Ostatnio bywam na Ukrainie i w Kijowie jezdzi sporo Hond, często w egzotycznych dla nas wersjach i do tego Acury. I też się zastanawiałem jak wygląda sprowadzanie auta i czy można u nich kupić za netto bez płacenia VAT i tam i u nas.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Nowy Civic X generacji - zakup, zalety i wady, alternatywy rynkowe
Collapse
This topic is closed.
X
X
-
Zamieszczone przez filipfm Zobacz postaA co do przenoszenia fabryki. To nie namiot, żeby spakować i wrzucić do bagażnika. W HUM zainwestowali w sumie ponad miliard funtów, więc nie zwiną tego ot tak.
Comment
-
Dzisiaj byłem moją VIII sedan manual na wymianie napełniaczy poduszek przednich.
Przy okazji przejechałem się X 1.5 CVT i, kurcze, jestem skonfudowany.
No bo skrzynia zrobiła na mnie znakomite wrażenie a miałem kilka aut z automatami, było w zasadzie cicho i dość szybko ale serduszko nie zabiło mi szybciej.
Ani to kanapowiec ani sportowiec. Pan rozpływał się nad jakością miękkich materiałów a gdzie nie poskrobałem tam twardo było.
Niby tak ale nie. I może dobrze bo po powtórnym wsadzeniu tyłka do własnego auta nie widzę wielkiego parcia na wydatek 80 tysi, żeby tylko zmienić auto :-)
Comment
-
Przejedź się manualem wtedy poczujesz różnicę, sportowy to jest ctr, ale to inna liga, aczkolwiek 1,5turbo i tak da Ci wielką frajdę w porównaniu do r18. Poza tym jakie 80tysi??? Za swoją ze 35-40 weźmiesz, więc jakieś 60 brakuje Ci do sporta 5d albo elegance 4d.
Comment
-
Zamieszczone przez lybra Zobacz postaPrzecież tę produkcję w UK nie mają od kilku lat tylko co najmniej 20 (nie chce mi się szukać ale Accordy już przed 2000r tam były robione).
Ale regularnie ta fabrykę rozbudowuja i unowoczesniaja
Honda has pumped an additional £200 million into its facility in Swindon after confirming next year’s new Civic family car will be produced there for the global market and not just Europe for the very first time.
The brand, which claims to have already invested a total £2 billion into the Wiltshire factory, said the move ‘demonstrated its long-term commitment to manufacturing in the UK’Zamieszczone przez ASz@error, skoro nie było iskrzenia...
Co do CVT Hondy (znam to z HRVki, w Civicu X jest raczej to samo) to jest to nieporozumienie.Last edited by filipfm; 29-08-2017, 08:43.
Comment
-
Zamieszczone przez lybra Zobacz postaPrzecież tę produkcję w UK nie mają od kilku lat tylko co najmniej 20 (nie chce mi się szukać ale Accordy już przed 2000r tam były robione).
Comment
-
Miałem Civic X 1.5t CVT jako zastępcze przez jeden dzień i wrażenia summa summarum jak najbardziej pozytywne. Moc i turbopchnięcie rzeczywiście czuć w porównaniu do IX (podsumowanie małżonki: "czuć, że to najpierw jedzie, a potem wyje, a nie najpierw wyje, a potem jedzie..."), prowadzenie przy nowym zwieszeniu i adaptacyjnych amorkach jest genialne (po przesiadce z jazzika do civica iX, byłem zachwycony różnicą w prowadzeniu, a teraz doświadczyłem, że można jeszcze lepiej...), o tyle skrzynia CVT jakoś mnie nie przekonała. Wprawdzie to dopiero drugi automat, jakim w życiu jeździłem i wygoda w mieście jest niezaprzeczalnie duża, ale jakoś to auto nie brzmi dobrze w czasie przyspieszania, mimo symulowanej zmiany biegów. Poza tym miałem chyba inne wyobrażenie o "małej turbodziurze", bo jednak jej istnienie było dość wyraźne. Możliwe też, że to wrażenie potęgowała właśnie skrzynia CVT, dlatego dla siebie wybrałbym chyba manual, choć drugiej połówce nierozważnie obiecałem, że IX to nasze ostatnie auto z wajchą. Co ciekawe, żona stwierdziła, że materiały wykończeniowe w X są lepsze niż w naszej IX, choć pewnie zadziałał urok najwyższej wersji wyposażeniowej z szyberdachem, sporą ilością schowków i tą (chyba)ekoskórą. Niemniej mi również X wydała się autem wykończonym i spasowanym bez zarzutu, choć sam prędkościomierz z obrotomierzem oraz resztą wskaźników to policzek wymierzony oryginalnej stylistyce dwóch poprzednich civiców - jest zupełnie nijaki. Aha, przejażdżka X przyniosła jeden zaszczyt naszej IX... Małżonka, obecnie w dziewiątym miesiącu ciąży, na co dzień narzekająca na niewygodę wsiadania i wysiadania z civica IX, po zajęciu miejsca "na podłodze" w X, z wielkim trudem dosięgnęła klamki, by zamknąć drzwi, a wysiadając przeklinała, na czym świat stoi. Od tego czasu na nasze auto narzeka jakby mniej
Comment
-
Zamieszczone przez Lukas Zobacz postaLudzi wraz z ich wiedzą z reguły trudniej przenieść.
Comment
-
Hmm. Może mam ostatnio wypaczone porównania.
Poprzednim moim autem był Fiat Croma 1.9 A/T i to była wielka, wygodna kanapa z klubowymi, skórzanymi fotelami. Jak się docisnęło gaz to wyrywał aż miło. (to był rodzinny samochód Michaela Schumachera. Co prawda pewnie miał 3.0 ale i tak:-) )
Niedawno jeździłem Superb 2.0TDI A/T 190KM i to było wygodne a kilka dni wcześniej Audi A6 3.0 TDI quattro tiptronic 320KM, które było szybkie.
I z tych trzech aut, naprawdę solidnie bym się zastanawiał nad Skodą.
Acha, ale to mój subiektywny i osobisty wybór i w pełni mogę zrozumieć, że inni mają odmienne zdanie.
Comment
-
No i właśnie prowadzimy trochę akademicką rozmowę bo dla każdego coś innego.
Moja żona, na przykład, ma odmienne zdanie. Teraz narzeka, że musi siedzieć jak na krześle bo jeździ w Corollą a fajnie było jak miała MX-3.- i wcześniej Civic V chtb.
Teraz choruje na MX-5 bo jeszcze niżej i bardziej.....jakoś.
Comment
-
Ja po jeździe superbem, dokładnie z 2,0 tdi 190 w automacie też byłem tym autem pozytywnie zaskoczony, aczkolwiek wolałbym 2,0 tsi 220KM, na którego miałem ofertę za 125tys i uważam że w tej cenie nic lepszego się nie znajdzie jeśli chodzi o komfort i moc. Ze swojego sporta jednak jestem b.zadowolony i w stosunku do skody ponad 30 zostało. Aczkolwiek dla mnie civic kończy się na sport plus czyli realnie max 100-105 i dotyczy to każdego kompaktu poza audi, bmw i merc. Z drugiej strony są tacy co na cywilną octavie wydają ponad 130.
Comment
-
z tym wsiadaniem to kij ma dwa końce, wygodniej się do suv-a wsiada, ale gorzej siedzi, no chyba, że Grand Cheerokedo Hondy się kiepsko wsiada, ale lepiej siedzi. Dla mnie wsiadanie do Civica IX jest bezproblemowe, nie odróżnia się jakoś bardzo na minus od reszty kompaktów, wysoko się siedzi. W Accordzie VIII jest już bardzo nisko (siedzenie max opuszczone), w X jeszcze ciut niżej i problem z wsiadaniem jest. Siedzenia w IX uważam, że są bardzo niewygodne, w X są bardzo dobre. Wygodnie się wsiada i siedzi w HRV, co z tego jak reszta w tym aucie dla mnie bez sensu jest
Comment
Comment