Polecam po założeniu klamerki sprawdźcie czy świeci poprawnie. Ja jeden dzień jeździłem z żarówką świecącą w kosmos, bo nie byłem w stanie włożyć tam głowy. Prawdopodobnie przy n-tej próbie zapięcia klamerki obróciła się żarówka. Za drugim razem patrząc od przodu reflektora poprawnie włożyłem żarówkę i udało mi się zapiąć klamerkę.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Wymiana żarówek w Civic IX
Collapse
X
-
Po 60kkm padły fabryczne światła mijania. Uzbroiłem się w cierpliwość. Już po godzinieudało mi się zmienić żarówki na nowe Long Life. Takie polecam, bo miejsca jest mało i szkoda czasu na kolejne wymiany.
Zamieszczone przez rambo7 Zobacz postaTourer i prawa lampa ...czekam na prezentację jak to się robi .. lewa to pikuś.
Moje sugestie:
- Bez demontażu rurki wlewu płynu do spryskiwaczy i końcówki od zasysania powietrza nie da się włożyć ręki. Potrzebny śrubokręt. Podważamy pin centralny a następnie odpinamy całą zapinkę mocująca plastiki.
- Pomimo, że mi żarówka nie wpadła do środka, to warto ją zabezpieczyć nitką na czas montażu.
- Sprężynkę blokującą naciskamy i przesuwamy w jedną stronę, aby zeszła z zaczepów.
- Bolce blokujące żarówkę we właściwej pozycji są duże, więc łatwo je wymacać.
- Bez zdjęć nie da się tego zrobić. Miejsca jest mało i wszystko robimy na dotyk!!!
IMG_1441[1].jpg
IMG_1444[1].jpg
IMG_1448[1].jpgLast edited by Cojakco; 09-04-2021, 18:50.
Comment
-
Kurczę, czytając niektóre wcześniejsze relacje z trwogą myślałem o chwili, kiedy przyjdzie mi gdzieś na poboczu w lodowatą zimową noc wymieniać te żarówki, ale w przed-lifcie okazało się to na szczęście w miarę łatwe. Może dzięki temu, że najpierw przećwiczyłem ten manewr "na sucho", bez stresu. Tak na marginesie, kiedy postępowanie według instrukcji nie prowadzi nas do szczęśliwego finału, zawsze można skorzystać z metody Prof. Chrisa (https://www.youtube.com/watch?v=e0itl0qUEP8)
Comment
-
Mi padła żarówka w nocy przy temperaturze w okolicach zera stopni. Nawet nie próbowałem wymieniać, choć miałem zapas w samochodzie. Wymiana tylko w dzień przy temperaturze powyżej 10 stopni. Wypięcie sprężynki w prawej lampie jest tragiczne. Palce bolą od naciskania. Jak się ustawisz do naciśnięcia, to trudno przesunąć sprężynkę na bok. A jak ustawisz palce do przesunięcia sprężynki, to nie ma jak jej nacisnąć. Jednym słowem tragedia lub za duże łapy XD.
PS
Profesor zawsze na propsie. Niezły z niego wariat.
Comment
-
A ja mam do Was inne pytanie.
Dopiero co kupiłem civica IX kombi i zauważyłem że światło przeciwmgielne nie świeci.
Demontaż lampy, podmiana żarówki nic, kolejne 3 prawidłowe żarówki i też nic... Miernik do ręki i prawidłowy prąd 14.3v przy odpalonym aucie.
Pomyślałem że coś nie kontaktuję, podgiąłem blaszki i dalej to samo.
Dodam że jest hak oryginalny, ale po podłączeniu bagażnika rowerowego światło przeciwmgielne także nie świeci
Jakim cudem żarówka nie świeci skoro jest prąd na blaszkach które dotykają żarówki?
Dziękuje za pomoc.Last edited by slepak; 22-05-2021, 13:20.
Comment
-
Zamieszczone przez slepak Zobacz postaJakim cudem żarówka nie świeci skoro jest prąd na blaszkach które dotykają żarówki?
Dlatego mimo zamknięcia manetką pętli to żarówka nie świeci a 12v jest tam cały czas.Kierownik Działu Diesla
Comment
-
Kontrolka na desce się zapala pomarańczowa od światła przeciwmgielnego ,przekaźnik słychać światła włączone z auto na mijania, a żarówki (kilka sztuk sprawdzonych) dalej nie świeci.
Problem z masą? gdzie jest masa od światła przeciwmgielnego w kombi IX?
Czy sugerujesz że to manetka? To popularna usterka w IX?
Dziękuje za odzew.Last edited by slepak; 24-05-2021, 19:06.
Comment
-
hymm, światło przeciwmgłowe powinno się zaświecić (chyba) tylko w pozycji gdy manetka świateł mijania będzie na ON.
Jak manetka będzie na OFF lub AUTO, przeciwmgłowe może się nie zaświecić.
Jeśli będzie ustawione: manetka na ON (mijania) i pierścieniem na ON przeciwmgłowe a żarówka nie świeci to weź miernik i sprawdź co pokaże miernik tam są tylko 2 piny. Coś [V] pokazać musi.Kierownik Działu Diesla
Comment
-
Pisałem wcześniej że prąd jest bo z miernika korzystałem.
Manetka na ON/AUTO bez znaczenia nie świeciło.
Dzisiaj zmieniałem podświetlenie tablicy na LED i co ciekawe światło przeciwmgłowe zaczęło działać... także pewnie ktoś albo zamontował złe żarówki do podświetlenia tablicy, lub grzebiąc w klapię poprawiłem "masę" (wiązka od podświetlenia i światło mgłowe) są w jednym peszlu.
Comment
-
Dzień dobry wszystkim.
Znany temat - sprężynka / zatrzask żarówki H7 wpadła "gdzieś" (raczej tam głębiej pod reflektor /?/) podczas próby wymiany
Pytanie - czy zapinka od UFO (VIII) jest taka sama i będzie pasować? Bo takie gdzieś tam są dostępne, do IX niestety nigdzie.
Albo ktoś może polecić jakiś na 100% pasujący zamiennik?
Z góry dzieki za odpowiedź.
Pozdrawiam.
Comment
-
Zamieszczone przez damianeq87 Zobacz postaMacie jakieś sprawdzone W16W LED do wstecznego?
Ta którą miałem po 3 miesiącach użytkowania spowodowała przepalanie bezpiecznika nr 5 i check engine
2x-W16W-30-SMD-ZAROWKA-LED-COFANIA-WSTECZNE-CAN.jpg
https://allegro.pl/oferta/2x-w16w-30...can-7861070188
Comment
-
Ok, sprawdziłem organoleptycznie - moze komuś się przyda
Otóż, spręzynka od ufo pasuje do IX, ale tylko przedlifowej...
ja mam poliftową iX i niestety nie da rady zapiąć, muszę szukać dalej :-/ (albo jakoś powyginać?)
Comment
-
...follow up, moze komus się przyda kiedys ;-)
A więc w końcu sukces, okazało się, że do IX lift pasuje sprężynka do reflektorów Bosch / Automotive Lighting, jak na zdjeciach:Załączone pliki
Comment
Comment