Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

opinie użytkowników o zastosowanych olejach w Civic IX

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• ale tu cicho
    Panowie zastanawiam się nad zakupem kolejnego oleju do Hondy CIVIC IX 1.8 i-VTEC z LPG
    Aktualnie użytkuje Castrol 5W-30 full synthetic
    Ostatnia wymiana prawie 13 tys temu, więc runa mówią żebym to jak najszybciej uczynił
    jakieś sugestie? Zostać przy 5W-30? coś zmienić ? Może inna firma? Motul?
    jeżdżę na LPG, na postoju mam minimalne drżenia na pb i na lpg ale podobno ten typ tak ma

Comment

• Moja Honda lata na LPG a wlewam olej MOTUL 300V TROPHY 0W40
      Jestem zadowolony. Ten olej przewyższa normy ACEA i API
      Wymiana co 10tyś.
      Last edited by wins__76; 28-07-2020, 19:47.

Comment

• Zamieszczone przez thunderloq Zobacz posta
        nie wiadomo czy on jest full czy nie full, pewnie technologia syntetyczna a nie full. Konkretnie nie powiedziałeś jaki miałeś olej, bo olejów Castrola o tym SAE są 3 rodzaje. Trudno wywróżyć co tam wlałeś? (drżenie silnika to nie do oleju).
        Kierownik Działu Diesla

Comment

• Zamieszczone przez rambo7 Zobacz posta
          nie wiadomo czy on jest full czy nie full, pewnie technologia syntetyczna a nie full. Konkretnie nie powiedziałeś jaki miałeś olej, bo olejów Castrola o tym SAE są 3 rodzaje. Trudno wywróżyć co tam wlałeś? (drżenie silnika to nie do oleju).
          O taki
          castrol.jpg

Comment

O taki
            To już go wylej i do utylizacji(olej HC acea C3, niskopopiołowy, niezgodny z instrukcją obsługi samochodu, dedykowany do samochodów grupy VAG).
            Last edited by gkill; 30-07-2020, 11:42.

Comment

• Oleje o niskiej zawartości popiołów nie są wskazane przy użytkowaniu samochodu na lpg.

Comment

• Zamieszczone przez luzny41 Zobacz posta
                Oleje o niskiej zawartości popiołów nie są wskazane przy użytkowaniu samochodu na lpg.
                Co ma piernik do wiatraka ?
                Bez obrazy [emoji6]

Wysłane z mojego ASUS_X00TD przy użyciu Tapatalka

Comment

• Siara chroni silnik.....

Comment

• Zamieszczone przez gkill Zobacz posta
                    Siara chroni silnik.....
                    A w przypadku paliw płynnych, nie chroni ?
                    I żre metal ? Aluminium ?
                    Tak wykazuje pewne właściwośći smarne , lecz to było dawno , dzisiaj są inne patenty, znacznie lepsze.

Wysłane z mojego ASUS_X00TD przy użyciu Tapatalka
                    Last edited by Bodex1; 30-07-2020, 14:13.

Comment

no to to co pokazałeś - wpis #1669 .. to jak pisze gkill weź to wylej.
                      Ukradli Ci Instrukcję Obsługi ..czy co ?
                      Zapamiętaj jedno raz na zawsze, w życiu nie kupujemy oleju z napisem" Professional" ani z napisem "Longlife" to tak na pierwszy rzut oka. Bo widzę żę nie wiesz w czym on jest profesjonalny, no na pewno nie w tym, w czym byś chciał aby był. "Longlife" to wymysł WV do silników samochodów flotowych dla zmniejszenia kosztów utrzymania floty. (oczywiście taki był zamysł, a życie pokazuje co innego, widać co się z silnikami WV dzieje, to obecnie najgorszy szajs).
                      No to tyle wiadomo patrząc na tą stronę opakowania.
                      Druga strona opakowania jest zdecydowanie ważniejsza i ona powinna być Twoją wyrocznią , tam masz napisane ACEA. W Instrukcji Masz napisane ACEA.
                      Weź Książkę teraz w rękę otwórz na str o oleju i porównaj co rekomenduje Honda ..a co Ty nalałeś.
                      No i żeby nie było, Castrol robi bardzo dobre oleje, tylko jak ludzie leją nie zważając co leją, to potem są opinie z sufitu o Marce jak Castrol.

Edit:
                      Zamieszczone przez Bodex1 Zobacz posta
                      A w przypadku paliw płynnych,
                      siara.
                      Orlen podaje: Siarka ma duży wpływ na wielkość i rodzaj emisji spalin z samochodu oraz własności korozyjne paliwa. Siarka niszczy katalizator obniżając jego wydajność i sprawność. Obniżenie jej zawartości wpływa na zmniejszenie ilości szkodliwych substancji w spalinach samochodu.
                      Zamieszczone przez Bodex1 Zobacz posta
                      I żre metal ? Aluminium ?
                      znowu się zagalopowałeś , sama siarka w paliwie nie jest tak szkodliwa dla silnika, jak spaliny dla wydechu. Problem to spaliny czyli uboczne produkty spalania jak frakcje kwasu siarkawego i siarkowego i to jest tylko w rurze wydechowej. Zatem jakiemu aluminium szkodzi? W wydechu aluminium nie ma.
                      Last edited by rambo7; 30-07-2020, 14:41.
                      Kierownik Działu Diesla

Comment

• Są oleje lepsze i gorsze, lepiej lub gorzej dopasowane do wymogów producenta, ale jak ktoś już nabył świeży olej, to niech sobie go zaleje i spokojnie jeździ. R18 to jest silnik starszej generacji i nie wymaga jakiejś specjalnej troski, jeśli idzie o wybór oleju. Za rok sobie gość może dobierze coś lepiej pasującego. Ale wylewać??? Mogę nawet udzielić osobistej gwarancji, że silnikowi ten olej nie zaszkodzi.
                        Czerwony Civic UFO 1,8 FK2 MY2007 -> http://www.civicforum.pl/showthread....ack-FK2-by-Pik
                        Czerwony Leon Cupra 2.0 5F MY2016 -> http://www.civicforum.pl/showthread....-Leon-Cupra-5F

Comment

• Panowie a przy małym przebiegu 7000 km i roku wymieniać olej czy spokojnie ze 2 mce przeciągnąć?

Comment

• Zamieszczone przez Bodex1 Zobacz posta
                            dzisiaj są inne patenty, znacznie lepsze.
                            Hmm ciężko powiedzieć czy są lepsze.. tyle się naczytałem na temat "konstrukcji" olejów silnikowych do cywilnych aut i z tego co zauważyłem, to ciągle stosowane są wymyślone 80lat temu, dodatki typu ZDDP.. tyle, że w mniejszej lub ciut większej ilości.. a więc te nasze ACEA Ax / Cx.. jedynie co się zmieniło w "nowszych" czasach to coraz częściej dodają różnego rodzaju modyfikatory tarcia, razem w parze zmniejszania lepkości oleju.

Zamieszczone przez Bartek___123 Zobacz posta
                            Panowie a przy małym przebiegu 7000 km i roku wymieniać olej czy spokojnie ze 2 mce przeciągnąć?
                            Spokojnie możesz przeciągnąć nawet o pół roku.. twój olej nie stracił właściwości.
                            Moja łódka Civic..
                            Mój "klekocik" Ceed..
                            New... "Japończyk" e:Hev 2.0
                            Coś na temat olejów..

Comment

• Zamieszczone przez rambo7 Zobacz posta
                              nie cytujemy całości wypowiedzi.
                              r7.
                              już 13k km nalatał, samochód stoi i czeka na nowy olej.
                              Jaki proponujecie biorąc pod uwage że jeździł 5W-30 a auto ma LPG ?
                              Last edited by rambo7; 31-07-2020, 09:08.

Comment

• Jeśli się coś sprawdza, to sugeruję nie zmieniać. Jednak Ty masz młode auto i póki młode to Arpuc nawet daje gwarancję
                                Zamieszczone przez Arpuc Zobacz posta
                                Mogę nawet udzielić osobistej gwarancji, że silnikowi ten olej nie zaszkodzi.
                                oczywiście i ja też dam . ale tak jak ASO tylko na rok, a potem... to będzie twój problem. Więc pytanie ... co zrobisz za 2 lata jak zacznie brać olej? ...co? będziesz naparowywał gniazda zaworowe?
                                Z młodym silnikiem jak z młodocianym pijakiem, póki młody to daje radę nic po nim nie widać, ale po kilku latach wyobrażasz sobie jak taki typ wygląda? jak olej jest nieodpowiedni to z silnikiem będzie tak samo . Od razu to go szlag nie trafi, nie ma takiej opcji. Chodzi o to byś za rok tu nie pisał "panowie rok był spokój i zaczął brać olej" bo takich tematów jest kilkanaście może z 30.
                                Jeśli chcesz zmienić, a masz lpg to na spokojnie przemyśl w dobór pod kątem zabezpieczenia gniazd zaworów, to przy lpg jest najistotniejsze, bo tam, od tego obszaru mechaniki zaczynają się problemy z poborem oleju w hondach stosując niewłączany olej. Poczytaj tematy - a jest ich kilka o treści "po założeniu instalacji po roku zaczął brać olej". Tam było dyskutowane co nalać.
                                Z mojego doświadczenia wynika że przy instalacji lpg nie ma "najlepszego oleju", nie wiem czy to zależy od kondycji silnika gdy podjęto decyzję o założeniu lpg? czy od instalacji lpg? Bardzo różnie bywa jednemu silnikowi z lpg dany olej nie szkodzi innemu szkodzi.
                                Last edited by rambo7; 31-07-2020, 09:24.
                                Kierownik Działu Diesla

Comment

Working...
                                X