Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
opinie użytkowników o zastosowanych olejach w Civic IX
Collapse
This is a sticky topic.
X
X
-
Zamieszczone przez Elwizardos Zobacz postaWiększość parametrów jest bardzo zbliżona. SSO jest bardziej płynny w ekstremalnie niskich temperaturach. Dlaczego HCL?
- producent bardziej podkreśla parametry ochronne silnika, w wypadku SSO producent bardziej w opisie skupił się na ekologii. Co nie znaczy, że jakoś super gorzej chroni.... może następnym razem
- autem praktycznie nie jeżdżę zimą więc zimne starty raczej mi nie grożą.
- samochód używany głównie na dłuższych odcinka 100km + (95%), miasto i odcinki do 20km (5%)
- jeżdżę raczej spokojnie, ale nie mam oporów, aby wcisnąć pedał w podłogę i podkręcić silnik pod czerwone pole.... od oleju oczekuję ochrony w takiej sytuacji.
HSTS @150C - 3.57 mPa*s - obydwa mają ten sam
Lepkość @100C - 12.2 vs 12 mm2/s - w granicach błędu pomiarowego
Co natomiast różni się na niekorzyść 5W30?
NOACK - 9.3% vs 7.7% - 5W30 jest około 20% bardziej lotny
Indeks lepkości - 168 vs 173 - lepkość 0W30 spada wolniej wraz z rosnącą temperaturą
TBN - 10.2 vs 10.5 mg KOH/g - mała różnica, ale 0W30 ma odrobinę lepsze właściwości neutralizujące produkty spalania
Pompowalność przy -35 st. C- 14160 vs 17400 mPa*s - dla 5W30 jest około 20% niższa (tak wiem, że nikt często nie odpala silnika w -35 stopniach, ale pompowalność rośnie liniowo więc przy 0 stopniach różnica będzie podobna)
Twój wybór oleju jest na pewno bardzo dobry, chcę jedynie po raz kolejny zwrócić uwagę, że na rynku istnieją dobrze chroniące oleje o niskiej lepkości, naturalnie trzeba jednak zapłacić za nie więcej:
Ravenol HCL 5W30 4L - 130 PLN
Ravenol SSO 0W30 4L - 165 PLNLast edited by Lukas; 08-07-2018, 20:00.
Comment
-
Uwagi jak najbardziej słuszne. Dlatego napisałem, że SSO być może będzie następnym olejem. Jak wspomniałem, w przyszłym roku, w marcu mam roczny przegląd. Zrobię maksymalnie 5 tyś km, może nawet nie. Zależy, czy najdzie mnie na jakiś wyjazd wakacyjny. W tym czasie, przy takim przebiegu, nawet przy takim NOACK lotność nie ma większego znaczenia. Zimą auto praktycznie stoi w garażu, nawet gdyby były duże mrozy, to silnik i tak zawsze w garażu ma cieplej. To był świadomy wybór.
Na następny przegląd do ASSO pojadę już ze swoim olejem. W tym roku wprowadzono mnie w błąd i zalałem z konieczności 0W20, tylko dlatego zmieniam.Last edited by Elwizardos; 09-07-2018, 20:38.
Comment
-
Zastanawiające, że sam Ravenol do 1.8 bynajmniej nie poleca SSO:
Silnik R18Z4
Pojemność : Filtr 0,2 L.
: Pojemność 3,7 L. Napełnienie serwisowe
: Pojemność 4,5 L. Napełnianie suche
Zastosowanie : Normalne (standardowe) warunki eksploatacji
Częstotliwość : Wymiana 20000 km/ 12 mies.
Produkty : RAVENOL SSV SAE 0W-30
: RAVENOL WIV SAE 0W-30
: RAVENOL FDS SAE 5W-30
: RAVENOL SSH SAE 0W-30
: RAVENOL FO SAE 5W-30
Zastosowanie : Trudne warunki eksploatacji
Częstotliwość : Wymiana 10000 km/ 6 mies.
Produkty : RAVENOL SSV SAE 0W-30
: RAVENOL WIV SAE 0W-30
: RAVENOL FDS SAE 5W-30
: RAVENOL SSH SAE 0W-30
: RAVENOL FO SAE 5W-30
Wymieniony na pierwszym miejscu SSV ma parametry bardziej "wodniste" (m.in. znacznie niższe HSTS, jak to A5)...Last edited by Pi69; 10-07-2018, 08:04.
Comment
-
Zamieszczone przez Pi69 Zobacz postaZastanawiające, że sam Ravenol do 1.8 bynajmniej nie poleca SSO:
Comment
-
Tak jak pisze Grzechu. Można przecież zadzwonić i zapytać.
Rozmawiałem z nimi parę miesięcy temu. Ot tak, z ciekawości. To nie jest żadne polecanie. Poprostu tak są wylistowane. To, że coś jest na 1 miejscu nie znaczy że to najlepszy wybór. Od tego są parametry techniczne, normy i już. To ostatnie powinien znać użytkownik albo zdać się na ASO i latać na oleju do diesla.
Comment
-
Comment
-
Jaki olej wlac do Civica ? prosze o rade
Czesc
Poczytalem troche postow w temacie oleju w Civicu ale po tym mam jeszcze wiekszy metlik gdyz wiem wiecej czyli mniej
Jestem amatorem jesli chodzi o te sprawy wiec prosze o rade.
Mam Civica 2013 r. 1.8 benzyna przebieg 80 000 km.
Jezdze w Klimacie angielskimwiec duzo deszczu takiego kapusniaczku choc tego lata w Anglii jest lato
3 tygodnie slonca po 30 stopni !!!
Zazwyczaj miasto czyli ok 2500 obrotow, od czasu do czasu wycieczki wiec wtedy 3500-3800 srednio.
Wybieram sie teraz do Polski wiec z pewnoscia przez nastepne pare tysiecy kilometrow bede jechac 4500-5000 obr.
Chcialbym zalac Mullera jezdzielm na mojej dawnej Accordowce na nim -byl ok - ale slucham kazdej propoycji.
Producent zaleca 0W20 a jak nie ma to 5W30 - to w ksiazce a co Wy proponujecie ?
Dzieki
Konrad
Comment
-
Litości.
Zamieszczone przez freesoul Zobacz postaPoczytalem troche postow w temacie oleju w Civicu ale po tym mam jeszcze wiekszy metlik gdyz wiem wiecej czyli mniej
Comment
-
Zamieszczone przez freesoul Zobacz posta5W30 - to w ksiazceZalej 5W30 o klasyfikacji ACEA A3. Będzie dobrze. Marką jaką tam chcesz. Oby kupiony w sprawdzonym sklepie.
Comment
-
Zamieszczone przez Grzechu Zobacz postaKsiążka prawdę Ci powie..Zalej 5W30 o klasyfikacji ACEA A3. Będzie dobrze. Marką jaką tam chcesz. Oby kupiony w sprawdzonym sklepie.
Patrze wlasnie na strone Mullera i maja Fully Synthetic 0W20; 0W30; 0W40 takze 5W30; 5W40 i 5W50
Ktos tu pisal ze ten fabryczny 0W20 byl bardziej przeznaczony do jazdy z tymi extra funkcjami jak ECO i ten 2-gi ( to chyba ten znacznik aby zmieniac bieg ).
Tego "2" nie uzywam jezdze jak slysze silnik i jaka dynamika jest potrzebna w danym momencie a Eko tylko na trasie i na dlugich prostych. Jak wspomnialem miasto to 2500 srednio a trasa 3500-3800 a niebawem trasa do Polski wiec 4000-5000 obr.
Czy lepiej dla mnie ten 5W30 czy 0W20 ?
Comment
Comment