Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

opinie użytkowników o zastosowanych olejach w Civic IX

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Moim zdaniem należy wymienić.
    Ja wymieniam zawsze raz w roku (po roku) lub po 10 kkm.
    Pozdrowienia

Comment

• Ja bym spokojnie do wiosny zostawił. Patrząc na eksploatację to nic mu nie będzie,rozkładać też się jeszcze nie zacznie do tego czasu.

Comment

• Zamieszczone przez rigid Zobacz posta
        Zrobiłem w tym czasie tylko 3000 km (700 km trasa, 2300 km trasy po 12 - 30 km). I mam dylemat; wymieniać czy przeciągnąć wymianę o kilka miesięcy?
        Masz olej na dotarciu Spokojnie możesz przeczekać zimę z tą wymianą. Olej od stania się nie zużywa, tylko od pracy, a w twoim aucie nie jest jeszcze wypracowany.
        Moja łódka Civic..
        Mój "klekocik" Ceed..
        New... "Japończyk" e:Hev 2.0
        Coś na temat olejów..

Comment

• Na Ravenöl FDS 5W30 zrobiłem ponad 100 tys km. Jestem bardzo zadowolony. Brak ubytkow , samochód używam praktycznie 95% na autostradach, i co dwa tygodnie trasa ok 1400-1500km z prędkościami 130-150 km/h. Olej zachowuje się bardzo dobrze, nawet latem, przy wysokich temperaturach, oczywiście jeżeli planeta smaży nie pędzę 150 km/h przez 700km, ponieważ 5w30 jest dostosowany do ok +25/30°C i robie to dla wewnętrznego spokoju, zarowno swojego jak i samochodu kiedys jezdzilem na Castrol Edge 0W30 A5/B5, w tym przypadku, tylko latem, kiedy olej był bardzo nagrzany, odnosilem wrażenie, że silnik nie ma pełnej mocy i dusi się. Po zmianie na FDS'a więcej nie miałem takiego odczucia. Olej wymieniam co max 10 tys km, wychodzi to co jakieś 1.5 / 2 miesiace, aczkolwiek dla odmiany i po przeczytaniu wielu opini, skusiłem się na inny olej, również Ravenöl ale tym razem VST 5W40 a3/b3 zobacze co ten olej jest wart.
          Last edited by MW80; 22-12-2021, 06:23.

Comment

• Jak porównanie Ravenöl FDS 5W30 czy 5W30 FO konkretnie do COMMA X-Tech 5W30 (API SL CF, ACEA A5/B5) ??
            Jakaś opinia na temat olejów COMMA?

Comment

• Zamieszczone przez slepak Zobacz posta
              Jak porównanie Ravenöl FDS 5W30 czy 5W30 FO konkretnie do COMMA X-Tech 5W30
              X-tech - nie podają noack, trochę szkoda, bo można by było na prawdę coś o tym oleju powiedzieć. Póki, co widać, że Ravenol to nadal przewaga PAO, X-tech zapewne hydrokrak, czyli mineralny gr.III. ale raczej dobrej jakości - wysoka temp. zapłonu i niski ccs. Olej godny rozważenia, cena przyzwoita, półka podobna jak Shell, Valvoline, Motul.
              Moja łódka Civic..
              Mój "klekocik" Ceed..
              New... "Japończyk" e:Hev 2.0
              Coś na temat olejów..

Comment

• Na ten moment z schell'a 5w40 jestem zadowolony, różnic wielkich nie zauważyłem po motulu 5w30. Jednak że oststnio ciężko mi osiągnąć przebieg 10tysięczny to myśląc o wymianie olejui tak co roku chybą pomyslę o czymś tańc\szym w pqrqmetrach 5w40- np. w innym wątku gulf 5w40 ,mannol extreme ,valvoline, havoline -byle pełny syntetyk i a3 b4.

Comment

• Szybkie pytanie

Sprawdzony sprzedawca? Kupował ktoś? Nie podróbki? Bo koleś ma trochę rzeczy do Hondy...

No i rozebrał ktoś filtr 15400-RTA-003 aby porównać z 15400-RBA-F01?

Comment

• ja nie kupowałem, ale .. dla mnie jak ktoś jest od ponad 12 lat na allegro i ma prawie 100% pozytywów to się nie boje .
                    Kierownik Działu Diesla

Comment

• to jarusnet, to raczej sprawdzony.

Comment

• Również zastanawiałem się nad tym filtrem ale doszedłem do wniosku że za 23 zł różnicy w skali roku nie będę kombinował i kupiłem RBA-F01.

Comment

• Purflux ASO 15400-RBA-F01 jest identyczny z purflux LS 350 IMG_20201222_144528.jpg
                          atak wygląda 15400-RTA-003 HAPARTS HONDA 15400-RTA-003.jpgHAPARTS HONDA 15400-RTA-003.jpgHAPARTS HONDA 15400-RTA-003.jpg

Comment

• Cześć Wszystkim

Moja Honda zalana jest obecnie olejem Ravenol SSO USVO 0W30
                            Jaki ojej Ravenola na teraz polecacie?
                            Pozdrawiam

Comment

• Po co zmieniać coś co jest dobre?
                              Masz dobry olej, trzymaj się jego.

Comment

• Ja od siebie mogę polecić Shell Helix Ultra 5W30. Sam zrobiłem na nim ostatnie 8k km, rok od zakupu i zero ubytków. Jeżdżę głównie po mieście. Co ciekawe wg historii serwisowej (auto ma obecnie 164500 km) i info od poprzedniego właściciela (znajomy) auto miało wymieniany olej co ~ 15k, z czego pierwsze 2k (wymiana) i następne 13k na oleju Honda 2.0. Potem został wlany ten Shell Helix Ultra 5W30 i stale na nim jeździła i jeździ. Stwierdziłem, że nie będę cudował i zostawię to samo skoro się sprawdza. Po roku wygląda ma to, że to była dobra decyzja.

Comment

Working...
                                X