To jest zły prognostyk, ponieważ jazz sprzedawał się tragicznie, więc musieli coś zrobić, a czemu nie 1,0turbo??? Trzeba by się inżynierów zapytać, może miejsca pod maską nie było na turbo. Choć również uważam że do hr-v powinni zapakować 1,5turbo, to jakoś nie chce mi się wierzyć że zdecydują się na taki ruch, poza tym hr-v sprzedaje się dobrze jak na Hondę. A 1,0turbo może stanowić progres w stosunku do 1,5 N/A pod względem elastyczności, ale do 2,0 z cx-3 czy 1,4 turbo z vitary i tak nie podskoczy, więc trochę bezsensu.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Nowy Civic X generacji - zakup, zalety i wady, alternatywy rynkowe
Collapse
This topic is closed.
X
X
-
Do 1.4 Turbo z Vitary to nie ale do 2.0 z Mazdy to spokojnie. Mojej żonie bardziej się podobał 1.0T w Civicu X niż 2.0/120 w 3ce jak je mieliśmy jedna po drugiej!
Z HR-V problem taki że póki jest w Mexyku chyba tylko produkowana to tam proste 1.5 i 1.8 klepia. Z resztą na rynki północno amerykańskie będące sednem sprzedaży i zarobku Hondy i HR-V to 1.0T może nie przejść mentalnie jeszcze bardziej niż u nasJakby tak Swindon albo Gebze zaczęło klepac HR-V to know how mają... Z kolei czy pod 180 kucy ta buda jest gotowa... oj w tej formie chyba nie. Nie była chyba do niej za bardzo projektowana jako platforma poprzedniego Jazza - tu też pewnie trochę trzeba by pozmieniać. Chociaż jak Nissan zrobil Juke Nismo na prastarej płycie Micry bodajże z 2004 roku to chyba się da
Zamieszczone przez katana Zobacz postaponieważ jazz sprzedawał się tragicznie, więc musieli coś zrobić, a czemu nie 1,0turbo
Ale fakt, ja bez 1.0T bym też raczej do niego nie podchodził...Last edited by Alix; 30-08-2017, 18:56.............................C I V I C
.. generacje . wersje usportowione ..silniki
.
.
Autka: 4gen żelazko ED7 / 8gen ufo FK2 / 9gen Type R / Jaguar XJ-SC / Jaguar F-Type R / Mini F56 JCW / Nasz kanał LEGO
Comment
-
1.0 turbo ma być w Jazz kolejnej generacji. tak samo HR-V nie dostanie turbo tylko chcą przemęczyć na tym 1.5 do kolejnej generacji.
Szkoda, że nowa CR-V nie dostanie 2.0 turbo z accorda tylko hybrydę z CVT i 1.5 turbo - przynajmniej tak na razie zapowiedzieli.
Chociaż 95% klientów będzie pewnie zadowolonych z takiej oferty.
Comment
-
Taka ciekawostka w temacie wygody foteli
pozdrawiam
Rafał
Comment
-
Ciekawe czy chodziło im o fotele ze zwykłego Civica X bo zdjęcie wrzucili z wersji SI która w Europie nie występuje.
Comment
-
Obawiam się że nie chodzi tu o standardowy fotel Civica X bo nie jest on wcale taki wygodny i niczym się nie wyróżnia. Na polskim rynku dostępne są lepsze rozwiązania choćby AGRy od GM.
Jest na onecie zestawienie sprzedaży aut w Polsce za 8 miesięcy tego roku i w pierwszej pięćdziesiątce ani jednej Hondy - 50 miejsce to 1753 sztuki czyli obie generacje Civica sprzedawane równolegle nie osiągnęły nawet tego poziomu. A przecież nie tak dawno samego IX gena sprzedawało się po 4tys sztuk rocznie.Last edited by remar; 08-09-2017, 14:57.CIVIC IX 1,8/142KM
Comment
-
Nikt ix już raczej w tym roku nie kupował, wiedząc że nowy jest tuż tuż, z kolei na początku x miał problemy z dostępnością, do tego brak golasa z 1,5turbo, brak jakichkolwiek opcji tylko pakiety i stąd taki wynik. Jeśli drugie półrocze 2017 będzie lepsze od pierwszego to tragedii nie będzie.
Comment
-
Zależy jak będą to serwowaćjeśli 2,0N/A plus AWD to taka konfiguracja frajdy nie przyniesie, a jeśli zamontują 1,6 turbo od levorga, ale w manualu to może być ciekawie, z drugiej jednak strony powinni dać fwd z tym 1,6turbo i wtedy na pewno lepiej by to jechało niż awd i mniej paliło.
Comment
-
No tak ale większość ludzi mam wrażenie kupuje Impreze dla AWD ba cała reszta to zbyt konkurencyjna ani ładna ani w atrakcyjnej cenie, ani tanie w eksploatacji... Jak już robić to auto pod nisze Subaromaniakow to 1.6T AWD byle bez gownianego CVT jak Subaru przymusza w innych modelach i będzie wreszcie jakas ciekawa nie-STi wersja...............................C I V I C
.. generacje . wersje usportowione ..silniki
.
.
Autka: 4gen żelazko ED7 / 8gen ufo FK2 / 9gen Type R / Jaguar XJ-SC / Jaguar F-Type R / Mini F56 JCW / Nasz kanał LEGO
Comment
-
Impreza z 1.6T, manualem i AWD byłaby sensownym autem gdyby cena oscylowała w okolicach 90-95 tys pln.
CVT w Subaru jest podobną padaczką jak w Toyocie czy Hondzie. Marna alternatywa dla dwusprzęgłowych skrzyń.
Natomiast sam silnik 1.6T (FB16 DIT) to bardzo udana konstrukcja. W tej klasie pojemnosci na pewno w TOP3 na rynku. Bardzo pomaga w nim górna chłodnica doładowania. Przeszkadza wysoki stopień spręzania.
Wirusuje sie na 200KM i niecale 300nm.Civic 8 2.2D -> Civic 8 1.8 -> Civic 9 1.6D -> Golf 7 2.0 TDI -> C 220d 4MATIC -> Lexus GS-F
Comment
-
W Levorgu masz 1600 kg z kierowcą i stąd wysokie spalanie. Choć ten, ktorym ja jezdzilem spalał w mieście 10,5l na setkę więc normalnie jak na tę moc i CVT. Na autostradzie nie wiem, jeździlem tylko po zwykłych drogach.
Natomiast udany dlatego, że wyjątkowo dobrze się nim jezdzi. Bardzo dobrze przyspiesza z niskich obrotow, ciekawie (niemęcząco) brzmi i ciągnie do samego końca.
Bardzo płasko ma moment i równo go trzyma.
Sam Levorg juz mniej mi przypadł do gustu ale podstawowe geny Subaru nadal w nim zostały.
Impreza (lzejsza o te 150-200kg) i dobrze zestrojonym zawiasem, z tym silnikiem będzie na pewno ciekawą propozycją AWD. Oczywiscie jak nie popłyną z ceną...Last edited by Glosima; 09-09-2017, 15:59.Civic 8 2.2D -> Civic 8 1.8 -> Civic 9 1.6D -> Golf 7 2.0 TDI -> C 220d 4MATIC -> Lexus GS-F
Comment
Comment