Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wymiana żarówek w Civic IX

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Pytanie do osób, które włożyły LEDy do kierunkowskazków. Czy wkładaliście ZARÓWNO do przodu jak i do tyłu?

Comment

• Zna ktoś żarówki w21/5w świecące na biało i posiadające homologację europejską? Standardowa żarówka w połączeniu z xenonami nie wygląda zbyt dobrze.

Z tego co ustaliłem to tanie żarówki z niebieską bańką nie posiadają homologacji. Ktoś wie coś na ten temat więcej?

Np takie:

pol_pm_Zarowka-Samochodowa-W21-5W-12V-T20-7443-Szklana-Niebieska-Xenon-12V-4512_2.jpg

Comment

• Ale gdzie te żarówki chcesz zamontować? Z tyłu, czyli tam gdzie idą i tak świecą na czerwono.

Comment

• W sedanie to są żarówki świateł dziennych/pozycyjnych.

Comment

• A ktos wymieniał zarowke cofania w polifcie tourerze? Bo niby jest na tylnej klapie od środka zaślepka niby na wymianę żarówki, ale jak ja zjadłem to nie ma jak się dostać do żarówki, czy trzeba od środka osłonę cala zdjąć z klapy i dopiero wtedy da się wymienić żarówkę?

Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka
            MOJA HONDA http://www.autowcentrum.pl/samochod/1999836993/

Comment

• Zamieszczone przez Krokiew Zobacz posta
              A ktos wymieniał zarowke cofania w polifcie tourerze? Bo niby jest na tylnej klapie od środka zaślepka niby na wymianę żarówki, ale jak ja zjadłem to nie ma jak się dostać do żarówki, czy trzeba od środka osłonę cala zdjąć z klapy i dopiero wtedy da się wymienić żarówkę?
              W instrukcji obsługi jest cała procedura wymiany żarówki cofania:

1.jpg

2.jpg

Jest trochę więcej roboty niż w hatchbacku.
              Moja Hondzia http://www.civicforum.pl/showthread....-Blue-Metallic

Comment

• Witam
                podchodziłem do mojej pierwszej wymiany żarówki H7 mijania w HB polift (soczewka) ...
                zacząłem od strony kierowcy bo łatwiejszy dostęp.. ściągniecie wlotu powietrza i nakrętka osłaniająca gniazdo. - luz...
                czytając wcześniejsze posty powinienem teraz ściągnąć kostkę a dopiero później zabrać się za drucik trzymający żarówke....
                ale ... za cholerę tej kostki nie mogę wyciągnąć ... targam...ciągnę ruszając lekko na boki ... jakby delikatnie wyszła nabrała luzu i tyle (cała żarówka już z tym drucikiem się odginała więc nie chciałem nic zerwać ... nie umiem jej wyciągnąć .... jakiś jest trick na to ?? dostęp jest kiepski wiec paluchy ledwo co chwytają za tą kostkę... rozumiem że kolejność jest dobra ?

Comment

• Zamieszczone przez civicrob Zobacz posta
                  Panowie, sukces , po ok. 1h walki zmieniłem 2 żarówki postojowe i jedną H7 od strony kierowcy.
                  Civirob fajnie pokazał tutaj wpis #100.
                  ale, masakra ... wymieniałem z kolegą żarówkę H7 po stronie pasażera w Tourer'ze ... tam jest plątanina rurek ABSu.
                  Ktoś to przerabiał? wie jak wymieniać w 5 min ? ... łapy tak bolą że szok, a pompy ABS nie bede odkręcał, wsadziłem ale ... nie wiem czy dobrze i zapięta na 1 haczyk... powiem Wam że same k...h...i q... leciały.
                  Kto mi pokaże jak to się robi?
                  Tu piszemy czy jest osobny temat dla żarówek Tourera?
                  Kierownik Działu Diesla

Comment

• Wymieniałem u siebie, oczywiście w polifcie druciki nie są tak ładnie zaczepione jak w przedlifcie (mogą wypaść z mocowania), stąd lepiej przed wymianą przywiązać je nitką, żeby nie wpadły do klosza. Przed wymianą lepiej 2 fotki zrobić bo można źle włożyć żarówkę (przed wyciągnięciem wtyczki i po wyciągnięciu żarówki) - dlatego rambo, mogła się zapiąć tylko na 1 haczyk. W nocy i w kiepskiej pogodzie wolałbym jej nie wymieniać......
                    Haczyka nie ściskamy, tylko lekko naciskamy i przesuwamy w lewo lub w prawo (stąd lepiej zrobić sobie fotkę blokady haczyka).
                    Tutaj jest filmik przedlifta hatch https://www.youtube.com/watch?v=OmnAQLsXzCU

Comment

• tu jest tyle miejsca że ja w rękawicach kikbokserskich ją bym wymienił, Tourer... to jest wyzwanie, jest inaczej niż na filmie.
                      Słuchajcie ja to zakładałem z kamerą endoskopową, nie żartuję ... japie... .
                      Tourer i prawa lampa ...czekam na prezentację jak to się robi .. lewa to pikuś.
                      Last edited by rambo7; 19-02-2021, 07:26. Powód: literówka
                      Kierownik Działu Diesla

Comment

• Nie no da radę ale tyle epitetów , telefon z kamerą, lusterko, głowa i na jedno oko z kąta patrzenie a później po omacku z pamięci i rozkmina jak się tą francowatą klamerkę zapina by się trzymała i w lewo czy prawo a paluchy z bólu odciśnięte ale najciekawiej to wogóle żarówką trafić w zamki które są delikatnie skrzywione.

Comment

• ...normalnie piszesz jak byś to robił ...no jak bym widział siebie
                          Kierownik Działu Diesla

Comment

• Zamieszczone przez maciej_mariusz Zobacz posta
                            Nie no da radę ale tyle epitetów , telefon z kamerą, lusterko, głowa i na jedno oko z kąta patrzenie a później po omacku z pamięci i rozkmina jak się tą francowatą klamerkę zapina by się trzymała i w lewo czy prawo a paluchy z bólu odciśnięte ale najciekawiej to wogóle żarówką trafić w zamki które są delikatnie skrzywione.
                            oj miałem to samo, masakra, jeszcze żarówka wpadła mi pod reflektor i magnesem na kijku musiałem ją wyciągać

Comment

• Mała kamerka endoskopowa od chińczyka znacznie poprawiła sprawę. Przynajmniej widzę, co macam
                              Polecam takie rozwiązanie.
                              był: Accord CL7 2004 Royal Ruby Red Pearl
                              jest: Civic FK2 Sport 2015 Brilliant Sporty Blue Metallic
                              sigpic
                              http://www.civicforum.pl/showthread....y-Blue-Metalic

Comment

• Z tą żarówką to pewnie Wazzup by w pięć minut załatwił sprawę, od przodu....

Comment

Working...
                                X