Zamieszczone przez rambo7
Zobacz posta
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Dyskusje o olejach zastosowanych w X-gen
Collapse
This is a sticky topic.
X
X
-
-
a ja mam wrażenie że chcesz usłyszeć że olej stricte oszczędzające energię dla silników dowsowzingowych mają być lepsze mocniejsze wytrzymałościowo od olejów do tego przeznaczonychi mam to udowodnić.... a nich to udowadniają ci co te oleje zaprojektowali i wykonali.
Nie wiem, nie mam laboratorium. Producent hondy mówi że jest to olej specjalnie zaprojektowany w celu oszczędzania paliwa. Toyota mówi dokładnie to samo ale dodaje że w przypadku obciążenia silnika np. długą i szybką jazdą po autostradzie zastosuj olej o wyższym SAE.
Honda moim zdaniem potraktowała użytkowników jako bardziej inteligentnych i zakłada że wiedzą co to jest olej ekonomy conserving a olej for protection engine.
Widocznie silniki Toyoty są do dupy skoro T uprzedza swoich klientów, a klienci Hondy mają dużą wiarę w magię napisu Honda. Na pewno olej Toyoty 0W-20 to szajs w porównaniu z olejem Hondy 0W-20, tak, z pewnością do oleju H dolali więcej dodatków ochrony silnikadlatego pewnie nie napisali że nie można jechać 160, więc ...można
.
Też wolę Honde od Toyoty.
Zamieszczone przez Stach13 Zobacz postaDowiaduję się tylko co chwilę ,że ACEA A3 jest lepszy wytrzymałościowo od 0W20 Type 2.0.
Oleje ekonomy conserving to oleje specjalnie zaprojektowane w celu niskiego zużycia paliwa to najwyższa Norma z tymi wymaganiami nie ma wyższej.Kierownik Działu Diesla
Comment
-
Zamieszczone przez rambo7 Zobacz postaa ja mam wrażenie że chcesz usłyszeć że olej stricte oszczędzające energię dla silników dowsowzingowych mają być lepsze mocniejsze wytrzymałościowo od olejów do tego przeznaczonych .
Zamieszczone przez rambo7 Zobacz postano bo jest, Wymagania, tj. olej A3 to oleje specjalnie zaprojektowane w celu ochrony silnika to Najwyższa Norma z tymi Wymaganiami, nie ma wyżej
Comment
-
Jednak wprowadzili gpf i wszystkie oleje A3 muszą być zastąpione olejami C. Zostaną Mazdy i Toyoty, ale tam w serwisach zalewają 0w20.
Nie zgadzam się również z tym, że nikt nie jeździ na 0w20 tylko od razu bierze IO do ręki i zalewa A3, najlepiej 5w40. Prawda jednak jest taka, że przytłaczająca większość nowych nabywców Hond, Toyot i Mazd w ogóle nie zna się na olejach i jedzie do serwisu na wymianę oleju. Jakiego??? Silnikowegobo dla nich olej to olej.
Sporo już więc tych aut jeździ na tym "najgorszym" 0w20, nawet ecoboosty, ale nigdzie nie słyszy się jakoś, żeby Mazdy, Toyoty, Hondy czy Fordy, Subaru zacierały się ze względu na to, że ktoś nie oszczedzał paliwa i przygazował mocniej w lato. Jasne oleje A3 są bardziej ochronne, ale sianie paniki że 0w20 prędzej czy później doprowadzi do katastrofy jak się człowiek zapomni i na chwilę przestanie "oszczędzać paliwo" jest bardzo na wyrost.
Comment
-
Zamieszczone przez katana Zobacz postaSporo już więc tych aut jeździ na tym "najgorszym" 0w20, nawet ecoboosty, ale nigdzie nie słyszy się jakoś, żeby Mazdy, Toyoty, Hondy czy Fordy, Subaru zacierały się ze względu na to, że ktoś nie oszczedzał paliwa i przygazował mocniej w lato.
A auta używa właśnie na długich trasach po kraju, Austrii, Niemczech. Roczni robi koło 40 tys. km.
A co do Stacha - rambo daj sobie spokój, gość koniecznie chce usłyszeć, że jak będzie spokojnie jeździł 140, no może 150 autostradą w upale na 0W20 to absolutnie może być spokojny. No bo IO i ASO i jeszcze paru mądraków tu. Chciałby to usłuszec od Ciebie, ale tego nie usłyszy i nadal będzie męczybułą, prędzej opadniesz z zapału do tłumaczenia po raz n-ty tego samego. Tego typu ludzi nic ich nie przekona, bo oni wiedzą swoje, wiedzą Twoje, ale i tak jeszcze widzą 3 stronę medalu i zawsze znajdą jakieś "ale". Szkoda czasu na dyskusjeNiech jeżdżą na zalecanym hondowskim 0W20 i tyle.
Po prostu: mądrej głowie dość dwie słowie
Comment
-
Zamieszczone przez kajojek Zobacz postaSzwagier zatarł 1.6 w fokusie, bodaj 2 letnim. Oczywiście ani on, ani firma (bo auto firmowe) nie wnikali co ASO leje. A, że leasingują tam auta regularnie od lat, to silnik im wymienili.
A auta używa właśnie na długich trasach po kraju, Austrii, Niemczech. Roczni robi koło 40 tys. km.
Comment
-
Dopytam, w święta, ale jak wtedy pytałem jaki olej mu wlewali, to wzruszył ramionami, bo on w to nie wnikał. Po auta przyjeżdza serwisant do firmy i odstawia "zaserwisowane". Więc nie sądzę, aby wiedział coś więcej. Ale z ciekawości popytam.
Comment
-
Ecoboosty mają wadliwy układ chłodzenia, w litrowkach pęka przez to głowica, a w 1,6 kadłub. Na tej okropnej "wodziance" jeżdżą też Mazdy, które niejednokrotnie mają już ponad 200kkm i jak na razie, poza powtarzającymi się wyciekami spod klawiatury nie słychać nic o negatywnych skutkach lania oleju do oszczędzania.
Comment
-
Zamieszczone przez kajojek Zobacz postaNo bo IO i ASO i jeszcze paru mądraków tu. Chciałby to usłuszec od Ciebie, ale tego nie usłyszy i nadal będzie męczybułą, prędzej opadniesz z zapału do tłumaczenia po raz n-ty tego samego. Tego typu ludzi nic ich nie przekona, bo oni wiedzą swoje, wiedzą Twoje, ale i tak jeszcze widzą 3 stronę medalu i zawsze znajdą jakieś "ale". Szkoda czasu na dyskusje Niech jeżdżą na zalecanym hondowskim 0W20 i tyle.
Prawda jest taka, że na forach pełno jest czaków norisów , makk gajwerów i innych znawców motoryzacji (z zawodu fryzjerów,ksiegowych itp.) ,którzy kwestionują nawet zalecenia producenta samochodów
Koncerny konkurując ze sobą ,wydają miliardy dolarów na wprowadzenie do produkcji nowych modeli ,chcąc być choć trochę lepszym od konkurentów. Dlatego żeby być lepszym od innych ,Honda zaleca wlewać takie g...no jak 0W20 do swoich silnków żeby silniki się zacierały powyżej 33+.Tak,czy nie ,bo już zgłupiałemA powinni ( oni,czyli najlepiej zarząd Hondy) poczytać civicforum i tu im rambo by zalecił co mają zrobić.Tzn. zalać ten wytrzymałościowy ,czy jak tam olej do ich silnika i wtedy się nie zatrą i będą dallleeeko przed wszystkimi innymi.A jakie oszczędności na ośrodkach badawczych by mieli?!
Teraz na serio.W mojej IO jest napisane,żeby zalewać 0W20 ,a jak nie ma to 0W30 ,5W30 A3 ,A5. To czemu mam kwestionować zalecenia producenta? Najpierw 0W20 ,później jak nie masz ,to zalewasz co wyżej napisałem.Tak odbieram zalecenia IO.A czy silnik się zużyje szybciej na 0W20 od 0W30 A3 - NIE WIEM.Nie mam możliwości weryfikacji tego.Zobaczymy za 5 lat,co napiszą użytkownicy o 1.5T i jakie opinie pójdą w świat.
Comment
-
ja juz zbałamucony tymi olejami , teraz do wiosny pojeżdże na tych 0W30 ,zima ok, potem silny 0W 30 lub 0W40 do jesieni , koszt wymiany oleju to nie są wielkie pieniądze nawet patrząc na to że wymienie co 5 tys, km, dobrze dla silnika,i mój spokój nie wiele kosztuje a to naj.
Comment
-
Zamieszczone przez katana Zobacz postaEcoboosty mają wadliwy układ chłodzenia, w litrowkach pęka przez to głowica, a w 1,6 kadłub.
Zamieszczone przez katana Zobacz postaNa tej okropnej "wodziance" jeżdżą też Mazdy, które niejednokrotnie mają już ponad 200kkm i jak na razie, poza powtarzającymi się wyciekami spod klawiatury nie słychać nic o negatywnych skutkach lania oleju do oszczędzania.
Comment
-
Zamieszczone przez Stach13 Zobacz postaSiedzę w tym wątku olejowym po to aby przy najbliższej wymianie oleju co może być pod koniec przyszłego roku ( więc czasu mam jeszcze sporo) z przekonaniem dokonać wyboru.
Comment
-
Zamieszczone przez Jasiek68 Zobacz postaTeraz na serio.W mojej IO jest napisane,żeby zalewać 0W20 ,a jak nie ma to 0W30 ,5W30 A3 ,A5. To czemu mam kwestionować zalecenia producenta? Najpierw 0W20 ,później jak nie masz ,to zalewasz co wyżej napisałem.Tak odbieram zalecenia IO.A czy silnik się zużyje szybciej na 0W20 od 0W30 A3 - NIE WIEM.Nie mam możliwości weryfikacji tego.Zobaczymy za 5 lat,co napiszą użytkownicy o 1.5T i jakie opinie pójdą w świat.
Dla mnie 0W20 ma jedną zasadniczą wadę - cenę, do tego niezrozumiały z punktu widzenia użytkownika wpis w IO, że olej innej lepkości może być obojętnie jakiej firmy jeżeli spełnia zalecaną normę, ale 0W20 jedynie Hondy
Civiciem mam zamiar przejeździć 5-6 lat w tym czasie zrobię ~140-160kkm, zobaczymy co zostanie z silnika po stosowaniu 0W20.
Pozdrawiam.
Comment
-
Wszyscy czy to na forum honda US czy De , Ru , te same problemy honda 0W20 olej , zapomnijmy może o autach na lata lat 10 i więcej , zapomnij to było nie wróci, ja już mam 6 hondę z salonu , każda następna delikatnie mówiąc coraz delikatniejsza , lakier ,plastiki, silnik, itp. teraz kolektor ssący plastik, pokrywa klawiatury plastik , nie ma aut na lata już a my się martwimy o olejach , jestem też starej daty jak myślę Rambo też ale musimy temu wszystkiemu się jakoś podporządkować nie odrzucając naszego doświadczenia nic nie zmienimy, większości Koledzy na forum młodzi ,nie wszystko znają np. LUX, SUPEROL, ale zastanawiam się Rambo może myśmy się zatrzymali tam gdzie kiedyś coś było dobre a teraz może nie jest, tyle zakrętów ch..j go wie.
jestem na Naszym forum civic x bo takie auto posiadam ,mam też crv 4 , civic kupiłem synowi bo design mi ok dla młodych ale często nim jeżdże i go utrzymuję, i to forum jest bardziej ok, ale gdybym miał wybrać wolę moją crv , raz że ciszej, widoczność , siadanie i naj silnik jeszcze wolnossacy ,nie mogę się z tym przyzwyczaaić poczekaj zgaś silni bo turbo, choć ma ładne przyspieszenie za co już zapłaciłem.
edit:
Kolego megipan, nie piszemy swoich postów jeden po drugim, proszę używać opcji edytuj, jest dostępna 12h od utworzenia postu.
Grzechu.Last edited by Grzechu; 18-12-2018, 23:25.
Comment
-
Zamieszczone przez Jasiek68 Zobacz postaTo czemu mam kwestionować zalecenia producenta? Najpierw 0W20 ,później jak nie masz ,to zalewasz co wyżej napisałem.Tak odbieram zalecenia IO.
Zamieszczone przez PJW Zobacz postaJeszcze rok do wymiany? Współczuję Twemu autku.
Nie można tutaj nic więcej dowiedzieć się o 0W20 Type 2.0, więc ja odpuszczam ten temat.
Comment
Comment