Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Czy obejrzeliście już film "Plandemia", który pokazuje, jak nas oszukali?
Collapse
X
-
pozwole sobie zacytowac konkluzje badania Mancilla-Galindo, bo odnosze wrazenie ze nikt nie zadal sobie trudu zapoznania sie z podlinkowana przeze mnie analiza:
"Badanie Mancilla-Galindo 2020 jest badaniem obserwacyjnym retrospektywnym, obejmującym 319
pacjentów leczonych amantydyną (z czego 151 w monoterapii, 168 w skojarzeniu z antybiotykami),
których porównano z 114 143 pacjentami, którzy nie otrzymywali leków przeciwwirusowych i
antybiotyków. Istotne różnice w redukcji śmiertelności na korzyść amantadyny przyjmowanej z
antybiotykami względem braku leczenia antybiotykami lub lekami przeciwwirusowymi zaobserwowano
w populacji ogólnej (HR=0,15 (95% CI: 0,04; 0,59); p=0,007), a także w subpopulacji pacjentów w stanie
innym niż krytyczny (HR=0,13 (95% CI: 0,02; 0,9); p=0,04) oraz pacjentów niebędących w ciąży / połogu
(HR=0,15 (95% CI: 0,04; 0,59); p=0,007). Zastosowanie amantadyny w monoterapii w populacji ogólnej
wiązało się z istotnym statystycznie wzrostem ryzyka zgonu w populacji ogólnej (HR=1,78 (95% CI;
1,03; 3,06); p=0,04) oraz subpopulacji pacjentów niebędących w ciąży / połogu (HR=1,75 (95% CI: 1,02;
3,02); p=0,04). W pozostałych subpopulacjach (pacjenci leczeni ambulatoryjnie, hospitalizowani,
pacjenci w stanie innym niż krytyczny oraz krytycznym, pacjenci poddani inwazyjnej wentylacji
mechanicznej) zastosowanie amantadyny w monoterapii nie wiązało się z istotnymi różnicami w
zakresie ryzyka zgonu względem ramienia kontrolnego. Autorzy wskazują na brak zasadności
stosowania amantadyny w leczeniu COVID-19 do czasu uzyskania dowodów wyższej jakości
pochodzących z badań klinicznych z randomizacją."
wynika z niego, ze podawanie samej amantadyny _zwiekszylo_ smiertelnosc w porownaniu do grupy kontrolnej, podczas gdy podawanie amantadyny lacznie z antybiotykiem zmniejszylo smiertelnosc. dla wszelkich entuzjastow stosowania tego leku na wlasna reke, powinno to stanowic przynajmniej lampke ostrzegawcza, czy aby na pewno jest to dobry pomysl.
i zeby bylo jasne: na obecnym etapie _nikt_ w sposob rzetelny i jednoznaczny nie jest w stanie potwierdzic lub wykluczyc efektywnosci terapii tym srodkiem, dopoki nie zostana przeprowadzone badania kliniczne z prawdziwegoo zdarzenia (na marginesie: zalozenia do badan ktore sformulowal sam dr Bodnar w swoim 'ultimatum' z artykulu linkowanego powyzej brzmia jak jakis ponury zart, i sa raczej opisem jak _nie_ powinno przeprowadzac sie rzetelnych badan klinicznych).
Comment
-
Przeczytałem podlinkowany dokument wczoraj i od razu rzuciło mi się to w oczy. Jednak nie chciałem się wypowiadać z tych samych powodów, o których piszesz wyżej - nawet badania M-G budzą wiele wątpliwości. Propozycję/ultimatum dra Bodnara pozwolę sobie przemilczeć... Niemniej trzeba przyznać, że bardzo trudno jest otrzymać duży grant na temat spoza naukowego mainstreamu. Także duża zmienność zaleceń WHO budzi moje poważne wątpliwości. Gdyby nie była to organizacja utrzymywana w ogromnej części przez sponsorów prywatnych, to łatwiej byłoby mi uwierzyć, że nie podlegają wpływom różnych lobby, a ich decyzje i zalecenia są oparte wyłącznie na opiniach rzetelnych, bezstronnych ekspertów.Last edited by MiCyran; 29-11-2020, 18:16.
Comment
-
Zamieszczone przez MiCyran Zobacz postanawet badania M-G budzą wiele wątpliwości
co do WHO to trudno mi cos na ten temat powiedziec... z drugiej strony presja na jakas skuteczna terapie na calym swiecie jest tak duza, ze gdyby rokowania byly lepsze, na pewno ktos by juz porzadne badanie kliniczne amantadyny przeprowadzil. moze to sie stanie w Polsce nawet pod wplywem tej presji (i oby wyniki zaskoczyly pozytywnie), byle tylko zajal sie tym jakis rzetelny akademicki osrodek, a nie ten nieszczesny Bodnar, bo on w moim odczuciu sie kompromituje swoimi wypowiedziami i niektorymi dzialaniami (sorry, ale metodami dzialania przypomina bardziej 'detektywa' Rutkowskiego, a nie obiektywnego naukowca).
Comment
-
Zamieszczone przez fishdick Zobacz postaoczywiscie, pisza o tym sami ich autorzy. i to jest uczciwe postawienie sprawy, w calkowitej zgodzie ze standardami opracowania naukowego.
co do WHO to trudno mi cos na ten temat powiedziec... z drugiej strony presja na jakas skuteczna terapie na calym swiecie jest tak duza, ze gdyby rokowania byly lepsze, na pewno ktos by juz porzadne badanie kliniczne amantadyny przeprowadzil. moze to sie stanie w Polsce nawet pod wplywem tej presji (i oby wyniki zaskoczyly pozytywnie), byle tylko zajal sie tym jakis rzetelny akademicki osrodek, a nie ten nieszczesny Bodnar, bo on w moim odczuciu sie kompromituje swoimi wypowiedziami i niektorymi dzialaniami (sorry, ale metodami dzialania przypomina bardziej 'detektywa' Rutkowskiego, a nie obiektywnego naukowca).
Odnośnie badań klinicznych... on przecież prosi o to tych baranów z ministerstwa ale żaden nie chce ruszyć tyłka.
I jeszcze jedno, skoro to nic nie daje to dlaczego jest tak dobrze? Oglądałem UWAGĘ tvn i tam wywiady z ludźmi, którzy przechodzili ciężko były wręcz zdumiewające. Przypadek? Manipulacje jak w WHO?Last edited by pawcio-203; 30-11-2020, 09:00.
Comment
-
ludzie robia rozne rzeczy majac noz na gardle (np lecza nowotwory witamina C). nie oceniam Cie, tak jak pisalem zycze Tobie i Twoim bliskim zdrowia. Ty dzielisz sie swoimi osobistymi doswiadczeniami, ja wskazuje na potencjalne problemy zwiazane ze stosowaniem terapii, ktora nie zostala zweryfikowane badaniami klinicznymi (kazdy moze zdecydowac sam, ktora opcje wybrac).
pewnie dr Bodnar ma dobre checi i glownie zalezy mu na zdrowiu pacjentow. jak w wiekszosci pozostalym lekarzom. ja po prostu mam ogromny problem z powaznym traktowaniem lekarza, ktory twierdzi ze jakis lek dziala 'zawsze', na '100%', itd. takie sytuacje w przyrodzie nie wystepuja, a ja zaczynam obawiac sie ze brak mu pokory i/lub wiedzy. i mimo jego najszczerszych checi, moze w rzeczywistosci czynic szkode. znam mase ludzi (starszych i mlodszych), ktore wyzdrowialo bez pomocy dr Bodnara (w istocie bez zadnej pomocy, ale to temat na osobny watek), wiec co do 'cudownosci' efektow jego terapii podchodze z ogromnym sceptycyzmem (popartym wynikami innych badan nad amantadyna). byc moze faktycznym efektem terapeutycznym dra Bodnara jest troska o pacjenta i wsparcie jakie udziela chorym. i jest to wklad nie do przecenienia, naprawde! fajnie, gdyby robil to z troche mniejszym medialnym szumem wokol swojej osoby, i w sposob mniej ostentacyjny.
Comment
-
Rozumiem Cię, ale zadam Ci jedno pytanie. Hipotetycznie - zachorowałeś Ty czy Twoja bliska osoba. Macie gorączki, które utrzymują się kilka dni, bolą Was mięśnie. Dobrze wiecie, że wszelkie antybiotyki nic nie pomagają. Bierzecie przeciwwirusowy viregyt czy wegetujecie na łóżku i czekacie na rozwój choroby? Co wtedy robisz?
Comment
-
nie jestem w stanie odpowiedziec ze 100% pewnoscia, ale podejrzewam ze amantadyny raczej bym sobie nie zaaplikowal (za duzo mam watpliwosci). predzej staralbym sie o przyjecie na oddzial szpitalny (wiem, moze byc trudno). samemu to chyba tylko aspiryna (przeciwzakrzepowo). chociaz z doswiadczenia ludzi z mojego otoczenia kilka dni w takim stanie to norma, na poprawe to chyba po tygodniu najwczesniej mozna liczyc (oczywiscie zalezy to od indywidualnego przypadku, ale czesto tak to przebiega).
Comment
-
no nie wiem, gdybym mial w domu instalacje do tlenoterapii i respirator z anestezjologiem, to pewnie bym sie zastanawial. niestety nie mam, wiec male pole do manewru mi pozostaje (jesli mialbym sie zachowac w zgodzie z wlasnym zdrowym rozsadkiem).
Comment
-
Zamieszczone przez fishdick Zobacz postai jest to wklad nie do przecenienia, naprawde! fajnie, gdyby robil to z troche mniejszym medialnym szumem wokol swojej osoby, i w sposob mniej ostentacyjny.Last edited by MiCyran; 30-11-2020, 10:49.
Comment
-
Zamieszczone przez MiCyran Zobacz postaGranty "covidowe" dostały w tym roku bardzo wysoki priorytet i poszły za tym ogromne środki (również w Polsce), ale - powiem szczerze - obawiam się, że nasi luminarze nauki (medycyny i biotechnologii) wcale tak dużo nie wniosą do badań nad SARS-Cov-2 i Covid-19...
Nie wiem, jak wygląda odpalanie i prowadzenie badań klinicznych z prawdziwego zdarzenia w Polsce i może niesłusznie jestem zawiedziona, że od kwietnia ciągniemy się na szarym końcu. Może u nas te granty idą po prostu na inne działania.
Na pewno dr. Bodnarowi przydałby się lepszy warsztat metodologiczny. Nie oceniam tego, czy może mieć rację, ale szkoda, że jego wypowiedzi mają chwilami więcej wspólnego ze stawianiem szpitala polowego w dżungli niż z evidence-based medicine. To nie powinna być egzotyka.
Comment
-
Bardzo ciekawy wywiad na temat szczepionek... https://www.rp.pl/Plus-Minus/3110899...mfTzmBfSGiYsbc
Comment
-
Z jednej strony XXI wiek, z drugiej... Przedstawiciele świata nauki nie mogą się otrząsnąć ze zdziwienia, że na lubelskiej uczelni zorganizowano wykład na temat szkodliwości szczepień. Bo ustalenia te z nauką nie mają wiele wspólnego. I władze KUL ostatecznie od tego wydarzenia się odcięły.
Podaję ten link dla równowagi. Każdy sam musi wyciągnąć wnioski.
Comment
-
Zamieszczone przez MiCyran Zobacz postaKażdy sam musi wyciągnąć wnioski.
Comment
Comment