Zamieszczone przez Fyrkes
Zobacz posta
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Czy jest specjalny olej do Civic Type R FK8 (X gen) ?
Collapse
X
-
Last edited by Waldek.; 22-05-2020, 23:49.
-
Zamieszczone przez Fyrkes Zobacz postaSzanowny Waldku, to jaką temperaturę ma olej w Fk8 jak lecisz 270?
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Nawet już się zastanawiam nad zmniejszeniem interwału wymiany do 5 tyś.
Comment
-
Ja swoje robie co 10 kkm.
W drugim aucie miałem zalanego Motula 300V 15w50 i szlak trafił panewkę. Mocowo to samo co Honda, pojemność ta sama, tylko 4 łap. W komorze silnika to piekło w porównaniu do Civica.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Comment
-
Znalazłem coś takiego na niemieckim forum
,, Wszyscy faceci w niemieckim TCR Civic Turbo używają Motul 300V 10W40.
Długo mogłem rozmawiać z inżynierem JAS, powiedział mi również, że olej ten można również bardzo dobrze wykorzystać w silniku produkcyjnym. (W TCR silnik ma również zapas).
Ze względu na układ dolotowy i wydechowy samochód ma około 340 KM, jednostka sterująca FIA musi być zaprogramowana tak, aby osiągnąć maksymalnie 330 KM.
Chłodzenie oleju silnikowego jest oczywiście genialne w przypadku tego TCR; zgodnie z zapisem danych Motec, TCR osiąga maksymalną temperaturę oleju 85 stopni C na Nordschleife.''
Ogólnie piszą o olejach podobnie jak Wy. Odnośnie 300V to myślę że lepszym wyborem będzie 0w-40 lub 5W-40 z względu na ilość zimnych startów. No chyba że ktoś używa auto tylko na tor, to wtedy 10w-40.
Mialem ostatnio rozmowę z technikiem z Hondy i powiedział że w CTR nie mam żadnego GPF tylko zwykły katalizator, nie wiem co o tym myśleć. Co Wy o tym myślicie?
Natomiast jeśli chodzi o o ciężką zmianę biegów 1,2,3 gdy zimna skrzynia to jest to przez to że te biegi mają podwójne synchronizatory i gesty olej powoduje ten opór.
Comment
-
Zamieszczone przez amator123honda Zobacz postaTu nie jest potrzebna wiedza o oleju ale przyspieszony kurs podejmowania decyzji. )
Comment
-
Mowilem co do wyboru oleju.
W kwestii GPF czy katalizatora wystarczy poczytac jaka jest ich budowa i czym sie roznia. A zweryfikowac pod podwoziem. Nie interesowalo mnie to, bedziesz mial dodatkowa puszke w wydechu, bo kat jest zaraz na wyjsciu z silnika.Last edited by amator123honda; 01-06-2020, 15:52.
Comment
-
Zamieszczone przez Waldek. Zobacz postaOdnośnie 300V to myślę że lepszym wyborem będzie 0w-40 lub 5W-40 z względu na ilość zimnych startów. No chyba że ktoś używa auto tylko na tor, to wtedy 10w-40.chodź seria V300 ma dużo modyfikatora tarcia.. tak wiec nie wiadomo.
Last edited by Grzechu; 01-06-2020, 21:20.
Comment
-
zacytuję samego siebie "Nakupiłem go i wymieniłem już w CTR, aucie żony, traktorku i motorze." do zwykłej kosiarki również go wlałem (ostatnio).nic się jeszcze nie zatarło, a tak serio, cieszy się mi gęba, że znalazłem coś po taniości i w dodatku coś dobrego (również dzięki Tobie, Grzechowi i Rambo), lepiej mi się śpi.
Comment
Comment