Parę dni temu dotarł do mnie kabelek i zaraz go podłączyłem. Jednak wcześniej byłem w serwisie ASO żeby po czyszczeniu nauczyć jałowego i wrzucić nowy soft. Teoretycznie wszystko zrobili (pieniądze skasowali). Jak wyjechałem z serwisu auto dalej co jakiś czas poszarpywało ale obroty nie spadały już tak nisko (tak też miałem ten problem). Jednak kąt względnego otwarcia przepustnicy po tych zabiegach dalej wynosił 2.6. Jakie było moje zdziwienie po podpięciu własnego HDS. Nauka biegu jałowego nie zakończona, soft stary. Przeprowadziłem naukę biegu i tak jak bym wsiadł do innego samochodu. Nastała płynność. Kąt otw, prz. spadł do 1.2. Dzisiaj wyregulowałem zawory i dałem nowe świeczki. Wszystkie zawory miały za mały luz. Teraz obroty spadają do ok 620. Wszystko jest jak należy.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Czyszczenie i regulacja przepustnicy w 1.8
Collapse
This is a sticky topic.
X
X
-
A czy występuje u Was takie jednorazowe opadanie obrotów (odbijanie od 500) tylko w momencie kiedy sinik nie jest jeszcze nagrzany do 90 stopni, ale nie pracuje już na "ssaniu". I jeszcze jedno co zaobserwowałem, tocząc się na luzie gdy włączę np jednorazowo wycieraczki, to obroty podnoszą się tak do około 800-900. Czy zaobserwowaliście u siebie coś takiego? Ja czyściłem swoją przepustnicę, po czym zostały wykasowane nastawy i przeprowadzona została nauka biegu jałowego (zakończona powodzeniem). Czyszczenie wykonywałem właśnie ze względu na to opadanie obrotów przed całkowitym nagrzaniem silnika, ale objaw jest identyczny jak przed czyszczeniem.
Comment
-
Ja u siebie mam tak, ze jak wysprzeglam w momencie gdy mam wcisniety pedal hamulca to obroty opadna bardzo nisko i sie "odbija'', np. jak dojezdzam do skrzyzowania. Natomiast jak wysprzegle bez hamowania (wciskania pedalu hamulca) zawsze obroty opadna idealnie do ok 670obr/min.
Robilem juz wszystkie czyszczenia i ustawiania przepustnicy i nie moge sie pozbyc tego problemu.
Teraz zastanawiam sie nad akumulatorem. Mam wrazenie ze jezdzac bez swiatel i innych "pobieraczy pradu" to opadanie jest jakies lagodniejsze. Moze ma to jakis zwiazek z pradem?
Comment
-
adim111, ale po nagrzaniu silnika też masz ten efekt? jeżeli chodzi o obciążenie, to rzeczywiście mocnej odczuwane np jak włączona jest klima, albo ogrzewanie tylnej szyby, ale nie wydaje mi się, żeby problemem był akumulator. Ja mam zresztą dość świeży, a wymiana nic nie zmieniła. Co do hamowania, to masz rację, że istnieje zależność, że bez wcześniejszego wciśnięcia hamulca obroty nie odbiją...ciekawe. Moim zdaniem problemem są nadal niepoprawnie ustawione wolne obroty, tak jakby mapa kompa silnika nie była prawidłowo skalibrowana dla tych konkretnych parametrów pracy silnika tzn temperatura mniejsza od roboczej, mieszanka uboga i odcięcie paliwa (hamowanie silnikiem). Po opadnięciu obrotów komp wykonuję korektę (zabezpieczenie przed zgaśnięciem) i przynajmniej u mnie, aż do kolejnego uruchomienia zimnego silnika problem się nie powtarza. Nie mam też już pomysłu co więcej można zrobić. Przepustnica była wyczyszczona, a obroty wg hondata ustawione poprawnie. Adaptacja wraz z kasowaniem parametrów przyuczonych przepustnicy również zakończona powodzeniem. Nie posiadam tego auta od nowości, więc nie mogę jednoznacznie stwierdzić, czy zjawisko nie występowało od samego początku, stąd też było do Was pytanie.
Comment
-
Zamieszczone przez memphis Zobacz postafiltr , świece, zmiana softu ecu na nowszy, przekaźnik klimy.... a jaki masz kąt na przepustnicy, bo bede w mojej czyścił
Wysłane z mojego SM-N910C przy użyciu Tapatalka
Comment
-
Hej,
Ostatnio zauważyłem problem, ze obroty na luzie szczególnie jak długo stoję na światłach spadaja do 600-700 i potem ponizej 500 praktycznie jakby chciał zgasnąć, dławił się.
Nie dawno miałem regenerowaną przekładnie kierowniczą. Wcześniej obroty miałem powyżej 1000 było drobne falowanie ale nie aż takie.
Co powinienem zrobić? Auto Honda Civic VIII UFO 1.8 benzyna.
Z góry dziękuję
Comment
-
Przedstawię swoją historię ze zjawiskiem "opadanie obrotów" postaram się tak po krótce, żeby inni użytkownicy mogli wnioskować coś po moim przypadku.
100 kkm Duży przegląd w ASO m.in. wymiana świec regulacja zaworów i takie tam
103 kkm mój zakupkochanej Hani
108 kkm gazowanie (no cóż no cóz ci co mają LPG zrozumieją)
110 kkm zauważony problem z opadaniem obrotów (głównie na zimnym. na gazie zdarza się że gaśnie). poza ciśnięciem panów od LPG sprawdziłem zawory w takim "garażowym" warsztacie (stwierdził że okej nie ma co poprawiać). w końcu temat odpuściłem ... (bo gaziarze nie mieli pomysłów a ja jakoś nauczyłem się z tym żyć w civicu VI miałem podobny problem i po wymianie sporej części elementów nie udało mi się tego wyeliminować...)
124 kkm nadeszły mrozy takie po -10 samochód ciężko odpalał po długim wychłodzeniu, po odpaleniu zaczęły falować obroty przez chwilę. więc znowu pretensję do panów od LPG. Udało się im znaleźć jakąś nieszczelność na źle zmontowanych wtryskach benzynowych i poprawili ustawienia gazu. Po tym zabiegu opadanie obrotów i gaśniecie jeszcze bardziej się nasiliły i dodatkowo samochód na zimnym gasł już na benzynie (przy wciskaniu sprzęgła i "dojeździe do świateł".
kupiłem kabelek HDS i zresetowałem ECM TP i nauka biegów jałowych. Pomogło.... na jedno uruchomienie silnika i 20 km przejechanych ... mniej więcej.
Panowie od LPG polecili zakład mechaniczny dzwonię. Pytam o koszty sprawdzenia zaworów i czyszczenia przepustnicy (wnioski wyciągnięte z tego tematu) dogadujemy się i potem przedstawiam problem. Mechanik stwierdza że zna problem i na pewno po serwisie wszystko będzie jak należy.
Nie wierzę ale cóż... gorzej już chyba nie będzie. odbieram furę i próbuję się dowiedzieć co to za szamańskie czary rozwiążą mój problem i tak oto:
1. Okazało się że zawory miałem mocno za ciasno (dokładnie nie wiem na której stronie ale na większości było ok. 0,1....i teraz pytanie czy były początkowo właściwie ustawione...)
2. Czyszczenie i "adaptacja" przepustnicy. (pan stwierdził że sama adaptacja nie pomoże i trzeba ją przeprowadzić tylko po czyszczeniu. dodatkowo jeszcze wspomniał że nie zawsze udaję się wyzerować ECM .. ale już nie powiedział jak to spr..)
3. Coś tam miałem źle poskładaną obudowę filtra powietrza i przewodzik od odmy jakby zaraz miał spaść.
Po zabiegu zajrzałem HDS'ikiem żeby sprawdzić "czujnik TP względny" i miałem wartość 0,35 st. przed czyszczeniem było 2,12. a przed pierwszą adaptacją ok. 2.7.
Co do obrotów to już nie zdarza się żeby spadały poniżej 680.. nieważne czy LPG czy PB. Natomiast teraz przy dojeżdżaniu do skrzyżowania opadają do powiedzmy 900 podbijają do 1300 i dopiero po jakimś czasie postoju opadają na poziom normalny.
Narazie samochód testowany 2 dni ale wydaję mi się że opadanie obrotów do poziomu poniżej 500obr. rozwiązany...
Comment
-
witam wszystkich.Dzis zabralem sie za wyczyszczenie przepustnicy tylko ze nie demontowalem calej tylko zdemontowalem obudowe filtra gumowa rure i byl dostep juz do przepustnicy do czyszczenia uzylem preparatu LiquiMoly i recznikow papierowych oraz paleczek do czyszczenia uszu , brudu bylo bardzo duzo i to czarny jak smola ale wyczyscilem bardzo dobrze . Auto teraz bardzo dobrze sie zbiera fajnie reaguje na gaz alee obroty sa na poziomie 900 i wskazowka stoi jak dzwon na biegu jalowym podbija tylko gdy zwalniam do skrzyzowania na jakies 1200-1300 i znow opada na 900 nie chce zejsc nizej ,procedure nauki zrobilem jak w opisie ktory znalazlem poczekalem do wl sie wentylatorow i hania tak chodzila z 10 min nieraz wentylator sie zal.wiec czekalem znowu te ustawowe 5min na wolnych obrotach.Przed czyszczeniem obroty mialem na poz 700 ale auto bylo lekko mulowate teraz jest duzo lepiej tylko te obroty sa chyba jednak za wysokie.Zrobilem sprawdzenie bledu na sreberko i nie pokazalo zadnego .Dodam jeszcze ze jak jade np na 2biegu i puszcze gaz calkowicie to ma tendencje do kangura na 1biegu to samo .czy ktos moze cos doradzic ? z gory dzieki
Wysłane z mojego SM-G925F przy użyciu Tapatalka
Comment
Comment