Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Dyskusje o olejach zastosowanych w X-gen

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• I szybszego końca silników na takiej wodzie trochę krótszych dystansów i z 0w16 zrobi się 0w0

Comment

• Założę się, że w obecnych hondowskich silnika diesla jest olej 0W-16. Rekordy niskiego spalania nie biorą się z nikąd.

Comment

• Zamieszczone przez roar Zobacz posta
        Założę się, że w obecnych hondowskich silnika diesla jest olej 0W-16. Rekordy niskiego spalania nie biorą się z nikąd.
        Roar, nie sądzę aby olej miał tak znaczny wpływ na wyniki spalania ...
        Czytając normę GM Dexos 1 gen2, mamy pozycję "Fuel Economy".
        Oleje tej klasy mają wykazać minimum 2% względem oleju referencyjnego 15w40!
        Kiedy były używane oleje o lepkościach 15w40 - 20-25 lat temu?
        2019_04_20_08_32_23_Microsoft_Edge.jpg

Comment

• Kiedy były używane oleje o lepkościach 15w40 - 20-25 lat temu?
          kolego nie unoś się, oleje 15W40 są szeroko stosowane na wysoką skalę może nie do naszych hond bo u nas "najniższa dopuszczalna specyfikacja" to 10W40, oleje 15W40 nie są to koniecznie minerałki, są szeroko stosowane w taborze transportowym, rolniczym i innym osobowym bardziej obciążonym, czy w warunkach subtropikalnych.
          To że sobie takie coś wymyślili to wymysł posranych ekologów i ich kolejnych faszystowskich zasad wprowadzanych na siłę w celu zbawiania świata a tak naprawdę do nabicia pewnym grupom kabzy. Nie ma się co dziwić, za niedługo będą wlewać olej maszynowy do silnika aby tylko opór był najmniejszy i aby zrobić kolejną normę która zachwyci ekologów i wprowadzi nowy porządek świata a samochody flotowe będą tańsze w eksploatacji, i wszystko super ale niestety silniki krótko będą żyły. To takie podobne do tych pseudo ekologów którzy o gospodarce leśnej nie mają pojęcia a się wypowiadają ba stawiają nowe bezpodstawne tezy i promują rozwiązania w lasach które doprowadzą do trwałej erozji. Ekologia stała się już polityką i dlatego tak trąci hipokryzją.
          Last edited by rat4; 21-04-2019, 12:54.
          4gen D15B2/VW Polo AKV/8gen R18A2/407 9HZ/8gen L13A7
          Mój samochód: http://www.civicforum.pl/showthread....AN-Civic-R18A2
          https://www.civicforum.pl/showthread...L13A7-Wiferide

Comment

• Ja się nie unoszę, a pokazuję jakie "oszczędności" przynosi olej "do oszczędzania paliwa".
            5w30 z normą dexos1 gen 2 to olej typu "energy conserving" i względem 15w40 ma dać 2% oszczędności na paliwie.
            To jest przecież tyle co nic. Niezauważalne różnice.
            Tutaj przynajmniej pokazuję treść konkretnej normy (oleje do Opli), a nie puste gadanie redaktorzyn.

Comment

• Dzień dobry
              Zbliża się pierwszy przegląd A,B
              Jakiej firmy olej polecacie ma być lepkość 0W20
              Honda civic X 1,5T 182 KM

Pozdr.

Comment

• Jeśli ma być 0W20 to czytamy instrukcję
                Dla porządku wątek informacyjny wyłącznie dla prezentacji Instrukcji Obsługi w zakresie doboru oleju wg wytycznych producenta samochodu. IX-gen 1,4 i 1,8 / X-gen 1,0T, 1,5T, 2,0T. Wszystkie generacje bez względu na rocznik, silnik, typ, moc, specyfikację 9gen EURO-5, 10gen EURO-6, mają identyczne wytyczne. Zgodnie wytycznymi zawartymi w Tabeli wersje Europejskie mają zalecenia stosowania olejów wg Europejskiej Normy ACEA oraz oleju specjalnego w celu zmniejszania zużycia paliwa.
                Moja Honda
                https://www.civicforum.pl/showthread...044#post351044

Comment

• Zamieszczone przez malina84 Zobacz posta
                  Jeśli ma być 0W20 to czytamy instrukcję
                  https://www.civicforum.pl/showthread...R-Type-FK2-FK8
                  W serwisie powiedziano mi że bez znaczenia jaka marka oleju tylko ma być 0W20 stąd moje pytanie z jakimi olejami wy jezdzicie do serwisu ?
                  Do Hondy IX zalewam Castrol Edge 5W30 jeżdzę z nim do serwisu.

Comment

• mirek58, pytasz o coś co było już akurat w tym wątku przedyskutowanie setki razy... może po prostu poszukaj i poczytaj interpretacje instrukcji oraz jakie przeznaczenie ma dany olej... trochę bez sensu zaczynać tą samą dyskusję po raz kolejny...

Zamieszczone przez mirek58 Zobacz posta
                    W serwisie powiedziano mi że bez znaczenia jaka marka oleju tylko ma być 0W20
                    Jak zwykle profesjonalne zalecenia serwisu.. śmiechu warte...
                    Last edited by Grzechu; 16-05-2019, 15:00.
                    Moja łódka Civic..
                    Mój "klekocik" Ceed..
                    New... "Japończyk" e:Hev 2.0
                    Coś na temat olejów..

Comment

• "pytasz o coś co było już akurat w tym wątku przedyskutowanie setki razy...

Ale nie prowadzi dyskusja do jasno określonego stwierdzenia,czytając "Przeglądy okresowe"to co posiadacz hondy to inny olej.
                      A co powiesz"Grzechu"o tym oleju ? CASTROL EDGE PROFESSIONAL H 0W20 1L HONDA
                      Bardzo dziękuję za pomoc i rady
                      Pozdr.
                      Last edited by mirek58; 16-05-2019, 17:28.

Comment

• Zamieszczone przez mirek58 Zobacz posta
                        "pytasz o coś co było już akurat w tym wątku przedyskutowanie setki razy...

Ale nie prowadzi dyskusja do jasno określonego stwierdzenia,czytając "Przeglądy okresowe"to co posiadacz hondy to inny olej.
                        A co powiesz"Grzechu"o tym oleju ? CASTROL EDGE PROFESSIONAL H 0W20 1L HONDA
                        Bardzo dziękuję za pomoc i rady
                        Pozdr.
                        nie przeczytałeś kompletnie nic- tyle można stwierdzić po tym wpisie. Podałeś parametr drugorzędny jakim jest SAE już nie mówiąc o wyborze tego oleju. Poświęć chwile i poczytaj- po to ten wątek jest. A przede wszystkim zacznij od tego czy masz GPF , jeśli tak to masz odpowiedni temat o olejach do silników z GPF'em

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka
                        Last edited by Paluch; 16-05-2019, 17:57.

Comment

• Zamieszczone przez Paluch Zobacz posta
                          nie przeczytałeś kompletnie nic- tyle można stwierdzić po tym wpisie. Podałeś parametr drugorzędny jakim jest SAE już nie mówiąc o wyborze tego oleju. Poświęć chwile i poczytaj- po to ten wątek jest. A przede wszystkim zacznij od tego czy masz GPF , jeśli tak to masz odpowiedni temat o olejach do silników z GPF'em

Ale ja już podziękowałem za pomoc i rady twój wpis jest dla mnie zbędny
                          A jeśli chodzi o czytanie to przeczytałem i to bardzo dużo,a skoro tak dużo wiesz to napisz jakiego ty oleju używasz masz ten sam silnik ?

Comment

Ale ja już podziękowałem za pomoc i rady twój wpis jest dla mnie zbędny
                            A jeśli chodzi o czytanie to przeczytałem i to bardzo dużo,a skoro tak dużo wiesz to napisz jakiego ty oleju używasz masz ten sam silnik ?
                            To tak jak twoje pytania są zbędne w tym temacie bo odpowiedzi jest dosyć na nie.

Skoro czytałeś to powiedz proszę dlaczego?:

1. musi być 0w20
                            2. dlaczego wskazałeś ten olej Castrola? czym sie kierowałeś przy wyborze?

Próbujesz mnie podejść, żebym ci odpisał jakiegp oleju używam a sam nie odpowiedziałeś czy masz GPF. To odpowiem ci jakiego:

-Spełniającego specyfikację wymagane przez Honda w silnikach z GPF aby utrzymać gwarancję,

- SAE dobrane do mojego stylu jazdy oraz klimatu

- Posiadający parametry możliwie najlepiej chroniące silnik przy zachowaniu specyfikacji dla silników z GPF (podpowiem ci- C3).

A skoro mówisz, że czytałeś dużo to olej ten przewijał się kilka albo kilkanaście razy w tym temacie i w temacie olejów dla GPF.

Comment

• "Próbujesz mnie podejść, żebym ci odpisał jakiegp oleju używam"

Rzeczywiście spróbowałem no ale taki ekspert nie dał się nabrać,a czy jest GPF muszę sprawdzić bo autem jeżdzi syn.
                              Styl jazdy ma trochę inny(26 lat)
                              tyle tylko wiem że auto jest z 2018r. 1,5T 182 KM wersja sport plus

Pozdr.

Comment

"Próbujesz mnie podejść, żebym ci odpisał jakiegp oleju używam"

Rzeczywiście spróbowałem no ale taki ekspert nie dał się nabrać,a czy jest GPF muszę sprawdzić bo autem jeżdzi syn.
                                Styl jazdy ma trochę inny(26 lat)
                                tyle tylko wiem że auto jest z 2018r. 1,5T 182 KM wersja sport plus

Pozdr.
                                Nie czuję się ekspertem w żadnym wypadku. Po prostu z tych tematów które są tutaj na forum naprawdę można sie dużo dowiedzieć.

Jeśli chcesz porozmawiać z ekspertem to poczekaj na odpowiedź użytkownika Rambo.

Co do stylu jazdy to akurat mój też jest agresywny i zawsze był jeśli do tego zmierzasz.

Nadal nie odpowiedziałeś na pytania, które zadałem.

Co do GPF to dowiedz się jak najszybciej bo od tego w pierwszej kolejności zależy dobór oleju tym bardziej jeśli chcesz zachować gwarancję.

Comment

Working...
                                X