Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pierwszy seryjny Type R z silnikiem turbo

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Type R jest wiec tym czego od niego oczekiwal bym... best FWD hot hatch o najlepszych wrażeniach z jazdy. I to jest dla mnie clue sprawy. Żal, że spieprzyli Megane RS w jego najważniejszym czynniku - zabawy z jazdy. Tu nie chodzi o same osiągi czy drag spod świateł czy z rolki... to bez sensu od tego są inne auta. Zawsze spotkasz na ulicy jakies podstawowe 911 z pakietem chrono i launch control bo to biorą w nim prawie wszyscy dla zadającego szyku stopera na desce - co objedzie Cię spod świateł czy mastodonta w SRT z V8 na kompresorze który wyśmieje twoją próbę z rolki twoją dwulitrową kosiarką. Ale w żadnym z wymienionych nie odnajdziesz tyle zabawy z samej jazdy, z wyczucia, z zakrętów. I te i inne auta z pasją zgubisz na krętej drodze. Dla mnie to jest sedno jazdy. Jak to się mawia szybkie proste są dla drogich aut... kręte drogi dla dobrych kierowców
    Last edited by Alix; 01-09-2018, 21:22.
    ............................C I V I C
    .. generacje . wersje usportowione ..silniki
    . .
    Autka: 4gen żelazko ED7 / 8gen ufo FK2 / 9gen Type R / Jaguar XJ-SC / Jaguar F-Type R / Mini F56 JCW / Nasz kanał LEGO

Comment

• Zamieszczone przez Nukh Zobacz posta
      RS nigdy nie był królem kreski/rolki. To zawsze było auto pod zakręty. Pewnie w najnowszym genie jest podobnie.
      I pod filharmonię. IV RS wygląda stylowo.
      Właśnie próbuję sobie zorganizować testówkę. Podzielę się wrażeniami. Dla mnie start zatrzymany czy też rolka to nie wszystko. Podejrzewam, że faktycznie odczucia z jazdy w Type R są najlepsze. Ale jest też wiele niedoróbek.
      Last edited by KubaKiedyśH; 01-09-2018, 21:59.

Comment

• Zamieszczone przez Alix Zobacz posta
        Jak to się mawia szybkie proste są dla drogich aut... kręte drogi dla dobrych kierowców
        Straight roads are for fast car, turns are for fast drivers. Coś w tym jest .

Comment

• Zamieszczone przez Kuba#5943 Zobacz posta
          hehe, właśnie chciałem to wkleić
          Swoją drogą, ciekawe jak by to wyszło gdyby Cupra miała DSG, RS EDC itd...
          Co do Cupry to nie wiem, ale Megane z EDC ode mnie dostał ostatnio Ale to była "rolka" od jakiś 30 km/h bo ruszyliśmy sobie spokojnie. Przy czym gość mówił, że EDC w ruszaniu nie pomaga akurat.

Całkiem ładne na żywo, choć nie miałem okazji się przyjrzeć dokładnie.

Comment

• Automaty choć zwykle w obecnych wydaniach bardziej efektywne, nie zawsze daja przewage w autach z niedoborem trakcji gdzie warto dac z siebie wiecej niz "gaz do dechy". A 300 konne FWD generalnie w tą kategorię wpadają.
            ............................C I V I C
            .. generacje . wersje usportowione ..silniki
            . .
            Autka: 4gen żelazko ED7 / 8gen ufo FK2 / 9gen Type R / Jaguar XJ-SC / Jaguar F-Type R / Mini F56 JCW / Nasz kanał LEGO

Comment

• Zamieszczone przez Alix Zobacz posta
              A 300 konne FWD generalnie w tą kategorię wpadają.
              Jeździł u nas swego czasu Lanos z 400-stu konnym silnikiem i takim samym momentem.
              Na kjs-ach dostawał baty od 75-cio konnyh eg3 w serii ,a na krótkiej kresce sam spuszczałem mu baty swoim mułem.
              Aż kiedyś wsiadł do niego ogarnięty kierownik i pozamiatał wszystko co stanęło na seryjnych 14-stkach...

Comment

• Zamieszczone przez m26 Zobacz posta
                Jeździł u nas swego czasu Lanos z 400-stu konnym silnikiem i takim samym momentem.
                Na kjs-ach dostawał baty od 75-cio konnyh eg3 w serii ,a na krótkiej kresce sam spuszczałem mu baty swoim mułem.
                Aż kiedyś wsiadł do niego ogarnięty kierownik i pozamiatał wszystko co stanęło na seryjnych 14-stkach...
                W Kajtkach nie wygrywa sie mocą, tylko głową Oczywiscie jeszcze zalezy jakich - ale takich typowych pachłokowni mocnym autem jest ciężko wyjąć. Mocne auta mają czesto ograniczenia promienia skrętu. W Warszawie jest jedna seria kajtków, mocno pachołkowa, to regularnie wygrywa tam gość Lancia Ypsilon 1.1, ktora ma w serii 54KM.
                Oczywiscie, proby szybkosciowe wygrywaja auta z wieksza moca, ale było parę imprez, w których przewaga z kręciołów była taka, że gość z pierwszej klasy wygrywał generalkę

Comment

• Zamieszczone przez filipfm Zobacz posta
                  było parę imprez, w których przewaga z kręciołów była taka, że gość z pierwszej klasy wygrywał generalkę
                  Mam gdzieś w piwnicy pucharek za drugie miejsce na maluchu zaopatrzonym w 0.9 z Fiata 127 (wtedy jeszcze totalnie seryjny silnik)
                  Przegrałem tylo z R5 turbo Ale akurat w w.w. przypadku moc była wskazana,bo "miejca" było, a na koniec dodany spory odcinek objazdowy .Niepodzielnie królowało tam stare Audi 80 kwadraciak (4x4 v8 też ok. 400koni) i drugi Lnos z silnikiem z Calibry.

Comment

• Jednak marketing Hondy mocno kuleje, a Koreańczycy wiedzą jak i gdzie posmarować.
                    Oglądałem dzisiaj zenujacego automaniaka, gdzie oprócz typka było megane rs i hyundai i30n. Oczywiście za sterami ctr-a zasiadł flegmatyczny 200kilowy jemielita, Civic miał najlepsze hamulce, ale najgorszy komfort jazdy, był wg nich najwolniejszy na zakrętach, najbrzydszy, a na torze o włos gorszy od i30n, który to okazał się największą niespodzianką. Aha, grubas cały czas narzekał na haczącą skrzynię biegów w typku.

Comment

• Katana, jesteś trochę męczący z tymi swoimi teoriami spiskowymi... Dobrze że nie brał udziału w programie żaden niemiec, co gorsza vag, bo dopiero by było hehe.

Jemielita prawie zawsze przegrywa, to fakt. Ale chyba nie sądzisz, że ten program dla popularnego odbiorcy ma jakiś wpływ na decyzje zakupowe klientów? To show dla gawiedzi, raczej prezentuje auta w zabawowej formie niż rozstrzga "lepsiejszość".
                      Czerwony Civic UFO 1,8 FK2 MY2007 -> http://www.civicforum.pl/showthread....ack-FK2-by-Pik
                      Czerwony Leon Cupra 2.0 5F MY2016 -> http://www.civicforum.pl/showthread....-Leon-Cupra-5F

Comment

• Też to oglądałem,to faktycznie show ale smutne jest to że w Polsce nie ma żadnego poważnego programu motoryzacyjnego.

Comment

• Co masz na myśli przez "poważne"?

Top Gear pokazał jak powinien wyglądać popularny program motoryzacyjny i generalnie stacje komercyjne próbują naśladownictwa. Lepiej lub gorzej, wiadomo budżet takiego TVN raczej nie ma porównania do BBC. Moim zdaniem Automaniaka całkiem fajnie się ogląda i powinniśmy się cieszyć że jest polska produkcja tej kategorii zamiast malkontencko zrzędzić i narzekać.
                          Czerwony Civic UFO 1,8 FK2 MY2007 -> http://www.civicforum.pl/showthread....ack-FK2-by-Pik
                          Czerwony Leon Cupra 2.0 5F MY2016 -> http://www.civicforum.pl/showthread....-Leon-Cupra-5F

Comment

• Zamieszczone przez Arpuc Zobacz posta
                            Ale chyba nie sądzisz, że ten program dla popularnego odbiorcy ma jakiś wpływ na decyzje zakupowe klientów?
                            Ludzie wiedzący ocb podejdą do tego z przymróżeniem oka,ale wydaje mi się że w pewnych kręgach może mieć to decydujący wpływ.
                            To jest w sumie reklama dla jednych i antyreklama dla drugich.Nawet jeśli nie potraktowana całkiem serio to zawocuje kiedyś jak swego rodzaju przekaz podprogowy ,sugerujący "tego nie kupuj-tamten lepszy".
                            Pewne testy ze względu na powtarzalność zachowań powinny być wykonywane przez tego samego kierowcę,w przeciwnym razie publiczne wydawanie werdyktów jest nieuczciwe.

Comment

• Arpuc, zamiast pajacować, mogli wsadzić Kuchara żeby zrobił wszystkimi trzema po kolei okrążenie toru i to byłoby rzetelne i fachowe, a nie jadą po emerycku i jeszcze komentują. To nie są żadne teorie spiskowe, tylko trzeba oglądać ze zrozumieniem, a nie łykac wszystko jak młody pelikan.

Comment

• Kuchar bywał a jakże, nawet wygrał Cuprą z FK2R w którymś odcinku, co oczywiście nie przeszkodziło ogłosić że najlepsza jest Honda...

Anyway takich testów że kierowca objeżdża różne auta na torze masz na peczki na YT. Ma to też ten plus że zawsze można wybrać te, które potwierdzają nasze osądy, a zignorować albo nazwać niepoważnymi te sprzeczne z naszą opinią heh.

Comment

Working...
                                X