Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Czy jest specjalny olej do Civic Type R FK8 (X gen) ?

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Zamieszczone przez radekr Zobacz posta
    Podobno takie przepisy od tego roku, czy mieliście podobne sytuacje w ASO?
    Zmieniałem w tym roku olej i nie doliczono za utylizację ale pewnie to był ostatni raz bez opłaty . Skoro jedno ASO wzięło to inne też pójdą tą drogą

Comment

• Zamieszczone przez radekr Zobacz posta
      Rok minął, przejechane 6000km i olej wymieniony na Shell Helix Ultra 5W-40. Ciekawostka w ASO skasowali mnie 46,5zł za utylizację oleju bo przyjechałem ze swoim. Podobno takie przepisy od tego roku, czy mieliście podobne sytuacje w ASO?
      W czerwcu serwisowalem. O niczym takim nie wspominali.

Comment

• Zamieszczone przez amator123honda Zobacz posta
        W czerwcu serwisowalem. O niczym takim nie wspominali.
        W piątek jade na wymianę z IX to dam znać.
        Civic 2014 lifestyle

Comment

• Idzie nowe. W ramach walki z dziurą budżetowa, znaczy się tfu, wróc, walki ze smogiem ...

Od nowego roku może pojawić się kaucja przy zakupie oleju silnikowego – poinformowała w czwartek wicepremier Jadwiga Emilewicz. Kaucja miałaby wynosić kilka złotych i być doliczana do litra sprzedawanego oleju. Nowe przepisy mają m.in. pomóc w walce ze smogiem.

Od nowego roku może pojawić się kaucja przy zakupie oleju silnikowego – poinformowała w czwartek wicepremier Jadwiga Emilewicz. Kaucja miałaby wynosić kilka złotych i być doliczana do litra sprzedawanego oleju. Nowe przepisy mają m.in. pomóc w walce ze smogiem.

Comment

• Kaucja zazwyczaj jest za coś co można zwrócić; akumulator, butelki...
            Teraz wszyscy będą jeździć do sklepów i zostawiać stary olej

Comment

• no i jeszcze to: Samodzielna wymiana oleju będzie droższa - rząd szykuje opłatę depozytową
              Już w przyszłym roku wymiana oleju w samochodzie będzie się wiązać z nowymi obowiązkami i dodatkową opłatą. Rząd pracuje nad pakietem smarowym, by m.in. ukrócić praktykę nielegalnego spalania przepracowanego oleju silnikowego i zanieczyszczenia środowiska.

dobra zmiana nadchodzi w najnowszym odświeżonym wydaniu
              Kierownik Działu Diesla

Comment

• Zamieszczone przez TRAFO Zobacz posta
                Teraz wszyscy będą jeździć do sklepów i zostawiać stary olej
                Już ja to wiedzę, jak sklepy będą przyjmować bańki z zużytym olejem.. a gdzie na to powierzchnia magazynowa? przecież, jak jakiś sklep sprzedaje dziennie np. 500litrów oleju to teoretycznie tyle powinien odebrać od klienta.. to jest chore..
                Moja łódka Civic..
                Mój "klekocik" Ceed..
                New... "Japończyk" e:Hev 2.0
                Coś na temat olejów..

Comment

• Ja wymieniałam ostatnio w ASO olej w silniku i w skrzyni biegów. Nie widzę na fakturze jakiś dziwnych opłat

Comment

• Czy może mi ktoś wytłumaczyć jak znaleźć olej, zamiennik dla hondowskiego 2.0 0W20 ACEA C2/C3, nie widzę z takim oznaczeniem, ale pokazuje się np LM API SN, ILSAC GF-5, to jest to samo? Dla modelu z filtrem cząstek stałych.
                    Civic 2014 lifestyle

Comment

• Zamieszczone przez krzysiekxx Zobacz posta
                      Czy może mi ktoś wytłumaczyć jak znaleźć olej, zamiennik dla hondowskiego 2.0 0W20 ACEA C2/C3, nie widzę z takim oznaczeniem, ale pokazuje się np LM API SN, ILSAC GF-5, to jest to samo? Dla modelu z filtrem cząstek stałych.
                      Zobacz sobie ten olej . Tu chodzi głównie o popioły , żeby nie zapchały ci filtra cząstek stałych , ale też nie gromadziły nagaru na komorze spalania co prowadziłoby do LSPI przedwczesnego zapłonu stukowego .

Ja mam inną Hondę , jeżdżę na Ravenolu EFS 0w20 , ale zastanawiam się nad przejściem na Amsoil .

Wysłane z mojego ASUS_X00TD przy użyciu Tapatalka

Comment

• Zamieszczone przez Bodex1 Zobacz posta
                        ale też nie gromadziły nagaru na komorze spalania
                        Bodex nie opowiadaj pierdół... olej nie powoduje nagaru na komorze spalania, a już olej C2 lub C3 nie spowoduje ze będzie mniejszy niż olej o innym ACEA.
                        Jak chcesz komuś podpowiadać to musisz mieć wiedzę, bo czytają to osoby które takiej wiedzy potrzebują, a piszesz takie rzeczy że nie idzie tego czytać.
                        Zamieszczone przez krzysiekxx Zobacz posta
                        Czy może mi ktoś wytłumaczyć jak znaleźć olej, zamiennik dla hondowskiego 2.0 0W20 ACEA C2/C3
                        Honda wyraźnie mówi że nie wolno stosować innego oleju ekonomy conserwing jak ich olej Typ 2.0.

Zamieszczone przez krzysiekxx Zobacz posta
                        ale pokazuje się np LM API SN, ILSAC GF-5,
                        Honda zaleca posługiwanie się Normami ACEA. Normy API i ILSAC nie powinny być brane pod uwagę przy wyborze oleju w Europie. To Normy Amerykańskie, traktuj je jako uzupełnienie Norm Europejskich i nie traktuj ich priorytetowo a jako uzupełnienie Normy ACEA.
                        Last edited by rambo7; 11-08-2020, 21:24.
                        Kierownik Działu Diesla

Comment

• Zamieszczone przez rambo7 Zobacz posta
                          Honda wyraźnie mówi że nie wolno stosować innego oleju ekonomy conserwing jak ich olej Typ 2.0.
                          Otwarłem tą magiczną księgę ... wyrocznia mówi:
                          Wersje europejskie: oryginalny olej silnikowy Honda ACEA A5/B5 lub wyższej klasy o lepkości 0W20 (w przypadku korzystania z oleju 0W-20 należy użyć oleju "Honda ENG OIL Type 2.0"
                          Wersje przeznaczone na rynek Południowej Afryki: Oryginalny olej silnikowy Honda Olej ACEA A5/B5 klasy jakościowej SM (wg API) lub wyżej 0W-20, 0W-30, 5W-30, 10W-30
                          Wersje przeznaczone na rynki innych krajów: Oryginalny olej silnikowy Honda Olej ACEA A5/B5 klasy jakościowej SM (wg API) lub wyżej 0W-20, 0W-30, 5W-30, 10W-30

Przy założeniu, że silniki są te same w RPA, Azji i biednej Europie, jak widać silnik każde mazidło przyjmie, inna kwestia to, co mówi Honda, a co podpowiada rozsądek.

ps. nie rozumiem sformułowania "olej silnikowy Honda ACEA A5/B5 lub wyższej klasy o lepkości 0W-20" - jakiej wyższej klasy?

aaa, już wiem, zapomnieli dopisać o klasie jakościowej SM (wg API), czyli w Europie nie muszą oleje mieć żadnej klasy jakościowej - to ma sens
                          Last edited by onlyju; 12-08-2020, 14:41.

Comment

• Otworzyłem.

Comment

• Krecicie sie w kolko. Wszystko zostalo juz tu dawno napisane. To wasze auto i mozecie lac tam nawet kujawski z biedry. Jak sie sp... silnik to firma stanie na glowie, zeby udowodnic, ze to wasza wina. Bez wzgledu na specyfikacje, paragony etc. Ja “zaryzykowalem” od nowego A3, za chwile mija trzeci rok. Chodzi jak zly. Teraz mam bardziej temat na jakie opony wymienic, zeby poprawic trakcje ulica na suchym. Nie szukajcie olejow po bulki i na tor. Takich nie ma. W A3 wybor marek jest generalnie niewielki co ulatwia sprawe. To nie jest auto WRC i ostrozna eksploatacja w warunkach skrajnych jest wymagana. Bez kompletu zegarow temp/cisn -olej/woda trzeba uwazac.

Comment

• Zamieszczone przez amator123honda Zobacz posta
                                Otworzyłem.
                                Otóż formy czasu przeszłego czasownika otworzyć: otwarł, otwarła, otwarli opisywane są w słownikach jako rzadziej używane niż otworzył, otworzyła, otworzyli. Częstsze za to są „nieregularne” otwarty, otwarto, otwarcie niż „logiczniejsze” otworzony, otworzono, otworzenie. Zdarzają się też konteksty, w których jednemu użytkownikowi subiektywnie lepiej brzmi np. „otworzyli drzwi”, ale „otwarli szkołę” – lub odwrotnie.
                                Formy te nie są błędne, a zatem są poprawne.

Comment

Working...
                                X