Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Nowy Civic X generacji - zakup, zalety i wady, alternatywy rynkowe

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Nowy crv jest na nowej płycie, więc to chyba nie lifting, ale rzeczywiście patrząc na zdjęcia jest b.podobny do starego i nie przyciąga wzroku, aczkolwiek dostanie 1,5turbo, pożyjemy zobaczymy, gdzieś czytałem że jest szansa na Accorda, napewno chętni by się znaleźli na niego tym bardziej że ma już odpowiednie na EU silniki.
    Co do Subaru, o gustach się nie dyskutuje, ale te auta są na równi w środku jak i na zewnątrz po prostu okropne, a już leśnik wybitnie denny i wygląda jakby go zaprojektowali w latach 80.

Comment

• Forester to b.dobre auto, szczególnie po ostatnim lifcie, w środku przy autostradowych prędkościach jest zadziwiająco cicho, ciszej niż CRV na pewno, trochę pali, ale taki urok Subaru , przynajmniej z czegoś wynika. Subaru Forester Xt po ostatnim lifcie to bardzo dopracowane auto.
      Płyty podłogowej nikt nie widzi , nowe CRV jest prawie identyczne jak stare, fakt, nowe 1.5 turbo może przyciągnąć klienta. Z drugiej strony dobre 1.6 turbo 160km jakoś klienta nie przyciągało, a ceny na nie obecnie są bardzo dobre.
      Accorda w UE nie będzie, nie da się przełożyć rynku USA na Ue, odwrotnie tak, od sedana obecnej klasy D naprawdę sporo się obecnie wymaga .Patrząc na cenę Civica X to Accord musiałby się cenowo zaczynać od min 130tyś, bez sensu , kto to kupi.

Comment

• Może i jest dopracowany, ale nawet obecny crv wygląda przy nim jak auto z przyszłości, estetą nie jestem, ale nie kupił bym go ze względu na wygląd. Dla mnie suv i autostrada to sprzeczne pojęcia, chyba że suv, wielka przyczepa i prawy pas autostrady. Myślę że jeśliby Acco był fajnie wyposażony to nawet od 130 by się sprzedawał, taka 6 kosztuje 140 z jedynym benzyniakiem który jakoś ją pcha czyli 2,5. Chciałbym kiedyś pójść w klasę D, a jeśli nie Accord to będę zmuszony pożegnać japońską myśl techniczną, kiedyś wywalili ich z klasy e, teraz przepedzaja z d.

Comment

• Subaru Xt jest szybkie i fajne, na autostradę oczywiście nie ze względu na spalanie, ale chodzi o to że da się nim pojechać 140 km/h komfortowo na autostradzie jeszcze z akceptowalnym jak na napęd spalaniem. Mnie się bardzo podoba to auto, koncepcja, jest trochę klientów na tak pomyślanego Suv-a, jest w tym sens i logika.
          Myślę, że amerykańskie nowe Acco nie dałoby rady europejskiej klasie D, Passatowi, Mondeo, Talismanowi, sedan D to jest jakby nie było duże, niepraktyczne auto, innych rzeczy się w tej klasie wymaga, eleganckiej linii, dobrych materiałów, wyciszenie itp, auto bardziej reprezentacyjne. Nowy Accord na Usa nie ma żadnej z tych cech, do tego dochodzi cena.
          Civic X będzie się moim zdaniem w PL sprzedawał bo ma sporo zalet, których nie ma u konkurencji, plus egzotyka, bezawaryjność, inny pomysł na klasę C, nie ma tego u konkurencji.
          Podobnie musieliby poukładać, skonfigurować Accorda w UE.
          Last edited by Jozin; 22-08-2017, 16:00.

Comment

• Nie jeździłem jeszcze nowym Acco, więc trudno ocenić wyciszenie i materiały. Co do materiałów to talisman ma kiepskie, mondeo jest przestarzałe, a od passata wolałbym superba i to właśnie superb z nie premium wydaje mi się najfajniejszy z obecnych sredniakow.
            Rozmawiałem w aso i mówili że są duże szanse na Accorda w UE, jak będzie czas pokaże.

Comment

• Zamieszczone przez Spike Zobacz posta
              Za 3 tygodnie pojeżdżę nowym accordem ( wyjazd do Kijowa)
              Mają już 10 gena? czy mowisz o 9genie MY17?

Comment

• Mnie też kilka razy w Aso mówili, że Accord bedzię. A co mają mówić? Nic ich nie kosztuje takie gadanie, a utrzymują klienta w przekonaniu, że firma Honda nie zrezygnowała z sedana klasy D. Jakby ich pocisnął to pewni by zaczęli gadadć, że Legend też będzie. Fakty sa takie, że Accorda nie ma w UE. Jak ktoś miał bliżej doczynienia z amerykańską wersją Accorda, czy Toyotą Camry np to wie, czemu amerykański Accord nie ma szans na europejskim rynku Accordy VII i VIII to były Acury TSX w USA, równocześnie sprzedawano inną wersje Accorda do UE i w USA, te na UE były produkowane w Japonii, do USA w USA i to były kompletnie inne auta.

Comment

• Civica x zrobili globalnego, mam nadzieję że z nowym Acco też tak będzie, tak jest taniej i tak robi ford i mazda, i jakoś się sprzedają. Zresztą w przypadku hondy acura tsx czyli acco vii i viii nie wypalily ze sprzedażą (chociaż to świetne auta). Tym bardziej że silniki raczej europejskie, jakiś cień szansy jest, ale tym na szczęście będę się martwił za jakieś 3 lata jak mi się civic znudzi.

Comment

• Mnie zastanawia dlaczego do licha w USA da się zrobić i sprzedać Accorda z mocnym silnikiem taniej niż w jewropie. Po kiego czorta trzymają produkcję w UK zamiast przenieść ją np do Polski ?
                    Honda Hybrid 3,4L/100km
                    sigpic
                    https://www.civicforum.pl/showthread...979#post323979

Comment

• Bo w UK jest cała baza poddostawców części do samochodów. Jak w PL dorobimy się firm produkujących większość podzespołów, to wtedy będziemy mieć więcej fabryk samochodów. Niemniej mam wrażenie, że proces już się zaczął

Comment

• hej. dzisiaj oglądałem civica w jkk Katowice. wybraliśmy z żoną 1.5 sport plus biała perła automat. chcemy auto odebrać dopiero luty marzec 2018. czy orientuje się ktoś czy jest opcja zamówić już rocznik 2018? w salonie sprzedawca twierdził że nie ma szans. Co do auta to ma być to drugie auto, głównie dla żony i w miasto. po dzisiejszej spontanicznej wizycie w salonie i jedzie próbnej jestem pozytywnie zaskoczony. cena po uwzględnieniu wszystkich dodatków i asystentów jest ok. ha osobiście jeżdżę BMW x5m50d i uwierzcie tam za wszystko trzeba płacić ekstra. a tu wszystko jest. po zamawianiu mojego auta gdzie tydzień zastanawiałem się co wybrać a co nie teraz cieszę się że tu nie ma problemu. czy polecacie jakoś szczególnie jakiś salon na ślasku? pozdro

Comment

• skoro toyka CH-R sprzedaje się w tysiącach i ludzie płacą za to 100-120 tys to civic nie może być drogi i nie jest problemem cena...

Comment

• Zamieszczone przez lybra Zobacz posta
                            Mnie zastanawia dlaczego do licha w USA da się zrobić i sprzedać Accorda z mocnym silnikiem taniej niż w jewropie. Po kiego czorta trzymają produkcję w UK zamiast przenieść ją np do Polski ?
                            Inny system fiskalny i inna skala operacji. W Stanach Honda sprzedaje w 2 miesiące tyle civicow co cała Europa ... rocznie. A tam to jedna firma, w EU musisz wyżywić oddział (bo już od pewnego czasu nie ma Hondy Poland, jest Honda Europe oddział w PL), a przy mniejszej sprzedaży musisz mieć wyższą marżę jednostkową, żeby przeżyć.
                            A żeby było smieszniej, kiedyś przy tańszym dolarze, auto zrobione w EU, wywiezione do US i tam kupione i przywiezione do PL po wszystkich opłatach potrafiło być tańsze niż u dealera w PL. Dotyczyło to np volvo.

A co do przenoszenia fabryki. To nie namiot, żeby spakować i wrzucić do bagażnika. W HUM zainwestowali w sumie ponad miliard funtów, więc nie zwiną tego ot tak. Chociaż pojawiały się głosy, że Brexit może trochę namieszać w tej kwestii, bo w UK sa fabryki Nissana, Hondy i Toyoty i jak się coś zmieni w kwestii ceł i podatków to mogą mieć ostro pod górkę ze sprzedażą w EU
                            Last edited by filipfm; 23-08-2017, 15:56.

Comment

• Na Ukrainie nowego Accorda z silnikiem 2,4 kupisz za 34900 USD https://honda.ua/cars/price/ Do tego dolicz akcyzę ponad 20tys. to już masz cenę samochodu powyżej 150 tys. W tej cenie jest to samochód jedynie dla fanów marki.

Comment

• 2,4 nie ma w nowym modelu, aczkolwiek wg mnie to albo będzie dostępny w UE i wtedy ewentualnie kupować albo pożegnać się z marką, takie sprowadzanie i kombinowanie z modelem ogólnie niedostępnym na danym rynku jest nieopłacalne, a później problem z odsprzedazą.

Comment

Working...
                                X