Nie mam innej opcji, jak przyznać Wam obu, @Paluch i @Stachu, rację. Przez moment próbowałem wyobrazić sobie tę samą sytuację, ale z finałem w postaci postępowania administracyjnego. Tutaj z kolei szybko stwierdzono by, że policja nie miała podstaw, aby przekazać dane klienta organowi inspekcji sanitarnej i przez błędy proceduralne sprawa w ogóle nie pojawiłaby się na wokandzie. Trudno, pozostaje odwoływać się do "obywatelskiego rozsądku".
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Czy obejrzeliście już film "Plandemia", który pokazuje, jak nas oszukali?
Collapse
X
-
Zamieszczone przez m26 Zobacz postaAlergicy są zwolnieni ?
Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka
Comment
-
Obywatelski rozsądek przy braku ustaw prawnych to utopia. Kurcze, kiedyś zastanawiałem się, czy jeśli chodzi o koronawirusa, to ja jestem przewrażliwiony w swoich spartańskich zachowaniach i czy gdybym był dużo młodszy też bym tak reagował. Doprawdy nie wiem.
Zamieszczone przez Paluch Zobacz postaPrzy zaswiadczeniu od lekarza podobno tak. Przynajmniej tak było do tej pory. Również astma i inne choroby dróg oddechowych
Comment
-
Zamieszczone przez Stach13 Zobacz postaObywatelski rozsądek przy braku ustaw prawnych to utopia. Kurcze, kiedyś zastanawiałem się, czy jeśli chodzi o koronawirusa, to ja jestem przewrażliwiony w swoich spartańskich zachowaniach i czy gdybym był dużo młodszy też bym tak reagował. Doprawdy nie wiem.
Comment
-
Cytat z GP:
"Obecnie, w ostatecznej wersji rozporządzenia – jak wskazał Cieszyński – jest przepis gwarantujący, że od 8 sierpnia obowiązkowe będzie zakrywanie ust i nosa, jeśli nie za pomocą maseczki, to przy użyciu przyłbicy (w tym tylko takiej zakrywającej ust i nos) lub części odzieży.
Wyłączenia od tej zasady obejmą – jak podał wiceminister – m.in. osoby z całościowymi zaburzeniami rozwoju, zaburzeniami psychicznymi, niepełnosprawnością intelektualna w stopniu umiarkowanym, znacznym albo głębokim, a także osoby mające trudności w samodzielnym zakryciu lub odkryciu ust lub nosa"
Czyli wygląda na to, że gdy nosimy przyłbice, nie musimy mieć zaświadczenia lekarskiego. No i znów mamy pole do dowolności interpretacyjnej... Rożnica skuteczności maseczki i przyłbicy, jak i komfort ich stosowania jest nieporównywalny.
Zamieszczone przez Paluch Zobacz postażycie toczy się dalej a śmiertelność spadła.Last edited by MiCyran; 01-09-2020, 13:34.
Comment
-
Zamieszczone przez MiCyran Zobacz postaCytat z GP:
"Obecnie, w ostatecznej wersji rozporządzenia – jak wskazał Cieszyński – jest przepis gwarantujący, że od 8 sierpnia obowiązkowe będzie zakrywanie ust i nosa, jeśli nie za pomocą maseczki, to przy użyciu przyłbicy (w tym tylko takiej zakrywającej ust i nos) lub części odzieży.
Wyłączenia od tej zasady obejmą – jak podał wiceminister – m.in. osoby z całościowymi zaburzeniami rozwoju, zaburzeniami psychicznymi, niepełnosprawnością intelektualna w stopniu umiarkowanym, znacznym albo głębokim, a także osoby mające trudności w samodzielnym zakryciu lub odkryciu ust lub nosa"
Comment
-
Zamieszczone przez MiCyran Zobacz postaRożnica skuteczności maseczki i przyłbicy
Zamieszczone przez Paluch Zobacz postaTu znowu będzie dobre określenie, że każdy ma swój rozum i postąpi jak uważa. Jedni są tym zaślepieni i nalepiej nie wychodziliby z domów, drudzy gdzieś po środku- ubiorą maseczkę, żeby ludzie krzywo nie patrzyli a jeszcze inny mają to całkiem gdzieś i życie toczy się dalej a śmiertelność spadła.
Comment
-
Zamieszczone przez Paluch Zobacz postaNadal jest to tylko rozporządzenie i ciekawe co sądy na to?Last edited by MiCyran; 01-09-2020, 13:45.
Comment
-
Zamieszczone przez Alix Zobacz postaU mnie w pracy tez wymazy u ogromnej wiekszosci ujemne, zakazen potwierdzonych moze kilkanascie... a jednak 2 osoby juz zmarły na COVID, trzy ledwo wyszly z koniecznoscia hospitalizacji i tlenoterapii.
Comment
-
Zamieszczone przez MiCyran Zobacz posta
Zjadliwość niemal każdego wirusa spada z czasem, problemem jest wysoka zakaźność. Nawet jeśli umierać na Covic-19 będzie mniej ludzi, to nadal trudno (trudniej?) będzie się chronić przed samą infekcją i w takich miejscach jak np. szpitale utrzymanie sterylności będzie pozostawać dużym wyzwaniem.
Comment
-
Zamieszczone przez Paluch Zobacz postaDlaczego lekarze na siłę wpisują covid i mają nakaz z góry na to? Dlaczego moja rodzina odbierała ze szpitala ciało osoby zmarłej na nowotwór i wpisem covid i musiała się wykłócić żeby to zniknęło, stanęło na tym że powiedzieli, że nie odbiorą ciała i nic nie podpiszą dopóki ten wpis nie zniknie i nagle zniknął.Last edited by Grzechu; 01-09-2020, 14:06.
Comment
-
Zamieszczone przez Grzechu Zobacz postaA tak wszyscy twierdzą, że nie ma spisków i w ogóle, tacy wszyscy uczciwi, sprawiedliwi, wszystko w dobrej wierze jest robione... a wielkie koncerny nie ma ją na nic wpływu... od tako sobie ludzie wymyślają.. Pewnie to co napisałeś, to spisek i nie prawda, więc lepiej tak nie pisz..
Comment
-
Zamieszczone przez Stach13 Zobacz posta
Zamieszczone przez MiCyran Zobacz postaRożnica skuteczności maseczki i przyłbicy
Pisząc o tym porównaniu zapomniałem dodać, ze stosuję prawie wyłącznie maseczki chirurgiczne (czasem FFP2/3). Mam w domu też kilka nieużywanych przyłbic, a gdy raz założyłem maseczkę "domowej" roboty, to, szczerze mówiąc, w ogóle nie poczułem, że cokolwiek miałem na twarzy (z nieodpartym przeświadczeniem, że dokładnie takie samo wrażenie musi to robić na wirusie...). Pewnie się niektórym narażę, ale nie rozumiem zdrowych, silnych ludzi, którzy twierdzą, że przez takie maseczki nie mogą oddychać...
Zamieszczone przez Paluch Zobacz postaW śmiertelność covid nie uwierzę, że jest taka jaką podają. Kto dzisiaj nie ma "chorób powiązanych"?
Co do wpisów nt. przyczyn śmierci, to pewnie rzeczywiście wielokrotnie dochodziło do nadużyć; niewiele brakowało, aby również ofiary wypadków samochodowych - nosicieli SARS-Cov-2 - klasyfikowano jako zmarłych na Covid-19... I może, przynajmniej w niektórych krajach, była pokusa, aby w ten sposób "wyszarpnąć" dodatkowe fundusze na walkę z epidemią, jednak nie robiłbym z tego reguły.Last edited by MiCyran; 01-09-2020, 19:24.
Comment
-
Zamieszczone przez MiCyran Zobacz postaMam świadomość, że sam wirus przez taką maseczkę przeleci, jak ziarna maku przez siatkę ogrodową. Taki "suchy" wirus ma jednak niewielkie szanse, aby przetrwać wystarczająco długo, by trafić do kolejnego żywiciela. Ten wydobywający się z naszych dróg oddechowych unosi się na drobinach wilgoci, które jednak maseczka zatrzymuje
Zamieszczone przez MiCyran Zobacz postaPewnie się niektórym narażę, ale nie rozumiem zdrowych, silnych ludzi, którzy twierdzą, że przez takie maseczki nie mogą oddychać...
Comment
Comment