Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Terminy odbioru aut z przedsprzedaży

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

Witam wszystkich, ja zamawiałem niebieskiego sporta 6.07.2022 r z przedsprzedaży, od października 2022 średnio raz w miesiącu dzwoniłem i dopytywałem co z moim autem i ciągle otrzymywałem odpowiedz, że status samochodu się nie zmienił od momentu zamówienia czyli nawet nie jest skierowany do produkcji, masakra jakaś, parę dni temu zadzwonił handlowiec, że jest czerwony u nich na placu (podobno klient nie dostał finansowania) i czy się decyduję bo jest kolejka o niego, a ja jestem pierwszy z listy, który nie otrzymał jeszcze zamówionego auta, więc się zdecydowałem aczkolwiek chciałem niebieskiego, jak dzwoniłem do innych dealerów to podobno wstrzymana została produkcja w grudniu i w styczniu, a czas oczekiwania to minimum 10-12 miesięcy i to nie jest pewne, mówili również, że w lutym ma być kolejna podwyżka cen, więc pewnie będzie manewr taki, że samochody z przedsprzedaży, które nie zostały wyprodukowane w 2022 roku będą już datowane na 2023 i z ceną wyższą (bo i tak nie było gwarancji ceny) niż z cenników z przedsprzedaży i nie wiadomo jak z tym 1% ubezpieczeniem bo do niego dopłaca importer i pewnie się okaże, że jeszcze będzie trzeba zapłacić wyższe ubezpieczenie plus wyższą cenę za samochód bo cenniki jeszcze raz pójdą w górę. Co za czasy... Sprawdzałem i faktycznie na oficjalnej stronie Honda.de nie ma już podanej ceny za Civica (inne modele mają cenę) a jak się kliknie to wyskakuje informacja, że sprzedaż została wstrzymana ze względu na duże zainteresowane więc chyba jest coś na rzeczy...

Comment

Eee nie ma tego złego, zobaczysz z czasem ze czerwony ładniejszy od niebieskiego

Comment

Dokładnie, mnie XI gen najbardziej czerwony się podoba

Comment

Uważam, że Civic dobrze wygląda we wszystkich kolorach (chociaż skromniutki ten wybór lakierów, powinien być co najmniej jeszcze jakiś jeden kolor np. grafit), ale brałem pod uwagę ten niebieski i taki też zamówiłem i tak byłem nastawiony (wiecie o co chodzi ), jak handlowiec zadzwonił to miałem mieszane uczucia, a jak wysłał mi zdjęcia z placu to jak zobaczyłem to co mi przesłał to się załamałem bo wyglądał słabo, ale postanowiłem, że zobaczę go na żywo i pojechałem do salonu bo czas naglił, kilku sępów już pewnie czekało żebym tylko zrezygnował ;;DD (miałem mazdę 6 w czerwonym kolorze i też na zdjęciach wyglądała słabo a w realu super), jak zobaczyłem ten kolor na żywo to nie miałem wątpliwości i od razu podjąłem decyzje na tak... Ten czerwony jest bardzo zbliżony do tego flagowego koloru jaki właśnie ma Mazda.

Comment

Zamieszczone przez kubat630 Zobacz posta
            Eee nie ma tego złego, zobaczysz z czasem ze czerwony ładniejszy od niebieskiego
            Zwłaszcza w takiej wersji ....byłem przelotem po pióra do swojej Hanki, a tu proszę kumulacja na Karkonoskiej we Wrocku

20230202_180441.jpg

20230202_180455.jpg

Oczywiście obydwa już sprzedane
            Moja Hania
            http://www.civicforum.pl/showthread....-MT-Rallye-Red

Comment

Zamieszczone przez Mattin Zobacz posta
              Ten czerwony jest bardzo zbliżony do tego flagowego koloru jaki właśnie ma Mazda.
              Może jakaś fotka? My oglądaliśmy czerwony na HRV. Handlowiec mówił że to ten sam kolor niby. Nie ukrywam że na HRV nam nie leżał osobiście ten czerwony. Ale to inna bryła a na każdej bryle lakier wygląda inaczej. Na filmikach z Japonii (YouTube) z kolei czerwony wygląda niesamowicie (taki wszystko odbijający metalik). Niebieski jest kozak ale bardzo rzuca się w oczy a nie każdy lubi się wyróżniać. No i teraz chyba moda na niebieski. Widać to po folderach innych producentów (przykład Lexus). Będzie dobrze - w końcu czerwony jest najszybszy

Comment

A tak a propos, zamówienie na niebieskiego nadal mam aktualne bo przepisałem na inną osobę więc gdyby ktoś reflektował ... P.S. na dzisiaj nadal samochód nie jest nawet w produkcji bo handlowiec sprawdzał w systemie - wiec to też miało wpływ na moją decyzję żeby brać co jest i to po starej cenie (cennik przedsprzedaż 2022) z ubezpieczeniem 1% wartości, bo podejrzewam ze jeśłi ten niebieski w ogóle będzie to już w wyższej cenie :/ Takie czasy, że nawet wybór koloru auta staje się luksusem już nie wspomnę, o jakiś dodatkach do auta to można zapomnieć, nawet drugich dywaników mi nie dali, to wybrałem te oryginalne gumowe ...

Comment

Wrzucę fotkę jak odbiorę bo to świeża sprawa jest, a auto odbieram w poniedziałek, dzisiaj dostałem dokumenty do rejestracji, w poniedziałek rejestruję i śmigam do salonu po odbiór.

Comment

Zamieszczone przez marart Zobacz posta
                    Zwłaszcza w takiej wersji ....byłem przelotem po pióra do swojej Hanki, a tu proszę kumulacja na Karkonoskiej we Wrocku
                    Im dłużej patrze na FL5 tym bardziej mi się podoba.. nie jest az tak wulgarny, agresywny i bezczelny jak FK8, ale no ma to coś - zwłaszcza w tej czerwieni!

Comment

Zamieszczone przez Mattin Zobacz posta
                      Wrzucę fotkę jak odbiorę bo to świeża sprawa jest, a auto odbieram w poniedziałek, dzisiaj dostałem dokumenty do rejestracji, w poniedziałek rejestruję i śmigam do salonu po odbiór.
                      Czy to nie jest przypadkiem w Krakowie na Kapelance? Bo jak byliśmy w salonie oglądać i temat zszedł na czerwony kolor, to akurat gość powiedział, że może nam pokazać bo stoi z tyłu na placu. I że dzwonił do klienta, który zamawiał niebieski, i się zdecydował na ten.

Comment

Jest nieścisłość z tym co pisałem ale dopytałem gościa mówiąc że na forum sytuacja wygląda inaczej... jeśli chodzi o jego wypowiedź i to co mi pokazał to faktycznie może budzić niesmak sfrustrowanym klientom zamawiającym auta w przedsprzedaży dlaczego ?! ano dlatego że honda może zakończyć rok 2022 dopiero w kwietniu a nawet w czerwcu 2023 to oznacza że ów przedsprzedaż i tak zamknie się w obiecanym terminie który podawali a podawali 6- 10 m-cy przynajmniej u nas, co do aut z 2022 to te które nie były przedsprzedażowe a zamawiane np. w październiku, listopadzie... fabryka po takim zamówieniu "księguje" i po miesiącu odsyła zwrotkę że auto zamknie się w cyklu produkcyjnym np. w kwietniu dodam że wiele osób zamawiających w październiku otrzymało zwrotkę w listopadzie że ich auto będzie w marcu 2023 ja zamawiałem 31 października i dostałem informację że moje auto będzie właśnie wyprodukowane w kwietniu 2023 a w maju będzie do odbioru.
                        Żeby jednak nie było tak kolorowo to po pierwsze okres oczekiwania na nowe auta od 2023 to minimum 12 m-cy już nie 8-12, może być też taka sytuacja że auta przedsprzedażowe będą w dostawach zamawianych we wrześniu i październiku! , czemu nie wszystkie przedsprzedażowe trafiły już do klientów ? otóż jak ktoś wcześniej pisał może zależeć od koloru i wyposażenia a co do aut przedsprzedażowych w moim rejonie oczekują jeszcze na 6 sztuk w wersji sport i advance które mają dotrzeć w tym miesiącu. To tyle

Comment

Znowu ktoś Ci głupot naopowiadał
                          Osoba ta pomyliła rok kalendarzowy który kończy sie z 31 grudnia kazdego roku z rokiem rozrachunkowym dla"Japończyków "który kończy sie 31 marca kazdego roku.
                          Natomiast nijka to ma się do wcześniejszych wypowiedzi ze nie było wiekszych obsówek z realizacją zamówień skoro osoby zamawiajace w lipcu 2022 nie mają nawet potwierdzonej informacji o przypisaniu sie do zamówienia ich samochodu a na podaniu daty dostarczenia samochodu do dealera kończąc.
                          Natomiast jak samochód wyprodukowany w kwietniu 2023 może być u dealera w maju niech Ci ten geniusz wyjaśni(chyba ze produkcja będzie 1 kwietnia i na 30 maja może dostarczą samochód )
                          Pomijajac cykl produkcyjny,transport drogą morska około 50 dni i od 7 do 14 dni logistycznie z Belgi do Dealera wydaje sie mało realne ale coz bajki opowiadać klientowi można............

Comment

twoje argumenty są jak bańki mydlane, po pierwsze skoro człowiek mówi ze rok mogą zakończyć w kwietniu a nawet z obsuwą w czerwcu to nie ma powodu żeby mu nie wierzyć, po drugie skoro mówi że nie było daty odbioru aut przedsprzedażowych to rozumiem że nie było była pewnie wzmianka, wzmianka mówiąca że okres oczekiwania od... do... tak jak na standardowej umowie z zadatkiem (nie widziałem umowy z przedsprzedaży), po trzecie od kiedy statki płyną do Europy 50 dni ? raczej cały proces czyli producent, prom, rozwózka do dilera czyli 5-7 dni fabryka, ok.30 dni prom do Antwerpii i 14 dni na rozwiezienie z Belgi do dilera, po czwarte 6 aut z poślizgiem do końca lutego to naprawdę niewiele choć w niektórych województwach może dojść do sytuacji o której mówił tzn. auta z przedsprzedaży pojawią się z tymi zamówionymi we wrześniu czy październiku do których przypisana została już data... swoją drogą jak dostanę auto w maju to wyślę ci zdjęcie dołączę też datę umowy wówczas te bańki mydlane pękną i skończy się przedszkolne teoretyzowanie .... pozdrawiam

Comment

Przeczytaj ze zrozumieniem co pisałeś wcześniej o opowiesciach z mchu i paproci handlowca i wyciągnij logiczne wnioski
                              O to samo do mojej wypowiedzi nie śmie Cie poprosic
                              W maju to dostaniesz informację ze jest nowa data odbioru plus nowa cena
                              Pieknie to ująłeś -przedszkolne teoretyzowanie

Comment

W DE do końca roku nie przyjmują zamowień na Civica XI. W moją X uderzył facet sprinterem i chciałem zakupić XI. Niestety tak jak wspomniałem nie ma takiej możliwości. Zresztą przynajmniej w Hamburgu AD nie dostają, żadnych nowych aut (spalinowych, hybryd) i nie mają czym handlować i nie chodyi tu li tylko o hondę. Odwidziłem salon Kia, Hyundai, Lexusa, Toyotę, BMW. Mercedasa i wszędzie jest podobnie. Sprzedają tylko to co maja na stanie i używki. Nie ma natomaist problemu z zakupem aut elektrycznyc, co w moim przypadku na chwilę obecną nie wchodui w rachubę, ze wzgledu na infrastrukturę ładowania.
                                Było: Honda Civic VIII Sport, Honda Civic IX Tourer Sport, Honda Civic X Sedan Executive
                                Obecnie: Hyundai Kona N

Comment

Working...
                                X