Zamieszczone przez slepak
Zobacz posta
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Honda Civic IX gen. Wymiana radia na 2DIN - poradnik krok po kroku
Collapse
This is a sticky topic.
X
X
-
-
Postępuj zgodnie z instrukcją demontażu która jest u nas na forum. Nic nie odchylisz, musisz wyjąć całą jednostkę z deski auta, ona jest przytwierdzona tymi dwiema śrubami które zobaczysz po wyjęciu panelu klimatyzacji i na zatrzaskach, wtedy będziesz miał dostęp do przycisku. Tak to wygląda:
s1.jpg
s2.jpg
Comment
-
Odpowiem sam na pytanie dla przyszłych pokoleń.
Przycisk z polifta pasuję FIZYCZNIE do ramki z 2014 (po prawej stronie wycięcie), ale jest inna wtyczka "węższa"
Na szczęście liczba kabli jest taka sama "cztery" i mój przycisk przyszedł z uciętym kablem, także mam prawidłową wtyczkę i kawałek okablowania do zmiany :P
Napiszcie mi tylko proszę jak odczepić główny przewód od zasilania od radia? próbowałem tą zapatke z lewej strony przesunąć na prawo (to białe zabezpieczenie) ale to nawet nie drgnie...
Na zdjęciu widać o czym mowa. Pierwsza wtyczka z lewej .
Sama rozbiórka dosłownie PIĘĆ minut.
Comment
-
Zamieszczone przez slepak Zobacz posta
Comment
-
Comment
-
Czy ma ktoś z Was doświadczenie z takim ustrojstwem? Rozważam zamówienie i zamontowanie, ale najpierw chciałbym zebrać wywiad (może ktoś ma lub testował).
https://allegro.pl/oferta/android-11...hoCXBAQAvD_BwE
Comment
-
Te ustrojstwo to to samo co mam ja i paru innych forumowiczów, tylko w lepszej wersji "wnętrzności", w powyższej propozycji co podlinkowałeś, nie widzę w zestawie modułu do obsługi sterowania z kierownicy... chodź coś tam jest napisane, że dołączają canbus, więc kupując, upewnij się czy jest ten moduł w zestawie... generalnie sprzęt montuje się tak samo jak nasze strarsze wersje. Co do działania to gdzieś tutaj ktoś wrzucał jakiś link jak to się sprawuje, ale nie pamiętam gdzie.
Comment
-
Zamieszczone przez Grzechu Zobacz postaTe ustrojstwo to to samo co mam ja i paru innych forumowiczów, tylko w lepszej wersji "wnętrzności", w powyższej propozycji co podlinkowałeś, nie widzę w zestawie modułu do obsługi sterowania z kierownicy... chodź coś tam jest napisane, że dołączają canbus, więc kupując, upewnij się czy jest ten moduł w zestawie... generalnie sprzęt montuje się tak samo jak nasze strarsze wersje. Co do działania to gdzieś tutaj ktoś wrzucał jakiś link jak to się sprawuje, ale nie pamiętam gdzie.
Dzięki wielkie za odpowiedź.
Zadowolony jesteś z systemu - w sensie androida? Wiem, że nie ma innej alternatywy dla wymiany radia, ale ciekawe jestem czy z czasem system nie zacina się, łapie zawiechy etc. - troszkę podobnie jak to ma miejsce w przypadku telefonów z niektórymi wersjami androida.
W tym tygodniu przedzwoniłem do serwisu/sklepu z car audio. Jak usłyszałem, że całość sprzętu + instalacja wyniesie mnie 4 - 4,5k to stwierdziłem, że wole sam się z tematem pobawić.
Comment
-
Zamieszczone przez Fencek Zobacz postaZadowolony jesteś z systemu - w sensie androida?Za te pieniądze które na to wydałem, coś około 1400zł, to było warto.. pamiętam, że jak poszedłem do ASO zapytać ile by kosztował montaż navi fabrycznej, to powiedzieli, że nie wiedzą czy sie w ogóle da to zamontować, a koszt to około 6tys. zł..
navi.jpgLast edited by Grzechu; 25-09-2021, 09:27.
Comment
-
Dzieki za wyczerpująca odpowiedz. Prezentuje się zacnie. Funkcjonalnie to przepaść między Connectem … próbowałem zainstalować aplikacje, troche jest z tym zabawy a efekt i tak nie jest oszałamiający… dobiorę się do tematu w najbliższym czasie. Dzieki i pozdro !
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Comment
-
Ja swojego radia używam zawsze jak jadę w trasę, wtedy udostępniam internet z telefonu przez wifi a na radiu włączone mam Google Maps, Yanosika i często radio internetowe. Dodatkowo czasem korzystam z zestawu głośnomówiącego.
Na miejscu używam jako radia FM, albo do słuchania plików MP3.
Zdarzało mi się, że radio się zawieszało, ale po resecie potrafi działać bez problemów. Na pewno nie wrócę do poprzedniego radia.
Minusem jest brak fizycznych przycisków, więc musisz patrzeć gdzie klikasz, z czasem pewnie będzie coraz bardziej powolne, ale na razie jestem bardzo zadowolony.
Comment
-
Hej,
Od tygodnia jestem posiadaczem takiego chińczyka z androidem w wersji z fizycznymi gałkami (z wyglądu to samo co na zdjęciu u kolegi Grzech'a 2 posty wyżej)
konkretnie to ten z tego linka:
https://pl.aliexpress.com/item/40013...a41f6c54e59162
Mam kilka pytań do posiadaczy tego sprzętu:
1. Czy też mieliście problem ze spasowaniem radia z panelem klimatyzacji (śrubki od wyświetlacza radia haczą o panel klimatyzacji) Czy to problem jedynie mojego egzemplarza?
2. Czy gałki regulacji głośności i TUNE też wam tak nienaturalnie odstają? Wydaje mi się, że powinny być osadzone głębiej. Oczywiście nie chcę wciskać na siłę, żeby czegoś nie uszkodzić, ale może już ktoś próbował?
3. Czy jest możliwość regulacji podświetlenia owych gałek i przycisków? Super, gdyby się dało je przyciemniać tak jak resztę deski rozdzielczej (w co wątpię). Ale może jest gdzieś opcja w menu, która za to odpowiada? Ktoś, coś?
4. Czy udało się komuś pobrać kontakty z telefonu do tego radia? W szczególności z iPhona (Xs)?
5. Zauważyłem, że wbudowany mikrofon działa całkiem sprawnie np z Asystentem Google, więc postanowiłem nie montować tego zewnętrznego. Teraz okazuje się, że niestety nikt mnie nie słyszy gdy chcę używać radia jako zestawu głośnomówiącego. Czy do rozmów konieczny jest mikrofon zewnętrzny? Czy jest to też kwestia ustawień?
Będę wdzięczny za jakiekolwiek odpowiedzi/podpowiedzi/wskazówki.
Comment
Comment