Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Honda Civic IX gen. Wymiana radia na 2DIN - poradnik krok po kroku

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Zamieszczone przez pasikonik Zobacz posta
    Lifestyle, czyli wersja z wzmacniaczem? Jeśli tak, to cofnij kilka stron do mojego wpisu - też walczyłem z szumem.
    Przeglądając twoje wpisy, czytając cały temat tutaj jak i zagraniczne fora poświęcone Civicowi zostałem utwierdzony w przekonaniu, że moja wersja wyposażenia zawiera wspomniany nieszczęsny wzmacniacz bez subwoofera, przez który mam teraz problemy z szumami.

To moja pierwsza zabawa z wymianą radia w aucie (liczyłem na plug&play), więc nie wszystko jest dla mnie zrozumiałe.

To jest mój zestaw kabli dostarczonych za drugim razem przez Chińczyka. 5 wtyczek, 1 czarne wejście cinch od anteny radia, 2 żółte wejścia cinch (w tym jedno od kamery cofania), 2 luźne kable key1 i key2 (w skrócie od sterowania kierownicą). Niebieski kabel, który w innych zestawach kabli jest opisany jako "amp-con" w moim zestawie, który został mi dostarczony jest już połączony z czerwonym kablem "ACC" we wtyczce wchodzącej do radia.
    IMG_20241227_155435063.jpg
    IMG_20241227_155544733.jpg
    Tutaj jest wiązka ze złączami cinch i modemem na kartę sim do internetu, którą również podłączam pod jedno z gniazd w radiu. Co ciekawe widać to na zdjęciu, tu również występuje luźny, niebieski kabel z opisem "amp cont".
    IMG_20241227_155715181.jpg
    Na końcu mamy konwerter RCA taki jak twój z jednej strony z 2 wejściami na cinch, a z drugiej z 8 luźnymi kablami z opisami
    -R+
    -R-
    -L+
    -L-
    -Remote Out
    -+12V
    -czarny krótszy Ground
    -czarny dłuższy Ground
    IMG_20241227_155827640.jpg

Posłużę się teraz cytatami po kolei, żeby upewnić się czy dobrze rozumuje:
    1.
    Zamieszczone przez pasikonik Zobacz posta
    Musiałem pociąć wtyczkę od chińczyka tak, żeby na wzmacniacz szedł sygnał pre-out a nie bezpośrednio z końcówki mocy - żeby nie upalić wzmacniacza lub głośników. Tniemy przewody sygnałowe wszystkich 4 głośników we wtyczce dołączonej do nowego radia.
    Początek jest zrozumiały, zlokalizowałem przewody sygnałowe w mojej wtyczce, tnę je i przygotowuję do następnego etapu.

2.
    Ponieważ mój chińczyk miał już oryginalne wyjścia cinch na przednie głośniki, wystarczyło je połączyć z przewodami we wtyczce - można je zlutować bezpośrednio, ale ja dołożyłem końcówki cinch, żeby w razie czego móc się przepiąć.
    W tym fragmencie nie jestem pewien czy dobrze go rozumiem. Pisząc o tym, że twój chińczyk miał już wyjścia cinch na przednie głośniki chodzi ci o wiązkę z żeńskimi wejściami cinch znajdujące się w innej wtyczce, np. takiej jak moja z slotem na kartę sim z 3 zdjęcia wstawionego przeze mnie? W tej wiązce, o której wspominam w moim przypadku mam kabel z czytnikiem karty sim, luźny niebieski przewód z opisem "amp cont" i 9 wtyczek żeńskich cinch z opisami:
    -MIC
    -AUX IN L
    -AUX IN R
    -CVBS-IN-1
    -CVBS-IN-2
    -SUB WOOFER
    -VIDEO OUT
    -AUDIO OUT L
    -AUDIO OUT R

Jeśli dobrze rozumiem w tym momencie i w twoim chińczyku z tyłu radia nie ma bezpośrednich wyjść cinch, to po pocięciu kabli od przednich głośników i zarobieniu ich z nowymi kablami z wejściami męskimi cinch łączę je z żeńskimi wejściami cinch z opisem "AUDIO OUT L" I "AUDIO OUT R". Czy dobrze zrozumiałem ten fragment?

3.
    Ponieważ nie było w radiu wyjść na tył, musiałem zastosować konwerter RCA - czyli po rozcięciu przewodów od tylnych głośników łączymy je ponownie, ale wstawiając po drodze konwerter. Oczywiście nieużywane pocięte końcówki izolujemy.
    Poniżej wrzucam rozpiskę pinów wtyczki hondy. Odpowiednio przepinamy kanały prawy/lewy/przód/tył.
    Ten fragment jest dla mnie zrozumiały. Przecinam przewody gdzieś po środku i te wychodzące z 24PIN wtyczki zarabiam z wtyczkami cinch, żeby się wpiąć w konwerter. Z kolei drugą połowę przeciętych kabli wychodzących z wtyczki 16PIN wchodzącej do radia łącze z luźnymi kablami wychodzącymi z drugiej strony konwertera z opisem "L+", "L-", "R+", i "R-".

4.
    Co ważne - musimy dorobić połączenie do budzenia wzmacniacza!
    A tak dołożony kabelek do budzenia wzmacniacza. W sumie może dałoby się go puścić normalnie wtyczką, ale tak też można.
    Odpowiadam, bo nie mogę edytować - mój konwerter miał wyjście na budzenie wzmacniacza, więc wykorzystałem tą opcję.
    Z tym fragmentem mam problem. Zdjęcia nie pokrywają mi się po prostu z tym o czym piszesz. Ze zdjęcia wynika, że jakiś niebieski przewód (zapewne od budzenia wzmacniacza) puściłeś do głównej wtyczki od hondy. Tak jak wspomniałem na wstępie tego postu, w innych wiązkach, luźny, niebieski kabel z opisem "amp-con" wychodzący z 24PIN wtyczki od okablowania radia u mnie został już podłączony pod czerwony przewód wchodzący do 16PIN wtyczki wchodzącej do radia. Czerwony przewód odpowiada "ACC". Niebieski przewód w 24PIN wtyczce od radia odpowiada 21 pinowi w wtyczce 24PIN od hondy z opisem "SWD +B Outputs signal for stereo amplifier switching on/off". Czy w twojej wiązce od radia brakowało tego niebieskiego przewodu wychodzącego z 24PIN wtyczki i dlatego puściłeś go bezpośrednio z 24PIN wtyczki hondy, żeby później go podłączyć? Mam też niepewność co do podłączenia luźnych 4 kabli wychodzących z konwertera. Żółty z opisem "+12V" podłączam zapewne do żółtego kabla z 9 pinu wtyczki wchodzącej do radia i odpowiadającemu opisowi "12V B+". Nie jestem pewny co do podłączenia niebieskiego luźnego z opisem "REMOTE OUT", który wychodzi z konwertera. Czy łącze go bezpośrednio z niebieskim przewodem wychodzącym z 24PIN wtyczki radia, który został wcześniej połączony z czerwonym wchodzącym do 16PIN wtyczki? Czy może gdzieś indziej? Co mam zrobić również z 2 luźnymi, czarnymi kablami z konwertera, krótszy "GROUND" i dłuższy "GROUND"? Ze zdjęcia twojej wiązki wynika, że jeden z nich łącze z czarnym przewodem z 1 pinu wtyczki 24PIN. W takim razie co robię z drugim luźnym przewodem "GROUND" i który dokładnie (krótszy czy dłuższy) łącze wcześniej z przewodem z 1 pinu?

Przepraszam, jeśli piszę o banałach, ale tak jak pisałem wcześniej nigdy się za to nie zabierałem, a wolę o coś dokładnie zapytać i się w czymś upewnić niż iść po omacku i przykładowo puścić radio z dymem
    Last edited by Patryk23; 28-12-2024, 15:42.

Comment

• Może spróbuję jaśniej:
      Rozcinasz wszystkie przewody sygnałowe od głośników w wiązce na pierwszym Twoim zdjęciu - ta z naklejką HRD-318, 24pin. Na przewodach dla przednich głośników montujesz wtyczki cinch, żeby można było je połączyć odpowiednio z wyjściami z radia AUDIO OUT L i P wiązki z gniazdkiem na SIMkę (zdjęcie 3). Łączysz do szarej kostki 24pin, a wolne przewody od strony czarnej kostki izolujesz (szara idzie na głośniki, czarna wchodzi do radia). Tak załatwiasz przód.
      W "tor" przewodów na tył (ta sama wiązka 24pin), wpinasz konwerter – po prostu po przecięciu tych przewodów, spinasz je z powrotem, ale „po drodze” wstawiasz konwerter. Czy dołożysz wtyczki cinch na wszystkich przewodach, czy zlutujesz na stałe – Twoja wola.
      Zasilanie konwertera bierzesz z wtyczki 24pin – zasilanie po stacyjce, nie na stałe, bo będzie Ci uciekał prąd jak u mnie. Uziemiasz czarnym (na rozpisce czarnej wtyczki radia musisz znaleźć właściwe przewody).
      Konwerter ma dwa czarne przewody, jak widać w moim poście ja jeden z nich zakończyłem metalowym kółeczkiem i przykręciłem pierwszą najbliższą śrubką do auta. Nie wiem, czy można je oba puścić razem do masy w wiązce od radia, pewnie tak.
      Z opisu kabli konwertera:
      (GROUND) - przewód czarny – masa zasilania (-12V) - podłączyć do masy zasilania radioodbiornika, wzmacniacza lub do karoserii pojazdu
      - Przewód czarny (Ground) – masa – podłącz do masy w celu zminimalizowania zakłóceń

Jeśli Twój „amp con” z wtyczki 24pin idzie na „Outputs signal for stereo amplifier switching on/off” to masz po kłopocie - powinien bez przeróbek budzić wzmacniacz. Dlatego u Ciebie wszystko działa od razu, tylko musisz pozbyć się szumów ;D Wszystkie pozostałe „amp-cony" zostawiasz nieużywane.
      Ja nie miałem „amp-con” (budzenie wzmacniacza) we wtyczce 24pin, jedynie w tej wiązce z gniazdkiem SIM. Ale nie działało to jak trzeba, bo ten przewód podawał napięcie tylko w czasie pracy wentylatora w radiu. Tak to było na sztywno w moim chińczyku, nie dało się tego zmienić. Dlatego ostatecznie budzenie wzmacniacza (amp-con) wziąłem z konwertera (remote out). Podyktowane było to też tym, że po wpięciu wzmacniacza we wtyczkę 24pin (tak jak Twój „amp-con"), przy uruchamianiu i gaszeniu auta głośno strzelało w głośnikach. Przy budzeniu po konwerterze też coś puknie, ale dużo ciszej. Gdyby u Ciebie też był taki problem, możesz sprawdzić u siebie pozostałe „amp-cony” i wybierzesz to z najmniejszymi efektami ubocznymi.

Też miałeś tak, że oprócz szumów radio grało wyraźnie za głośno, nawet na niskich poziomach? Po podpięciu na nowo będzie "normalniej"

Pamiętaj, żeby w konwerterze skręcić głośność obu kanałów na minimum i dopiero po podłączeniu ustawić manualnie odpowiednią głośność. W tych dwóch dziurkach przy literkach P i L masz pokrętła.
      Last edited by pasikonik; 07-01-2025, 12:39.

Comment

• Witam, czy ktoś miał problem w tym radiu Bez tytułu.jpg, że w aplikacji radio nie można ręcznie i automatycznie znaleźć stacji radiowych (nie działa prawe pokrętło którym się przestawiało częstotliwość, jak również te "przyciski" przy częstotliwości) + nie słychać dźwięku. Dźwięk z YouTube czy innych aplikacji jest odtwarzany.
        Coś na pewno zostało zmienione w ustawieniach - brat się bawił, ale nie wiem co i nie mogę teraz do tego dojść.

Comment

• Wejdź w ustawienia fabryczne i ustaw na nowo przyciski i działanie pokrętła. Niestety nie znam tego radia więc nie podpowiem jak sie dokładnie nazywa, w innych jest to physical buttons study i encoder settings.
          Moja Honda
          https://www.civicforum.pl/showthread...044#post351044

Comment

• Przywracałem już ustawienia fabryczne i nic to nie dało. Te pokrętła w innych aplikacjach działają poprawnie, więc to nie to. Poza tym nie ma dźwięku w tej aplikacji, więc coś musi gdzieś z w niej być poprzestawiane.
            Patrzyłem nawet w extra settings i nie wiem co mogło się poprzestawiać.

Comment

• A próbowałeś wyczyścić dane tej aplikacji?
              Moja Honda
              https://www.civicforum.pl/showthread...044#post351044

Comment

• Zamieszczone przez arczikr Zobacz posta
                Witam, czy ktoś miał problem w tym radiu [ATTACH=CONFIG]66772[/ATTACH], że w aplikacji radio nie można ręcznie i automatycznie znaleźć stacji radiowych (nie działa prawe pokrętło którym się przestawiało częstotliwość, jak również te "przyciski" przy częstotliwości) + nie słychać dźwięku. Dźwięk z YouTube czy innych aplikacji jest odtwarzany.
                Coś na pewno zostało zmienione w ustawieniach - brat się bawił, ale nie wiem co i nie mogę teraz do tego dojść.
                Antena wpięta poprawnie? Może się coś rozłączyło?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Comment

• Zamieszczone przez malina84 Zobacz posta
                  A próbowałeś wyczyścić dane tej aplikacji?
                  Tak, też nic to nie zmienia

Comment

• Dzień Dobry.
                    Chciałem się dowiedzieć czy komuś udało się podłączyć orginalną kamerę cofania pod radio Junsun V1Plus. Wiem że można podłączyć pod wyświetlacz I-MID adapterem 32 pin.Gdzie mogę kupić taki przewód i jak go podłączć ?20250302_065900.jpg20250302_094830.jpg20250302_094843.jpgScreenshot_20250302_143113_AliExpress.jpg

Comment

• Zamieszczone przez lukaszek811 Zobacz posta
                      Chciałem się dowiedzieć czy komuś udało się podłączyć orginalną kamerę cofania pod radio Junsun V1Plus. Wiem że można podłączyć pod wyświetlacz I-MID adapterem 32 pin.Gdzie mogę kupić taki przewód i jak go podłączć ?
                      Sprawdź ten post, mam nadzieje że pomoże: https://www.civicforum.pl/showthread...714#post529714

Comment

• Mam jeszcze jeden problem z rozmowami przez telefon bluetooth. Mianowicie jak ktoś dzwoni do mnie i odbieram w samochodzie osoba dzwoniąca slychy szum i echo.Czy wasze bluetooth w radiu działa poprawnie ?

Comment

Dzień Dobry.
                          Chciałem się dowiedzieć czy komuś udało się podłączyć orginalną kamerę cofania pod radio Junsun V1Plus. Wiem że można podłączyć pod wyświetlacz I-MID adapterem 32 pin.Gdzie mogę kupić taki przewód i jak go podłączć ?
                          Polecam rozwiązanie druciarskie, opisałem je na końcu mojego postu - https://www.civicforum.pl/showthread...134#post530134 Po prostu wsuwasz dwa gołe przewody WEJŚCIA kamery z Twojego radia we wtyczkę IMID. U mnie ekran chińczyka sam przerzuca obraz na kamerę raczej na podstawie sygnału z CAN, bo zanim podpiąłem kamerę, wyświetlał czarny ekran i "brak sygnału".

Masz tylko wbudowany mikrofon, czy dopięty zewnętrzny? Jak pogrzebiesz w ustawieniach, to powinieneś znaleźć funkcję podbicia czułości mikrofonu. Może to pomoże.

I have a Junsun V1 Pro unit and when I make a bluetooth phone call they tell me that they hardly hear me. If I am with the car stopped, something they listen to me. If I'm on the go, there's no way they'll hear me well. I do not know what...
                          Last edited by pasikonik; 04-03-2025, 11:44.

Comment

Dzień Dobry.
                            Mi się udało, przy czym wcześniej miałem fabryczne radio z wyświetlaczem. Użyłem tej przejściówki: https://centrumaudio.pl/akcesoria-do...5-hr-v-15.html . Z tego co pamiętam, to przewód wstecznego musiałem uciąć i zarobić, bo miał inną końcówkę.
                            Efekt finalny jest tutaj: https://www.civicforum.pl/showthread...210#post492210
                            Tutaj info odnośnie sygnałów na wtyczkach: https://www.civicforum.pl/showthread...963#post490963

Comment

• tak da się, jakiś inny pin sygnałowy trzeba z kostki Hondy pociągnąć i zmienić ustawienia w radiu. Napisz do Junsun szybko Ci odpiszą jak tego dokonać.

Comment

• Panowie mam problem wymieniłem radio w w moim civic z oryginalnego na nowe JBL i po podłączeniu wszystkich kostek nie mam dźwięku, nie wiem co już mam robić

Comment

Working...
                                X