Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Civic XI kontra konkurencja

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Choć sam mam Leona 5f, to śledząc, to co się dzieje z Leonem 4 i jego problemami z elektroniką, tym jak ludzie często jeżdżą po serwisach, a potem zaraz wracają nie zdecydowałbym się ani na Leona 4, ani na Golfa 8 ani też na Octavię, ponadto dochodzi do tego ich mania na umieszczenie całego sterowania na tablecie, więc cała grupa vaga w klasie kompaktów odpada, plus to , że biorąc takie 1,5 tsi z DSG, pierwsze, co trzeba zrobić, to soft skrzyni, bo w normalnych ustawieniach tak zamula, że nie da się tym jeździć.
    Na pewno rozważyłbym Ceeda/i30 1,5 160KM, bo chyba można ich wyrwać w fajnej kasie, nawet w okolicach 120tys.
    Mazde 3 2,0 186KM, to też całkiem fajny samochód, a w wersji sedan naprawdę jak dla mnie piękny.
    Oczywiście Civic, to też świetna propozycja, ale jak tak trzeba na niego długo czekać, zresztą chyba podobnie jak na Corollę, to nic poza ceedem/i30 i Mazdą 3 w kompaktach nie widzę.

Comment

• Zamieszczone przez pawcio-203 Zobacz posta
      A tak swoją drogą... dlaczego honda zrezygnowała z 1.5 w EU, a taki vag dalej tego używa?
      Dzieki całej serii elektryków ID mają wyrobione limity CO2 więc mogą spokojnie dalej 1,5 TSI i 2.0 TSI klepać.
      W Audi A4 nawet zmienili bazowy silnik na 2.0...bo sie w tabelkach zgadzało.
      Civic 8 2.2D -> Civic 8 1.8 -> Civic 9 1.6D -> Golf 7 2.0 TDI -> C 220d 4MATIC -> Lexus GS-F

Comment

• Mazde 3 2,0 186KM, to też całkiem fajny samochód, a w wersji sedan naprawdę jak dla mnie piękny.
        Zgadzam się.
        Rowniez wersja 150-cio konna z MildHybrid jest fajna, ale trzeba mieć na uwadze, ze Mazda jest jednak mniejsza wewnatrz niz Civic (wersja hatchback). Generalnie fajny, porzadnie zrobiony samochód. Miałem kiedyś na weekend wersje 122 konną (zastąpioną pozniej wersją 150km) i naprawdę miało to ręce i nogi.

Patrząc na cennik to full opcja z lakierem „premium” i automatem wyjdzie koło 150-160 tyś zł, wiec porownywalnie do Civica.

Comment

• Jak piszemy o tym co stoi popsute, to ja w Niemczech widzę same popsute bmw...
          A potem muszę czekać dwa tygodnie na wolny podnośnik u kumpla żeby olej wymienić i tarcze bo gównoloty wiszą na podnośnikach na remonty silników... Tak wisi kilku lat letnie m550 v8.

Tylko jeden seat :P

Głównie same remonty silników i skrzyń na tym warsztacie.

Renault? Francuzy? Ojciec jeździ, siostra, połowa sukcesu to kupić z dobrym i postym silnikiem jak 2.0T czy 1.6 16v...No ale to czas przeszły, bo tych silników już nie ma... Znam ludzi co C5 po 2011 na taxi jeżdżą.
          Last edited by slepak; 23-02-2023, 11:13.

Comment

• Zamieszczone przez pawcio-203 Zobacz posta
            W przyszłości będę rozglądał się za Formentorem.
            Formentory podobno często odwiedzają ASO, nagminne usterki elektroniki. Może poprawią kiedyś.

Comment

• Zamieszczone przez kubat630 Zobacz posta
              Rowniez wersja 150-cio konna z MildHybrid jest fajna
              @Kubat360, uważaj co piszesz, bo zaraz Cię tu zlinczują, bo przecież hybryda jest do bani i w ogóle zła, i przecież diesel pali mniej więc to bez sensu. I w ogóle to tym silnikiem nie da się jeździć i nie nadaje się do niczego.

Comment

• Comment

• Jeździłem proceedem GT i Mazdą 3 150KM i odczucia dynamiczne miałem odmienne, tzn. Proceed jechał, a Mazdą dużo gorzej, zresztą to samo wychodzi na papierze, ta 150KM Mazda 3 ma podobną dynamikę jak r18 w IX, no może przy wyższych prędkościach trochę lepiej. Proceed natomiast sprawia wrażenie jeszcze szybszego od Civica 1,5turbo, choć pewnie w rzeczywistości jest podobnie, z tym, że w Kii więcej momentu jest na dole, a jak każdy wie między r18 a 1,5turbo jest przepaść.
                  Natomiast, to że Mazda gorzej jedzie zupełnie jej nie przekreśla, trzeba mieć jednak na uwadze, że taki Ceed 1,5 160KM potrafi kosztować 105tys i jak dla mnie, to chyba najlepsza oferta w klasie.

Comment

• Zamieszczone przez katana Zobacz posta
                    Jeździłem proceedem GT i Mazdą 3 150KM i odczucia dynamiczne miałem odmienne, tzn. Proceed jechał, a Mazdą dużo gorzej, zresztą to samo wychodzi na papierze, ta 150KM Mazda 3 ma podobną dynamikę jak r18 w IX, no może przy wyższych prędkościach trochę lepiej. Proceed natomiast sprawia wrażenie jeszcze szybszego od Civica 1,5turbo, choć pewnie w rzeczywistości jest podobnie, z tym, że w Kii więcej momentu jest na dole, a jak każdy wie między r18 a 1,5turbo jest przepaść.
                    Natomiast, to że Mazda gorzej jedzie zupełnie jej nie przekreśla, trzeba mieć jednak na uwadze, że taki Ceed 1,5 160KM potrafi kosztować 105tys i jak dla mnie, to chyba najlepsza oferta w klasie.
                    Ale ja porównałem proceeeda gt do 186 konnej mazdy. Porównując do 150 to... nie ma co porównywać, ona jest porównywalna, taj jak piszesz, z r18, choć jest moim zdaniem nieco szybsza (mam r18 cały czas, więc przy bezpośrednim porównaniu mazda 150 konna wypada lepiej)
                    Odczucia z kii są inne, niż w mazdzie, tam się dzieje zdecydowanie więcej: jest głośniej, masz dźwięk wydechu z głośników... nie wiem jak to opisać, ale jakby bardziej absorbuje uwagę, natomiast mazda to taki trochę krążownik, w tym pozytywnym sensie - wystarczająco szybko, ale cicho, komfortowo, ale prowadzi się także bardzo dobrze (nie tak dobrze jak hondy ale wystarczająco dobrze)

Aha - jedna dygresja - to co wyżej napisałem odnosi się tylko i wyłącznie do samochodów (wszystkich) z automatycznymi skrzyniami. Być może w manualu jest inaczej.

105 tys za kiee to faktycznie fajna oferta tylko, że jest to jednak już stosunkowo leciwy samochód, który trzeba by tak naprawdę porównywać z X, i z poprzednią generacją mazdy, choć tu pewien nie jestem

Comment

• Zamieszczone przez kubat630 Zobacz posta
                      Zgadzam się.
                      Rowniez wersja 150-cio konna z MildHybrid jest fajna, ale trzeba mieć na uwadze, ze Mazda jest jednak mniejsza wewnatrz niz Civic (wersja hatchback). Generalnie fajny, porzadnie zrobiony samochód. Miałem kiedyś na weekend wersje 122 konną (zastąpioną pozniej wersją 150km) i naprawdę miało to ręce i nogi.

Patrząc na cennik to full opcja z lakierem „premium” i automatem wyjdzie koło 150-160 tyś zł, wiec porownywalnie do Civica.
                      No to nie ma dla mnie żadnej przyczyny by kupowac ją zamiast civic XI. No może tylko czas oczekiwania ale to w tym aspekcie już bym przetrawił bo wolę znaną sobie od lat markę niż w sumie nie zyskując nic konkretnego zapoznawać sie z technologią i rdzą mazdy...

Zamieszczone przez katana Zobacz posta
                      I to jest niegłupia oferta. Jeździłem takim ceedem i demon to to nie jest w automacie ale wstydu też nie ma. Tylko jak już to mnie się podoba Xceed. Proceed trochę za duży (niepotrzebne mi takie auto) ale za to 204KM, zwykły ceed ekonomicznie najlepiej ale Xceed przynajmniej fajny z wyglądu.
                      Story:Civic: SL-> ED4 D15B2-> EG4 D15B3-> EJ2 D15B7-140KM-> Integra TypeR DC2 B18C6-214KM-> Si FG2 K20Z3-223KM->VolvoC30/SuzukiSS/FiestaST2->FK7 L15B7+
                      Now: FL1 Boost Blue L15B7+Honda Forza 125 2023 +Honda HR-V 4x4 1.8 2021+FIT 2012

Comment

• Ja ostatnie 2 dni spedziłem w nowej Astrze 1.2T 130 KM z 8 biegowym AT.
                        Całościowo bardzo fajne auto, wyciszone, wyglądające. Takie miłe w obyciu wewnatrz - dobrze sie w niej człowiek czuje. Jest wyraźny skok jakościowy w stosunku do poprzedniej generacji.

Natomiast silnik niestety słaby - skrzynia robi co może aby to jechało ale wydaje mi się, że waga Opla jest za duża i powyżej 110 km/h jest słabo.
                        Za to dzwiek fajny, niski - przyjemny dla ucha.
                        Spalanie 7,5l na setke więc normalnie.

Jak włożą tam silnik 150-170 KM to można się zainteresować, w innym przypadku chyba nie ma sensu.
                        Civic 8 2.2D -> Civic 8 1.8 -> Civic 9 1.6D -> Golf 7 2.0 TDI -> C 220d 4MATIC -> Lexus GS-F

Comment

• Ciekawa opinia na temat francuskiego peugeota 308

Comment

• Technologicznie to klon 308 ale we wnętrzu i na zewnatrz to zupełnie inne auta.

Comment

• 1,2 130KM, to zdecydowanie za mało, a jak się chce coś więcej, to już trzeba mnóstwo kasy wydać, bo 1,6 turbo jest tylko jako plugin.
                              Przeglądem dziś otomoto i ten Ceed za 105tys, to obecnie najlepsza oferta, może i golas, takie mamy czasy, ale za tą kasę nie ma konkurencji. Poza tym w przypadku właśnie Ceeda, i30 czy Mazdy 3 jest napisane, że dostępne od ręki. Dla mnie czekanie ponad rok na auto jest z moim charakterem nie wykonalne, dziesięć razy bym się rozmyślił, na wyposażeniu nigdy mi nie zależało, zawsze brałem, to co było na salonach

Comment

• Zamieszczone przez slepak Zobacz posta
                                Ciekawa opinia na temat francuskiego peugeota 308
                                Nigdy sie ta marka nie jaralem ale za skrzynie EAT8 z hydrokinetykiem szacum :-) idealna skrzynia do jakiejs benzyny 1.6 turbo 200KM. Szkoda, ze pezot nie kontynuje tradycji hot z dawnych lat.

Comment

Working...
                                X