Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jaki olej do Civica 8gen

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Zamieszczone przez barten Zobacz posta
    zalany Valvoline 5w30. Od wymiany rok temu nie dolewałem nawet 50ml. 80% czasu auto kreci się po mieście. Zostać przy 5w30 czy zastosować inną normę?
    Jak jest dobrze, to po co to zmieniać ? Chyba, że oczekujesz czegoś innego.. np. mniejszego spalania.
    Moja łódka Civic..
    Mój "klekocik" Ceed..
    New... "Japończyk" e:Hev 2.0
    Coś na temat olejów..

Comment

Zostać przy 5w30 czy zastosować inną normę?
      SAE to nie Norma, o Normie nie napisałeś nic. ACEA To Norma . SAE możesz zmieniać dowolnie w zależności od temp. otoczenia. Normę natomiast zmieniać nie należy, ale nie wiadomo co tam wlałeś.
      Kierownik Działu Diesla

Comment

• Zamieszczone przez Grzechu Zobacz posta
        Jak jest dobrze, to po co to zmieniać ? Chyba, że oczekujesz czegoś innego.. np. mniejszego spalania.
        Spalanie jest takie jak powinno, a nawet czasami miło zaskakuje

Zamieszczone przez rambo7 Zobacz posta
        SAE to nie Norma, o Normie nie napisałeś nic. ACEA To Norma . SAE możesz zmieniać dowolnie w zależności od temp. otoczenia. Normę natomiast zmieniać nie należy, ale nie wiadomo co tam wlałeś.
        Auto kupiłem po wymianie oleju, widziałem rachunek stąd wiem że zalany jest Valvoline 5W30. Co do normy będę szukał A3.

Comment

obecnie zalany Valvoline 5w30. Od wymiany rok temu nie dolewałem nawet 50ml. 80% czasu auto kreci się po mieście.
          To nie świadczy o oleju, a o kondycji silnika. Olej oczywiście ma znaczenie, ale skoro tak jest, to warto o niego dbać. Większość olejów o SAE 5W-30 to ACEA C3, czyli do diesli z DPF i do benzyniaków z GPF. Twój bolid nie posiada ani DPF ani GPF. Instrukcja nie przewiduje olejów z Normą "C" do tego silnika. Dlatego następnym razem jak zdecydujesz się na jakiś olej, to zweryfikuj Normę. Olejów o lepkości SAE 5W-30 z Normami A jest bardzo mało, na palcach 1 ręki można policzyć i jeszcze 3 palce zostaną wolne.
          Kierownik Działu Diesla

Comment

• Zamieszczone przez rambo7 Zobacz posta
            To nie świadczy o oleju, a o kondycji silnika. Olej oczywiście ma znaczenie, ale skoro tak jest, to warto o niego dbać. Większość olejów o SAE 5W-30 to ACEA C3, czyli do diesli z DPF i do benzyniaków z GPF. Twój bolid nie posiada ani DPF ani GPF. Instrukcja nie przewiduje olejów z Normą "C" do tego silnika. Dlatego następnym razem jak zdecydujesz się na jakiś olej, to zweryfikuj Normę. Olejów o lepkości SAE 5W-30 z Normami A jest bardzo mało, na palcach 1 ręki można policzyć i jeszcze 3 palce zostaną wolne.
            Rozważam VALVOLINE SYNPOWER SAE 5W-30 MOTOR OIL ACEA A3/B4.

lub Shell Helix Ultra 5W-30
            Shell Helix Ultra 5W-30 - w pełni syntetyczny olej silnikowy z technologią Shell PurePlus. Chroni silnik przed zużyciem i korozją. Sprawdź teraz!

(po przeczytaniu poradnika Trafo)

Comment

• jak będziesz stosował te oleje stosunkowo niedrogie i całkiem dobre, a interwał wymiany nie będzie przekraczany max 15 tys km lub wcześniej, silnik będziesz traktował normalnie (nie rajdowo) to będzie w dobrej kondycji zawsze.
              Kierownik Działu Diesla

Comment

• Pytanie odnośnie Mobila FS 0W40 który leję od 2 lat. Spotkałem się z opiniami że się pogorszył i to już nie to co kiedyś. Prawda to? Jeśli tak to na co zmienić? Auto garażowane, rzadko odpalane w temperaturach ujemnych. Użytkowane na Pb w cyklu mieszanym, trochę krótkich jazd po mieście, trochę tras. Silnik 1.8

Comment

• Zamieszczone przez Chonda Zobacz posta
                  Spotkałem się z opiniami że się pogorszył i to już nie to co kiedyś. Prawda to?
                  Z tymi opiniami to jest tak, że trzeba je traktować z dystansem.. był faktycznie czas, że stary 0W40 miał lepszy skład niż nowy 0W40 FS, ale z ciekawości zerknąłem teraz, w aktualną kartę charakterystyki i zobaczyłem, że olej jest mieszaniną PAO i mineralnego, PAO jest od 30-40%, tak wiec jest to całkiem pokaźna ilość. Poza tym parametry oleju są całkiem niezłe, chodź muszę wrzucić go do tabelki wyliczającej podatność na ścinanie, ciekawe co wyjdzie na tle innych 0W40, ale np. temp. płynięcia na poziomie -60st.C jest niczego sobie. Co ciekawe Mobil w końcu wpisał również HTHS, TBN wysokie - to też dobrze mówi o oleju.
                  Moja łódka Civic..
                  Mój "klekocik" Ceed..
                  Coś na temat olejów..

Comment

• Czołem
                    na szybko potrzebuję porady ws oleju.
                    Civic sedan 1,8 i-VTEC 51 tys przebiegu. Automat.
                    Zalany Castrolem 5W40 (nie wiem jakim).
                    Wstępnie zdecydowałem się na MOTUL 8100 X-MAX 0W-30 ACEA A3/B4. Jazda raczej dziadkowa, głownie miasto. Co sądzicie?
                    czy mogę tam zalać MOTUL 8100 ECO-NERGY 5W-30 ACEA A5/B5 czy może też iść w 5W40. zgłupiałem po przesiadce z diesla
                    Z góry dzięki a pomoc
                    Pozdrawiam

Comment

• Zamieszczone przez Macie.k Zobacz posta
                      Jazda raczej dziadkowa, głownie miasto. Co sądzicie?
                      czy mogę tam zalać MOTUL 8100 ECO-NERGY 5W-30 ACEA A5/B5
                      I tutaj dobrze wybrałeś.
                      Moja łódka Civic..
                      Mój "klekocik" Ceed..
                      Coś na temat olejów..

Comment

• dzięki wielkie
                        nie wiedziałem czy mogę ACEA A5/B5

pozdrawiam

Comment

• Zgodnie z zasadami ACEA: do benzynowego silnika zawsze możesz nalać jakikolwiek "A". [ACEA A- benzyniaki, ACEA -B diesle, ACEA C- diesle z DPF, (ACEA przewiduje do GPF oleje od diesli z DPF).].
                          Kierownik Działu Diesla

Comment

• W specyfikacji oleju Motul 8100 ECO-NERGY 0W-30 w kontekście oszczędności paliwa jest wymieniona "HONDA 1.8L"

Też go stosuję od 3 lat przy przebiegach podmiejskich i średnich trasach na poziomie ~7kkm/rocznie na LPG w większości przy spokojnym stylu jazdy. Póki co, to brak ubytków/dolewek .
                            Last edited by onore; 18-10-2022, 21:02. Powód: literówka

Comment

• Zamieszczone przez Macie.k Zobacz posta
                              Wstępnie zdecydowałem się na MOTUL 8100 X-MAX 0W-30 ACEA A3/B4.
                              W specyfikacji nie ma nic na temat bazy, może ktoś ma więcej info?

Comment

• Zamieszczone przez Chonda Zobacz posta
                                W specyfikacji nie ma nic na temat bazy, może ktoś ma więcej info?
                                Jak nie ma? Jest.. 25 do 50% PAO i reszta hydrokrak (mineralny, być może grupa III lub II).
                                Moja łódka Civic..
                                Mój "klekocik" Ceed..
                                Coś na temat olejów..

Comment

Working...
                                X