Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Nowy Civic X generacji - zakup, zalety i wady, alternatywy rynkowe

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Zamieszczone przez Daro31 Zobacz posta
    czy polecałbyś generalnie to auto z tym silnikiem oczywiście? Jak z miejscem w środku? Rzeczywiście taka niewielka różnica w porównaniu do Leona?
    Nowego Polo nie widziałem ale Ibiza moim zdaniem wewnatrz jest ok. To nie jest kompakt ale mu blisko
    Bagaznik naprawde podobny wymiarami do Leoncia. Deska moim zdaniem ładniejsza w Ibizie.
    Silnik ciągnie bardzo dobrze.

Jak kolejna Fabia bedzie miała tę samą płytę co Ibiza/Polo, to znowu pozamiata polski rynek - no chyba ze zrobią z niej paskudę.
    Civic 8 2.2D -> Civic 8 1.8 -> Civic 9 1.6D -> Golf 7 2.0 TDI -> C 220d 4MATIC -> Lexus GS-F

Comment

• Zamieszczone przez marekwar Zobacz posta
      Ibiza:7,9 s ze 150KM.
      Honda X: 8,2 s ze 182KM.
      Oczywiście piszesz o danych katalogowych, Civic z cvt robi 100 w 7,5s, gdzieś widziałem filmiki, a manual 7,7, zresztą sam testowałem to na GPS mi wyszło właśnie 7,7.
      Moja Honda
      https://www.civicforum.pl/showthread...044#post351044

Comment

• Zamieszczone przez marekwar Zobacz posta
        Ibiza:7,9 s ze 150KM.
        Honda X: 8,2 s ze 182KM.
        Civic, spokojnie schodzi poniżej 8, w motorze 7,7, w autowizji 7,8, poza tym ma 182KM, a ibiza pewnie jak pisałem ma sporą nadwyżkę, mniej waży więc osiągi pewnie podobne i to nic dla Hondy ujmujacego, ja tam cieszę się że ibiza jest taką alternatywą dla kompaktu, ale bardziej np dla i30, astry czy nawet leona, bo civic z racji rozmiarów ale przede wszystkim tego jak się prowadzi to taka klasa c+, podobnie octavia, czy golf, który wnętrzem zachacza o premium i dla nich ibiza konkurentem nie jest.
        Z drugiej strony każdy ma inne potrzeby, a przesiadajac się z ix aż takiej różnicy nie ma w stosunku do ibizy (3cm różnicy w rozstawie osi), a silnik 1,5 150KM w seacie pewnie rakieta na przeciwko r18.

Comment

• Zamieszczone przez Daro31 Zobacz posta
          aczkolwiek jak wczoraj sobie pokonfigurowałem to wyszło mi cennikowo 85 tys. - też nie mało :-)
          No to trochę przyszalałeś z tą konfiguracją. Upusty faktycznie nie są duże w Seacie ale w lipcu jak byłem na jeździe testowej Ibizą 1,0 to od razu dostałem 3,2tys rabatu więc pewnie po negocjacjach wyszłoby jakieś 5tys. Z paroma dodatkami ktore bym chciał (np full LED) i takim upustem kupiłbym białą z silnikiem 1,5 za 69tys a to już warte uwagi.
          CIVIC IX 1,8/142KM

Comment

• Taka Ibize fajnie by bylo zlapac na wyprzedazy rocznika . Wtedy mysle ze te 62-63 tys mozna by za nia dac. To juz atrakcyjna cena jak za tak szybkie auto.
            Civic 8 2.2D -> Civic 8 1.8 -> Civic 9 1.6D -> Golf 7 2.0 TDI -> C 220d 4MATIC -> Lexus GS-F

Comment

• Ibiza czy Polo faktycznie mogą się równać z kompaktami... Tak czy owak, w kompaktach Hondzie w EU nie szło z IXtką:

Najpopularniejsze Auta 2017 cz3.jpg

Za to na świecie z 10tką jest już nieźle - wyniki sprzedaży porównywalne z Golfem...

Najpopularniejsze Auta 2017.jpg

Ciekawy jestem natomiast Megane RS nowego. Zawiera tyle nowości...:

Ale może będzie w klimacie jak stary... Jeszcze inny podsegment:

Najpopularniejsze Auta 2017 cz2.jpg

Hmm... ponoć nowe A45 AMG ma mieć 420KM i 3,8 do setki... maaaaaaasakra niewiniątek
              ............................C I V I C
              .. generacje . wersje usportowione ..silniki
              . .
              Autka: 4gen żelazko ED7 / 8gen ufo FK2 / 9gen Type R / Jaguar XJ-SC / Jaguar F-Type R / Mini F56 JCW / Nasz kanał LEGO

Comment

• Dlatego Type R AWD ok 400KM by się przydał, zresztą po coś ten wysoki tunel środkowy jest, mam nadzieję.

Comment

• Jak zrobią AWD jak w BMW czy Porsche ze napęd na tył i charakter RWD i na życzenie dołączany przód, zmienią rozkład mas i zestrojenie i będzie szpera i zmieszczą to w 200tysiach i zamontuja mi klasyczny ręczny to mam swój ideał

Duzo tych "i"... Bo tak jak ma być "dołączak" z elektrycznym ręcznym to bedzie jak wszystko inne. Tym bardziej, że buda nietypowo wyważona pod FWD 65% z przodu, więc raczej nie będzie dobrze - nawet jak dołożysz Nm na tył to nie ma co je tam dociskać do ziemii. Maszynka do prostej na sekundy spod swiateł i mistrzów prostej i tyle zabawy. Takie platformy wymagają IMO budowy od deski projektanta na taki lub taki layout.
                  Last edited by Alix; 17-09-2017, 19:25.
                  ............................C I V I C
                  .. generacje . wersje usportowione ..silniki
                  . .
                  Autka: 4gen żelazko ED7 / 8gen ufo FK2 / 9gen Type R / Jaguar XJ-SC / Jaguar F-Type R / Mini F56 JCW / Nasz kanał LEGO

Comment

• Skoda Octavia to w większości przypadków stateczny, solidny i pojemny samochód rodzinny, który wybiera się z rozsądku. Jest jednak w ofercie także Skoda Octavia Laurin&Klement, czyli czeski kompakt doprawiony szczyptą luksusu.

Tak dla tych co uważają że Civic prestige za 116tysi jest tylko dla nienormalnych.

Comment

• Zamieszczone przez remar Zobacz posta
                      No to trochę przyszalałeś z tą konfiguracją. Upusty faktycznie nie są duże w Seacie ale w lipcu jak byłem na jeździe testowej Ibizą 1,0 to od razu dostałem 3,2tys rabatu więc pewnie po negocjacjach wyszłoby jakieś 5tys. Z paroma dodatkami ktore bym chciał (np full LED) i takim upustem kupiłbym białą z silnikiem 1,5 za 69tys a to już warte uwagi.
                      no trochę poszalałem - aczkolwiek, jak widać w załączniku, dorzuciłem bajery i udogodnienia, które zapewne bym chciał mieć w nowym aucie... no i 87 tysięcy w konfiguratorze pękło... zżymamy się z tych cen Civica a tu fajnie doposażona Ibiza to cennikowo prawie 90 koła :-)Nowa_Ibiza_FR.pdf

a i to pewnie nie byłby koniec - bo te felgi co widać w załączniku w pliku z konfiguracją średnio wyglądają delikatnie mówiąc :-)
                      Last edited by Daro31; 18-09-2017, 13:00.

Comment

• Ja kiedyś nie rozumiałem jak można zapłacić za Passata 250tyś zł, czy za Octavię 150tyś zł. Dzisiaj już rozumiem

Comment

• Civic X 1,5 - Porównanie przyspieszenia manualnej skrzyni z CVT

Comment

• W manualu było 71, potem 64 i potem 70....

Comment

• Rzeczywiście, może przymielił na dwójce.

Comment

• W automacie natomiast ustawione jest D, testując maksymalne przyśpieszenie mimo wszystko powinno być S?

Comment

Working...
                                X