Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jaki olej do Civica 8gen

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Dzięki za szybką i fachową odpowiedź! Chyba kupię na Galon Oleje - tak jak piszesz darmowa przesyłka, od razu z filtrem Mann 610/6.

Comment

• Witam.Koledzy zakupiłem civica FK2 z silnikiem 1.8 i przy przebiegu 155tyś zalany był shell helix hx610w40. Jaki zalać teraz olej zejść na 5w? 0w ? Dziękuję za pomoc i pozdrawiam.

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka

pierwszy wpis dział powitań!
      Last edited by rambo7; 18-09-2017, 08:39. Powód: Regulamin pkt 2.

Comment

• Podaj kod silnika lub rocznik. Ktoś zaszalał z oszczędnościami, że zalał 10W40.
        4gen D15B2/VW Polo AKV/8gen R18A2/407 9HZ/8gen L13A7
        Mój samochód: http://www.civicforum.pl/showthread....AN-Civic-R18A2
        https://www.civicforum.pl/showthread...L13A7-Wiferide

Comment

• Rocznik 2006 czytam wątek i nie wiem co zalać.

Comment

• Idzie zima, to obniż tylko pierwszą cyferkę parametru SAE. Będzie najbezpieczniej. Marka nie ma znaczenia. Może być Sehll, może być LM, może być Mobil.. jest tego trochę. Najważniejsze to kupić z pewnego źródła.
            Moja łódka Civic..
            Mój "klekocik" Ceed..
            New... "Japończyk" e:Hev 2.0
            Coś na temat olejów..

Comment

• Czyli kupić 5w40. A jakiś sprawdzony olej ? Dużo osób poleca syntetyk motula.

Comment

• Wiadomość poszła na pv.
                4gen D15B2/VW Polo AKV/8gen R18A2/407 9HZ/8gen L13A7
                Mój samochód: http://www.civicforum.pl/showthread....AN-Civic-R18A2
                https://www.civicforum.pl/showthread...L13A7-Wiferide

Comment

• Zamieszczone przez balek881008 Zobacz posta
                  Czyli kupić 5w40. A jakiś sprawdzony olej ? Dużo osób poleca syntetyk motula.
                  Syntetyk to trochę mało precyzyjnie powiedziane. Parz w instrukcji o jakiej specyfikacji masz zalewać olej i taki kup, pewnie będzie to ACEA A3 lub A5. Co różni te dwie specyfikacje to już doczytasz. Motul też może być.
                  Moja łódka Civic..
                  Mój "klekocik" Ceed..
                  New... "Japończyk" e:Hev 2.0
                  Coś na temat olejów..

Comment

• Zamieszczone przez rat4 Zobacz posta
                    Ktoś zaszalał z oszczędnościami, że zalał 10W40.
                    zbyt pochopna decyzja.
                    Jeśli dobrał olej do takiego silnika pod kątem własnych warunków i stylu jazdy biorąc pod uwagę temperaturę otoczenia - zrobił i robił bardzo dobrze. (jeśli auto jeździło np. po Włoszech?).
                    Zamieszczone przez balek881008 Zobacz posta
                    czytam wątek i nie wiem co zalać.
                    eeee na 100% nie czytałeś, to poczytaj instrukcję.
                    Jeśli poczytałeś wątek to musiałeś się natknąć na powielane zapisy z Instrukcji obsługi, czyli dobierz olej odpowiednio do warunków temperatury zewnętrznej i zgodny z Normami ACEA.
                    Dlaczego uważasz że zboczeni koledzy (łącznie ze mną) od olejów dobiorą olej najwłaściwszy dla Twoich warunków i temperatury otoczenia? ...ja mam poważne wątpliwości.
                    Ja bym się nie odważył i nie podjął takiego ryzyka ani by podpowiadać, ani by twierdzić że dobrze radzę "bo mój najlepszy".

Jeszcze raz:
                    najlepszy olej dla twojego silnika to taki który:
                    - jest dobrany odpowiednio do temperatury otoczenia (w którym użytkujesz samochód, i tu dobierasz SAE). Nie pytaj o to kolegów bo oni nie wiedzą tego!
                    - jest dobrany zgodnie z Normami Jakościowymi ACEA ( tu masz do wyboru Ekologiczne, Oszczędzające paliwo, Chroniące silnik. Ewentualnie jakieś "kombo" mające przewagę jednej z cech które wymieniłem). Nie pytaj kolegów bo oni nie wiedzą do jakiej grupy się przypasujesz !
                    Last edited by rambo7; 08-09-2017, 11:11.
                    Kierownik Działu Diesla

Comment

• Koledzy poczytałem trochu wątek znalazłem instrukcję i otóż olej który powinienem stosować to :według normy sae (temperatura) to 5w40 jeżeli chodzi o instrukcję i klasę acea to a3/b3 (chroniące silnik) Dokładnie do tych norm pasuje Motul 8100 X-CESS 5W-40 .

Comment

• czyli standard, nie doszedłeś do żadnych rewolucyjnych wniosków , ten olej stosują hondziarze od lat, lub od wielu lat z powodzeniem. (mowa o tych którym którzy doszli do podobnych wniosków).
                        Kierownik Działu Diesla

Comment

• Zamieszczone przez ASz
                          P.S. Znajdziesz tam również oleje, którymi naprawdę warto się zainteresować.
                          Tak, tylko problem polega na tym, że rat ma dane dotyczące przede wszystkim olejów dostępnych na amerykańskim rynku (nie licząc pare sztuk takich perełek jak europejskie gulf, millers czy inne).
                          Dodatkowo, amerykańska wersja oleju Castrol o jakiejś tam nazwie to nie jest koniecznie to samo, co na rynku Europejskim. Ba, ten sam model oleju na rynku polskim może być inny w składzie niż "taki sam" z Belgii czy Niemiec...

Tak na marginesie, Panowie, dowiedziałem się od tego kolesia, że jeśli chcę ( I znajdzie troche czasu) to może przetestować olej, który mu się prześle. Nie wiem, czy jestem na tyle ciekawy (nie mam zamiaru używać oleju OEM Hondy) ale gdyby ktoś chciał, to może wysłać mu litrową butelkę oleju Hondy I zobaczymy jak oliwa wypada na tle innych. Ciekawe jest, że w prowadzonym przez niego rankingu jest OEM Toyoty, 0w-20, który okazuje się jednym z lepszych olejów w rankingu I deklasuje wiele innych o wyższym SAE...

Zamieszczone przez balek881008 Zobacz posta
                          Koledzy poczytałem trochu wątek znalazłem instrukcję i otóż olej który powinienem stosować to :według normy sae (temperatura) to 5w40 jeżeli chodzi o instrukcję i klasę acea to a3/b3 (chroniące silnik) Dokładnie do tych norm pasuje Motul 8100 X-CESS 5W-40 .
                          Wyższa półka Motula to bardzo dobre oleje - ten co podałeś jest zacny, ale... Jeśli chcesz najwyższą półkę tej firmy, to polecam Motul 300V o odpowiednim SAE, który Cię interesuje.
                          Jeździłem na 300V około 60 tys km (15W-50) na mojej Integrze DC2 Type-R, zmieniałem co 10-15 tyś km. Auto było kręcone do odcinki codziennie, nie oszczędzałem silnika. Pod koniec eksploatacji silnik dalej chodził jak nówka, mimo 140 tyś km niedelikatnej jazdy. Polecam tę serię olejów z własnego doświadczenia (zwłaszcza tym, którzy nie oszczędzają silnika).
                          Last edited by un hombre; 13-09-2017, 16:26.

Comment

• Dawno nic się tutaj nie działo :-)
                            Napisałem do centrali Millersa w Anglii z prośbą o pomoc w wyborze oleju do R18A2.

Napisałem, że interesuje mnie w pierwszej kolejności najlepsza możliwa ochrona silnika przy jeździe na dystansie
                            100km z prędkością obrotową silnika 5000-7000 obrotów.
                            Zapytałem, który z poniższych produktów zapewni najlepszą ochronę silnika w takich warunkach.
                            Trident 5w40 A3
                            EE ECO 5w30 A5
                            XF 0w30 A5.

W/g Pana Colina najlepszą ochronę zapewni EE ECO 5w30 A5.
                            To tak w ramach ciekawostki.

Dopytuję więc dalej - czy wyższa lepkość i wyższy HTHS w oleju Trident 5w40 nie zapewnią lepszej ochrony.
                            No i tutaj w końcu Colin przyznaje, że jeżeli klimat jest gorący (cieplejszy niż w UK) to jednak warto iść w 5w40.
                            Załączone pliki
                            Last edited by bartekos; 05-10-2017, 12:40.
                            Moje FD7

Comment

• Zamieszczone przez un hombre Zobacz posta
                              W/g Pana Colina najlepszą ochronę zapewni EE ECO 5w30 A5.
                              Podobną konwersację przeprowadziłem z chłopakami w Petrostarze, wnioski były identyczne Przejechałem na tym Millersie 4 tys. km przy bardzo zmiennych warunkach jazdy i nie mogę narzekać.
                              Mój czarny 8gen

Comment

• Ja zrobiłem na nim 3 wymiany czyli 30.000. pobór oleju zerowy, a silnik u mnie często widzi 5-7 tysięcy na obrotomierzu. Potem na 1 wymianę zmieniłem na Tridenta 5w40 i teraz zastanawiam się czy znowu nie wrócić do EE ECO 5w30. Jedyne co mnie powstrzymuje to to, że jest A5 a nie A3.
                                Last edited by bartekos; 09-10-2017, 18:46.
                                Moje FD7

Comment

Working...
                                X