Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Civic X vs Mazda 3 jako auta do zadań codziennych :)

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Ze mną też

Comment

• No to dobrze, będzie można dyskutować Niepotrzebnie się zestresowałem, jak kolega Paluch napisał...podobają mi się nowe Kie. Pomyślałem, kurcze następna zmiana

Comment

• Ja zostaję przy Hondzie, dalej będę jeździli swoją, chyba, że swym spokojem(bo osiągami na pewno) zauroczy mnie typek sport line.
        Ja mam jakiś dziwny egzemplarz, bo nie skrzypi i nie trzeszczy, już 2 razy miałem do czynienia z Cedeem i nie rozumiem w ogóle nad czym to się tak spuszczać. Oprócz obić foteli niczym innym się nie wyróżnia, na multimedia i audio nie patrzę. Sam design deski uważam za dużo fajniejszy w Civicu. Jednak okey wielki postęp Korea poczyniła w designie i materiałach, jednak silnik mocny i paliwożerny, zawiecha pewna, ale twarda, a w Civicu moc i oszczędność, prowadzenie i komfort, więc bardziej udana próba pogodzenia wody z ogniem, a to ewidentnie świadczy o doświadczeniu, którego jeszcze Korea nie ma.
        Porównajcie np Stingera 2,0 245KM z BMW 330i. Beta wygodniejsza, lepiej się prowadzi, szybsza i oszczędniejsza, można też Stingera porównać do Arteona i też będzie przepaść. I praktycznie przykłady można mnożyć, taki i30 N mimo świetnej reklamy jak na hothacha sam w sobie jest kiepściutki, silnik 275KM, a golf Gti 245KM go objezdza, ponadto auto twardsze od typka, a w prowadzeniu przeciętne.

Comment

• Zamieszczone przez katana Zobacz posta
          Ja zostaję przy Hondzie, dalej będę jeździli swoją, chyba, że swym spokojem(bo osiągami na pewno) zauroczy mnie typek sport line.
          Mnie typek sport line już zauroczył, ale ze swoim sport plusem tak się zżyłem że nie mogę go sprzedać. Nie mam nawet pretekstu do tego bo poza duperelami sprawuje się znakomicie.

Comment

• Naprawde dzisiaj konkurencja jest wyrownana, ze nie ma takich przepasci juz. Pytanie bardziej czy interesuje nas bezobslugowy instrument do poruszania sie (Corolla), material na taxi (Corolla Hybrid), praktycznosc i wielkosc (Octavia), wybor modelowy (Golf, i30), cos co fajnie jezdzi (Civic, Leon), cos co jest ladne i dale namiastke premium ale jest troche taniej (Mazda), czy cos premium (klasa A, A3, 1er) etc. Ale kompakt to kompakt. Chcesz konkretnej roznicy, wybierz cos innej klasy.
            ............................C I V I C
            .. generacje . wersje usportowione ..silniki
            . .
            Autka: 4gen żelazko ED7 / 8gen ufo FK2 / 9gen Type R / Jaguar XJ-SC / Jaguar F-Type R / Mini F56 JCW / Nasz kanał LEGO

Comment

• Pomimo, że jezdzimy od wielu lat wyłącznie Hondami, z wyboru ,to podzielam opinię wolkasa o kiepskiej i zmniejszajacej sie konkurencyjnosci Hondy na rynku polskim,unijnym.Wystarczy przejsc sie do salonu Hyundaia, Kii,Toyoty,VW itp. by zobaczyć "bogactwo i różnorodność" ich ofert, od małych miejskich aut typu i10,i20,Aygo,Yaris, poprzez kompakty typu Corolla,i30,golf, po auta wieksze typu Passat,Optima, Camry itd. o calej gamie suvów nie wspominajac.
              Honda ma zaś nowego jazza,civika,hrv i crv i koniec, nie ma Accorda itp.Oferta Hondy zaczyna sie od ok. 90 tys. zł, jesli zaczniemy patrzeć na przedziały cenowe, cena jazza od 94 tys. ze stalowymi felgami, bez czujnikow parkowania i kamery cofania czyli cały rynek aut miejskich do 94 tys. odpuszczony.
              I nie chodzi tu przecież o to, czy civik jest świetny czy nie, czy konkurencyjny wobec innych rywali ze swojego segmentu, tylko o ubożejącą i coraz słąbszą ofertę Hondy jako Hondy.Ja osobiscie jestem b. przywiazany do tej marki z tytułu nie tylko "przyzwyczajenia" ale z "pozytywnego" doświadczenia i przez to jeszcze bardziej pozytywnego postrzegania marki, jako tej, ktora nie zawodziła i zawsze nas dowoziła do celu, czy nad morze, czy w gory, czy na wczasy, czy kolonie dziecka itp.Ale mimo całego sentymentu do Hondy nie kupię np. jazza za 108 tys.{bo do miasta czujniki parkowania i kamera cofania powiinny być} tylko wezme w to miejsce np. yarisa hybryde za 85 tys. zl lub Fiestę za 75 tys. lub swifta za 55 tys. przykladowo.itd.itd.

Comment

• To takim tokiem możemy stwierdzić, że Infiniti to gówno, bo nie przetrwało w UE. Powtórzę Civic jest 4 autem na świecie, drugim po Corolli kompaktem, na chorym Eu rynku się nie liczy, ale w skali globalnej jest bardziej popularny niż Golf, a o takich ceedach czy i30 nie wspominając.
                Za chwilę chory, proekopieprzniety kołchoz UE wyeliminuje takie auta jak Ceed 1,6 204KM, czy Vagowskie 2,0 190KM, zostaną tylko mega drogie i ciężkie hybrydy, super wyposażone pierdziawki do 150KM i masa bezpłciowych crossoverów i suvików.

Comment

Za chwilę chory, proekopieprzniety kołchoz UE wyeliminuje takie auta jak Ceed 1,6 204KM, czy Vagowskie 2,0 190KM, zostaną tylko mega drogie i ciężkie hybrydy, super wyposażone pierdziawki do 150KM i masa bezpłciowych crossoverów i suvików.
                  Z pewnością w wyniku takiego kierunku działania UE również podświadomość działa, dlatego dbam, pielęgnuję to co mam, bo załapaliśmy się chyba na końcówkę fajnego autka. Wymyślają start-stop, olej 0w20, system naprawczy zamiast koła dojazdowego, hamulec elektryczny, eco-shifty sugerujące jazdę eco , wszystko co nam nie pasuje i pewnie następne kroki będą także wbrew naszym oczekiwaniom.
                  Last edited by Stach13; 22-06-2020, 20:07.

Comment

• To z ciekawostek wam powiem że poza xceedem brałem pod uwagę focusa 182 hp st line i jeśli ktoś by chciał takie auto kupić to ma jeszcze dosłownie moment. Oficjalnie silnik 1.5 wypada z produkcji. Zostanie 1.0 i wersja "st" ale to już zupełnie inne koszta.

Comment

• Mam w firmie 8 aut - daje swoim pracownikom wybór. Mogą jeździć czym chcą, byle się mieścić w założonym budzecie.
                      Starcza na każdy kompakt, a seniorom na D klasę.
                      Nikt nie wybrał od 6 lat żadnej Hondy. Ostatnia to był 9gen Tourer, którą w sumie ja kupiłem, a nie wolny wybór pracownika.

Tyle w temacie.
                      Civic 8 2.2D -> Civic 8 1.8 -> Civic 9 1.6D -> Golf 7 2.0 TDI -> C 220d 4MATIC -> Lexus GS-F

Comment

• Wolkas piszesz o 1.5 ecoboost z czteroma czy trzema cylindrami, bo z tego co wiem ford wycofuje z rynku EU silnik 1.5 ecoboost czterocylindrowy (starszej generacji stosowany np. focusie mk3 czy kuga II).
                        Last edited by adik_pa; 23-06-2020, 08:21.

Comment

• Najnowszy focus nie był oferowany z silnikiem czterocylindrowym benzyniakiem poza wersją ST

Comment

• Glossima świadczy to tylko o tym, że nie porozmawialibyśmy sobie z Twoimi pracownikami, to jacyś maniacy motoryzacji czy kierowcy wyścigowi? Ich strata i tyle w temacie

Nie wynajdę już tego artykułu, ale z miesiąc temu czytałem, że Focus z 3 cylindrowym 1,5 182KM będzie oferowany w dopasionej wersji, ale tylko w połączeniu z automatem (pewnie odpowiednio eko zestrojonym).

Comment

Nie wynajdę już tego artykułu, ale z miesiąc temu czytałem, że Focus z 3 cylindrowym 1,5 182KM będzie oferowany w dopasionej wersji, ale tylko w połączeniu z automatem (pewnie odpowiednio eko zestrojonym).
                              Dokładnie tak jak piszesz

Comment

• Ja widziałem w salonie forda biuletyn w którym była informacja że od lipca bądź sierpnia ma nie być silnika 1.5. Upierać się nie będę, ale widać ewidentnie do czego to wszystko zmierza.

Comment

Working...
                                X