Spoko, specem od żarówek led nie jestem.. filmików jest sporo to można coś tam się dowiedzieć. Najlepiej to jakieś kupić i się przekonać jak to wygląda w praktyce.. Ale najważniejsze to aby nie oślepiały kierowców jadących z przeciwka.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Jak się zabrać za wymianę żarówek od świateł mijania?
Collapse
X
-
-
Ja też się napalalem na ledy Philipsa. Po tym teście co zamieściłem powyżej przeszło mi. Jaśniej na brzegu i ciemniej w centrum. Generalnie wydajesz 700zł i tylko wrażenia są lepsze, bo rzeczywiste pomiary dają gorsze wyniki. Jak do tego dołożyłem ryzyko problemów zagranicznych, to sobie odpuściłem.
Comment
-
Zamieszczone przez Cojakco Zobacz postaJa też się napalalem na ledy Philipsa. Po tym teście co zamieściłem powyżej przeszło mi.
Wydając kilkanaście dolców na chińczyka już takiego ryzyka nie ma. Ja kupiłem do Hondy H7 jako zamiennik dla tradycyjnych świateł drogowych i efekt jest fajny. Świecą na biało i na moje oko jakieś 20-30 % dalej niż te OEM.
Natomiast te H4 do Pandy.... takie sobie. Mijania podobnie jak tradycyjne żarówki, długie zdecydowanie gorsze. Środkowa część drogi dobrze oświetlona, pobocza już słabo, wyraźnie gorzej niż zwykła żarówka. Drugi raz bym nie kupił tego konkretnego modelu LED`a. Na szczęście na mijania mają dobrą geometrię. Tyle dobrego.
I dochodzi jeszcze jedna kwestia. Żarówki LED, ze względu na rozbudowane chłodzenie, bardzo rzadko mieszczą się w fabrycznych lampach. Trzeba przed kupnem sprawdzić, czy zmieszczą się w kloszach bez przeróbek.
Comment
-
Zamieszczone przez Elwizardos Zobacz postaJa też bym się mocno zastanowił nad wydaniem 700zł bez sprawdzenia osobiście jak to świeci. Czy faktycznie jest duża poprawa.
Wydając kilkanaście dolców na chińczyka już takiego ryzyka nie ma. Ja kupiłem do Hondy H7 jako zamiennik dla tradycyjnych świateł drogowych i efekt jest fajny. Świecą na biało i na moje oko jakieś 20-30 % dalej niż te OEM.
Natomiast te H4 do Pandy.... takie sobie. Mijania podobnie jak tradycyjne żarówki, długie zdecydowanie gorsze. Środkowa część drogi dobrze oświetlona, pobocza już słabo, wyraźnie gorzej niż zwykła żarówka. Drugi raz bym nie kupił tego konkretnego modelu LED`a. Na szczęście na mijania mają dobrą geometrię. Tyle dobrego.
I dochodzi jeszcze jedna kwestia. Żarówki LED, ze względu na rozbudowane chłodzenie, bardzo rzadko mieszczą się w fabrycznych lampach. Trzeba przed kupnem sprawdzić, czy zmieszczą się w kloszach bez przeróbek.
Comment
-
Zamieszczone przez Accent Zobacz postaMógłbyś podać link do żarówek LED, które wstawiłeś w IX gen w drogowe?
PS. Widzę, że podrożały i dostępne tylko na USA. Ja kupowałem za ok. 18$. Bez problemu znajdziesz takie same dostępne dla PL. Ewentualnie, żeby nie kroić dekli można kupić takie z biernym chłodzeniem. Zamiast radiatora z wentylatorem, mają takie metalowe elastyczne tasiemki. Tyle, że takie żarówki mają ograniczenia co do mocy samego LED`a.
Zamieszczone przez PJW Zobacz postaRobiłeś jakieś przeróbki czy plug&play?
W Pandzie nie miałem oporów, żarówki też się nie mieściły. Zabrakło dosłownie kilku milimetrów. Wyciąłem dziury i wkleiłem dekielki od napoju
LED_H4_1.jpg
LED_H4_2.jpg
W Hondzie też tak zrobię jak tylko skończy się gwarancja. Na przeglądy zakładam zwykłe żarówki, żeby się nie czepiali.
Zamieszczone przez Accent Zobacz postaKupiłem LED i dziś próbowałem je wymienić, bez zdejmowania lampy się nie obędzie, radiator od żarówki tak przeszkadza że nie ma już miejsca żeby ręką zapiąć drucik mocujący.Last edited by Elwizardos; 21-01-2019, 00:31.
Comment
-
Elwizardos jak byś miał kiedy możliwość to zrób proszę fotkę jak świecą światła LED w Pandzie. Jedna fotka jak oświetlają drogę, a druga -świecących lamp czyli przód auta - żeby zobaczyć barwę, nie wiem tylko czy ta druga fotka wyjdzie
Comment
-
Zamieszczone przez Grzechu Zobacz postaElwizardos jak byś miał kiedy możliwość to zrób proszę fotkę jak świecą światła LED w PandziePanda tak uwalona, że wstyd robić zdjęcia
Barwa jest jasno biała, 6000k. Od razu widać różnicę między zwykłymi halogenami, a tymi LED. Nawet Pan na stacji benzynowej zapytał kiedyś co tam mam zamontowane, zaciekawiło go. Ale jak wspominałem, w tym konkretnym modelu biała barwa to chyba jedyny plus. Po za tym bardzo przeciętna żarówka. Drugi raz bym nie kupił. No drugi plus.... była tania.
To dokładnie ten model.
Zamieszczone przez piter77 Zobacz postaPamiętajcie że to są chińskie lumeny
Comment
-
Ogromne dzięki Piter za kolosalną robotę!!!!
Czy mógłbyś napisać ile maja długości te twoje Philipsy?
Ja nabyłem drogą zakupu Extreme Ultinon LED Gen.2 i mam WIELKIE wątpliwości czy mi się toto zmieści bez dłubania.
Mają 84 mm długości,czuję że może być ch....a z pomieszczeniem ich w obudowie,no i pozostanie rżnąć a potem lepić jak Czarodziej w Pandzie.
Pozdrawiam i z góry dziekuję za odpowiedz.
Kristofer,maja i radiator i wiatrak!Last edited by sztyrlic; 07-10-2019, 13:19.
Comment
-
Comment
Comment