Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Dyskusje o olejach zastosowanych w X-gen

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Też zrobiłem już drugą wymianę na tym Schell 0w20 i niczego złego nie mogę powiedzieć no i cena akceptowalna.
    A jak luzy zaworowe po tym przebiegu, czy konieczna jest regulacja?

Nie cytujemy w całości wypowiedzi poprzedzającej, nie ma konieczności, tego czytać nie idzie.
    Last edited by rambo7; 07-11-2022, 07:45. Powód: edit r7.

Comment

• Ja cały czas trzymam się Shell-a 0W30, tak ciekawostka że 2-3 lata temu kosztował 114 zł za 4 litry. Za każdym razem drożej, dzisiaj kupiłem już za 177 zł. W czasach szalejącej inflacji warto kupować niektóre części na drobny zapas (filtry, olej).

Comment

• Zamieszczone przez Bodex1 Zobacz posta
        No to ście się rozpisali.
        Kupilem za 340 zł 2x5 L Shell 0w20 SP , na bazie GTL ! Jak producent podaje o 50% czyściejsze tłoki niż inne oleje .
        Galon.pl wpisujecie kod Galon10 przy zakupie i jest 10% rabat , wysyłka gratis.
        Nie ma obecnie tańszego i lepszego oleju . Wymieniam co 12-15 tys km
        Do lepszej ochrony silnika dodaje Archoil 9100
        Ja mam przejechane 130 tys km i moj silnik 1,5 hr-v, przy regulacji zaworów 122 tys km wyglądał tak

Wysłane z mojego 2109119DG przy użyciu Tapatalka
        a który konkretnie typ tego shella 0W20 wziąłeś z galon.pl ?

widzę tam 0W20 SP, 0W20 AS-L, 0W20 ECT C5 a nie widzę w opisie czy wszystkie mają normę C2/C3.

Comment

• Shell 0w20 SP

Comment

• Zamieszczone przez Bodex1 Zobacz posta
            Shell 0w20 SP

domyślam się, że wziąłeś 0w20 SP a fotka omyłkowo 0W30

czy jednak ten 0w30 ?

Syntetyczny olej silnikowy SHELL HELIX ULTRA ECT C2/C3 0W30 4litry➨ SKLEP INTERNETOWY✔ Wysyłka w 24H✔ Dostępny od ręki✔ Sprawdź na GALONoleje.pl✔Białystok
            Last edited by krzychoo; 07-11-2022, 14:23.

Comment

• Nie szkoda wam silników na te "wodzianki" ? Szczególnie jak ktoś lata ciągle po mieście zimą... Ten Shell 0W20 może i spełnia normy, ale ma się on nijak do 0W20 OEM Hondy. Honda przynajmniej zmniejszając lepkość, dorzuciła modyfikator tarcia, w konkretnym celu.
              Moja łódka Civic..
              Mój "klekocik" Ceed..
              New... "Japończyk" e:Hev 2.0
              Coś na temat olejów..

Comment

• A co się może stać, że szkoda silnika. W tamtym tygodniu był u mnie klient na serwisie Accord 2009r silnik R20. Przebieg przy wymianie 390tys.km. Do dziś silnik w doskonałym stanie, od początku jezdzony na oleju o lepkości 0w20. Marki olejów różnie, Millers, Ravenol, Amsoil...

Comment

• Zamieszczone przez Michal_honda Zobacz posta
                  Przebieg przy wymianie 390tys.km. Do dziś silnik w doskonałym stanie, od początku jezdzony na oleju o lepkości 0w20. Marki olejów różnie, Millers, Ravenol, Amsoil...
                  Non stop na 0W20 ? To dobrze świadczy o silnikach Hondy Choć ja mam wrażenie, że na bardziej lepkim oleju silnik na wysokich obrotach pracuje bardziej "kulturalnie".
                  Last edited by Grzechu; 07-11-2022, 21:33.
                  Moja łódka Civic..
                  Mój "klekocik" Ceed..
                  Coś na temat olejów..

Comment

• Tak od początku, pierwsze 3 wymiany na oleju OEM, kolejne na olejach w/w marek.

Comment

• Zamieszczone przez krzychoo Zobacz posta
                      domyślam się, że wziąłeś 0w20 SP a fotka omyłkowo 0W30

czy jednak ten 0w30 ?

https://galonoleje.pl/0w30/2611-shel...987860841.html
                      Omylkowo zdjecie, mam 0w20 SP

Comment

• Zamieszczone przez Grzechu Zobacz posta
                        Nie szkoda wam silników na te "wodzianki" ? Szczególnie jak ktoś lata ciągle po mieście zimą... Ten Shell 0W20 może i spełnia normy, ale ma się on nijak do 0W20 OEM Hondy. Honda przynajmniej zmniejszając lepkość, dorzuciła modyfikator tarcia, w konkretnym celu.
                        nie ma (jeszcze) tego Shella 0W20 w tabeli, skąd masz dane że ten shell nie ma modyfikatora tarcia w przeciwieństwie do hondowskiego ?

widzę, ze jest ten Shell również 0W30, a może ten ma lepsze parametry ?

Comment

• Zamieszczone przez krzychoo Zobacz posta
                          tego Shella 0W20 w tabeli, skąd masz dane że ten shell nie ma modyfikatora tarcia w przeciwieństwie do hondowskiego ?
                          W tabeli, mamy tylko klasyfikację olejów, w danym przedziale SAE, poddanym obciążeniom ścinającym. O zawartości dodatków w danym oleju można dowiedzieć się tylko z analiz fizykochemicznych. Akurat w necie znalazłem taką dla tegoż oleju.
                          Moja łódka Civic..
                          Mój "klekocik" Ceed..
                          Coś na temat olejów..

Comment

• Myślę, że ten przebieg to na oleju 0w20 type 2.0
                            Japońskie auta słyną z niezawodności, a prezentowany egzemplarz jest tego najlepszym dowodem. Czerwona honda wyjechała z salonu nieco ponad rok temu. Dziś ma za sobą 400308 kilometrów. To wręcz niewiarygodny wynik.

Comment

• Jak ma tak hulać to niech miesza olej z benzyną ile wlezie

Comment

• Wrzuciłem ten sam link w dziale XI.. Model XI z 1.5.. te silniki są na prawdę dobre. Olej jak olej, na każdym tyle by pewnie przejechał, ważne są czasy wymian oleju.
                                Moja łódka Civic..
                                Mój "klekocik" Ceed..
                                Coś na temat olejów..

Comment

Working...
                                X