Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Type R 10gen 2018

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Zamieszczone przez Jozin Zobacz posta
    ta, a imię jego pomoc drogowa
    A kto powiedział, że laweta nie może być też pomocą drogową brak blachy był zastanawiający. Ale może właściciel nie chciał się potem wstydzić

Comment

• Ma takie auto, nie ma wirusa, trzeci raz lawetowane...chce zwrócić, ale chyba szans nie ma

Comment

• Myśle że ma, jeśli kupował jako osoba fizyczna przynajmniej. Tylko bez prawników lub sprawy w sądzie się pewnie nie obejdzie.

Comment

• Jedyny Ford o jakim warto pisać to model T A jak Alix wrzucił tego czarnego CTR od Honda Sterling to zatęskniłem za Stanami. Kurde jak ja bym tam chciał mieszkać.
          A jakby tak postawić RS i CTR X obok siebie to wyglądałyby jak z dwóch różnych epok.
          Honda Hybrid 3,4L/100km
          sigpic
          https://www.civicforum.pl/showthread...979#post323979

Comment

• Zamieszczone przez filipfm Zobacz posta
            to powiedział, że laweta nie może być też pomocą drogową brak blachy był zastanawiający. Ale może właściciel nie chciał się potem wstydzić
            Może już w salonie się spierd...

Comment

• Zamieszczone przez lybra Zobacz posta
              jak Alix wrzucił tego czarnego CTR od Honda Sterling to zatęskniłem za Stanami. Kurde jak ja bym tam chciał mieszkać.
              Ja z każdym kolejnym pobytem w USA, obojętnie czy wschodnie czy zachodnie wybrzeże, czy IL czy MO, coraz bardziej upewniam się w poglądzie, że jednak wolę Europę. Zdecydowanie. Jakbym miał dzisiaj powiedzieć gdzie chciał bym mieszkać, z perspektywy jak już trochę świata "zaliczyłem" (chociaż na Daleki Wschód czy do Afryki Południowej nie było okazji dotrzeć), to chyba bym zaryzykował głosowanie na "włoskie", południowe kantony Szwajcarii. Tam jest jakość, a nie jakoś. Mam wrażenie w większości dziedzin życia. Połączenie bogactwa, "ordnungu" i włoskiej fantazji daje fajną mieszankę. Z resztą w PL nie żyje się przecież tak źle. Oboje z bratem zdecydowanie wolimy mieszkać w PL niż USA (tu szczególnie brat wie o czym mówi, bo 4 lata mieszkał w i to w CA, więc niby najfajniejsze rejony...). Jak mówi stare powiedzenie - "wszędzie dobrze, gdzie nas nie ma"...

Zamieszczone przez MarcelWro Zobacz posta
              Ma takie auto, nie ma wirusa, trzeci raz lawetowane...chce zwrócić
              W USA się gdzieś nawet zbierał zbiorowy pozew na Forda z powodu jaj z RSem. Bo też momentami brakowało silników na wymiany (nawet była chyba wstrzymywana na moment produkcja kompletnych aut aby dorobić silniki) i ludzie mieli dłuższe okresy bez auta, a to jednak wkurza

==========================

Wracając do tematu:

Tutaj dość dokładna specyfikacja FK8: https://hondanews.com/honda-automobi...tions-features
              Można sobie porównać z FK2: https://hondanews.eu/eu/en/cars/medi...a-civic-type-r

Najbardziej mnie zdziwiło przełożenie skrzyni - skrzynia jest ta sama, różni się FD - zmieniło się z 3,8 na 4,1 - czyli cała skrzynia jest o 7% "krótsza" (trochę uproszczony zabieg... ja bym jak w cywilnej 1.0T w stosunku do poprzedniej 1.8: skrócił tylko pierwsze 2-3 biegi, natomiast 6tkę wydłużył jednak do autostradowych wojaży i lepszego Vmax dla modujących maniaków 300km/h+, bo tu z moich wstępnych obliczeń odcinka 6tki wypadnie "już" na ok. 286km/h). No i ten lekki zamach... ach, przydał by się w FK2, żeby silnik lepiej latał po obrotach - to jego słaba strona. Mimo większego rozstawu osi średnica zawracania zmniejszyła się o pół metra - 12m to niezły wynik w tak dużym aucie z mechaniczną szperą na pokładzie. Niestety, waga mimo aluminiowej maski itp. jednak wg. tych danych wzrosła do 1413kg (23kg w stosunku do FK2, wbrew temu co piszą papierach PL dystrybutora). Ale wzrost to raczej pomijalny przy tych mocach.

Dokonałem wpisu dotyczącego usportowionych wersji Xgen w naszej forumowej Encyklopedii: https://www.civicforum.pl/showthread...769#post196769
              Proszę o uwagi co mogłem pominąć lub co się nie zgadza

Na koniec filmik:

Last edited by Alix; 27-08-2017, 22:53.
              ............................C I V I C
              .. generacje . wersje usportowione ..silniki
              . .
              Autka: 4gen żelazko ED7 / 8gen ufo FK2 / 9gen Type R / Jaguar XJ-SC / Jaguar F-Type R / Mini F56 JCW / Nasz kanał LEGO

Comment

• Śliczna jest....

DIPiP1ZW4AE3Hm4.jpg large.jpg

Comment

• Taki słodki mroczny drapieżnik

received_10212102402888067.jpg
                  . .
                  Autka: 4gen żelazko ED7 / 8gen ufo FK2 / 9gen Type R / Jaguar XJ-SC / Jaguar F-Type R / Mini F56 JCW / Nasz kanał LEGO

Comment

• Gdybym miał wolne ze 150 tysi to mocno bym się zastanawiał nad kupnem...ale że nie mam to problem z bani.

Comment

• Fajnie wygląda - ma coś w sobie.
                      Koniecznie muszę sie przejechać...
                      Civic 8 2.2D -> Civic 8 1.8 -> Civic 9 1.6D -> Golf 7 2.0 TDI -> C 220d 4MATIC -> Lexus GS-F

Comment

• Mam wrażenie, że większość już się oswoiła z wyglądem Civic X i o wiele chętniej sięgnęłaby po to auto niż pół roku temu

Comment

• Dla mnie tył niezmiennie brzydki na zdjęciach (na żywo nowego CTR nie widziałem). Z pozostałych storn wygląda ładnie.

Comment

• A ja im częściej widzę tył na żywo tym bardziej do mnie w cywilu przemawia a Rka to Rka...bierę i nie zadaję pytań

Comment

• Mi się dalej cywil nie podoba. Typek za to podoba bardzo. Nie mogę tylko odżałować czterech luf z tyłu, bo te trzy jakoś mnie nie przekonują.

Comment

• Ja ciągle się nie mogę pogodzić z tym tyłem i tymi 3ma rurkami. Dobrze, że ten cudowny przód to rekompensuje. Z resztą nie żeby FK2R miało piękny tyłek. Też jest masywny jak w jakiejś trumnie, a nie jak ze sportowego auta. Ale już wolę te 4 rury kanalizacyjne upchane w dyfuzorze i bez wielkich plastikowych plastrów miodu. Auto przez to wydaje się jakoś solidniejsze, nie jak plastikowa zabawka.
                                . .

Comment

Working...
                                X