Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Nowy Civic X generacji - zakup, zalety i wady, alternatywy rynkowe

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Ja miałem ix przez 4 lata i uważam, że z tym dołem nie jest źle, natomiast miałem ostatnio okazję przejechać się VIII z 1,8 i tam rzeczywiście elastyczność była gorsza niż w mojej ix

Comment

• Ja pod koniec 2015 byłem zainteresowany zakupem Lifestyle 1.8 polifcie, przedlift moim zdaniem okropny, po jeździe próbnej stwierdziłem że nie ma szału jeśli chodzi o silnik niby 140KM, ale moj Civic z 95r z silnikiem 1,3 o mocy mniej więcej 100KM wydaje mi się, że lepiej przyspiesza od 4 tys. obr., wiem że jak się zapakuje jeszcze 2 osoby i bagaż to już tak kolorowo nie jest, ale przez 9 lat ciągle daje rade. W końcu zdecydowaliśmy się na zakup, w salonie powiedzieli,że wersja jaką chciałem czyli Lifestyle z Cennect+ i ADAS dopiero po nowym roku. Więc się wstrzymalismy z zamówieniem, w między czasie w internecie wyczytałem, że w USA wychodzi w niedługim czasie nowa generacja. Jak pierwszy raz zobaczyłem X Coupe to w ogóle mi się podobał, natomiast jak pokazali hatchbacka to stwierdziłem, że to jest to. Chciałem żeby był szyberdach i jest, chciałem dostęp bezkluczykowy i jest, chciałem ledowe światła i są, no i chciałem centralny wydech i jest, więc wybór był oczywisty Sport +, a że dodatkowo jest adaptacyjne zawieszenie to jeszcze lepiej. Cena oczywiście jest wysoka, ale do przyjęcia biorąc pod uwagę wyposażenie. Żadnego Bmw ani Passatów czy Insigni nawet jak by były w podobnej cenie nie brałem pod uwagę bo zapewne serwis będzie spooro droższy. Czekam na jazdę próbną i najprawdopodobniej będę składał zamówienie.

Wysłane z mojego D6603 przy użyciu Tapatalka
      Moja Honda
      https://www.civicforum.pl/showthread...044#post351044

Comment

• odbyłem dziś jazdy próbne trzema autami:
        - CIVIC 1.5t z manualną i automatyczną skrzynią biegów w Honda Plaza w Warszawie - moje wnioski są następujące:
        samochód obojętnie z jaką skrzynią biegów jest FAN-TA-STY-CZNY Piszę to z pełną świadomością - zarówno pod kątem dynamiki, wykończenia, wyglądu i tak dalej i tak dalej... Jestem absolutnie zachwycony po dniu dzisiejszym... Cofam swoje odczucia w kwestii jakości plastiku, o jakich wspominałem w ubiegłym tygodniu... dziś w świetle dziennym wyglądało to po prostu inaczej - w dotyku również jest całkowicie ok... fantastyczna jest według mnie jakość systemu multimedialnego wraz z fabryczną nawigacją - miałem okazję dziś ją przetestować - bałem się, że będę musiał używać Google Maps - nie ma potrzeby - fabryczna jest naprawdę znakomita... Znakomicie sprawuje się CVT, pracując niegorzej wg mnie od DSG - mam porównanie, bo testowałem także Cuprę... Skrzynia nie wyje i ogólnie znakomicie się sprawuje - na dzień dzisiejszy raczej bym się zdecydował na tę przekładnię... Co nie oznacza, że z manualem jest coś nie tak... fantastyczna krótki skok i przełożenia również w moim odczuciu powodują, że jedzie się znakomicie...
        Wszystkich obecnych tu hejterów bardzo proszę, aby nie sugerowali się zdjęciami, opiniami z internetu, porównaniami - proponuję pójść do salonu, przejechać się i dopiero wówczas snuć wnioski !

Osobiście czekam na sedana, który zgodnie z uzyskanymi dziś informacjami ma się pojawić dopiero w sierpniu i to raczej pod jego koniec... UWAGA - dowiedziałem się dziś od handlowca, że z obecnych informacji wynika, iż cena sedana w zależności od wersji wyposażeniowych oscylowana jest na dzień dzisiejszy w widełkach 95-105 tysięcy złotych.

Niezależnie jednak od tego, która wersja bardziej mi się spodoba - kolejnym samochodem jaki nabędę (w przyszłym roku) będzie CIVIC X w wersji Sport Plus. Na dzień dzisiejszy nie uważam ceny 105 tysięcy za przesadzoną - przy tym wyposażeniu i nowinkach technicznych tu zastosowanych + naprawdę dynamiczny napęd - uważam cenę za adekwatną do towaru...

- CIVIC IX Type R - przejechałem się również Ponieważ o tym aucie powiedziano tu już wszystko - ja napiszę jedynie dwa mocne zdania:
        ALIX, KATANA - jak ja Wam k..rwa mać zazdroszczę tego dzisiejszego 263km/h + tego przyspieszenia jak z katapulty nie zapomnę długo
        Last edited by Daro31; 11-03-2017, 21:04.

Comment

• Aż na niemiecką autostradę Cie zagnało podczas tej jazdy testowej?

Powiem tak, do przyspieszenia się człowiek dosyć szybko przyzwyczaja, ale w zakrętach jeszcze długo będzie chyba zaskakiwał (pozytywnie )

Ciekawe, kiedy zaczną te X geny jeździć po ulicach - chętnie bym zobaczył na żywo a do salonu chyba nie chce mi się podjeżdżać

Comment

• Zamieszczone przez Doctor Zobacz posta
            Aż na niemiecką autostradę Cie zagnało podczas tej jazdy testowej?
            nie - tereny autostradowe około warszawskie - postanowiłem nie iść na kompromisy

Comment

• Do poczytania:

Comment

• Zamieszczone przez malina84 Zobacz posta
                Żadnego Bmw ani Passatów czy Insigni nawet jak by były w podobnej cenie nie brałem pod uwagę bo zapewne serwis będzie spooro dr
                Akurat w BMW serwis 5 lat/100 tysięcy km jest wliczony w cenę auta (łącznie z materiałami eksploatacyjnymi), ale to nie zmienia faktu, że porównywalne pod wzgledem rozmiarów BMW serii 3 jest sporo droższe.
                W BMW przy tym mozna dostać bardzo duże rabaty, no i tu moje pytanie - jak to wyglada w Hondzie.
                Czy da sie wynegocjować choćby 5% ? Czy są jacyś polecani dilerzy, którzy daja większe rabaty?
                Na civica jestem juz prawie zdecydowany.

Comment

• Zamieszczone przez Daro31 Zobacz posta
                  nie - tereny autostradowe około warszawskie - postanowiłem nie iść na kompromisy
                  Szkoda że nie po rozum do głowy....

Comment

• Trzeba zasiąść żeby zrozumieć w Type R... nic nie daje tyle emocji w tych pieniądzach i takiej frajdy z jazdy. Nawet BMW, pewnie aż do M2 (już od skromnych 267tys. golas do nabycia)
                    ............................C I V I C
                    .. generacje . wersje usportowione ..silniki
                    . .
                    Autka: 4gen żelazko ED7 / 8gen ufo FK2 / 9gen Type R / Jaguar XJ-SC / Jaguar F-Type R / Mini F56 JCW / Nasz kanał LEGO

Comment

• Pamiętacie kiedy w USA pojawił się X gen? Koniec 2015? Lifting możliwy w przyszłym roku?
                      CIVIC IX 1,8/142KM

Comment

• Mi się wydaje ze jakoś na początku 2016.

@Krzysio
                        3% dają, żeby coś więcej trzeba dobrze pogadać.

Moja Honda
                        https://www.civicforum.pl/showthread...044#post351044

Comment

• Ja w San Francisco siedzialem w Xgen w 11.2015 i wtedy była to jedna z pierwszych dostaw, która dotarła na zachodnie wybrzeże [emoji14] . Lifting będzie chyba w 2018. Aaaaale czego bedzie dotyczył to druga sprawa. Liftingu sedana 9gen EU nigdy nie dostała, chociaż w USA z powodu fatalnych opinii i spadku z "recommended" lift był już po roku i naprawdę sedan US przez kilka lat to była mocno inna bajka niż nasz...
                          ............................C I V I C
                          .. generacje . wersje usportowione ..silniki
                          . .
                          Autka: 4gen żelazko ED7 / 8gen ufo FK2 / 9gen Type R / Jaguar XJ-SC / Jaguar F-Type R / Mini F56 JCW / Nasz kanał LEGO

Comment

• Zamieszczone przez malina84 Zobacz posta
                            Mi się wydaje ze jakoś na początku 2016.

@Krzysio
                            3% dają, żeby coś więcej trzeba dobrze pogadać.

Dzięki. Czy wiadomo moze z jakimi salonami "dobrze" się gada?

Comment

• Zamieszczone przez Dawindyk Zobacz posta
                              Szkoda że nie po rozum do głowy....
                              że tak odpowiem kolego - nie twój interes... Twoim zdaniem gdzie miałem przetestować CTR? w ruchu ulicznym w Warszawie?
                              była możliwość, pusta odcinkiem autostrada, to pojechaliśmy tak przez kilka chwil... zagrożenia w ruchu nie spowodowałem, slalomem między uczestnikami ruchu nie pędziliśmy...

Comment

• Zamieszczone przez Daro31 Zobacz posta
                                że tak odpowiem kolego - nie twój interes... Twoim zdaniem gdzie miałem przetestować CTR? w ruchu ulicznym w Warszawie?
                                była możliwość, pusta odcinkiem autostrada, to pojechaliśmy tak przez kilka chwil... zagrożenia w ruchu nie spowodowałem, slalomem między uczestnikami ruchu nie pędziliśmy...
                                wybacz, ale poruszales się droga publiczna, wiec jest to jak najbardziej interes wszystkich uzytkownikow takiej drogi. do scigania sa dedykowane tory, nie autostrada... żeby to się potem nie konczylo np. tak:

Comment

Working...
                                X