chyba 0W20 szybciej wchłoną Twoje palce.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Dyskusje o olejach zastosowanych w X-gen
Collapse
This is a sticky topic.
X
X
-
Zamieszczone przez megipan Zobacz postachyba 0W20 szybciej wchłoną Twoje palce.
Comment
-
Zamieszczone przez Grzechu Zobacz postaA co zły przykład odnośnie lepkości ?To kim jest autor ? inżynierem ? Napisz, bo już nie chce mi się tam szukać, tyle tego jest..
Członek ASME (American Society of Mechanical Engineers)
Lifelong Gear Head, Mechanic, Hotrodder, Drag Racer i Engine Builder.
Comment
-
To jeszcze wrzuć mi drogi Kolego megipan, na czym polegało to badanie, tego PSI na tym blogu i powiedz ile PSI ma mój LM 0W30 A3.
Comment
-
Z tym tarciem między palcami, to pamiętam jak niedawno opowiadał mi kolega, który to był na szkoleniu olejowym i wtedy właśnie tak tam prezentowali nowoczesny olej...0w20polegało to na tym, że brali pomiędzy 2 palce i mieli za zadanie trzec, cały chłyt marketingowy polegał na tym że pomimo intensywnego tarcia cały czas palce były naoliwione i nie chciały się wytrzeć. Jak się ma natomiast naskórek do stopów metali tego nie wiem
Comment
-
Zamieszczone przez katana Zobacz postaZ tym tarciem między palcami, to pamiętam jak niedawno opowiadał mi kolega, który to był na szkoleniu olejowym i wtedy właśnie tak tam prezentowali nowoczesny olej...0w20 polegało to na tym, że brali pomiędzy 2 palce i mieli za zadanie trzec, cały chłyt marketingowy polegał na tym że pomimo intensywnego tarcia cały czas palce były naoliwione i nie chciały się wytrzeć. Jak się ma natomiast naskórek do stopów metali tego nie wiem
Comment
-
Zamieszczone przez Grzechu Zobacz postaOczywiście, że trzeba drążyć, tylko dobrze jest mieć jakieś rzeczowe argumenty.
Zamieszczone przez Grzechu Zobacz postaCzytałem ten post, czytałem ten blog, a niby jakie to badania laboratoryjne tam były zrobione ?
Zamieszczone przez Grzechu Zobacz postaA podam Ci prosty przykład, weź olej 0W20 i weź olej np. 10W40 A3, wrzuć krople między palce jednego i drugiego, a potem zacznij trzeć nimi...
Grzechu, opanujmy emocje. Przypomnę Ci, że ja nie twierdzę, że 0W20 jest do wszystkiego, już nie porównuję go do olejów wytrzymałościowych bo wiadomo co jest czym. Próbuję tylko znaleźć odpowiedź na pytanie na ile olej 0W20 chroni silnik w wysokich temperaturach. Nie zgadzam się z opinią wielu forumowiczów, że ten olej nadaje się tylko spokojnej jazdy w miarę niskich temperaturach i ja mam się bać jak na zewnątrz będzie +30 albo jeszcze mniej jak to niektórzy tutaj opisywali. Dlatego poruszyłem temat dodatków, który niestety moim zdaniem jest tutaj pomijany.
Jeżeli ktoś prowadzi badania i na podstawie tych badań stwierdza, że w ochronie silnika kluczowe znaczenie mają dodatki a nie lepkość to dlaczego starasz się to negować ?
Widzisz, Rambo i pewnie Ty też, odnosi się do słynnej tabelki w IO , gdzie jest strzałka z 0W20 w pełnym zakresie temperatur, w ten sposób, że można jeździć ekonomicznie w tym zakresie temp.
Ja natomiast to widzę w ten sposób, mając na uwadze między innymi opinie tego inżyniera , że ten olej ma takie dodatki, że mogę go stosować w takich zakresach temperatur nie tylko jeżdżąc ekonomicznie. Oczywiście nie piłując silnika, nie wkręcając go bez przerwy w czerwone pole, nie ścigać się bez sensu z innymi. Po prostu jeździć bez stresu. To nie jest ciężkie kojarzenie to jest wiązanie ze sobą pewnych wiadomości. Możemy się tu spierać w nieskończoność ale dla mnie olej do zmniejszenia zużycia paliwa a do jazdy ekonomicznej to dwie różne sprawy. Dlatego może dowiedzmy się może więcej na temat tych dodatków a potem denerwujmy się na siebie.Last edited by Stach13; 17-12-2018, 12:23.
Comment
-
Zamieszczone przez Stach13 Zobacz postaDlatego może dowiedzmy się może więcej na temat tych dodatków a potem denerwujmy się na siebie.
Comment
-
Zamieszczone przez megipan Zobacz postaNie ma tam LM , jak mierzy nie wiem nie jestem inżynierem ale jestem skłonny wierzyć jemu tym testom niż tym co niektórzy tu piszą.
Zamieszczone przez Stach13 Zobacz postaJeżeli ktoś prowadzi badania i na podstawie tych badań stwierdza, że w ochronie silnika kluczowe znaczenie mają dodatki a nie lepkość to dlaczego starasz się to negować ?
" LEPKOŚĆ HTHS - Lepkość wysokotemperaturowa HTHS (High Temperature High Shear Rate), zwana także lepkością dynamiczną mierzona jest w mili Paskalach na sekundę (mPa*s) przy 150o C i przy wysokim ścinaniu ślizgu 106s-1 i opisuje zachowanie środka smarnego na poszczególnych elementach silnika: na ścianie cylindra, na łożysku korbowodu, lub na łożysku wału korbowego.
Low HTHS 2,9-3,5 mPa*s = obniżona lepkość wysokotemperaturowa, umożliwia mniejsze zużycie paliwa.
High HTHS >=3,5 mPa*s = wysoka lepkość wysokotemperaturowa, lepsza ochrona przez ścieraniem/ zużyciem. "
I np. jeszcze dlatego, co było napisane w IO Toyoty Auris, widziałeś mój post gdzie wkleiłem ten zrzut instrukcji? Proszę:
auris.jpg
Uważasz, że to nie prawda ? A może głupoty piszą ? Od tak napisali...
Gdyby tylko dodatki miały znaczenie w oleju, to po co wymyślać oleje o różnych lepkościach ? Jak to wyjaśnisz ? Bo wg. blogu tego Pana inżyniera lepkość nie ma znaczenia... Czyżby lepkość oleju to wielkie oszustwo koncernów olejowych ? Bo ja to teraz tak mogę odebrać i Ty w sumie też.. jak to wytłumaczysz ?Last edited by Grzechu; 17-12-2018, 13:03.
Comment
-
Zamieszczone przez Grzechu Zobacz postaTo ciekawe podejście... nie wiesz jak zmierzył te PSI, napisał, że to jest najważniejsze w oleju i tyle i Ty mu uwierzyłeś? To wiesz teraz jaki olej kupić ?Przeczytaj, bo streścić w kilku zdaniach się nie da.
I Grzechu, przeczytaj co jest napisane poza ramkami , które zaznaczyłeś. Wybiórczo to potraktowałeś. Nie zastanawiasz się czemu trzeba wrócić do oleju 0W20? Czemu jest napisane pod ramką z temperaturami , której już nie zaznaczyłeś, przy 0W20 cały zakres temperatur ( jak i w Hondzie) i dopisek "do następnej wymiany oleju" ?Last edited by montada; 17-12-2018, 13:23.
Comment
-
Zamieszczone przez montada Zobacz postaTwierdzisz, że czytałeś blog? Serio czytałeś? Tam jest z 3xA4 tekstu jak mierzyłPrzeczytaj, bo streścić w kilku zdaniach się nie da.
I Grzechu, przeczytaj co jest napisane poza ramkami , które zaznaczyłeś. Wybiórczo to potraktowałeś. Nie zastanawiasz się czemu trzeba wrócić do oleju 0W20? Czemu jest napisane pod ramką z temperaturami , której już nie zaznaczyłeś, przy 0W20 cały zakres temperatur ( jak i w Hondzie) i dopisek "do następnej wymiany oleju" ?Last edited by megipan; 17-12-2018, 13:31.
Comment
-
Zamieszczone przez montada Zobacz postaNie zastanawiasz się czemu trzeba wrócić do oleju 0W20? Czemu jest napisane pod ramką z temperaturami , której już nie zaznaczyłeś, przy 0W20 cały zakres temperatur ( jak i w Hondzie)
Zamieszczone przez megipan Zobacz postaTraktuje ten materiał jako pomoc w doborze oleju, z resztą jeżdżę teraz na amsoil 0W30 jest to kompromis między 0W20 a 0W40 zwłaszcza teraz w zimie, wypadł tam na tym blogu dobrze jak i na wielu forum USA ma dobre opinie i wielu użytkowników.Last edited by Grzechu; 17-12-2018, 13:34.
Comment
-
Zamieszczone przez Grzechu Zobacz postaTo już było omawiane, ale proszę o twoją interpretację, chętnie przeczytam, może zaskoczysz czymś o czym tu jeszcze nie było pisane.
Comment
-
Zamieszczone przez Grzechu Zobacz postaGdyby tylko dodatki miały znaczenie w oleju, to po co wymyślać oleje o różnych lepkościach ? Jak to wyjaśnisz ? Bo wg. blogu tego Pana inżyniera lepkość nie ma znaczenia.
Zamieszczone przez un hombre Zobacz postaAle dane testowe HTHS dostarczają tylko informacji jak dobrze oleje utrzymują swoją lepkość przy wysokich temperaturach I cięzkich warunkach/stresie. Te dane lepkości HTHS wogóle NIE DOSTARCZAJĄ INFORMACJI na temat zdolności ochronnych silnika danego oleju. Dużo ludzi jest w kompletnym błędzie wierząc, że lepkość determinuje właściwości ochronne oleju.
Dla High HTHS >=3,5 mPa*s nie musi być wysoki no bo >=3,5 mPa*s. Ale dla dobrego 0W20 przy Low HTHS 2,9-3,5 mPa*s indeks VI jest wysoki by olej przy wyższych temperaturach był bardziej stabilny.
Dlatego już prosiłem, skupmy się na 0W20 Type 2.0 czy on jest naprawdę taki do d... wytrzymałościowo jak się to tutaj opisuje.Last edited by Stach13; 17-12-2018, 14:11.
Comment
Comment