Zamieszczone przez wyrzyk
Zobacz posta
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Czy jest specjalny olej do Civic Type R FK8 (X gen) ?
Collapse
X
-
-
Zaraz zaraz mylimy pojeciaZapytałem na forum o olej. A Pan prezes odpowiedział poczym dzisiaj wyskakuje mi z tyradą ze nie rozumiem instrukcji
Teraz Grzegorzu zarzucasz mi ze nie intersuje sie olejem chociaż pytam na forum.… zadałem proste pytanie. I dla mnie temat był zakończony w dniu wczorajszym. Teraz to juz czepianie sie słówek. Miłego wieczoru życzę. Oskarżony nie przyznaje sie do winy
a zestawienie olejowe bardzo ciekawe to z niego wynikało ze moj olej spełnia normę „A3”
Last edited by wyrzyk; 22-05-2021, 00:20.
Comment
-
Zamieszczone przez wyrzyk Zobacz postaI dla mnie temat był zakończony w dniu wczorajszym. Teraz to juz czepianie sie słówek. Miłego wieczoru życzę. Oskarżony nie przyznaje sie do winy
Comment
-
Zamieszczone przez Fyrkes Zobacz postaEneosa Sustinae 0W50
Comment
-
Zamieszczone przez Fyrkes Zobacz postaRównie dobrze można to samo powiedzieć o 0W20. Czyli od skrajności w skrajnośćPanewki wału w Hondach spokojnie płyną na 0W20.. bez przycierania.
Comment
-
Ja do FK8R z GPF zdecydowałem się na Motul 5W30 X-Clean+. Pierwsza wymiana przy 1000km.
U mnie sporo jazdy po mieście, ale z dobrym dogrzaniem na początku. Będzie robić też kilka razy w miesiącu przebiegi typu 300km po autostradzie bez przerwy (nie z butem w podłodze ale jednak przepisowe 140km/h ++)
Kilka dni mi zajęło przewertowanie wątków olejowych na forum i sporo się dowiedziałem.
Comment
-
Koledzy, jaki olej polecilibyście do nowego Type-R FK8 z GPF? Od lat stosowałem do wszystkich samochodów Motula 8100 (różne wersje Motula 8100 kupowane w InterCarsie), ale widzę, że Motul to tutaj mało popularny wybór. Auto będzie użytkowane głównie na południu Europy, gdzie praktycznie nie ma temperatur ujemnych za to latem bywa 40 stopni w cieniu. Nie będzie to eko driving. Zmiany będą robione co 5-7 tys. KM. Przeczytałem już wiele stron na tym forum, przejrzałem aktualną ofertę Motula (patrzylłem przede wszystkim na 5W30 C2/C3) i wiem że nic nie wiem.
Korzystaj z wyszukiwarki tematów, czytaj istniejące treści, pisz w odpowiednim temacie.
Comment
-
Więc zalej co proponuje producent i nie szukaj dziury w całym. Mam 99tys. na budziku na OEM oleju i jadę dalej.............................C I V I C
.. generacje . wersje usportowione ..silniki
.
.
Autka: 4gen żelazko ED7 / 8gen ufo FK2 / 9gen Type R / Jaguar XJ-SC / Jaguar F-Type R / Mini F56 JCW / Nasz kanał LEGO
Comment
-
Warunki temperaturowe na południu kontynentu to wg mnie wyzwanie dla oleju.
Popatrz na tabelę Grzecha, tam wybierzesz olej, który w tych wysokich temperaturach powinien dobrze smarować. Olałbym ten GPF,, gdybym go miał, bo nie wierzę w jakieś tam jego zapychanie, ale Twój samochód, to nie mój.
Poniżej taka malutka dygresja o tym co mówi producent (beemwu) o wymianie oleju - że się go w skrzyni biegów i skrzynce rozdzielczej nie wymienia, a efekty sa później. Z resztą mazda i renault również mówią, że olejów się nie zmienia. Inni, przypuszczam, że ponownie.
To mi trochę przypomina straszeniem zapchania filtra GPF - stosuj lipne (fabryczne) oleje, bo ci się filtr zapcha, a silnik ... kogo to obchodzi.
Filmik dopiero od 8:40.
Comment
-
Zamieszczone przez Fitsakis Zobacz postaMój wybór też padł na Motul 5W30 X-Clean+ C3, tzn. olej kupiony i niebawem zmieniam.
Pit_91, ciekaw jestem jakie masz wrażenia z jazdy po zmianie? Obserwowałeś (np. w LogR) jak zmienia się temperatura w porównaniu z OEMową wodą po parówkach?
Jeszcze nie zmieniłem, będę to robił na dniach, odbiór auta się trochę przeciągnął i dopiero teraz dobijam do 1000km. Dam znać.
Obecnie na seryjnym 0W20 przy spokojnej jeździe po mieście temperatura oleju jest w granicach 80-85 stopni.
Na trasie przy średniej 140km/h po krótkich przyciśnięciach, kiedy temperatura na zewnątrz oscylowała w okolicach 35 stopni, olej był w okolicach 100 stopni. Sam jestem ciekawy jak to się zmieni.
Przed samą zmianą mimo kupionego Motula zastanawiam się jeszcze czy jednak nie kupić Ravenola VMP 5W30 USVO.Żadnemu z tych olejów niczego nie brakuje jak na moje potrzeby, ale ostatnio jakoś zacząłem myśleć o tym Ravenolu.
Comment
-
Zamieszczone przez Pit_91 Zobacz postamimo kupionego Motula zastanawiam się jeszcze czy jednak nie kupić Ravenola VMP 5W30 USVO.
Comment
Comment