Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jak się zabrać za wymianę żarówek od świateł mijania?

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Pojawiła się już druga generacja Philips X-tremeUltinon LED, są jeszcze lepsze (więcej światła), i kosztują 700,czyli tyle, ile ja dałem ponad rok temu za pierwszą generację

Comment

• Będziesz wymieniał?

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka

Comment

• Bardzo mocno kuszą mnie te LEDy. Zastanawiam się czy nie zaryzykować w przedlifcie bez soczewki. Myślicie że jest szansa odpowiedniego rozkładu światła?

Comment

• W tym programie "101 napraw" zdaje się, że zakładał ledy do zwykłych lamp i rozkład był prawidłowy.
          Moja łódka Civic..
          Mój "klekocik" Ceed..
          New... "Japończyk" e:Hev 2.0
          Coś na temat olejów..

Comment

• Widziałem takie żarówki w kilku starych autach, najstarszym było chyba Volvo z 87... W każdym z tych aut bez soczewki problem był taki, że dawały po oczach mimo, że lampy opuszczano na maksa, ale co to obchodzi kierowcę skoro go nie oślepia ?

Comment

• No właśnie obchodzi. Jak ma tak być to się nie skuszę. Przydało by się potwierdzenie tej informacji bo średnio mi się chcę testować za 700+

Comment

• Oczywiście pisałem cynicznie, bo są tacy, których naprawdę to nie obchodzi i im nie przemówisz ale fajnie, że są też ludzie po drugiej stronie mocy

Comment

• Zamieszczone przez dudek_t Zobacz posta
                  Myślicie że jest szansa odpowiedniego rozkładu światła?
                  O to raczej bym się nie obawiał. Nawet tanie chińczyki świecą poprawnie (mam w Pandzie H4), sprawdzałem na ściance, po za tym jeszcze mi nikt nie mrugnął . Co innego homologacja. Przy przeglądzie mogą się czepić.
                  Pozdrawiam Czarodziej
                  Mój Szogun

Comment

• Zamieszczone przez Elwizardos Zobacz posta
                    Przy przeglądzie mogą się czepić.
                    Jeżdżę jakieś 30 lat, nigdy przy przeglądzie nie widziałem żeby ktoś zaglądał do reflektora i oglądał żarówkę
                    Nawet jeżeli światła mają zły rozkład, diagnosta za kilka złotych polskich reguluje od ręki...

Comment

• A mi kiedyś na badaniu technicznym facet wyciągał żarówki i sprawdzał co to jest, bo miały zły rozkład światła, więc kazał wymienić więc zdarzają się takie przypadki, że się interesują... To tylko po znajomości podbijają nawet złomy bez wnikania.

Comment

• W Polsce to jest mały problem. Choć teraz, po zmianach przepisów diagności są bardziej nerwowi.

Niemniej w Niemczech za takie przeróbki będziesz miał problemy z policją. Wszystko wielęc zależy od tego, gdzie jeździsz samochodem.

Comment

• Zamieszczone przez PJW Zobacz posta
                          Widziałem takie żarówki w kilku starych autach, najstarszym było chyba Volvo z 87... W każdym z tych aut bez soczewki problem był taki, że dawały po oczach mimo, że lampy opuszczano na maksa
                          To znaczy, że na zwykłych żarówkach też dają po oczach, bo przecież o rozkładzie światła nie decyduje sama żarówka tylko odbłyśnik lampy... Tak wiec LED czy zwykła żarówka snop światła kierowany jest tak samo.. jedynie żarówka LEDa bardziej intensywnie.. Nawet najtańsze "chyńczyki" będą dobrze świeciły tak jak pisał Elwizardos o swojej Pandzie.
                          Moja łódka Civic..
                          Mój "klekocik" Ceed..
                          Coś na temat olejów..

Comment

• Zamieszczone przez Grzechu Zobacz posta
                            bo przecież o rozkładzie światła nie decyduje sama żarówka tylko odbłyśnik lampy
                            Żarowka niestety decyduje, a dokładniej wielkość i umiejscowienie żarnika. Ten tradycyjny ma parę milimetrów i świeci dookoła. W ledach masz 3 lub 4 diody z jednej strony, które są większe od żarnika i na dodatek świecą tylko w dwie strony. Stąd różnice w świeceniu lamp.

Comment

• Zamieszczone przez Cojakco Zobacz posta
                              Stąd różnice w świeceniu lamp.
                              To znaczy, że w tym odcinku "101 napraw" co Pan Grzegorz montuje LEDy i świecą one tak jak się należy, kłamie ? Bo jak po montażu pokazał jak świecą lampy to nie było żadnych różnic w rozkładzie światła tylko w intensywności świecenia na korzyść LEDów.
                              Moja łódka Civic..
                              Mój "klekocik" Ceed..
                              Coś na temat olejów..

Comment

• To nie do końca jest tak jak myślisz. Dobre ledy potrafią utrzymać linię świecenia. Niemniej mają problem z prawidłowym rozkładem światła. Wszystko zależy od konkretnego zestawu: lampa + led. Generalnie kierowca może mieć wrażenie że jest jaśniej, tylko realnie widzi krócej. Oglądałem sporo testów. Raz było ok, a innym razem tylko teoretycznie. Duża jasność na pierwszych 25 m a potem niby lepiej od tradycyjnej żarówki, ale proporcja jasności 25 do 75m była na niekorzyść ledów.
                                W innym z testów gość stwierdził, ze ledy w tradycyjnych lampach do duży postęp ale już w reflektorach soczewkowych nie było tego efektu. Sam chętnie bym zobaczył praktyczne testy na Civicu z profesjonalnym pomiarem jedności.

Odnośnie Philipsow to jedyne co dla mnie jest potwierdzone, to zdecydowanie lepsze doświetlenie pobocza. Natomiast w centrum świecenia, na załamaniu linii światła, już nie ma takiego efektu. Każdy wiec wybiera co chce, ale optyki marketingiem nie zakrzywisz :/

Od 8:10 jest porównanie jasności wraz z wynikami dla zwykłej żarówki i ledów.

PS
                                Poszukaj testów na YouTube. Jest tego sporo. Rosjanie robią dobre testy z pomiarami.
                                Last edited by Cojakco; 18-01-2019, 22:17. Powód: Film

Comment

Working...
                                X