Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jak się zabrać za wymianę żarówek od świateł mijania?

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Witam , ja zamieniłem moje żarówki na LED

Ładnie świecą ,musiałem się natrudzić z ustawieniem ,gdyż nie miałem właściwego miejsca aby to zrobić .
    Powiem tak trudno mi oceniać światło jest zupełnie inne -tzn biel totalna której np. nie widać za dnia -żarówki H dają żółte światło które widać za dnia na asfalcie bo jest innego koloru niż biel,może źle się wyrażam ale to dla mnie dziwne odczucie . W nocy oczywiście ostrzejsze światło i ładniej się rozkłada . Montaż bezproblemowy -żarówka idealnie się mieści w komorze i można zakrecić plastikowa pokrywę -ja dodatkowo w pokrywach zrobiłem po 2 otwory w celu polepszenia przepływu powietrza .Ciekawe jak długo pojeżdżę,ale sądząc z ilości zajęć Policji która skupia się na wspomaganiu budżetu ,to raczej do najbliższego badania .Jeśli miałbym podsumować -to traktuję to w formie ciekawostki i uważam że aż tak wielkiego przebicia ilości światła nie ma .

Comment

• Zamieszczone przez erzet321 Zobacz posta
      A może ktoś z Was próbował zmienić lampy soczewkowe na ledowe ? W serwisie powiedzieli ze cała wiązka do wymiany i z tad pytanie moje
      Kiedyś myślałem nad tym, bo dlaczego by nie wymienić całych lamp na ledowe, skoro te dużo lepiej świecą. Zacząłem drążyć temat i i pewnym momencie zszedłem na ziemie bo:

- dostać dobre i pewne lampy to ciężki temat, a nikt nie da dłuższej gwarancji poza rozruchową. Większość oferowanych lamp na olxie lub alledrogo pochodzą z rozbitków, te z naprawianymi mocowaniami wg mnie odpadają na wstępie (większe ryzyko skróconej żywotności), a pozostałe, hmmm ryzyk fizyk ile będą świecić, a koszt obu lamp to plus minus 2 tyś pln,
      - wiązka elektryczna idzie w całości do przerobienia, niestety ta, która jest zamontowana do zwykłych lamp nie podejdzie do lamp ledowych, więc teraz temat zdobycia takiej wiązki, podłączenia wszystkiego, a co z gwarancją przy takiej ingerencji na elektrykę?
      - czujniki poziomowania ledów, podejrzewam, że wersje bez lamp ledowych ich nie mają, aczkolwiek tu nie jestem pewiem, ale raczej Honda nie jest taka hojna, by montowała je do wersji bez świateł ledowych, cena - ??
      - mając wszystko trzeba ogarnąć dobrego elektryka, który Ci nie skopie czegoś przy wymianie wiązki.

Teraz podsumowując wszystko czyli koszt lamp i czujników, ogarnięcie wiązki, plus robota - generuje to dosyć spore koszty, czy się uda wszystko bez problemu tego nie wie nikt, z gwarancją może być różnie jak coś się stanie, a też nie wiadomo jak długo takie lampy będą świecić. Dla mnie gra nie warta świeczki, dlatego zrezygnowałem z tematu, jak ktoś się zdecyduje to dajcie znać
      Moja Hondzia http://www.civicforum.pl/showthread....-Blue-Metallic

Comment

• Witam Panowie i Panie, podsumowując: światełka mijania od strony kierowcy wystarczy odpiąć akumulator ? Jak tu: https://www.youtube.com/watch?v=C_zl7QFJxCA
        NAtomiast od strony pasażera trzeba odgiąć nadkole: https://www.youtube.com/watch?v=8hMVJSBBS6g
        Zgadza sie ?
        Last edited by Thorus01; 19-03-2018, 12:01.

Comment

• Od lewej strony wlew płynu do spryskiwaczy, a od prawej dolot (jest w instrukcji).

Moja

Comment

• Zamieszczone przez PiotrekM. Zobacz posta
            Kiedyś myślałem nad tym, bo dlaczego by nie wymienić całych lamp na ledowe, skoro te dużo lepiej świecą. Zacząłem drążyć temat i i pewnym momencie zszedłem na ziemie bo:

- dostać dobre i pewne lampy to ciężki temat, a nikt nie da dłuższej gwarancji poza rozruchową. Większość oferowanych lamp na olxie lub alledrogo pochodzą z rozbitków, te z naprawianymi mocowaniami wg mnie odpadają na wstępie (większe ryzyko skróconej żywotności), a pozostałe, hmmm ryzyk fizyk ile będą świecić, a koszt obu lamp to plus minus 2 tyś pln,
            - wiązka elektryczna idzie w całości do przerobienia, niestety ta, która jest zamontowana do zwykłych lamp nie podejdzie do lamp ledowych, więc teraz temat zdobycia takiej wiązki, podłączenia wszystkiego, a co z gwarancją przy takiej ingerencji na elektrykę?
            - czujniki poziomowania ledów, podejrzewam, że wersje bez lamp ledowych ich nie mają, aczkolwiek tu nie jestem pewiem, ale raczej Honda nie jest taka hojna, by montowała je do wersji bez świateł ledowych, cena - ??
            - mając wszystko trzeba ogarnąć dobrego elektryka, który Ci nie skopie czegoś przy wymianie wiązki.

Teraz podsumowując wszystko czyli koszt lamp i czujników, ogarnięcie wiązki, plus robota - generuje to dosyć spore koszty, czy się uda wszystko bez problemu tego nie wie nikt, z gwarancją może być różnie jak coś się stanie, a też nie wiadomo jak długo takie lampy będą świecić. Dla mnie gra nie warta świeczki, dlatego zrezygnowałem z tematu, jak ktoś się zdecyduje to dajcie znać
            No i ja odpuściłem , wiązka cała do wymiany czyli kawał roboty . Dziękuje za odpowiedz .

Comment

• Zamieszczone przez batu Zobacz posta
              w Aries wymiana żarówki kosztuje 35 zł.
              W ASO Biela Długołęka 40 zł.

Przy okazji wrzucam jako ciekawostkę - ok. 2 miesięcy temu byłem u nich na wymianie żarówki od świateł mijania od str. kierowcy i wyniosło mnie to 75 zł (40 robocizna, 35 żarówka). Wczoraj zawitałem ponownie, tym razem na wymianę po str. pasażera (padła po 120 tys.) i policzono mnie jedynie za żarówkę

Comment

• Po stronie pasażera wymiana jest gratis ... przynajmniej w ASO Biela
                był: Accord CL7 2004 Royal Ruby Red Pearl
                jest: Civic FK2 Sport 2015 Brilliant Sporty Blue Metallic
                sigpic
                http://www.civicforum.pl/showthread....y-Blue-Metalic

Comment

• Zamieszczone przez bonito Zobacz posta
                  Wrócę jeszcze do tych żarówek LED - za mną jakieś 5000 km (drogi lokalne, autostrady, góry, różne warunki, także śnieg).
                  Powiem jedno - dziwię się jak mogłem jeździć ponad rok na tak słabych lampach! Teraz różnica astronomiczna - dużo większy komfort no i bezpieczeństwo.
                  No i miły efekt uboczny - na autostradzie chętniej zjeżdżają z drogi jak zbliża się obiekt z jasnymi lampami...
                  700 PLN za Philipsy to dość drogo (są tańsze produkty), ale nie żałuję ani jednej złotówki... Jeżeli ktoś trochę więcej jeździ, szczerze radzę wymianę.
                  A jak z żywotnością takich żarówek? Producent daje jakiś konkretny czas świecenie, czy nie ma o tym nic w dokumentach? 700 zł to jest trochę kasy, dlatego też zastanawiam się, ile za tą kwotę poświecą te Ledy

Comment

A jak z żywotnością takich żarówek? Producent daje jakiś konkretny czas świecenie, czy nie ma o tym nic w dokumentach? 700 zł to jest trochę kasy, dlatego też zastanawiam się, ile za tą kwotę poświecą te Ledy
                    Cytat ze strony PHILIPS'a - ,, Przy większej intensywności źródła światła LED są o wiele trwalsze, a produkty LED Philips X-tremeUltinon charakteryzują się wręcz doskonałą trwałością. Dzięki takim elementom jak systemy zarządzania ciepłem AirFlux i AirCool ich okres eksploatacji wynosi nawet 12 lat.''

Comment

• Zamieszczone przez piter77 Zobacz posta
                      Cytat ze strony PHILIPS'a - ,, Przy większej intensywności źródła światła LED są o wiele trwalsze, a produkty LED Philips X-tremeUltinon charakteryzują się wręcz doskonałą trwałością. Dzięki takim elementom jak systemy zarządzania ciepłem AirFlux i AirCool ich okres eksploatacji wynosi nawet 12 lat.''
                      To ładnie, jakby wytrzymały nawet 8 lat, to by było rewelacyjnie. Natomiast na jaki czas Philips daje gwarancję na nie, 2 lata?

Comment

Pożyjemy zobaczymy ile wytrzymają. Nawet jeżeli nie będzie to 12 lat a np. 4-5, uważam że i tak warto. 700 stówek wychodzi taniej niż np. uszkodzenie po trafieniu na przykład jelonka w ciemności.

Comment

• Zamieszczone przez bonito Zobacz posta
                          Pożyjemy zobaczymy ile wytrzymają. Nawet jeżeli nie będzie to 12 lat a np. 4-5, uważam że i tak warto. 700 stówek wychodzi taniej niż np. uszkodzenie po trafieniu na przykład jelonka w ciemności.
                          Przeżyłem 2 zderzenia z jelonkami, jedno zarejestrowane na wideorejestratorze i powiem tyle...żadna żarówka nie pomoże jak wyskoczy pod koła zero reakcji.

Comment

• Zamieszczone przez PJW Zobacz posta
                            Przeżyłem 2 zderzenia z jelonkami, jedno zarejestrowane na wideorejestratorze i powiem tyle...żadna żarówka nie pomoże jak wyskoczy pod koła zero reakcji.
                            To fakt, ale dobre oświetlenie drogi też dużo daje... można np. dostrzec szybciej pieszego. Dużo jeżdżę w trasie przez cały rok różnymi autami i najbardziej komfortowo w nocy jeździ się autem które dobrze oświetla drogę.
                            Moja łódka Civic..
                            Mój "klekocik" Ceed..
                            New... "Japończyk" e:Hev 2.0
                            Coś na temat olejów..

Comment

• Zamieszczone przez Grzechu Zobacz posta
                              To fakt, ale dobre oświetlenie drogi też dużo daje... można np. dostrzec szybciej pieszego. Dużo jeżdżę w trasie przez cały rok różnymi autami i najbardziej komfortowo w nocy jeździ się autem które dobrze oświetla drogę.
                              To prawda, zgadzam się, dlatego nigdy więcej zwykłych halogenów....tylko ksenon, LED lub jakieś inne lasery bajery, to niesamowita przepaść w porównaniu do zwykłej żarówki.

Comment

• Od wczoraj mam założone żarówki Philips X-tremeUltinon LED H7. Przede wszystkim wielkie podziękowanie dla piter77 za instrukcję, bo pozwoliła dużo skrócić czas montażu. U mnie i tak trwało to 2h... Bardzo przydało się lusterko inspekcyjne z diodą. Choć dopiero po pewnym czasie zorientowałem się, że wszelkie czynności trzeba było wykonywać odwrotnie niż wynikało to z obrazu w lusterku

Co do samych żarówek to już przy pierwszym odpaleniu w garażu widziałem że będzie dobrze. Na drodze efekt jest olbrzymi - nareszcie na asfalcie widzę, że mam włączone światła, bo wcześniej musiałem patrzeć na kontrolkę czy światła są włączone. Bałem się że te 6500K będzie niebieskawe, ale nie, na drodze jest ładna biel. Doświetlanie boków jest jest fenomenalne. NATOMIAST... stosunek efektu końcowego do ceny tych żarówek jest mocno średni.... W porównaniu ze zwykłymi H7 efekt jest super, ale żeby płacić za to 530 zł.... Zdecydowałem się na nie tylko dlatego, że ich jakość jest potwierdzona oraz pewność, że do naszych lamp da się je włożyć bez dużych kombinacji.

Wcześniej kupiłem żarówki takie: LINK Załpciłem jakieś 165 zł. W stanach te żarówki kosztują 150$ LINK i podobno w amerykańskich Hondach Civic są montowane fabrycznie LINK. U mnie jednak po wielu godzinach prób stwierdziłem, że bez zdjęcia reflektorów nie da się ich założyć i odpuściłem.

Tak czy siak po założeniu Philipsów jest wielka poprawa w widoczności, ale chyba nie aż taka żeby płacić za żarówki tyle kasy.

Comment

Working...
                                X