Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jaki olej do Civica 8gen

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Zalałem Millersa na pierwszą wymianę po kupnie Civika... W ASO lali rzadko spotykaną odmianę Shella Helix AM-L po 200zł za 4L.
    Po kupnie auta przejechałem jeszcze ze 2.000km na Helixie i zrobiłem założenie, że na pierwszą wymianę będzie Millers.
    Marka znana mi od jakiś 5-6 lat i wiedziałem, że lipy nie będzie.
    Z gamy Milersa z 5w30 najbardziej mi podpasował właśnie EE ECO. Cena akceptowalna (jak na Millersa, nie dam za olej 300zł), odmiana z NANO ledwie
    10 czy 15zł droższa od "zwykłej" więc kupiłem i zalałem...

Oczywiście żadnej różnicy między Millersem a tym co wcześniej zalewało ASO czyli Helix AM-L nie odczułem.
    W zimie jeszcze nie jeździłem Civikiem, może przy -10 czy -20 stopniach byłaby jakaś przewaga przy zimnym silniku
    tego ECO z NANO z racji mniejszego tarcia.
    Teraz właśnie z okazji zbliżającej się wymiany rozważam czy nie zalać właśnie czegoś tańszego a wcale nie gorszego.
    Millers jest pozycjonowany jako marka premium więc i cena jest premium.
    Szkoda, że Millers jest tylko w bańkach 5L, silnik mi nie podjada oleju więc ponad litr zostaje w bańce.

Nie jestem mego fanem Millersa. W poprzednim aucie (Accord) testowałem różne oleje - Motula XCESS 5w40, Millersy Trident i XF 5w40 i 5w50, był
    też FUCH TITAN 5W50. I zgadnijcie co... Żadnej różnicy w pracy silnika nie wyłapałem
    Moje FD7

Comment

• Bartekos bardzo fajnie napisane i wszystko jasne, dzięki za szczerą odpowiedź!

Żeby nie było, ja też jestem fanem Millersa jako takiego Ale w nieco innym zastosowaniu https://www.civicforum.pl/showthread...757#post206757
      ............................C I V I C
      .. generacje . wersje usportowione ..silniki
      . .
      Autka: 4gen żelazko ED7 / 8gen ufo FK2 / 9gen Type R / Jaguar XJ-SC / Jaguar F-Type R / Mini F56 JCW / Nasz kanał LEGO

Comment

• Jeśli ktoś ma silnik który nie bierze oleju jak w przypadku bartekos to można pokusić się o Oleje "Premium"lub te mniej rozpowszechnione. Każdy rynek ma swoje oleje tzw "wiodące" chodzi o rozpoznawalność marki. Zawsze jest tak że znajdzie się grupa użytkowników którzy na siłę lub z głębokiego przekonania będą szukać czegoś lepszego, to tez normalne. Ileż można słuchać że Castrol jest najlepszy bo ktoś wozi jego nalepkę na samochodzie rajdowym . chodzi o dostępność i cenę to jest wyznacznik "dobrego". Po co więcej? Skoro tak naprawdę idzie o szczegóły. To nie lata 80te gdzie wkraczało dopiero pojęcie Full syntetyk. Dziś każdy olej syntetyczny jest na tyle dobry że nikt silnik nie zatrze, wszystko rozchodzi się o upodobania, zasłyszane lub utarte opinie. Mało kto może zbadać zawartość bańki co w niej jest.
        Sama technologia wytwarzana i obarczona jest walidacją produktu, trzyma się Normy ale nie znaczy że każda partia Coastrola jest zła tak jak każda partia Milersa jest najlepsza. Moim zdaniem gdzieś trzeba wypośrodkować i najlepiej jednak pójść w to co proponuje rynek. Choćby dlatego ze trzeba zrobić dolewkę, no coś się stało że trzeba ..wiec gdzie ja znajdę o 22.00 godz Milersa ? jaki mam wtedy wybór?
        Każdy lubi poeksperymentować i dlatego szuka "czegoś innego" ale jak po którymś razie efektów nie widać to się wraca po rozum i po co przepłacać. Nikt tez nie katuje swojego auta bo chce by służyło jak najdłużej więc i nie ma sensu lać oleju z F1. Wystarczy jak się okazuje to co lansuje rynek i jest dobrze. Jak ktoś chce jednak walczyć z systemem to może, to i tak nie ma znaczenia.
        Kierownik Działu Diesla

Comment

• Panowie

Promocja na valvoline.
          Powiedzcie mi czy ten olej ma ta specyfikacje co potzreba do 1.8?.Jesli tak to go kupuje

Nie wiem troche sie opakowanie róźni bo jest napis Safe.Jednak moze i to ten sam olej.Dlaczego oni jak sprzedaja nie podaja specyfikacji?>
          Last edited by irlandczyk007; 15-11-2015, 21:31.

Comment

• a czemu nie czytasz co już napisano przynajmniej 1 raz? (jak nie 20 razy) ...czy trzeba po 5 razy na stronę to samo zamieszczać? (chodzi o nabijanie postów?).
            ..prosiłem .... pisałem kliknij...tzn naciś na ten link.... potem naciś na ten PDF... otworzy się charakterystyka czyli opis fizykochemiczny oleju...porównaj sobie Normy (o których na niebiesko pisałem wcześniej) jeśli potrzebujesz się przekonać.
            Nikt za Ciebie tego nie przeczyta...skoro nie wierzysz ...musisz to sam przeczytać.
            czemu nie chcesz poczytać? ..czemu padają pytania a nie chcesz przeczytać tego co dla Ciebie tu przygotowano ...
            to już było napisane.... Normy o których była mowa wcześniej kilka wpisów też trzeba skopiować???
            Zamieszczone przez irlandczyk007 Zobacz posta
            Nie wiem troche sie opakowanie róźni bo jest napis Safe.
            czego nie wiesz? to wróć i jeszcze raz przeczytaj.. na spokojnie...
            od czego to opakowanie się różni? od Shella??? no musi się różnić!
            w którym miejscu jest ten napis "Safe"?
            ...mówią że na wyspy pojechali Ci nasi bardziej kumaci a cały plebs pozostał tu i się męczy, bo zacznę w to wątpić...
            Last edited by rambo7; 16-11-2015, 12:56.
            Kierownik Działu Diesla

Comment

• Witam,
              Od tygodnia mam civic z 2008r. 1.8 z gazem, przebieg 141,000, skrzynia shift, proszę o podpowiedz jaki olej silnikowy wlac najlepiej przy takim przebiegu i co ile wypadałoby wymienic olej w skrzyni, z gory dzieki za cenne wskazówki..

mod.
              Kolego zapoznaj się z regulaminem(https://www.civicforum.pl/showthread...egulamin-Forum) oraz przywitaj się w odpowiednim dziale(https://www.civicforum.pl/forumdispl...edstaw-się%21) zanim zaczniesz korzystać z forum
              Last edited by grzes41gt; 16-11-2015, 16:56. Powód: 2 pkt.reg.

Comment

• Olej pełen syntetyk 5W40 (producenta wybierz sam) a w skrzyni olej wymienia się co 100tyś. na MTF Hondy tylko i wyłącznie
                Moja ko-Hanka http://www.civicforum.pl/showthread....ck-Mój-TYPE-R

Szerszeń by grzes41gt https://www.civicforum.pl/showthread...�-by-grzes41gt
                sigpic

Comment

• Dzięk igrzes41gt, tak zrobie, do tej pory miałem tylko niemieckie auta i używałem głownie Mobil /Castrol, czy do Hondy jak najbardziej sie nada? czy polecisz jakas marke szczególnie?
                  ile L oleju idzie w skrzynie ?

Comment

• W tą skrzynię wchodzi 1,4 litra oleju (wg. konfiguratora Motul)
                    Front IC by FMIC, CG Motorsport Exclusive 8 Paddle Clutch Kit, CG Motorsport SMF kit, DPF out, front BBK K-Sport floating discs 330mm x8, rear BBK ARTMotorSport 280mm, Eibach Pro-Kit -25mm, Short Shifter, Poliuretany w zawieszeniu, forged wheels SSR-Type-C 17", a reszta to pierdoły

Comment

• Ja również używałem Castrola(poprzednie autko Nissan almera) Obecnie stosuję Mobil. Ale jak prześledzisz ten wątek to dowiedz się że ilu ludzi tyle opinii, dlatego napisałem żebyś markę wybrał sam, bo prawda jest taka że wszystkie marki z górnej półki są porównywalne jakościowo, rozchodzi się tylko o klasę lepkości.
                      Co do ilości oleju w Twojej skrzyni nie jestem pewien, ale myślę że dwa litry na wymianę wystarczą i jeszcze powinno coś zostć
                      Moja ko-Hanka http://www.civicforum.pl/showthread....ck-Mój-TYPE-R

Szerszeń by grzes41gt https://www.civicforum.pl/showthread...�-by-grzes41gt
                      sigpic

Comment

• tutaj na amazonie jest na opakowanie napis safe.Ten link który ty podajesz moze byc innym olejem.
                        Jak mam sprawdzic specyfikacje jak kurcze na tej stronie nie jest ona podane.
                        Jesli jest to dokładnie ten sam olej valvolina który podałes to świetnie.Specyfikacja która podałes zgadza sie dokładnie z tym olejem z plikiem pfd na oficjalnej stronie Valvoline.Jednak jeśli jest to inny produkt o innej specyfikacji tochyba lepiej zapytać na forum.
                        Ponizej olej na amazonie

dziekuje
                        Last edited by irlandczyk007; 17-11-2015, 11:17.

Comment

• Zamieszczone przez irlandczyk007 Zobacz posta
                          tutaj na amazonie jest na opakowanie napis safe.Ten link który ty podajesz moze byc innym olejem.
                          (...) Jednak jeśli jest to inny produkt o innej specyfikacji tochyba lepiej zapytać na forum.
                          na jakiej podstawie tak twierdzisz ??
                          Nie, nie forum musisz pytać a niby skąd mamy to wiedzieć? Musisz o to zapytać w amazon albo tego kto to sprzedaje. Po prostu sprzedawcę.
                          Nie powinieneś od forum żądać zapewnienia że Valvoline Synpower 5W-30 widoczny na stronie jest dokładnie tym co widzisz lub czymś innym np. Synpower Safe. Tego zapewnienia dostaniesz. Nie bierzemy odpowiedzialności za to co sprzedaje amazon.
                          Zatem w tłumaczeniu tego:
                          Zamieszczone przez irlandczyk007 Zobacz posta
                          tutaj na amazonie jest na opakowanie napis safe
                          pisze: "Safe" = pewny, niezawodny, solidny - nie widzę tu konfliktu z "Valvoline Synpower 5W-30".

.... może inaczej, jeśli kupisz olej Valvoline Synpower 5W-30 i on przyjdzie i na opakowaniu będą normy które zamieściłem a do tego dupny napis na bańce "Safe" zamiast Valvoline - to powiem tak ...zajebiście i to znaczy że możesz lać śmiało.
                          Last edited by rambo7; 17-11-2015, 13:36.
                          Kierownik Działu Diesla

Comment

• Niezmierzona jest cierpliwość PREZESA

Comment

• Irlandczyku, nie masz nikogo w Polsce kto by Ci kupił olej i wysłał? To chyba najlepsze wyjście, zamęczysz się stresem z powodu wyboru oleju.

Comment

• Kupiłem już valvoline z amazona.Mam nadzieje ze specyfikacje ma odpowiednia.Cena bardzo przystepna .Tylko 35 euro razem z wysyłką.

Czy przy wymianie oleju zalewacie filr oleju.Jeśli tak to ile?

Comment

Working...
                                X