Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Nowy Civic X generacji - zakup, zalety i wady, alternatywy rynkowe

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Ale ogólnie jakość wykończenia samochodów w srodku z roku na rok gorzej. Trzy generacje fabi pod rząd jakie mialem i każda generacja wykonana gorzej. Fabia 1 z 1999 (moje pierwsze auto BTW) jakość materiałów wnętrza chyba ciut lepsza niz w obecnym civicu. Natomiast fabia 2 duzo gorzej juz byla zrobiona, twarde plastiki, gorsza tapicerka. Wg mnie civic x jest calkiem niezle zrobiony jak na standardy OBECNYCH samochodów i swoją klasę. Za wyjątkiem tego okropnego materiału tapicerki... Wystarczyło rownowartosc 200-300zl więcej dołożyć do materiału na tapicerkę i byloby o niebo lepiej IMO.
    www.simple-events.pl

Comment

• Zamieszczone przez plastik1989 Zobacz posta
      Fabia 1 z 1999 (moje pierwsze auto BTW) jakość materiałów wnętrza chyba ciut lepsza niz w obecnym civicu.
      Sorry, ale chyba się Ci coś pomyliło.. co niby tam było lepszego ? Twarda, kanciata, plastikowa deska rozdzielcza ? Nie było tam ani grama miękkiego tworzywa na kokpicie.. wykonanie, nie powiem, estetyczne i schludne, moim zdaniem dużo lepiej niż w fabii II. Ale do Civica i to obecnego daleko, daleko..
      Moja łódka Civic..
      Mój "klekocik" Ceed..
      New... "Japończyk" e:Hev 2.0
      Coś na temat olejów..

Comment

• Panowie z moje punktu widzenia mogę wypowiedzieć się na temat Civica VIII ,IX i X więc np w VIII i IX wyciera się tak samo boczek podłokietnik kierowcy przebieg 50tyś mogę pokazać fotki w X mam 7tyś więc nie można tego stwierdzić , mogę powiedzieć jedno że plastiki siedzenia i spasowanie to jest tragedia jak na samochód który kosztuje ponad 100tyś , sorry takie jest moje zdanie , a czy plastiki się wycierają to mogę powiedzieć za parę lat o innych się nie wypowiem bo nie jeździłem więcej niż 5 miesięcy, jedynie mam jeszcze I20 2009 i tam plastiki są ja nówki przebieg 140tyś.

Comment

• Przesadzasz z tym spasowaniem, bo akurat x gen spasowany jest lepiej niż ix, natomiast materiały mogły być lepsze, tzn jak dla mnie bardziej miękkie. A z tym podlokietnikiem w ix gen to mój były egzemplarz ma nalatane już 100kkm i praktycznie podłokietnik jak nowy, zresztą był test w auto motor i sport i po 50kkm stwierdzili, że w zasadzie wnętrze jak nowe.
          Co do jakichś skrzypien, to ostatnio Pertyn narzekał że najnowsze a8 skrzypialo.

Comment

• Robiłeś już długą trasę? bo ja po 1100 km nie czułem łokcia prawego jak i lewego, podłokietniki w X są tak twarde jak deska porostu deska obszyta materiałem, i to ma być wygoda jeszcze rozumiałbym w sportowym aucie ale to niby ma być rodzinę... co to tych testów to ja dziękuję jest różnica robienia km na trasie a co dziennym normalnym użytkowaniu.

Comment

• Podłokietnik jest mega twardy, ja bym to dał do tapicera. Macie może porównanie jak jest z miękkością w obiciach materiał vs skóra? Przy skórze jest więcej wypełnienia?

Comment

• Zamieszczone przez MarekComau1122 Zobacz posta
                Panowie z moje punktu widzenia mogę wypowiedzieć się na temat Civica VIII ,IX i X więc np w VIII i IX wyciera się tak samo boczek podłokietnik kierowcy przebieg 50tyś mogę pokazać fotki w X mam 7tyś więc nie można tego stwierdzić , mogę powiedzieć jedno że plastiki siedzenia i spasowanie to jest tragedia jak na samochód który kosztuje ponad 100tyś , sorry takie jest moje zdanie , a czy plastiki się wycierają to mogę powiedzieć za parę lat o innych się nie wypowiem bo nie jeździłem więcej niż 5 miesięcy, jedynie mam jeszcze I20 2009 i tam plastiki są ja nówki przebieg 140tyś.
                Nie wiem co masz na myśli mówiąc wyciera, ale u mnie w IX gen po ciut ponad 2 latach i 65 kkm podłokietnik zarówno w drzwiach i w tunelu środkowym wygląda bardzo dobrze, wystarczy porządnie odkurzyć, wyczyścić i jest jak nowy. Ale za to lewy boczek siedzenia się wytarł, mimo mojej raczej nie za dużej wagi, bo ok. 75 kg. W tym przypadku czyszczenie nic nie dało. Może za bardzo się wiercę nie wiem .
                50 tysięcy to dla auta żaden przebieg. Oceniać trwałość plastików tak naprawdę można po ponad 150-200 kkm, bo do tej pory nic z nimi się nie dzieje, jeśli są poprawnie używane. We Fiat Brava 1.9 JTD z 2001, którym nakręciliśmy 380 tyś km w 14 lat (mieliśmy od nowości) poza przeszorowaną tapicerką na siedzeniu i delikatnie, ale to naprawdę delikatnie wytartą kierownicą w miejscach trzymania nie było innych strat.. Baaa, nawet mechanicznych problemów z tym autem nie było! Tak więc samochody na otomoto mają często grubo powyżej 400-500 tyś sądząc po stanie wnętrza, a 50 kkm, o których mówisz to maks 1% zużycia, oczywiście przy normalnym użytkowaniu i dbaniu.

Jozin,
                Patrzyłem w ASO na skórę w X i nie miałem wrażenia, żeby było bardziej miękko.

Comment

• Robiłem Włochy 1700km w jedną stronę, na drzwiach jest kiepsko, ale jakoś szczególnie źle tego nie odczułem, natomiast bardziej niż twardość przeszkadzał mi chropowaty materiał. Ja osobiście zrezygnowałbym ze wszystkich wspomagaczy (dla mnie przeszkadzaczy) jazdy na rzecz miękkich materiałów i nawiewów z tyłu. Nie ma auta idealnego, natomiast ja się cieszę z ogólnej wygody tzn fotele, resorowanie i wyciszenie. I gdybym teraz ponownie miał kupować auto wybrałbym ponownie Civica bez zastanowienia do 100 1,5turbo a do 150 fk8

Comment

• Zamieszczone przez PJW Zobacz posta
                    Patrzyłem w ASO na skórę w X i nie miałem wrażenia, żeby było bardziej miękko.
                    Ja też patrzyłem , mnie się wydawało, że jest lepiej, ale nie macałem, a to jedyny test.

Comment

• Zamieszczone przez Jozin Zobacz posta
                      Ja też patrzyłem , mnie się wydawało, że jest lepiej, ale nie macałem, a to jedyny test.
                      Miałem na myśli, że macałem . Ogólnie skóra sama w sobie daje lepsze wrażenia, ale nie wyczułem, żeby pianki pod spodem było więcej.

Comment

• Zamieszczone przez Grzechu Zobacz posta
                        Sorry, ale chyba się Ci coś pomyliło.. co niby tam było lepszego ? Twarda, kanciata, plastikowa deska rozdzielcza ? Nie było tam ani grama miękkiego tworzywa na kokpicie.. wykonanie, nie powiem, estetyczne i schludne, moim zdaniem dużo lepiej niż w fabii II. Ale do Civica i to obecnego daleko, daleko..
                        Jeździłem tym autem 3 lata i dam sobie obciąć rękę, ze jednak cala deska rozdzielcza byla z miękkich materiałów, boczki do wysokości kolan również, spasowanie elementów conajmniej takie samo jak w civicu. Natomiast w fabi siedzac za kierownica jak kolanem wypchałem w boczek to nie wyginał sie jak papier, a civicu tak. Aluminiowe klamki fabii byly z metalu, a aluminiowe klamki Civica z plastiku. Materiał tapicerki fabii po 8 latach jeżdżenia z psami (psy jeździły na fotelach) po wypraniu wyglądał calkiem Ok, materiał z Civica nie wytrzymałby nawet miesiąca takiej „eksploatacji”. Podłoga bagażnika w fabii nad kołem zapasowym byla zrobiona znacznie solidniej, bo ta dykta w civicu to tez jakis żart.

Oceniam tylko materiały i spasowanie, pomijam design, bo ten w fabi faktycznie bez polotu żadnego.
                        I żeby nie bylo, osobiście jak czytam tu zachwyty jaki golf jest super zrobimy to troche chce mi sie śmiać, bo (nie odbierając niczego golfowi) to na prawdę szukanie dziury w całym, czy gdzieś tam jakaś 0,5mm szpara miedzy plastikami, cos twarde a nie miękkie - Ok moze faktycznie tak jest, ale jakie realnie ma to znaczenie? Różnice w tej materii sa ogólnie moze delikatnie na plus golfa, ale VAGi jakimi jeździłem; passaty, golfy, fabia, octavia, maily tendencje do potwornej podsterowności, zawieszenie nie dawało pewności na zakrętach i ogólnie to takie dziadkowozy IMO. Jedynie seat Leon w wersji top sport i audi a3 wydały mi sie jakies bardziej ludzkie dla kierowcy.
                        Obecnie w tym przedziale cenowym chyba żaden Vag nie da 182KM silnika i takiego wyposażenia jak civic, w takiej cenie.
                        Jesli chodzi o wyciszenie kabiny, to ostatnio jechałem insygnia w najwyższej wersji i przy 150-160km poziom hałasu w wewnątrz kabiny byl bardzo podobny jak w civicu i myśle ze na takich samych oponach byłyby prawie identycznie. Bez problemu można bylo rozmawiać i wg to wystarczy w aucie tej klasy - przecież to nie S-klasa, ani A8 gdzie można władować 150kg wygłuszeń i doliczyć za to 10tys euro...
                        www.simple-events.pl

Comment

• Zamieszczone przez Jozin Zobacz posta
                          Podłokietnik jest mega twardy, ja bym to dał do tapicera. Macie może porównanie jak jest z miękkością w obiciach materiał vs skóra? Przy skórze jest więcej wypełnienia?
                          Oczywiście można dać do tapicera ale nie dobierze takiego samego materiału bo takiego nie ma a skóry nie dam tylko na podłokietniku , a drzwi nie będę rozbierał bo znając życie później coś będzie skrzypiało ....no i dlaczego mam dopłacać i coś przerabiać ((

Comment

• kolejny test sedana: https://autowizja.pl/2018/01/honda-c...turbo-4d-test/

7,2s do 100 z CVT
                            Civic 8 2.2D -> Civic 8 1.8 -> Civic 9 1.6D -> Golf 7 2.0 TDI -> C 220d 4MATIC -> Lexus GS-F

Comment

• Zamieszczone przez Glosima Zobacz posta
                              7,2s do 100 z CVT
                              już było mierzone kilka razy, cvt jest szybsze do 100km/h od manuala. Ja jestem ciekaw jaka jest różnica 80-120 cvt vs manual.

Comment

• 80 - 120 manual 4,5, cvt 5,4
                                80 - 180 manual 16,3, cvt 22,6

Comment

Working...
                                X