Zamieszczone przez Grzechu
Zobacz posta
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Dyskusje o olejach zastosowanych w X-gen
Collapse
This is a sticky topic.
X
X
-
-
Zamieszczone przez myslav Zobacz postaWychodzi na to, że można spokojnie lać po gwarancji wszystko z C2 i wyżej z grupy od 0w20 do 5w30. 0w20 niekoniecznie hondowski, bo w amerykańskich instrukcjach jest, że jedyny olej to ten z grupy 0w20, albo hondowski, albo komercyjny klasy premium z certyfikacją API. A chyba mamy te same silniki, tylko w EU jest GPF.
Właśnie niedługo szykuje mi się zmiana i w instrukcji nowego auta mam właśnie to 0w20. Nie ma takiej tabelki jak w Europie mówiącej o 0w30 i 5w30. I zatstanawiam się na co zmienić. Dla mnie to to ten sam praktycznie silnik co w Europie - też ma oznaczenie L15B7Story:Civic: SL-> ED4 D15B2-> EG4 D15B3-> EJ2 D15B7-140KM-> Integra TypeR DC2 B18C6-214KM-> Si FG2 K20Z3-223KM->VolvoC30/SuzukiSS/FiestaST2->FK7 L15B7+
Now: FL1 Boost Blue L15B7+Honda Forza 125 2023 +Honda HR-V 4x4 1.8 2021+FIT 2012
Comment
-
Panowie proszę o opinię na temat tego oleju: Havoline ProDS V 5W-30.
Używałem olejów tej marki w UFO i byłem zadowolony. Od wymiany do wymiany nic nie ubywało, a mam ciężką nogę. O innych olejach np. Shellu nie mogę tego powiedzieć.
Zależy mi głównie na ochronie silnika, mam X 1.5T z drugiej połowy 2018 roku więc już z GPF.
Auto to głównie wozidło do pracy 2x25km dziennie autostradą - 130/140km/h…czasem więcej jak czas goni.
W mieście lubię być pierwszy na światłach, raczej dynamiczna jazda chociaż są okresy leniwego toczenia się.
Będę wdzięczny za wszystkie podpowiedzi, ewentualnie co innego godnego uwagi warto rozważyć? Nie chciałbym Motula, Ravenola (nie ma tego polecanego przez Was) czy Shella.
Pzdr!
P.S. do tej pory serwis lał 0w20 ale po przeczytaniu 2/3 tego wątku sądzę że to nie jest olej dla mnie.
P.S. 2 - auto ma nalatane 100k - warto pomyśleć o zmianie oleju w skrzyni? Poprzedni właściciel nigdy tego nie robił, a o drążek trzeba dbaćLast edited by Mqzi; 11-11-2023, 00:23.
Comment
-
Zamieszczone przez Mqzi Zobacz postaP.S. 2 - auto ma nalatane 100k - warto pomyśleć o zmianie oleju w skrzyni? Poprzedni właściciel nigdy tego nie robił, a o drążek trzeba dbać
nie zaszkodzi a pomóc możeStory:Civic: SL-> ED4 D15B2-> EG4 D15B3-> EJ2 D15B7-140KM-> Integra TypeR DC2 B18C6-214KM-> Si FG2 K20Z3-223KM->VolvoC30/SuzukiSS/FiestaST2->FK7 L15B7+
Now: FL1 Boost Blue L15B7+Honda Forza 125 2023 +Honda HR-V 4x4 1.8 2021+FIT 2012
Comment
-
Witam kolegówPierwsza Honda i problem z olejem
To jakaś masakra na temat oleju do Hondy . Konfigurator olejów mówi co innego od książki serwisowej i jeszcze rożnie mówią ludzie na forach
Ok do rzeczy : Honda civic 1.5Turbo 182 konie 2018 rok bez GPF. Jaki kupić olej żeby był prawidłowy i spełniał normy ? Prosze o podanie paru konkretnych polecanych oliwek do tego silniczka i wybiorę sobieJa np poległem na prostym przykładzie Shella bo szukając po swojemu znalazłem SHELL Helix Ultra 0W30 A5/B5 4L a konfigurator mi poleca Helix Ultra SP 0W-20 . Chce zrobic serwis olejowy a nadal nie wiem jaki olej zalac
Proszę o pomoc tych co maja większe pojęcie niż ja ...
Nie rozciagajac tematu prosze o 3 przyklady olejow jakie moge zalac i wybiore taki jak trzeba
Comment
-
Prościej było by przeczytać parę stron tego wątku.......
Wracając do pytania @MaxMax, ja jeżdżę na oryginalnym oleju honda 0W20 i nie rozważam zmiany na innego producenta. Nastukałem już ponad 40tys. i zero problemów. Do tej pory nigdy nie zapaliła mi się na żółto znana kontrolka "sprawdź poziom oleju".
Comment
-
Zamieszczone przez auer73 Zobacz postaNo to mu doradziłeś. Jednak Twoje rady są bezcenne.
Nawet instrukcja podaje zakresy lepkosci wiec wszystko co się mieści w tych zakresach jest ok.
A jak ktos chce robic doktoraty z wyboru oleum to juz jego sprawa.
Chyba juz kazdy z producentow olejow ma na swojej stronie "konfigurator".
Mozna sobie tez obejrzec testy olejow na YT zeby sobie pomoc w wyborze marki. Wlasnie te testy mnie utwierdzily w przekonaniu, ze PMO, którym byl zalany moj silnik przy zakupie jest sensownym wyborem i kontynuuje ten wybor
Comment
-
Zamieszczone przez auer73 Zobacz postaNo to mu doradziłeś. Jednak Twoje rady są bezcenne.
Wracając do pytania @MaxMax, ja jeżdżę na oryginalnym oleju honda 0W20 i nie rozważam zmiany na innego producenta. Nastukałem już ponad 40tys. i zero problemów. Do tej pory nigdy nie zapaliła mi się na żółto znana kontrolka "sprawdź poziom oleju".
Jak myślisz czemu ten temat ma tyle stron?
Przez takich co założą konto, pytają setny raz o to samo i trzeba im odpisać.
Wybacz, ale regulamin jest dla wszystkich taki sam, ktoś coś już napisał to szanujemy też jego wkład w forum i od siebie też dajmy to minimum: wystarczy przeczytać to co zostało już napisane, a nie po najprostszej linii oporu enty raz zapytam o to samo bo nie chce mi się czytać...
Comment
-
Och myślałem ze dostane szybka odpowiedz a już wysadka się zaczynaSkoro każdy zaczyna rozwijać skrzydła w temacie ale niekoniecznie żeby pomóc z odpowiedzią to może spróbuje inaczej
Wedle konfiguratora mam kupić olej :
1) RAVENOL FO SAE 5W‑30 CleanSynto
2) RAVENOL WIV SAE 0W‑30 CleanSynto
3) VALVOLINE Synpower MST FE C2 0w30
Tak czytałem tutaj forum ale tez dotyczyło to civic z gpf a ja nie mam tego dziadostwaDruga sprawa ze niektórzy maja dziwne objawy po zalaniu oleju ktory mysleli ze bedzie dobry wiec ja nie chce popełnić błędu i pytam
Chce kupić olej który będzie trzymał się danych producenta i nie odchodził parametrami i aprobatami za daleko od ori . Mam nadzieje ze na poniedzialek bede wiedzial jaki olej zamowic
Comment
-
Przeczytanie 336 stron wątku olejowego dla Civica Xgen jest nie lada wyzwaniem. Będąc w połowie stron już można mieć niezły kołowrotek co do wyboru oleju, a nie wspomnę o dotarciu do samego końca. Czasem najpostsze odpowiedzi są najlepsze.
Bardzo szanuję i doceniam wkład wielu forumowiczów w wątek olejowy, ale dla mnie niedopuszczalne są takie odpowiedzi w styluProściej było by przeczytać parę stron tego wątku.......
Comment
-
Dzięki kolego za zrozumienie ale każdy z nas jest inny i dlatego jeden odpowie konkretnie a drugi będzie szukał zaczepki albo chu do duSkupiam się na osobach które chcą pomóc i odpowiedzą konkretnie a tych ,,innych" pomijam no chyba ze postawi bierny opor heh
@auer73 dobrze ze sa normalne osoby jeszcze takie jak ty
Comment
-
Dlaczego nie bierzesz pod uwagę oryginalnego oleju hondy 0W20?
Ja co prawda mam go zalanego od nowości i tak jak napisałem wyżej nie rozważam zmiany na inny. Nastukałem już podan 40 tys. i jest ok. Silniczek pracuje cichutko, równo nie zauważyłem jakiś niepokojących objawów.
Comment
-
Zamieszczone przez MaxMax Zobacz postaDzięki kolego za zrozumienie ale każdy z nas jest inny i dlatego jeden odpowie konkretnie a drugi będzie szukał zaczepki albo chu do duSkupiam się na osobach które chcą pomóc i odpowiedzą konkretnie a tych ,,innych" pomijam no chyba ze postawi bierny opor heh
@auer73 dobrze ze sa normalne osoby jeszcze takie jak ty
Tak bardzo czytanie boli czy Twoje lenistwo?
Oczywiście że punkt widzenia zależy od punktu siedzenia, tylko obowiązuje Cię jeszcze regulamin na tym forum.
Comment
Comment