Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Czujnik poziomu oleju - 1,5T

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

Ok, zrobię tak, choć ostatnio polerowalem bagnet na wszystkie strony. Wiem tyko, że przy wyjmowaniu ociera się o ścianki kanaliku i chyba wtedy brudzi się na całej długości. Jak i dlaczego: nie wiem.

Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka

Comment

Zamieszczone przez kajojek Zobacz posta
      Wiem tyko, że przy wyjmowaniu ociera się o ścianki kanaliku i chyba wtedy brudzi się na całej długości. Jak i dlaczego: nie wiem.
      No dokładnie, dlatego odczekaj te 5min zanim włożysz... ten sam patent stosuję u teścia w C1, bo też jak od razu wkłada bagnet to ociera o ścianki i nic nie można odczytać.. może i w Civicu to się sprawdzi.
      Moja łódka Civic..
      Mój "klekocik" Ceed..
      New... "Japończyk" e:Hev 2.0
      Coś na temat olejów..

Comment

Mi ostatnio zapalił się czujnik oleju - przy jeździe 170km/h - śpieszyłem się do pracy. Po ostygnięciu - kontrolka zgasła. Poziom oleju po sprawdzeniu wychodzi na max - ale tym bagnetem to ciężko coś sprawdzić.
        Zazwyczaj nie przekraczam 120km/h - ekspresówka - i nie ma problemu z czujnikiem.
        Tak więc ewidentnie temperatura oleju ma wpływ na kontrolkę oleju.

Comment

Zamieszczone przez Duszeek Zobacz posta
          Niekoniecznie.. większa prędkość to większe obroty silnika i zarazem większe spienienie oleju w misie olejowej.. i czujnik może już nie widzieć poziomu oleju... tutaj do końca nie jest znana przyczyna, czemu ten czujnik tak nawala..
          Moja łódka Civic..
          Mój "klekocik" Ceed..
          New... "Japończyk" e:Hev 2.0
          Coś na temat olejów..

Comment

Zamieszczone przez Duszeek Zobacz posta
            Mi ostatnio zapalił się czujnik oleju - przy jeździe 170km/h - śpieszyłem się do pracy. Po ostygnięciu - kontrolka zgasła. Poziom oleju po sprawdzeniu wychodzi na max - ale tym bagnetem to ciężko coś sprawdzić.
            Zazwyczaj nie przekraczam 120km/h - ekspresówka - i nie ma problemu z czujnikiem.
            Pod koniec czerwca br jechałem praktycznie cały czas autostradą przez ok 70km z prędkością w okolicach 200km/h i nic się nie zapaliło, więc myślę że to jakieś trefne czujniki, a nie temp oleju.

Comment

To chyba jechałeś w zatyczka do uszu albo musiałeś ostro słuchać muzyki . Przy 200 jest już naprawdę głośno.

Comment

Hehe, przy takiej prędkości hałas nie jest tym, co zajmuje Ci najwięcej uwagi

Comment

Zamieszczone przez katana Zobacz posta
                  Hehe, przy takiej prędkości hałas nie jest tym, co zajmuje Ci najwięcej uwagi
                  Samo sedno. Kiedyś chciałem spróbować jak to jest powyżej 200 km/h. Warunki drogowe pozwoliły na 215 km/h ale głowa była zajęta wszystkim tylko nie oceną głośności

Comment

Ja często jeżdżę autostradami z prędkościami 180+ i to nie chwilowe. Nigdy nie zapaliła mi się kontrolka oleju.

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

Comment

Witam wszystkich, czy sprawa włączania się czujnika poziomu oleju w Hondzie Civic 1,5 została wyjaśniona i została wdrożona procedura naprawcza przez Hondę? Pytam dlatego, że od dwóch lat mam ten problem i nic o tym nie wiem. Widzę także, że ostatni komentarz był w listopadzie 2019.

Comment

Zamieszczone przez JacekS Zobacz posta
                        czy sprawa włączania się czujnika poziomu oleju w Hondzie Civic 1,5 została wyjaśniona i została wdrożona procedura naprawcza przez Hondę?
                        Nic nie słyszałem o procedurze naprawczej czy o wyjaśnieniu tematu. A co Twoje ASO na tak długo utrzymujący się problem ?

Comment

Zamieszczone przez Stach13 Zobacz posta
                          Nic nie słyszałem o procedurze naprawczej czy o wyjaśnieniu tematu. A co Twoje ASO na tak długo utrzymujący się problem ?
                          Moje ASO czeka na wytyczne z centrali Hondy. Natomiast centrala, po kilku wymienionych e-mailach, stwierdzIli, że Honda wie o tym problemie i czekają. Spytałem więc, czy mogę z tym problemem jeździć i ignorować żółtą lampkę, prosząc jednocześnie o danie mi jakiś gwarancji, że to tylko sprawa oprogramowania czujnika i nic złego się nie wydarzy, po czy otrzymałem "suchą" odpowiedź, żebym zapoznał się z instrukcja obsługi i postępował wg procedur w niej zapisanych. Uznałem, że dalsza korespondencja jest zbyteczna i brak słów na taką ignorancję CENTRALI HONDY !!!

Comment

Zamieszczone przez JacekS Zobacz posta
                            po czy otrzymałem "suchą" odpowiedź, żebym zapoznał się z instrukcja obsługi i postępował wg procedur w niej zapisanych.
                            To sobie kpią z tematu. Weź instrukcje obsługi i pojedź do nich i im pokaż co tam jest napisane. W przypadku zapalenia się kontrolki czujnika poziomu oleju należy skontaktować się z ASO celem sprawdzenia problemu. W przypadku zapalenia się kontrolki poziomu oleju należy sprawdzić poziom. Jeżeli poziom jest ok. a sytuacja się powtarza należy skontaktować się z ASO. Wszystko na temat. Czyli postępujesz zgodnie wg procedur a oni Cię do nich odsyłają. Widocznie wychodzą z założenia, że jak się zapala lampka czujnika poziomu oleju to tymczasowo niczym to nie grozi. Jakby się zapalała lampka poziomu oleju to powinieneś sprawdzić poziom i ew. dolać. Ale Tobie zapala lampka czujnika poziomu oleju więc nie rozumiem po co odsyłają Cię do procedur wg. IO.
                            Last edited by Stach13; 03-04-2020, 21:06.

Comment

Zamieszczone przez Stach13 Zobacz posta
                              Jakby się zapalała lampka poziomu oleju to powinieneś sprawdzić poziom i ew. dolać. Ale Tobie zapala lampka czujnika poziomu oleju więc nie rozumiem po co odsyłają Cię do procedur wg. IO.
                              Czy Kolega czytał co napisał?

Comment

A co Ci tu nie pasuje ?

Comment

Working...
                                X