Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Honda Civic IX gen. Wymiana radia na 2DIN - poradnik krok po kroku

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Dzięki, macie rację najlepiej jest podłączyć i sprawdzić, że wszystko działa. Tak też zrobiłem i wygląda na to, że jest ok. Wtyczka numer 3 to włącznik świateł awaryjnych Tej górnej osłony deski rozdzielczej nie udało mi się zdjąć i chyba po prostu rzucę wszystkie anteny luzem za tą stację i pospinam wszystko trytytkami i taśmą izolacyjną.

Comment

• Zamieszczone przez Francesco Zobacz posta
      chyba po prostu rzucę wszystkie anteny luzem za tą stację i pospinam wszystko trytytkami i taśmą izolacyjną.
      Można i tak ale nie wiem czy nie będziesz przez to miał gorszego odbioru sygnału GPS.. u siebie antenę GPS umieściłem przy prawym słupku, zaś antenę wi-fi schowałem za schowkiem, jest tam sporo miejsca.

gps.jpg
      Moja łódka Civic..
      Mój "klekocik" Ceed..
      New... "Japończyk" e:Hev 2.0
      Coś na temat olejów..

Comment

• Oj z tym odbiorem to zdecydowanie zebys sie nie zdziwil ze GPS bedzie ledwo co chwytal i w miescie bedzie klopocik, tak mielismy w mojej zony aucie. Najlepiej pozycjonowac na podlaczonym radiu sprawdzajac jalosc odbioru. Pisalem o tym tu:

Forum dla posiadaczy Hondy Civic i nie tylko.

Wifi moze byc z tylu, da rade spokonie. Natomiast GSM najlepiej przykleic do szyby przy slupku A wtedy pozwala na tak dobry odbior, ze bywaja miejsca gdzie telefon nie ma juz zasiegu a w tej samej sieci router CarFi dalej ciagnie sygnal.
        ............................C I V I C
        .. generacje . wersje usportowione ..silniki
        . .
        Autka: 4gen żelazko ED7 / 8gen ufo FK2 / 9gen Type R / Jaguar XJ-SC / Jaguar F-Type R / Mini F56 JCW / Nasz kanał LEGO

Comment

• Dzięki wszystkim za rady. Póki co GPS wylądował na stałe przyczepiony taśmą dwustronną i trytytkami w okolicy nawiewów. Nie chce mi się już bawić w rozbieranie i jeśli sygnał będzie ok, to zostawię jak jest.

Pora podzielić się wrażeniami. Wymieniałem oryginalnego connecta z kamerą cofania.
          Tak jak wspomniałem wybrałem stację z dotykowymi przyciskami zamiast pokrętłami (link). Pan z Chin powiedział, że to jest to samo, ale przestrzegam ludzi, którzy mają poliftowy model z czarnym przyciskiem awaryjnym, że jest on zbyt duży (tak jak było pisane należy zwracać uwagę, po której stronie jest wcięcie na obudowie). Sprzedawca na pytanie czy posiada obudowę do poliftowej wersji odpowiedział krótko, aczkolwiek treściwie:
          you need to cut.png
          Tak też zrobiłem, niestety kosztem estetyki, którą będę poprawiał.

Żeby użyć oryginalnej kamery i portów USB w podłokietniku użyłem przejściówek: kamera oraz USB. Jeśli komuś zależy na kosztach to są dostępne o wiele tańsze alternatywy z Chin. O ile co do kamery miałbym wątpliwości, bo jest tam jednak jakaś skrzyneczka, to do portów USB są to najzwyklejsze mechaniczne przejściówki.

Zalety:
          - Ma wbudowany mikrofon w samą stację (nie sprawdzałem jeszcze jego jakości), w opakowaniu jest dołączony też przewodowy, jeśli ktoś potrzebuje
          - Po użyciu przejściówek działa z oryginalną kamerą z liniami cofania
          - Działa sterowanie z kierownicy (zmiana głośności, stacji)
          - Android 10, działa ok
          - Dotykowe przyciski działają ok i są podświetlane przy włączeniu świateł mijania (kolor można wybrać w ustawieniach)

Wady:
          - nie jest kompatybilna z poliftowym przyciskiem świateł awaryjnych
          - w ustawieniach znalazłem info, że ma 3 GB RAMu a nie jak było napisane 4 GB
          - nie sadzę, by przewód dołączonego mikrofonu sięgnął do miejsca, w którym jest oryginalny mikrofon
          - wyświetlacz i-mid nie pokazuje już granej stacji radiowej

Inne:
          - internet z karty SIM póki co nie działa, ale - stacja wyświetla, że podłączyłem kartę do slotu SIM2 a nie SIM1 + to jest nowa karta SIM, więc mogłem ją źle aktywować. Zasięg sieci pokazuje max kresek.
          - Póki co zainstalowałem nawigację Sygic i dotykowy wyświetlacz jakoś dziwnie w nim działa, ale to jest do sprawdzenia
          - Audio możliwe, że trochę lepiej gra, ale może to być autosugestia. Nie słucham głośno audio.
          - Aplikacja radiowa ma pamięć tylko 6 stacji (pewnie da się po prostu używać innej appki albo gdzieś zmienić w ustawieniach)
          - Nie testowałem jeszcze USB, ale po podłączeniu telefonu był on wykrywany
          - Nie testowałem jeszcze Android Auto

Czy było warto: tak. Póki co nieprównywalne ze zwykłym connectem, chociaż jestem w trakcie testowania i mogą wyjść jakieś wady

Kilka uwag, może oczywistych, ale może komuś pomogą:
          1. Przy automatycznej skrzyni biegów można po prostu wrzucić bieg, aby wyciągnąć panel klimatyzacji
          2. Oryginalny connect był tak mocno przykręcony, że trzeba było użyć klucza (rozmiar 8):
          IMG_20211016_104817.jpg
          3. Wtyk głównego przewodu connecta posiada śmieszną dźwignię, której należy użyć, aby go wypiąć:
          IMG_20211016_110202.jpg

No i kilka screenshotów:
          IMG_20211029_170635.jpg
          IMG_20211029_170657.jpg
          IMG_20211029_172712.jpg

Comment

• U mnie też był podobny problem z kartą SIM. Kilkukrotny restart androida radia rozwiązał problem.IMG_20210814_170046.jpg

Comment

- Aplikacja radiowa ma pamięć tylko 6 stacji
              Nie.... przesuń, ten pasek ze stacjami na dole palcem w lewo i masz dostępne "puste sloty" na zapamiętanie kolejnych stacji... mam tą samą aplikację.. można tam zapamiętać sporo tych stacji co najmniej z 18, a może i więcej.. nawet nie sprawdzałem.
              Moja łódka Civic..
              Mój "klekocik" Ceed..
              New... "Japończyk" e:Hev 2.0
              Coś na temat olejów..

Comment

• Masz rację Grzechu, najprostsze rozwiązanie nie przyszło mi do głowy. Internet też udało się uruchomić. Wystarczyło ręcznie wpisać dane sieci komórkowej APN.

Comment

Wady:
                  - nie jest kompatybilna z poliftowym przyciskiem świateł awaryjnych
                  Co zrobiłeś, żeby spasować przycisk do ramki - dużo rzeźby?

Zamieszczone przez Francesco Zobacz posta
                  - Nie testowałem jeszcze USB, ale po podłączeniu telefonu był on wykrywany
                  Działa w porządku? Masz pod łokciem port HDMI?

Comment

Czy ktoś wie jak zdemontować tę część deski rozdzielczej, pod którą są anteny pokazane w tym poście: link?
                    [ATTACH=CONFIG]58593[/ATTACH]
                    Aby zdemontować tą część trzeba najpierw poluzować/wypiąć z zatrzasków osłonę obrotomierza/temperatury/paliwa. Wtedy podważamy/ ciągniemy w kierunku wnętrza auta i powinno wyskoczyć. Siedzi to dosyć mocno, ale wszystko jest na standardowych zatrzaskach.
                    Coś więcej widać na tym filmiku:
                    https://www.youtube.com/watch?v=AG9K-0YmLwc&t=315s (2:30)

Comment

• Zamieszczone przez miniek3001 Zobacz posta
                      Aby zdemontować tą część trzeba najpierw poluzować/wypiąć z zatrzasków osłonę obrotomierza/temperatury/paliwa. Wtedy podważamy/ ciągniemy w kierunku wnętrza auta i powinno wyskoczyć. Siedzi to dosyć mocno, ale wszystko jest na standardowych zatrzaskach.
                      Coś więcej widać na tym filmiku:
                      https://www.youtube.com/watch?v=AG9K-0YmLwc&t=315s (2:30)
                      Na filmiku wygląda to bardzo prosto. Dzięki za wskazówkę, na pewno przyda się innym.

Zamieszczone przez fencek Zobacz posta
                      Co zrobiłeś, żeby spasować przycisk do ramki - dużo rzeźby?
                      I dużo i niedużo Użyłem miniszlifierki. Szlifierka raz mi się wymsknęła i przejechała po zewnętrznej części robiąc brzydki ślad + dodatkowo raz chwytem ostrza zawadziłem o krawędź otworu i też ją zdeformowałem. Wyszło to bardzo nieestetycznie. Chciałem okleić pas nad wyświetlaczem folią imitująca szczotkowane aluminium, ale po spróbowaniu zrezygnowałem, bo wyglądało to tandetnie. Dlatego póki co okleiłem tylko ten wąski pasek pomiędzy nawiewami (zresztą mało umiejętnie jak widać )
                      IMG_20211029_170819.jpg
                      Planuję na to dokupić po prostu coś takiego: https://www.ebay.com/itm/142186199569 i myślę, że będzie akceptowalnie.

Zamieszczone przez fencek Zobacz posta
                      Działa w porządku? Masz pod łokciem port HDMI?
                      USB chyba działa, bo telefon wykrywa, że coś zostało podłączone i pyta się czy chcę udostępniać pliki itp. Mam pod łokciem HDMI, które pewnie teraz nie działa ze względu na ten niepodłączony przewód, ale szczerze, to nie mam pomysłu do czego mógłbym używać HDMI w aucie

Ciekawi też mnie obrazek fotok1, tutaj: link do postu. Czy u was po wymianie na imidzie wyświetlana jest stacja radiowa?
                      Last edited by Francesco; 01-11-2021, 16:42.

Comment

• U mnie na i- mid wyświetlana jest częstotliwość stacji i numer pod którym jest zapamiętana. Ustawia się to w radiu wybierając odpowiednią wersję connect box'a. W zależności od wybranego modelu auta na connect box można np. ustawić chwilowe wyświetlanie ustawień panelu klimatyzacji na wyświetlaczu radia i pewnie jeszcze jakieś bajery. Z tym, że ja miałem wcześniej takie radioIMG_20210729_110217.jpg
                        Last edited by fotok1; 01-11-2021, 20:24. Powód: Dodanie zdjęcia

Comment

• Jakis inny sposób żeby to wyszło estetycznie? samego przycisku nie idzie przyciąć?

Comment

• Moim zdaniem najlepiej byłoby wymienić przycisk na przedliftowy, ale nie ma ich dostępnych na rynku do kupienia. Można też po prostu kupić wersję z fizycznymi przyciskami. Jest ona kompatybilna z poliftowym przyciskiem (zwróć uwagę po której stronie jest małe wycięcie po środku otworu - ono mówi, do jakiej wersji pasuje). U mnie przycisk wchodził cały, ale po wciśnięciu nie chciał wyjść. Trzeba by było i tak go przypiłować przy zewnętrznych krawędziach, więc estetycznie by wyszło jeszcze gorzej. Dodatkowo przycisk jest zrobiony z czerwonego plastiku pomalowanego na czarno, więc przycinając go odsłonisz czerwony plastik.
                            Last edited by Francesco; 03-11-2021, 21:36.

Comment

• Zamieszczone przez trykacz Zobacz posta
                              Mogę odpowiedzieć dopiero teraz bo właśnie w tej samej wersji wymieniałem radio na 2 DIN. Potrzebujemy trochę więcej gratów do wpięcia się w instalację ze wzmacniaczem i subwooferem, ale wszystkie są do dostania na rynku. Koszt samych gratów z ramką to około 500-600 zł w zależności od tego, gdzie kupujesz. Radio wybrałem mało markowe model GMS 6808, ale na moje potrzeby w zupełności wystarcza i czuć różnicę w wydawanym dźwięku, choć nie jest to jakaś przepaść w stosunku do oryginału. Podłączony moduł CTSHO006.2 obsługuje tylko sterowanie audio i nie może się nauczyć (radio daje taką możliwość) obsługi przycisków na kierownicy do telefonu. niestety nie wiem dlaczego. Sterowanie radia z kierownicy działa prawidłowo, radio ściemnia się po uruchomieniu świateł mijania, ma procesor DSP i Dolby 5.1, co w przypadku systemu premium ma znaczenie. System Phone Link załatwia tematy podłączenia telefonu do radia i odtwarzania tego, co mamy na Androidzie w telefonie. Jak będzie się spisywało mogę napisać za kilka miesięcy.
                              Witam, mam pytanie jakie kable są potrzebne dodatkowo przy wersji z fabrycznie zamontowanym subwooferem? Mam wersję Lifestyle z 2013 roku. Radio jakie mam do zamontowania to Sony XAV-AX5550D, zostało mi z VIII generacji.

Pozdrawiam
                              Konrad

Comment

• Spójrzcie proszę na ten model radia. To chyba jakaś nowość. Ma pokrętła. Wersja z jednym pokrętłem ma 9'' wyświetlacz. Co o nim sądzicie? https://pl.aliexpress.com/item/10050...02103447%22%7D

Comment

Working...
                                X