A czemu mialbys wracac do fabryki? Przeciez to prehistoria. Co Cie tak strasznie denerwuje? Ja po pogrzebaniu przez wszystkie opcje ustawilem praktycznie wszystko co chcialem. Zastanawiam sie tylko jeszcze nad Car Launcherem ktory ma mozliwosc wiekszej konfiguracji ekranu poczatkowego oraz daje teoretycznie przynajmniej mozliwosc podtrzymania pewnych apek tez po zgaszeniu auta...
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Honda Civic IX gen. Wymiana radia na 2DIN - poradnik krok po kroku
Collapse
This is a sticky topic.
X
X
-
............................C I V I C
.. generacje . wersje usportowione ..silniki
.
.
Autka: 4gen żelazko ED7 / 8gen ufo FK2 / 9gen Type R / Jaguar XJ-SC / Jaguar F-Type R / Mini F56 JCW / Nasz kanał LEGO
-
W nowej jednostce jest fajna, duża, czytelna nawigacja i to jest jej najważniejszy atut, ale
w fabrycznym radio było np.:
- lepiej wpasowane i wkomponowane w deskę / wnętrze auta
- podświetlanie (i jego regulacja) zsynchronizowane z resztą deski
- lepsza jakość wykonania, pokręteł, przycisków, ładniejsza (hondowska) czcionka
- wyświetlanie RDS na górnym wyświetlaczu (zamiast częstotliwości stacji jak jest teraz)
- wyświetlanie NAZW kontaktów przy korzystaniu z zestawu głośnomówiącego BT (a nie samych numerów tel.)
- możliwość obsługi iPoda (i tu miłe zaskoczenie - nawet okładki płyt wyświetlane są na ekranie) - nowe radio nie obsługuje iPod'a wcale (może coś tam trzeba dokupić)
- fabryczne radio wyświetla CD TEXT z płyt CD na wyświetlaczu
Jakość dźwięku chińczyka też nie powala, może da się pobawić equalizerem i coś tam sobie "popodkręcać" ale jak ktoś woli Direct to wydaje mi się, że fabryka ładniej gra, bardziej naturalnie. Dodatkowo Chińczyk czasem "zapomina" zaprogramowane stacje. Jeśli ustawię nawigację na połowie ekranu - nie mogę jej przywrócić do pełnego ekranu. Natomiast wrzucenie wstecznego powoduje właśnie zresetowanie ustawionego wcześniej układu okienek do ustawień fabrycznych.
Można z tym oczywiście żyć, ale denerwuje to strasznie i sprawia, że jestem zadowolony z zakupu jedynie w 70%.
Pewnie coś tam jeszcze da się poprawić/ustawić/zhackować, ale nie za bardzo się na tym znam i nie mam też tyle wolnego czasu, żeby uczyć się jak root'ować Androida.
Comment
-
Uff... to masz doświadczenie / podejście dokładnie przeciwne do mojego z chińczykiem w tym Civicu...
Zamieszczone przez miniek3001 Zobacz posta- lepiej wpasowane i wkomponowane w deskę / wnętrze auta
podczas gdy "chińczyk", owszem po drobnym spasowaniu jak pisano tu wczesniej, wygląda jakby to on był "fabryką":
Zamieszczone przez miniek3001 Zobacz posta- podświetlanie (i jego regulacja) zsynchronizowane z resztą deski
- lepsza jakość wykonania, pokręteł, przycisków, ładniejsza (hondowska) czcionka
Zamieszczone przez miniek3001 Zobacz posta- wyświetlanie RDS na górnym wyświetlaczu (zamiast częstotliwości stacji jak jest teraz)
- fabryczne radio wyświetla CD TEXT z płyt CD na wyświetlaczu
- możliwość obsługi iPoda (i tu miłe zaskoczenie - nawet okładki płyt wyświetlane są na ekranie) - nowe radio nie obsługuje iPod'a wcale (może coś tam trzeba dokupić)
Zamieszczone przez miniek3001 Zobacz posta- wyświetlanie NAZW kontaktów przy korzystaniu z zestawu głośnomówiącego BT (a nie samych numerów tel.)Zastrzegam, że u mnie telefon to też Android, wiem że z iPhone bywa gorzej...
Zamieszczone przez miniek3001 Zobacz postaJakość dźwięku chińczyka też nie powala, może da się pobawić equalizerem i coś tam sobie "popodkręcać" ale jak ktoś woli Direct to wydaje mi się, że fabryka ładniej gra, bardziej naturalnie.
Mój chińczyk jest na MOSFETach i z przyzwoitym, markowym przetwornikiem D/A (doplacalem za to przy zakupie), na tym się w sumie bardziej skupiłem niż na tym ile GB RAMu to miało mieć, więc jest... o niebo lepiej niż na OEM radiu. U mnie zestaw Mosconi/Gladen wziął nie jeden, ale całą serię oddechów w scenie stereofonicznej i jakości wysokich tonów, jak na streaming w stratnym kodowaniu jak netradio/spotify/youtube jakich obecnie używam to aż z zapasemMoże mikrodynamika mogłaby być bardziej spójna przez całe spektrum głośności, ale w kwestii niedoborów seryjnego radia to już malkontenctwo
Także, totalnie przeciwne wrażenie. Ale jak piszę. Kupowanie Androidowego radia do... słuchania FM/CD czy podłączenia iPODa i skupiania się na tym czy czcionka jest jak OEM to tak trochę no wiesz, jakie priorytety/cel? Chinczyk skupia sie na innej funkcjonalnosci. To mozna bylo na OEM, moze i jak widac lepiej tam...Last edited by Alix; 21-10-2021, 16:49.............................C I V I C
.
.
Autka: 4gen żelazko ED7 / 8gen ufo FK2 / 9gen Type R / Jaguar XJ-SC / Jaguar F-Type R / Mini F56 JCW / Nasz kanał LEGO
Comment
-
Zamieszczone przez miniek3001 Zobacz postaJakość dźwięku chińczyka też nie powala
Comment
-
Ma ktoś z Was wiedzę jakie kable są użyte do wyprowadzenia portów USB w schowku pod łokciem - 4 czy 6 żyłowe?
Może ktoś z Was ma gdzieś starego connecta wytaszczonego i miałby chwilę sprawdzić jakie tam kable / konektory są zastosowane.
Chciałbym podjąć próbę zmostkowania kabli usb z nowej jednostki ze starymi kablami. Sprawa jest prosta tylko muszę się zaopatrzyć w przewody 4 lub 6 żyłowe + konektory. Pytanie, które będą mi potrzebne. Chyba, że stare przewody są np. 10 żyłowe, więc nie pozostanie nic innego jak wypruć stare kable.
Zamieszczone przez Francesco Zobacz posta
Ok, odnalazłem linki. Już ktoś je wcześniej podrzucił.
Z tym, że adaptery USB-Aux dotyczą tych wersji civiców, które pod łokciem mają port usb oraz aux. Co w przypadku wersji z hdmi?
h.jpg
Czy i dla tych wersji są adaptery dla pozostawienia oryginalnych podłączeń? Nie znalazłem dostępnej oferty w tym temacie.Last edited by rambo7; 27-10-2021, 08:35.
Comment
-
Dodaje update bo udało mi się rozwiązać problem odstających gałek (a przy okazji nadmiernej ilości światła wydobywającego się z pod nich). W moim egzemplarzu gałki (a dokładnie ich środek) nie pasowały do kształtu trzpieni potencjometrów. Na szczęście problem udało się szybko i łatwo naprawić. Gdyby ktoś z forumowiczów miał podobny problem....
Zdejmujemy gałkę z radia, bierzemy wiertło fi 6 i rozwiercamy otwór w gałce na głębokość 5mm (byle nie więcej!). Dzięki temu gałka wsunie się o 5mm głębiej, ale wciąż będzie w stanie obracać potencjometrem.
Zamieszczam zdjęcia w celu wizualizacji problemu:
Przed:
2021-10-27_08h13_34.png
i po zabiegu:
2021-10-27_08h14_05.png
Efekt końcowy:
2021-10-27_08h14_45.png2021-10-27_08h15_00.jpg
Comment
-
Fajny DIY tylko balbym sie na dluzsza mete ze jak sie ten pozostaly kawaleczek plastiku wyrobi bo przeciez nie bedzie trzymac juzbcala powierzchnia to galka moze przestac dzialac duzo szybciej niz powinna... nie wiem czy to warte tych 5mm... Naprawde Wam tak to przeszkadza? W Jagu mam OEM jeszcze wieksza gale glosnosci w konsoli i coz tylko latwiej je znalezc bez patrzenia dzieki temu............................C I V I C
.
.
Comment
-
Zamieszczone przez Alix Zobacz postaNaprawde Wam tak to przeszkadza?Właściwie to chyba pierwszy przypadek -kolegi wyżej- pojawił się na forum, z tymi odstającymi nadmiernie gałkami..
Last edited by Grzechu; 27-10-2021, 08:40.
Comment
-
Zamieszczone przez Grzechu Zobacz postaAlix, bo u kolegi rzeczywiście te gałki wystawały bardziej niż u nas, zerknij na 14stronę tego wątku... ja wrzucałem zdjęcie jak to jest u mnie i są osadzone dużo głębiej.. tak wiec, nam akurat to nie przeszkadzaWłaściwie to chyba pierwszy przypadek -kolegi wyżej- pojawił się na forum, z tymi odstającymi nadmiernie gałkami..
Faktycznie wtedy to rozwiazanie!
............................C I V I C
.
.
Comment
-
Hej, jestem w trakcie podłączania radia. Podłączyłem wszystko co umiałem i zauważyłem, że zostało mi kilka wolnych konektorów, które wcześniej były podpięte do oryginalnego connecta. Włączyłem silnik i sprawdziłem, że działa mi kamera z liniami skręcania kierownicy i regulacja głośności z kierownicy (nie sprawdziłem jeszcze samego audio, bo nie mam podłączonej anteny do radia).
O ile wtyczki numer 2 i 5 to pewnie anteny / mikrofon to zastanawia mnie numer 1 i 4. Czy ktoś ma wiedzę, czy to trzeba podłączać? Czy nieużywane przewody RCA mogą się walać luzem po podłączeniu nawigacji czy powinno się je zaślepić?
Czy ktoś wie jak zdemontować tę część deski rozdzielczej, pod którą są anteny pokazane w tym poście: link?
IMG_20211027_165551.jpgLast edited by Francesco; 27-10-2021, 18:10.
Comment
-
Zamieszczone przez Francesco Zobacz postaO ile wtyczki numer 2 i 5 to pewnie anteny / mikrofon to zastanawia mnie numer 1 i 4. Czy ktoś ma wiedzę, czy to trzeba podłączać?
Comment
Comment