Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jaki olej do Civica 8gen

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Szanowny kolego Konziu, zapoznaj się z regulaminem i przedstaw się w dziale powitań, bo w tej chwili łamiesz pkt.2.
    Co do olejów to wybrałeś bardzo dobre pozycje z górnej póki, które to mają właściwości zarówno ochronne jak i ekologiczne-paliwo-oszczędne. Osobiście latam na LM 0W30 od 3 sezonów i chwalę go sobie, jedyna wada to cena.. W tym roku zastanawiałem się właśnie co wlać po raz kolejny czy właśnie ten Ravenol czy LM, ale ponieważ na LM silnik pracuje jak ta lala zdecydowałem, że nie będę kombinował i zostaję przy LM. Ravenol jest sporo tańszy, nie wiem czym to jest podyktowane gdyż również ma dobre parametry i bazę, chodź LM jest, delikatnie, bardziej "lejący" przy tym samym HTHS, ale za to ma większą lotność - parametr noack.
    Last edited by Grzechu; 04-03-2019, 21:15.
    Moja łódka Civic..
    Mój "klekocik" Ceed..
    New... "Japończyk" e:Hev 2.0
    Coś na temat olejów..

Comment

• Zamieszczone przez r7 Zobacz posta
      nie cytujemy całości wypowiedzi
      Już się poprawiam dzięki za zwrócenie uwagi, człowiek jest trochę ogarnięty nowymi informacjami.

Co do tematu, również zwróciłem uwagę na mniejszą lepkość w temp 100oC LM 11 vs RAV 12 z koleji przy 40oC czyli na niedogrzanym silniku jak często bywa w jeździe miejskiej różnica jest już większa tj LM 60 vs RAV 68,6 przy zachowaniu wytrzymałości HTHS powyżej 3,5. Mogłby to być lepszy wybór dla mnie, zakładając, ze obaj producenci podają parametry zgodnie z prawdą.

Mógłbyś dodać jakiej firmy filtrów używasz - oleju i powietrza.
      Last edited by rambo7; 05-03-2019, 09:11. Powód: r7

Comment

• Zamieszczone przez Konziu Zobacz posta
        Już się poprawiam dzięki za zwrócenie uwagi, człowiek jest trochę ogarnięty nowymi informacjami.
        Spoko, najważniejsze, że reformowalny z Ciebie człowiek, a to się liczy Co do filtrów, to od oleju kupuję oryginał w ASO, zaś powietrza założyłem ostatnio Filtrona, ale z filtrami to różnie bywa, ciężko ocenić który jest -jak to się mówi "najlepszy"... niektórzy od oleju zakładają np. Mann'a, oryginał jest firmy Purflux.
        Moja łódka Civic..
        Mój "klekocik" Ceed..
        New... "Japończyk" e:Hev 2.0
        Coś na temat olejów..

Comment

• 53761841-2240896649564869-6442484638018437120-n.jpg

Zdecydowałem się na taki zestaw;
          • Olej silnikowy Liqui Moly 0w30 Synthoil Longtime
          • Filtr oleju Honda made in Japan
          • Filtr powietrza Mann C 2240
          • Filtr kabinowy Filtron K 1187A

Co do oleju i reszty dam znać jak będę miał jakieś spostrzeżenia. Jako, że oleju zostanie ok 1,3 L planuje dokupić 3L przy następnej zmianie i znowu zmienić na LM. Jeśli się nie rozmyśle mam w planach na kolejne 2 wymiany spróbować Ravenol 0w30 SSO. Być może będę robił zmiany 2x w roku, ale to jeszcze do przemyślenia; około marca po zimie i przed zimą w październiku. Dodatkowo do tego zestawu zostanie wymieniony płyn chłodniczy w układzie ASO. Około tydzień wcześniej zostały wyregulowane zawory, zmieniony olej w skrzyni manualnej ASO, oraz wymieniony został płyn hamulcowy/sprzegła ASO. To podaje w razie jakby koś miał pytania odnośnie takich wymian

Comment

• Witam zakupilem auto honda civic 8gen 1.8 vtec mam 160 tys przebiegu i dzis zmienialem olej i zalalem go motulem 5w40 co mysliscie o tym oleju ?
            Wczesniej tez jezdzil na 5w40 ale nwm czy na castrolu czy na mobilu czy na jakims innym

Comment

• Hej, napisz dokładnie jaki to olej i jakie przebiegi, oraz w jakich warunkach będzie śmigać to autko.
              Last edited by Konziu; 11-03-2019, 21:55.

Comment

• Zamieszczone przez hondaVIII Zobacz posta
                zalalem go motulem 5w40 co mysliscie o tym oleju ?
                trudno się wypowiedzieć bo podałeś tylko część prawdy. Nie wiadomo co tam nalałeś? - to nie forum jasnowidzów. są co najmniej 3 oleje Motula 5W-40. Pisz tak by było wiadomo o czym mowa, skoro chcesz usłyszeć komentarz.
                Kierownik Działu Diesla

Comment

• Niestety - Filtr kabinowy Filtron K 1187A to zupełnie co innego prawdopodobnie jakas pomyłka katalogowa bo zupełnie nie pasuje do 1.8 będę musiał sobie w najbliższym czasie ogaranąć inny. Natomiast cała reszta jak najbardziej ok !

Comment

• Zamieszczone przez Konziu Zobacz posta
                    Niestety - Filtr kabinowy Filtron K 1187A to zupełnie co innego prawdopodobnie jakas pomyłka katalogowa bo zupełnie nie pasuje do 1.8 będę musiał sobie w najbliższym czasie ogaranąć inny. Natomiast cała reszta jak najbardziej ok !
                    No czekaj, a co ma filtr kabinowy wspólnego z silnikiem? Ten chyba pasuje do mnie, do gen IX. To jak go nie chcesz i ma leżeć i się marnować, to go odkupie od Ciebie, tylko jeszcze sprawdzę czy to ten sam.

Comment

• Olej 8100 x-cees 5w40 motul

Comment

• a no właśnie bo jest x-cees, x-max i x-clean, wszystkie one różnią się od siebie, bo mają różne przeznaczenia.
                        X-cees 5W-40 ACEA A3/B4 to olej bardzo popularny wśród Hondziarzy. Nie ma się co tu rozpisywać po prostu dobry, właściwy, zgodny, odpowiedni, sprawdzony. Z właściwości zalet to niska lotność, wysokie HTHS oraz Norma B4 (dla diesla) ale to nieco lepsze dodatki wiążące sadze. Co też ważne już dość tani kiedyś był drogi, ale trzeba uważać gdzie się Motula kupuje, bo wiadomo jak coś jest dobre i poszukiwane to lubi być podrabiane.
                        Kierownik Działu Diesla

Comment

• A jak rozroznicr orginal od podroby ? Widac to po butli?
                          Czyli polecasz w 100% ten olej i używać go do końca

Comment

• Musisz kupić w sprawdzonym i pewnym sklepie.
                            Było już na forum polecane sklepy z olejami.

Comment

• Znalazł bys mi linka bo nie moge znalesc -.-

Comment

• Zamieszczone przez rambo7 Zobacz posta
                                X-cees 5W-40 ACEA A3/B4 to olej bardzo popularny wśród Hondziarzy. Nie ma się co tu rozpisywać po prostu dobry, właściwy, zgodny, odpowiedni, sprawdzony. Z właściwości zalet to niska lotność, wysokie HTHS oraz Norma B4 (dla diesla) ale to nieco lepsze dodatki wiążące sadze. Co też ważne już dość tani kiedyś był drogi, ale trzeba uważać gdzie się Motula kupuje, bo wiadomo jak coś jest dobre i poszukiwane to lubi być podrabiane.
                                O, to muszę przyznać, że Twoja krucjata przynosi efekty, przynajmniej w moim przypadku

Na podstawie Twoich postów w temacie ACEA & SAE (np. ten) dobrałem sobie olej i padło właśnie na Motul X-cees 5W-40 ACEA A3/B4. I wychodzi na to, że pasuje do silnika i jeszcze wiele osób go stosuje i poleca

Dodam od siebie, że przy wyborze kierowałem się stylem jazdy i warunkami klimatycznymi
                                Mój czarny 8gen

Comment

Working...
                                X