Revanol 5w30 czy 40.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
opinie użytkowników o zastosowanych olejach w Civic IX
Collapse
This is a sticky topic.
X
X
-
Zamieszczone przez Stach13 Zobacz postaU mnie zmiana w głośności silnika też miała miejsce tylko w odwrotnym kierunku. Nie jestem jakiś przewrażliwiony ale po zmianie oleju z OEM na olej z dużym % PAO (podobno 70 - 90 %) silnik od razu głośno pracował.
Wlałem tony różnego oleju TONY i nigdy nie zauważyłem takiego czegoś.Często bywały też identyczne modele ,kilka jeden po drugim i co jeden to inna oliwa.
Takie zmiany w pracy niosą ze sobą różne parametry,ale nie baza.
Comment
-
Zamieszczone przez slepak Zobacz postaWidzę że potraficie odpowiadać za mnie, kiedy to słuchałem silnika i po jakim przebiegu i w jakich warunkachTemperatura oleju jaka była wtedy ??
ALE,
Silnika słuchałem na nowym oleju po trasie 1000 kilometrów.
To jest głupotą czy nie jest? Bo ciężko zrozumieć to zdanie? a przeczysz sam sobie.
Napisałem silnik na oleju FO po 1000 kilometrach przebiegu(zimny czy rozgrzany) pracuję ciszej, mam tu na myśli górę silnika<zawory>
Skoro też piszecie że inne bazy olejowe między FO a FDS mają na to wpływ, to tym bardziej moje odczucia mają rację bytu i się potwierdzają.
Otóż to, ten olej za 9 tysięcy kilometrów i tak wyląduję na utylizacji i wleję kolejny raz FO.
Ale nie tylko ja twierdzę że da się usłyszeć różnicę w głośności pracy między HC a PAO - bo wiele artykułów o olejach w prasie, necie poruszało ten temat
Comment
-
Zamieszczone przez slepak Zobacz postaBo oleje z dużą ilością PAO nie są złe, po 9 tysiącach olej zlewałem dalej czysty, żadnych ubytków oleju itd, także dalej mogę polecić FDS.
FO to HC i jedyna różnica dla mnie FDS/FO(PAO/HC) to głośność pracy którą sam zauważyłem jak i Twoja żona
Zamieszczone przez m26 Zobacz postaNikt mi nie wmówi że zmiana bazy spowodowała taką różnicę.
Wlałem tony różnego oleju TONY i nigdy nie zauważyłem takiego czegoś.Często bywały też identyczne modele ,kilka jeden po drugim i co jeden to inna oliwa.
Takie zmiany w pracy niosą ze sobą różne parametry,ale nie baza.) Więc jaki morał z tej historii? To że moja żona nie słyszy odstarszacza tzn. że go nie mam? Po prostu masz taki słuch a nie inny, pewnych częstotliwości nie słyszysz, a zmiany pracy silnika względem HC a PAO - są słyszalne - ale nie są to ogromne różnice, wręcz przeciwnie, ale da się je usłyszeć.
Comment
-
to spróbujcie trzymać się tematu, by nie trzeba było przenosić wpisów tutaj:
Olej do Hondy. Ja się znam, dlatego powiem Wam że tylko ja rację mam. Hyde Park.
Zamieszczone przez Stelmi Zobacz postaValvoline jak polecacie 5w30 czy 5w40.Zamieszczone przez Stelmi Zobacz postaA próbowałeś zalewać inny np. 5w30.Zamieszczone przez Stelmi Zobacz postaRevanol 5w30 czy 40.
Wśród olejów o SAE 5W-40 większość 90% jest ACEA A3/B3/B4.
Wśród olejów o SAE 5W-30 większość 90% to ACEA C3, niektóre A5 i niewiele A3, oraz Lonflife. Większość tych olejów to oleje eko i różnią się znacznie od olejów o SAE 5W-40 i przede wszystkim same od siebie.
Więc jeśli zaczynasz od SAE to zaraz się okaże że kupisz olej którego byś nie chciał.
Przeczytaj:
Witam zbliża mi się pierwszy przeglkąd po 20 ooo. Jaki polecacie olej do silniczka. Mam civic2007 sedan, 1,8. pozdrawiam
wpis #1811 i kolejne, i ustal do czego chcesz olej? ...bo na razie to próbujesz ustalić dobór oleju do klimatu, ale niewiadomego jaki.Kierownik Działu Diesla
Comment
-
Zamieszczone przez rambo7 Zobacz postaWśród olejów o SAE 5W-40 większość 90% jest ACEA A3/B3/B4.
Wśród olejów o SAE 5W-30 większość 90% to ACEA C3, niektóre A5 i niewiele A3, oraz Lonflife. Większość tych olejów to oleje eko i różnią się znacznie od olejów o SAE 5W-40 i przede wszystkim same od siebie.
Sam zastanawiam się nad jego zakupem w zamian za Shell Helix Ultra 5w40, który stosuję już od kilku lat.
Comment
-
Zamieszczone przez zorro102 Zobacz postato fakt po 8 tys mój ravenol nadal ma ładny bursztynowy kolor,
Comment
-
olej Valvo Maxlife https://olejevalvoline.pl/pl/p/MAXLIFE-5W40-4L/2502 nie jest olejem Longlife. "Maxlife" to nazwa oleju Valvo który sobie zaprojektowali do silników z dużymi przebiegami, a nie do dużych interwałów. Coś nie tak zrozumiałeś. To olej do silników gdzie bywają jakieś zapocenia, z uszczelniaczy, zmęczonych przebiegiem km.
Nie wiem o jakim 5W-40 piszesz... Jeśli mówimy o oleju z gatunku Valvo Synpower 5W-40 ACEA A3/B4 https://olejevalvoline.pl/pl/p/SYNPOWER-5W40-4L/2513 to nie są to oleje Longlife to pełny syntetyk. Jest to odpowiednik Shella Helix Ultra. Dobry stosunek ceny do jakości przy typowym zużytkowaniu na co dzień.
Zamieszczone przez Stelmi Zobacz postaRevanol 5w30fo, valvoline 5w40, PMO 5w40, szukam z niskim Nock.
Honda zaleca 5w30.
Nie jest to temat aby to udowadniać, ale jak nie wierzysz to poczytaj instrukcję lub poczytaj forum na temat zaleceń jeśli nie rozumiesz co pisze w IO.
Honda zaleca dobór oleju o wysokiej jakości wg ACEA.
Honda zaleca dobór oleju odpowiedniego do temperatury otoczenia wg SAE.
Użytkownik wie najlepiej jaki ma styl, warunki i temp otoczenia i odpowiedzialność doboru spoczywa na użytkowniku.
Tyle.
Zamieszczone przez Stelmi Zobacz postaJeżdżę po 150 km dzień, jazda spokojna.
Zamieszczone przez Stelmi Zobacz postaRevanol 5w30fo, valvoline 5w40, PMO 5w40, szukam z niskim Nock
ten Ravenol to ACEA A5 dla flot. Valvo który? jeśli z gatunku Synpowier to ok, jeśli Maxlife to jeśli masz ponad 200tys to ok, PMO który? jeśli "C3" to jest niedopuszczalny.
Kluczowa sprawa to nie przeciągać wymian oleju, przy takich dystansach silnik pracuje najlepiej i interwał możesz wydłużyć spokojnie do 15ty km. przy paliwie PB, przy LPG nieco mniej powiedzmy 12tys km.Last edited by rambo7; 03-09-2021, 08:45.Kierownik Działu Diesla
Comment
-
jak jeszcze raz napiszesz po sobie post bez trybu edycji będzie ban. ... prosiłem o to byś tego nie robił. Popraw - połącz powyższe wpisy, ja nie będę tego robił co chwile.
O poborze oleju przez silnik nie decyduje rodzaj i lepkość oleju, a stan techniczny silnika. Jeśli bierze to brał będzie, olej to nie klej, a Noack nie rozwiąże problem w stopniu radykalnym.
Synpower 5W-40 jest olejem ACEA A3/B4 zgodnym z wymaganiami H. Olej PMO 5w40 Extreme ect ma Normy ACEA C3 jest olejem niezgodnym dla tej wersji H do tego jest drogi.
Przy takim poborze oleju musisz się z tym pogodzić i poszukać raczej kompromisu oleju dobrego jakościowo do ceny. Z wyliczenia wychodzi że co 10 tys km dolejesz 1L. Szukałbym oleju w okolicach 100-120zł max bo i tak 1L za około 50 zł będziesz musiał dokupić. Najlepiej kupuj od razu banki 5L wychodzi taniej i to będzie wystarczające dla uzupełnienia poboru i wystarczy do zrobienia 12-15 tys km i jego wymiany.
Kierownik Działu Diesla
Comment
-
W tym temacie wcześniej pisano o odsłuchu silnika i kolorze oleju. W kontekście lpg zauważyłeś lub nie, ze olej nie ciemnieje a jaśnieje, czyli sie zużywa nieco inaczej niż na PB, bardziej chłonie H2O i uboczne produkty spalania gazu i fizycznie w nim szlamu jest mało. Generalnie są 2 szkoły, płukania i nie płukania. W przypadku głównego paliwa u ciebie LPG płukanie sensu nie ma. Generalnie ja hołduję zasadzie że jeśli używam olejów dobrej jakości i wymieniam na czas (a takimi są te rozważane), to płukanka sensu nie ma, jeśli używasz olejów przeciętnej lub słabej jakości i przeciągasz wymiany to tak, to bym płukał.Kierownik Działu Diesla
Comment
-
Zamieszczone przez zorro102 Zobacz postaJest głupotą - słuchanie silnika na którym oleju pracuje ciszej lub głośniej i z tego wysnuwać wnioski że wlałem lepszy olej bo jest np ciszej - to jest głupotą!
Ale nie tylko ja twierdzę że da się usłyszeć różnicę w głośności pracy między HC a PAO - bo wiele artykułów o olejach w prasie, necie poruszało ten tematPo prostu masz taki słuch a nie inny, pewnych częstotliwości nie słyszysz, a zmiany pracy silnika względem HC a PAO - są słyszalne - ale nie są to ogromne różnice, wręcz przeciwnie, ale da się je usłyszeć.
Tylko że ja wyraźnie napisałem że nie uważam że olej na którym silnik pracował głośniej jest gorszy
Chodzi tylko i wyłącznie o różnice w dźwięku którą także Ty jak i kolega Stach13 potwierdzacie między bazami.
Przepraszam, że się wtrącę, ale klarowność oleju po takim przebiegu wcale nie świadczy o jego jakości. Oczywiste jest, że dla utrzymania czystości silnika lepsze będą oleje HC (ewentualnie dobre bazy PAO odpowiednio wzbogacone detergentami i dyspergatorami). W przypadku baz PAO niższy potencjał "chłonięcia" zanieczyszczeń wynika z relatywnie niewielkiego udziału nienasyconych wiązań węglowodorowych, ich niskiej polarności i, co się z nią wiąże, słabej rozpuszczalności zarówno dodatków, jak i zanieczyszczeń powstających podczas pracy silnika. Zdaje się, że coś było na ten temat w artykule podlinkowanym przez @Stach13 kilka postów wstecz.
W dieslu miałem cały silnik rozebrany przy zmianie rozrządu, wymyty na lustro z nagarów itd. a olej i tak po 2/3 tyś robił się czarny.Last edited by slepak; 03-09-2021, 13:40.
Comment
Comment