A ja zmieniłem pierwszy raz na Hondowski 0w20 i tyle, nie chce mi się dalej zastanawiać nad wyborem
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Dyskusje o olejach zastosowanych w X-gen
Collapse
This is a sticky topic.
X
X
-
Zamieszczone przez katana Zobacz postaKarta charakterystyki Oemowego już nie raz była przytaczana i nie można stwierdzić, że to jest castrol 0w20. Na stronie Hondy są oleje rekomendowane Castrola, ale oryginalny type 2,0, to nie Castrol.
Zamieszczone przez gabler Zobacz postaA ja zmieniłem pierwszy raz na Hondowski 0w20 i tyle, nie chce mi się dalej zastanawiać nad wyborem
Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu TapatalkaLast edited by Paluch; 08-03-2019, 17:16.
Comment
-
Zamieszczone przez gabler Zobacz postaA ja zmieniłem pierwszy raz na Hondowski 0w20 i tyle, nie chce mi się dalej zastanawiać nad wyborem
Comment
-
Zamieszczone przez katana Zobacz postaRównie dobrze mógłbyś napisać: "Mam Was gdzieś" albo po prostu nic nie pisać. Kolega Paluch dobrze napisał, że nie ma być z czego dumnym, szczególnie jakbyś trochę poświęcił czasu i przeczytał wątki olejowe, wówczas nie musiałbyś się zastanawiać co wlać.
Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka
Comment
-
Skupiłbym się na jakosci a nie cenie.
Bo powiem Wam szczerze wydać 80-100 zł więcej za 4 l oleju raz do roku no może co 10 miesięcy (70-80% ludzi tak wymienia) to prosze Was ale kwota pomijalna.
Wielokrotnie pisane było, że olej OEM 0W-20 nie jest zły jak kolega @gabler nie piłuje silnika czyli nie jeżdzi ciagle 4000+ obrotów, jeździ głównie w terenie płaskim w klimacie umiarkowanymDo jazdy spokojnej jak najbardziej się nadaje. Inna sprawa jak jeździ bardziej dynamicznie lub głównie w terenie górzystym to juz lepiej użyć jakis A3 np. wspominany juz Ravenol SSO 0W-30.
A kolega @Rambo7 to już chyba włosy wyrywa z głowy kolejny razbo nijak nie przebija się z prostą informacja, że dobór oleju zależy min od tego jak użytkujemy samochód, w jakim klimacie, w jakim ukształtowaniu terenu itp..
Comment
-
Zamieszczone przez MarekComau1122 Zobacz postaPanowie dzisiaj dostałem informacje od Ravenol że oficialnie nie mogą polecić żądnego oleju ponieważ różni się minimalnie lepkością , w tamtym roku miałem zalany Ravenol 0W30 SSO
Comment
-
Zamieszczone przez Unthinkable Zobacz postaSkupiłbym się na jakosci a nie cenie.
Bo powiem Wam szczerze wydać 80-100 zł więcej za 4 l oleju raz do roku no może co 10 miesięcy (70-80% ludzi tak wymienia) to prosze Was ale kwota pomijalna.
Wielokrotnie pisane było, że olej OEM 0W-20 nie jest zły jak kolega @gabler nie piłuje silnika czyli nie jeżdzi ciagle 4000+ obrotów, jeździ głównie w terenie płaskim w klimacie umiarkowanymDo jazdy spokojnej jak najbardziej się nadaje. Inna sprawa jak jeździ bardziej dynamicznie lub głównie w terenie górzystym to juz lepiej użyć jakis A3 np. wspominany juz Ravenol SSO 0W-30.
A kolega @Rambo7 to już chyba włosy wyrywa z głowy kolejny razbo nijak nie przebija się z prostą informacja, że dobór oleju zależy min od tego jak użytkujemy samochód, w jakim klimacie, w jakim ukształtowaniu terenu itp..
I nie motał bym więcej w tym temacie. Niezależnie jak jeździ kolega olej A3/A5 będzie lepiej chronił silnik a wybór lepkości do stylu jazdy/klimatu to osobna sprawa
Zamieszczone przez Stach13 Zobacz postaNo nieźle, jedno zdanie a burzy całą wiedzę zdobytą na tym forum. Kolega Katana dobrze napisał wyżej,że ten olej jest zgodny z IO dla Civic X. Skąd taka informacja od Ravenol ? Co się koledzy dzieje ? Nie mogą polecić bo się minimalne różni lepkością ? Cofamy się ?
Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu TapatalkaLast edited by Paluch; 08-03-2019, 19:50.
Comment
-
Zamieszczone przez MarekComau1122 Zobacz postadzisiaj dostałem informacje od Ravenol że oficialnie nie mogą polecić żądnego oleju ponieważ różni się minimalnie lepkością
Comment
-
Zamieszczone przez MarekComau1122 Zobacz postadostałem informacje od Ravenol że oficialnie nie mogą polecić żądnego oleju ponieważ różni się minimalnie lepkością
... albo źle usłyszałeś? albo źle napisałeś albo ten co to powiedział jest półgłówkiem olejowym, nie ma zielonego pojęcia o olejach.
Innej możliwości nie ma.Kierownik Działu Diesla
Comment
-
Zamieszczone przez katana Zobacz postaPrzecież, o ile nie posiadasz gpf-u Ravenol SSO 0w30 usvo jest zgodny z IO. ACEA A3 i API nawet się zgadza, więc nie wiem w czym problem.
O Oemowym 0w20 było już napisane wiele ksiąg na Forum i wniosek prosty: chyba lepiej przyjechać ze swoim w pełni syntetycznym, a nie lać w techn syntetycznej. Poza tym skąd wiesz, czy akurat zaleją Ci type 2,0, a nie Castrola 0w20.
Comment
-
Zamieszczone przez MarekComau1122 Zobacz postaDostałem informacje do Ravenol Poslak że powinnem lać olej Ravenol SSV a nie SSO , SSV jest najbardziej przybliżony parametrami podawanymi przez producentaLast edited by Grzechu; 11-03-2019, 13:13.
Comment
-
Zamieszczone przez Grzechu Zobacz postaWrzuć tą informację którą dostałeś w oryginale, bo nie kapuję tego zwrotu "różni się minimalnie lepkością"... Przecież wszystkie oleje różnią się minimalnie lepkością.. a szczególnie te o innym SAE... i nawet o tym samym SAE.. bez sensu dla mnie to info od Ravenola.. szkoda znowu zaśmiecać ten wątek jakimiś pustymi informacjami od kolejnego "marketera.."
Zamieszczone przez Grzechu Zobacz postaWidzisz i znowu mieszają Ci w głowie i sami się kompromitują, swoją niewiedzą.. bo jeśli już ma być zbliżony parametrami do OEM 0W20, to powinni Ci doradzić olej -RAVENOL EHS SAE 0W-20.
Comment
-
Zamieszczone przez MarekComau1122To ja już nic nie wiem, miałem SSO zamówiłem teraz SSV czy zrobiłem dobrze?
Comment
-
Zamieszczone przez MarekComau1122 Zobacz postanawet jak wejdziecie w opcje dobierz olej na stronie Ravenol
Zamieszczone przez MarekComau1122 Zobacz postaw opcje dobierz olej na stronie Ravenol jak wybierzecie model i silnik to nic nie wyskoczy
Zamieszczone przez MarekComau1122 Zobacz postaale nie oficjalnie mówił że najlepiej 0w30 SSV że jest najbliżej zbliżony do parametrów podanych przez producenta
Sprzedawca jest sprzedawcą .. nie ekspertem.
Zamieszczone przez MarekComau1122 Zobacz postaa czy gościu się znał to nie wiem,
Zamieszczone przez MarekComau1122 Zobacz postaTo ja już nic nie wiem,Last edited by rambo7; 11-03-2019, 14:04.Kierownik Działu Diesla
Comment
-
Jak nie masz możliwości wymiany to wlewaj. Tylko miej świadomość, że teraz masz olej Eco i tak traktuj silnik, pod okej jaki mu wlejesz. Czerwonego pola unikaj.
Poprostu masz dobry olej zrobiony w pewnym celu. Zastosuj się do tego i tyle. Przed kolejną wymianą za np. 10 tys km będziesz wiedział czy Ci taki styl użytkowania auta odpowiada czy nie.
W instrukcji masz dostępne A3, więc jak lubisz swoje auto to karm go olejem wytrzymałościowym.
Comment
Comment