczone przez Cojakco Zobacz posta
                    ... może przestałeś hamować silnikiem. Ma to duży wpływ na pobór oleju. Zwłaszcza gdy jest on jeszcze zimny.
                    Nigdy tego specjalnie nie robiłem. Styl jazdy się nie zmienił: dużo krótkich odcinków, w dużym mieście, czasem dłuższe trasy bez spowalniania..

Comment

• A jaki olej masz aktualnie zalany?
                      U mnie spalanie oleju spadło,ale związane to jest z ograniczeniem hamowania silnikiem.

Comment

• Zamieszczone przez luzny41 Zobacz posta
                        A jaki olej masz aktualnie zalany?
                        Shell Helix Ultra 5w40 już od kilku wymian co 10 tyś. km.

Comment

• Taki malutki OFFTOP, do Volvo S40 mam przy silniku naklejkę żeby lać SAE 5W-30 WSS M2C913-B
                          jak wpisuje takie parametry w google wyskakuje mi tylko olej Forda, szukam Castrola o takich paramterach, czy to bedzie po prostu 5W30 A5/B5?

volvo.jpg
                          Last edited by thunderloq; 13-08-2020, 11:49.

Comment

• To oznaczenie olejowe forda pewnie w volwiaczu siedzi silnik tdci/D4, do tego silnika proponują właśnie olej ACEA:B5 czyli olej do oszczędzania paliwa będzie to 5W30. Jak castrol to będzie castrol magnatec lub titanium 5W30 A5/B5
                            4gen D15B2/VW Polo AKV/8gen R18A2/407 9HZ/8gen L13A7
                            Mój samochód: http://www.civicforum.pl/showthread....AN-Civic-R18A2
                            https://www.civicforum.pl/showthread...L13A7-Wiferide

Comment

• Ja dzięki obszernej analizie na temat olejów silnikowych którą wyłoży "rambo 7", drugi sezon jeżdżę na oleju Revenol SSL 0W-40.
                              06C39CC0-3F8A-4BC5-B6FE-79B2A8061105.jpg
                              Przebiegi głównie krótkie 7 km do i z pracy, ale też 2 lata pod rząd wypady do Chorwacji po ponad 3000 km w obie strony, często z prędkościami 140 km/h przez wiele kilometrów, przy temperaturach 30 stopni C. Zero zużycia, zalewam 4 L i po 10-13 tys. km wymieniam na nowy, bez dolewek. Obecny przebieg 93000 km.
                              Last edited by piternevada; 21-08-2020, 23:27.

Comment

• Zamieszczone przez piternevada Zobacz posta
                                Ja dzięki obszernej analizie na temat olejów silnikowych którą wyłoży "rambo 7", drugi sezon jeżdżę na oleju Revenol SSL 0W-40.
                                [ATTACH=CONFIG]54118[/ATTACH]
                                Przebiegi głównie krótkie 7 km do i z pracy, ale też 2 lata pod rząd wypady do Chorwacji po ponad 3000 km w obie strony, często z prędkościami 140 km/h przez wiele kilometrów, przy temperaturach 30 stopni C. Zero zużycia, zalewam 4 L i po 10-13 tys. km wymieniam na nowy, bez dolewek. Obecny przebieg 93000 km.
                                Witam
                                Planuję wymienić olej i czy ten Revenol SSL 0W-40 będzie odpowiedni do 1.8 vtec? Jestem motoryzacyjnym laikiem i moja wiedza w tym zakresie jest podstawowa, ale w podobny sposób (jak wyżej) użytkuje swoje auto więc kieruje się głównie tym podobieństwem.
                                I jeszcze mam prośbę, gdzie mogę znaleźć obszerną analizę olejów silnikowych rambo7 ?
                                Last edited by generis; 21-09-2020, 12:22.

Comment

Working...
                                X