Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pierwszy seryjny Type R z silnikiem turbo

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Zgadzam się i to bardzo!
    FWD > AWD,
    kompakt > SUV (przede wszystkim jazda w zakrętach to ogromna różnica, a po prostej jeździ się....nudno ),
    metal (może być też jakiś progresywny, czy metalcore :P) > jazz,
    A co do Apple to się nawet nie wypowiadam, bo nie trawię..

Comment

• Panowie o jakich suv-ach piszecie pytanie było CTR 4x4 czy CTR FWD ?
      odpowiedz brzmiała : FWD bo sie gorzej jeżdzi z napedem na wszystkie koła. i ja to szanuje choc dalej nie rozumiem ale się wyjaśniło że alix nigdy nie miał samochodu w quattro i stad to przekonanie.
      Ps pomijamy aspekt spalania i wymiany od czasu do czasu oleju - serwisowania
      Last edited by amisz; 01-02-2016, 09:52.

Comment

• Zamieszczone przez amisz Zobacz posta
        i ja to szanuje choc dalej nie rozumiem ale się wyjaśniło że alix nigdy nie miał samochodu w quattro i stad to przekonanie.
        A może przeniesiecie Panowie tą dyskusję "4x4 a sprawa polska" do osobnego tematu?
        Wózek Alixa nie będzie miał 4x4 i tego nikt nie zmieni

Comment

• Zamieszczone przez kuba_ce Zobacz posta
          A może przeniesiecie Panowie tą dyskusję "4x4 a sprawa polska" do osobnego tematu?
          No właśnie o tym samym pomyślałem i przeniosłem

Zamieszczone przez amisz Zobacz posta
          pytanie było CTR 4x4 czy CTR FWD ? odpowiedz brzmiała : FWD bo sie gorzej jeżdzi z napedem na wszystkie koła. i ja to szanuje choc dalej nie rozumiem ale się wyjaśniło że alix nigdy nie miał samochodu w quattro i stad to przekonanie.
          Ale co się wyjaśniło? Ja zadam to samo pytanie: czy Ty masz CTR FK2 albo chociaż takowym jechałeś? Porównywałeś go bezpośrednio z Audi S3, Mercedesem CLA AMG, BMW 328ix, Subaru Imprezą? Bo ja siedziałem za kierownicą wszystkich tych aut w perspektywie ostatniego roku i jakieś tam realne własne podstawy do takiej opinii mam. Nie mówię przy tym, że AWD jeździ się gorzej - to nie tak, jak piszesz. Twierdzę, że MI zdecydowanie więcej frajdy na ulicę daje ośka. Tobie czy Glosima może dawać więcej frajdy AWD, może mamy inne style jazdy i inne oczekiwania od samochodu. Piszesz, że szanujesz moje zdanie, to proszę uszanuj, że ktoś może mieć inny pogląd i nie wciskaj na siłę, co ma kto lubić i że są jedyne objawione prawdy motoryzacyjne, że zawsze AWD jeździ się każdemu fajniej niż FWD, a jak twierdzi inaczej - to musi być ignorantem.

Auta 4x4 nie mam, na razie raczej nie będę miał i przede wszystkim nie chcę mieć - z świadomego wyboru, nie bo nie wiem o czym gadam czy mnie nie stać. Może kiedyś jakieś 4x4 mnie przekona, ale na dziś odbieram je tak, a nie inaczej i zostaję przy ośce. I jak kupię sobie jakąś zabawkę motoryzacyjną, to też nie będzie to 4x4, ale też ośka, tylko RWD, bo dla mnie to też jest kwintesencja auta typowo sportowego.
          Last edited by Alix; 01-02-2016, 10:44.
          ............................C I V I C
          .. generacje . wersje usportowione ..silniki
          . .
          Autka: 4gen żelazko ED7 / 8gen ufo FK2 / 9gen Type R / Jaguar XJ-SC / Jaguar F-Type R / Mini F56 JCW / Nasz kanał LEGO

Comment

• Zamieszczone przez Alix Zobacz posta
            No właśnie o tym samym pomyślałem i przeniosłem .
            To może lepiej tu przenieść : https://www.civicforum.pl/showthread...WD-RWD-czy-4x4 zeby nie być posądzonym o stronniczość i wpływanie na opinie kolegów ??

Comment

• Zamieszczone przez amisz Zobacz posta
              Ps mam nadzieje ze inni tez podzielaja moj poglad i nie boja sie "glosno" o tym napisac
              Zamieszczone przez amisz Zobacz posta
              zeby nie być posądzonym o stronniczość i wpływanie na opinie kolegów
              Nie widzę za bardzo przyczyny takich wpisów, bo w tej dyskusji żadna wypowiedź kogokolwiek nie została skasowana czy zmoderowana, z resztą dyskusja na argumenty (przynajmniej póki jest kulturalna) to jest sedno Forum jak dla mnie. Każdy czytający może wziąć argumenty Twoje, moje, Glosima, PJW, kuba_ce i wszystkich wypowiadających się i wysnuć własne wnioski, ma przecież własny rozum

Rozprawa była o AWD głównie w odniesieniu do CTR, więc to co przeniosłem w tym wątku zostanie. Założyłeś nowy temat ogólny o rodzajach przeniesienia napędu z ankietą i fajnie, zobaczymy, co ludzie sądzą.
              Last edited by Alix; 01-02-2016, 13:47.
              . .
              Autka: 4gen żelazko ED7 / 8gen ufo FK2 / 9gen Type R / Jaguar XJ-SC / Jaguar F-Type R / Mini F56 JCW / Nasz kanał LEGO

Comment

• Ciekawe porównanie...

Civic w serii vs 360-konny Golf GTI. Civic... chyba nie powinien tego pojedynku wygrać? Jest 100kg cięższy i ma 50KM mniej Chyba dużo mu daje na starcie układ jezdny jednak. Interesujące porównanie. Wiadomo, że w dragu Golf R by wygrał z uwagi na 4x4. Ale w FWD mimo takiej przewagi moc/masa...
                . .

Comment

• Wizja 10th Type R w przygotowaniu z dedykacją dla Crisownika

uploadfromtaptalk1454660229164.jpg
                  . .

Comment

• Powiem tylko tyle:

shut-up-and-take-my-money.jpg
                    The 1st. - EJ9
                    The 2nd. - ES7
                    The 3rd. - FD7
                    The 4th. - CU2
                    ------------------------------------------------------------------

------------------------------------------------------------------

Comment

• Ostra Pszczółka
                      Civic 8 2.2D -> Civic 8 1.8 -> Civic 9 1.6D -> Golf 7 2.0 TDI -> C 220d 4MATIC -> Lexus GS-F

Comment

• Ciekawe porównanie...

Civic w serii vs 360-konny Golf GTI. Civic... chyba nie powinien tego pojedynku wygrać? Jest 100kg cięższy i ma 50KM mniej Chyba dużo mu daje na starcie układ jezdny jednak. Interesujące porównanie. Wiadomo, że w dragu Golf R by wygrał z uwagi na 4x4. Ale w FWD mimo takiej przewagi moc/masa...
                        Wyścigi na wprost to mało mówiąca zabawa... Ciekawsze są zawsze porównania na torze (tutaj Sachsenring akurat), choćby dlatego że więcej się dzieje:
                        Honda Civic Type R - 1.41,16s
                        Seat Leon Cupra TopPerformance - 1.40,13s
                        Renault Megane RS Trophy-R - 1.39,15s

CTR co prawda minimalnie przegrywa, ale to "zwykła" wersja. Za to Cupra i RSka w topowych specyfikacjach, na semi slickach.
                        Czerwony Civic UFO 1,8 FK2 MY2007 -> http://www.civicforum.pl/showthread....ack-FK2-by-Pik
                        Czerwony Leon Cupra 2.0 5F MY2016 -> http://www.civicforum.pl/showthread....-Leon-Cupra-5F

Comment

• Ja bym zrobił swoim 1.38.00s
                          Zaskakujaco dobrze Megana pojechała. W innych testach minimalnie ale przegrywa z Civikiem.
                          Civic 8 2.2D -> Civic 8 1.8 -> Civic 9 1.6D -> Golf 7 2.0 TDI -> C 220d 4MATIC -> Lexus GS-F

Comment

• Ja bym zrobił swoim 1.38.00s
                            Czekam na filmik z przejazdu Glosima!

Trophy R to typowa wersja parawyczynowa, odelżona, bez tylnej kanapy itp, ustawiona typowo na tor. Opony też na pewno swoje robią. Zresztą edycja limitowana, stworzona na rekord Nordschleife, nie do kupienia chyba już. Raczej ciekawostka.
                            Last edited by Arpuc; 05-02-2016, 21:35.
                            Czerwony Civic UFO 1,8 FK2 MY2007 -> http://www.civicforum.pl/showthread....ack-FK2-by-Pik
                            Czerwony Leon Cupra 2.0 5F MY2016 -> http://www.civicforum.pl/showthread....-Leon-Cupra-5F

Comment

• Zamieszczone przez Arpuc Zobacz posta
                              Czekam na filmik z przejazdu Glosima!
                              Ja tylko Cup Sporty dojdą i nie bedzie mokro to sie zmierzę

Comment

• Odbieralem z ASO żony Fiestę po przeglądzie i przy okazji zapytalismy o Focusa RSa nowego.
                                Dostali 7 szt na salon (mieli dostac11) i wszystkie sprzedane bez negocjacji, aktualnie mają kolejkę i możemy sie zapisać z nr 21 czyli odbior połowa 2017 ...jak dobrze pójdzie.
                                W 2016 ponoc było 82 szt wraz z demówkami na całą Polskę.

To jakiś absurd jest z tą dostępnością. Kto te plany zamowień/sprzedażowe układa...?

Comment

Working...
                                X