Zamieszczone przez martin09;339823t
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Nowy Civic X generacji - zakup, zalety i wady, alternatywy rynkowe
Collapse
This topic is closed.
X
X
-
Zamieszczone przez filipfm Zobacz postaMyślę że to kwestia przyzwyczajenia. Mnie jezdzacego japoncami od zawsze, zetknięcie z logika menu w grupie vag ciśnie na usta słowa typu "kto to wymyślił"
Comment
-
Japonczyki tak mają. Niestety ani w Hondzie ani w Suzuki żony czy Taty nie potrafię zrobić pewnych rzeczy bez instrukcji w ręku (np. nastawić zegarka w Vitarze). Connecta też się musiałem nauczyć chwilę. Natomiast czy to BMW, Merc czy VAG wsiadam i daję radę bez instrukcji... ale po chwili się człowiek przyzwyczaja. Fenomenalna ergonomię miał dla mnie Civic 8gen (aczkolwiek też dopiero po nauczeniu co do czego i nie dotyczy to jego kretynskiego komputera pokładowego). Tam wszystko trafiłem na ślepo bez zdejmowania rąk z kierownicy... w 9 i 10gen jest już np. wielo przyciskowy nieprzestrzenny panel klimy, z którym tak nie potrafię. A już Connecta obsłużyć bez patrzenia to zapomnij.Last edited by Alix; 04-04-2017, 18:45.............................C I V I C
.. generacje . wersje usportowione ..silniki
.
.
Autka: 4gen żelazko ED7 / 8gen ufo FK2 / 9gen Type R / Jaguar XJ-SC / Jaguar F-Type R / Mini F56 JCW / Nasz kanał LEGO
Comment
-
Zamieszczone przez Alix Zobacz postaJaponczyki tak mają. Niestety ani w Hondzie ani w Suzuki żony czy Taty nie potrafię zrobić pewnych rzeczy bez instrukcji w ręku (np. nastawić zegarka w Vitarze). Connecta też się musiałem nauczyć chwilę. Natomiast czy to BMW, Merc czy VAG wsiadam i daję radę bez instrukcji...
Comment
-
Chyba tylko Mazda z tym odgapianiem genialnego w swej uzytkowosci iDrive ma trochę lepiej. Poza tym dla mnie głośność, temperatura i nawiew po prostu mają być regulowane gałkami i to różnej wielkosci i ułożeniu (ideał tutaj był w Mini, 8gen blisko). Przyciski są po prostu niefizjologiczne. A już panel dotykowy klimy jak w HR-V to jakiś kretynizm dla mnie. Kompletnie do d*py rozwiązanie, nie dość, że musisz patrzeć gdzie macasz to jeszcze czy aby na pewno podziałalo...
Powiedzmy, że kupuję Japończyki "mimo" tego. Nie ma wyboru, inne mam priorytety. Znajduję w nich z kolei coś, czego nie dają mi w większości auta niemieckie - duszy i emocji. Jak z kobietami, szalone artystki są mało "przyziemne"Last edited by Alix; 04-04-2017, 18:47.............................C I V I C
.. generacje . wersje usportowione ..silniki
.
.
Autka: 4gen żelazko ED7 / 8gen ufo FK2 / 9gen Type R / Jaguar XJ-SC / Jaguar F-Type R / Mini F56 JCW / Nasz kanał LEGO
Comment
-
Zamieszczone przez martin09 Zobacz postaOd soboty posiadam Civica 1.5T Sport Plus w manualu [ciach]. Tak samo zestaw naprawczy , który jest w standardzie trochę śmiech na sali w tej cenie auta - od razu domówiłem zestaw z kołem dojazdowym.
Comment
-
Zamieszczone przez Alix Zobacz postaChyba tylko Mazda z tym odgapianiem genialnego w swej uzytkowosci iDrive ma trochę lepiej. Poza tym dla mnie głośność, temperatura i nawiew po prostu mają być regulowane gałkami i to różnej wielkosci i ułożeniu (ideał tutaj był w Mini, 8gen blisko). Przyciski są po prostu niefizjologiczne. A już panel dotykowy klimy jak w HR-V to jakiś kretynizm dla mnie. Kompletnie do d*py rozwiązanie, nie dość, że musisz patrzeć gdzie macasz to jeszcze czy aby na pewno podziałalo...
Powiedzmy, że kupuję Japończyki "mimo" tego. Nie ma wyboru, inne mam priorytety. Znajduję w nich z kolei coś, czego nie dają mi w większości auta niemieckie - duszy i emocji. Jak z kobietami, szalone artystki są mało "przyziemne"
Mam wrażenie, graniczące z pewnością, że wersja comfort z wyświetlaczem 5 cali i przyciskami zapewni znacznie lepszą ergonomię sterowania radiem i klimą niż film wypas 7 cali i sterowanie dotykowe. Nie wyobrażam sobie chłodzenia po menu dotykowym podczas jazdy. Oczywiście jest to wykonalne i da się zrobić, ale niczym się nie różni od pisania mejli na smartfonie. Po prostu tracimy z oczu drogę i stwarzamy zagrożenie.
Szkoda, że radio 5 cali wygląda tak archaicznie i ma ograniczone funkcje.
Comment
-
Zamieszczone przez fishdick Zobacz postajak to jest w praktyce rozwiazane? dobrze kojarze z filmow na yt, ze dla wersji z centralnym wydechem kolo dojazdowe wymaga podniesionej podlogi bagaznika (bo schowek w takim przypadku jest za plytki)? jest to jakos sensownie wykonane, duzo sie traci pojemnosci bagaznika (o ile podloga jest podniesiona)? czy po prostu bedziesz wozil dojazdowke luzem w pokrowcu?
Comment
-
Jak już będziesz miał zamontowane wrzuć kilka zdjęć, jestem ciekawy jak to będzie wyglądać.
Wysłane z mojego D6603 przy użyciu Tapatalka
Comment
-
Zamieszczone przez malina84 Zobacz postaJak już będziesz miał zamontowane wrzuć kilka zdjęć, jestem ciekawy jak to będzie wyglądać.
Comment
-
Zamieszczone przez malina84 Zobacz postaChodzi oczywiście o wersję z CVT?
Comment
-
Ja mam zamówionego Sport + w manualu i odbiór niby ko końca czerwca.
Wysłane z mojego D6603 przy użyciu Tapatalka
Comment
-
A czytaliście test 1.0 M/T w nowym Motorze? Spalanie wyszło im średnio 6,6 l, a w mieście 7,6, więc całkiem fajnie.
Przyśpieszenie nieco słabiej bo 10,7 s. Nie wiem na ile można odnosić poszczególne pomiary Motoru do siebie, ale W IX wyszło im 8,5 s (więc raczej przepaść), a w HRV 1.5 - 9,5 s.
I jeszcze test hamulców - 43 m. Ciężko te testy poważnie traktować, jeśli w AŚ wyszło im 10 m mniej dla wersji 1.5 T. Opony te same i hamulce chyba też? 43 m to wynik niemal kompromitujący, a nawet słowem się nie zająknęli na ten temat w tekście testu. Może warunki drogowe były słabe i stąd taki wynik.Last edited by libidinously; 04-04-2017, 22:07.
Comment
-
Wy tu sobie gadu gadu, a Honda próbuje nowy rekord ustanowić ;-)
Civic Type R 1.jpg
Civic Type R 8.jpg
Comment
Comment