Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Dyskusje o olejach zastosowanych w X-gen

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• kol.Paluch
    1. musi być 0w20 - serwis stwierdził że marka oleju bez znaczenia aby był 0w20
    2. dlaczego wskazałeś ten olej Castrola? czym sie kierowałeś przy wyborze? - castrol dlatego bo sam leje taki tylko 5w30 do Hondy IX
    3.Czy mam GPF ? nie mam (ale wydaje mi się że auta z GPF mają 179 KM)

Comment

• Zamieszczone przez mirek58 Zobacz posta
      Dzień dobry
      Zbliża się pierwszy przegląd A,B
      Jakiej firmy olej polecacie ma być lepkość 0W20
      Honda civic X 1,5T 182 KM
      czytałem co tu było pisane ... i Mirku prośba nie tylko do Ciebie, ... no tak nie można. Takie pytania w tym temacie są regularnie co 20 wpisów .. czy widzisz ile tu jest wpisów? jest 1780 wpisów odpowiadających na to pytanie.
      Czy sądzisz że ktoś kto za 3 tygodnie zada to pytanie to chętnie i z uwagą poczyta Twoje pytanie zadane po raz n'ty?
      W taki sposób rozciąga się temat w nieskończoność.

Zapamiętaj, tutaj nikt nie zaleci Tobie konkretnego oleju, nie dlatego że nie chce, a dlatego że nikt poza Tobą samym nie zna twoich indywidualnych preferencji olejowych, stylu jazdy ani warunków temperatury otoczenia.
      To znasz tylko Ty, więc nie możesz zadawać takich pytań bo nie ma na nie odpowiedzi. Odpowiedź znasz Ty, ale musisz najpierw zapoznać się z opcjami oleju masz co najmniej 3 licząc z fabrycznym to 4 gatunki oleju z których możesz wybierać!
      Dlaczego chcesz tą ważną decyzję scedować na kogoś z forumowiczów?
      Jestem przekonany że nie chciałbyś aby ktoś polecił Ci gówno... prawda? ..no a tak zadajesz pytanie jak byś się o to prosił.
      Więc ... jak poczytasz ten wątek nawet od 20 stron wstecz to gwarantuję Ci że na 100% zorientujesz się o co chodzi i więcej tak pytań zadawał nie będziesz . Jednocześnie stwierdzisz ... matko jakie to proste .

Takie pytania jak twoje zadaje się tylko na forach na których użytkownicy nie mają pojęcia o olejach. Na tym forum od skąd czuwam nad tymi tematami skończyły się czasy analfabetów olejowych , na razie jeszcze jesteś w tej grupie, ale uwierz mi wielu było i to nie ujma, ..ale już dziś niemi nie są .
      Tak że proszę nie ciągnij tematu tylko zapoznaj się z tym co napisano do tej pory ...bo 1780 przeszło razy mielić to samo w kółko nie jest lekko...
      Kierownik Działu Diesla

Comment

kol.Paluch
        1. musi być 0w20 - serwis stwierdził że marka oleju bez znaczenia aby był 0w20
        2. dlaczego wskazałeś ten olej Castrola? czym sie kierowałeś przy wyborze? - castrol dlatego bo sam leje taki tylko 5w30 do Hondy IX
        3.Czy mam GPF ? nie mam (ale wydaje mi się że auta z GPF mają 179 KM)
        To odpowiadam:

1. Nie musi być 0w20 a nawet powiedziałbym bo długich wymianach zdań w tym wątku, że większość świadomych ludzi rezygnuje z tej wodzianki. Jeśli serwis tak uważa to otwórz im instrukcję od auta i niech się doszkolą. SAE dobierz do klimatu i stylu jazdy oraz zaglądając do instrukcji obsługi lub czytając ten wniosek.

2. Ale Castrol ma olejów całą gamę. Pytałem dlaczego akurat taki wskazałeś? Możesz spokojnie znaleźć lepszy olej.

3. Jeśli nie masz GPF to masz do wyboru oleje A3 i A5 ze wskazaniem na A3 dla lepszej ochrony silnika.

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

Comment

musi być 0w20 - serwis stwierdził że marka oleju bez znaczenia aby był 0w20
          to jest kłamstwo. Zapytaj ich dlaczego kłamią? (dlaczego kłamią też jest napisane w tym i nie tylko tym temacie) To co Ci powiedzieli jest całkowicie w sprzeczności z zaleceniami producenta samochodu. Dlaczego? argumenty to cały ten wątek. Nie czytałaś, gdybyś poczytał ...to zabił byś ich dowodami, podkreślam dowodami ...a nie wywodami.
          Kierownik Działu Diesla

Comment

• Śledzę cały wątek olejowy od początku i zalałem na przeglądzie A wodziankę 0W-20 Type 2.0.Mój styl jazdy umiarkowany,prawie sto procent miasto.
            Zobaczymy co będzie się działo,czy będzie "brał olej" ,czy coś innego zauważę - napewno napisze w tym wątku.Póki co,silnik chodzi jakby aksamitniej ,ciszej i nie mam najmniejszych uwag.Na fabrycznym oleju przejechałem prawie 12 tys.km i oleju ani nie ubyło ani przybyło.Ludzi z serwisów autoryzowanych nie ma co słuchać,bo tam jest tak, jak tu na forum - każdy ma swoje zdanie i kieruje się wiedzą/niewiedzą albo interesami.Jak będzie teraz ubywać wodzianki z mojego silnika,to napewno następna wymiana ,to będzia A5 a może A3,gdzie ochrona silnika jest niby lepsza.
            Co do serwisu,gdzie robiłem przegląd,to było baaardzo OK.Był doświadczony mechanik,a ja byłem cały czas przy samochodzie.Przegadaliśmy cały przegląd,na dodatek wlał tyle oleju,ile potrzeba i nie przelał

Comment

• Zamieszczone przez Jasiek68 Zobacz posta
              A wodziankę 0W-20 Type 2.0.Mój styl jazdy umiarkowany,prawie sto procent miasto.
              Ja bym się bał stać w korku upalnym latem na tej "wodziance", odważny jesteś

Zamieszczone przez Jasiek68 Zobacz posta
              A3,gdzie ochrona silnika jest niby lepsza.
              To akurat masz pewnie jak w banku, jest lepsza
              Moja łódka Civic..
              Mój "klekocik" Ceed..
              New... "Japończyk" e:Hev 2.0
              Coś na temat olejów..

Comment

• Zamieszczone przez Grzechu Zobacz posta
                Ja bym się bał stać w korku upalnym latem na tej "wodziance", odważny jesteś
                Niczego się nie boję,bo nie ma czego.Napisałem,że będę obserwować i jak zauważę coś niepokojącego,to nie będę się głupio upierać przy swojej teorii ,tylko wymienię olej na A5/A3 i napiszę Tu na forum swoje spostrzeżenia.

Comment

Niczego się nie boję,bo nie ma czego.Napisałem,że będę obserwować i jak zauważę coś niepokojącego,to nie będę się głupio upierać przy swojej teorii ,tylko wymienię olej na A5/A3 i napiszę Tu na forum swoje spostrzeżenia.
                  Oby nie było za późno jak zacznie np. olej brać silnik.

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

Comment

• spokojnie, nie ma co straszyć, każdy dobiera olej indywidualnie wg własnych przemyśleń i doświadczenia. Jasiek68 jak wynika z opisu daje sobie i silnikowi szansę. Jeśli będzie lato słabe a silnik będzie traktował zgodnie z filozofią przyjętą przy tworzeniu olejów ekonomy conserving no to można mieć nadzieję że wszyscy będą zadowoleni, silnik, środowisko i kieszeń użytkownika . Czas pokaże.
                    Kierownik Działu Diesla

Comment

Napisałem,że będę obserwować
                      A w X generacji jest miernik temperatury oleju? To chyba podstawa obserwacji. W e`Rce X chyba już tego nie ma, a jak to wygląda w "cywilu"?
                      Pozdrawiam Czarodziej
                      Mój Szogun

Comment

• Nie ma, niestety. Ja zamontowałem u siebie dodatkowy wskaźnik żeby wiedzieć jak wygląda temp. oleju w różnych warunkach. Można to zobaczyć w moim temacie.
                        Last edited by malina84; 20-05-2019, 14:06.
                        Moja Honda
                        https://www.civicforum.pl/showthread...044#post351044

Comment

• Mam pytanko, ktoś już stosował Ravenol SSO 0W30 A3 do silnika 1.0?

Comment

• Mój serwis leje (specjalnie dziś ich o to zapytałem przy okazji) Castrola Edge Professional H 0W20, takiego w złotej butelce z napisem "co-engineered with Honda" i choć zaznaczałem wyraźnie że mam autko z GPF, pan powiedział że do wszystkich x-genów leją ten sam olej. Nie wiem czy to dobrze czy źle, bo nie widzę na nim C3 czy tam C2, więc chyba dla pewności zawiozę im sojego Ravenola jak przyjdzie czas. Dobrze rozumuję, czy jednak nie powinienem się obawiać tego Castrola mając autko z GPF?

Comment

• Zamieszczone przez Piotr123456 Zobacz posta
                              Mój serwis leje (specjalnie dziś ich o to zapytałem przy okazji) Castrola Edge Professional H 0W20, takiego w złotej butelce z napisem "co-engineered with Honda" i choć zaznaczałem wyraźnie że mam autko z GPF, pan powiedział że do wszystkich x-genów leją ten sam olej. Nie wiem czy to dobrze czy źle, bo nie widzę na nim C3 czy tam C2, więc chyba dla pewności zawiozę im sojego Ravenola jak przyjdzie czas. Dobrze rozumuję, czy jednak nie powinienem się obawiać tego Castrola mając autko z GPF?
                              Znaczy chcesz napisać, że tam nie ma na etykiecie oleju podanego ACEA? Poszukaj trochę po forum, wydaje mi się, że gdzieś była karta produktu podana.

Edit https://www.civicforum.pl/showthread...538#post397538
                              Last edited by chromaticall; 20-05-2019, 23:53.

Comment

• SAE 0W20; API SN; ILSAC GF-5
                                Tyle jest na butelce.

Comment

Working...
                                X