Zamieszczone przez Krecik_
Zobacz posta
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Pierwsze jazdy Civic XI
Collapse
X
-
Last edited by ivanik; 08-01-2023, 23:55.
-
Zamieszczone przez ivanik Zobacz postaKolego Krecik_ rozumiem masz porównanie na podstawie własnych testów?
Comment
-
Na facebookowej grupie Civica wypowiedziało się na ten temat dwóch użytkowników Advance'a. Obaj potwierdzają, że nie jest to zwykłe gaszenie/zapalanie świateł drogowych, tylko że jest wyłączanie stref, co jest najbardziej widoczne przy lekkiej mgle. Obaj też piszą o tym, że światła nie są mocne i dlatego ciężko dostrzec działanie tego systemu. Jeden porównuje działanie matriksów do Kii Sportage - jego zdaniem tam jest znacznie lepiej. Drugi porównuje do Tiguana, gdzie LEDy są tak mocne, że właśnie odbijane światło ze znaków oślepia.
Comment
-
Skoro nie ma spryskiwaczy, to LEDy sa po prostu słabsze czyli ponizej 2k lm.
"Czy ledy muszą mieć spryskiwacze?
Obok reflektorów LED producenci muszą montować systemy spryskiwaczy reflektorów tylko w sytuacji, gdy łączny strumień świetlny segmentów odpowiedzialnych za światła mijania przekracza 2000 lumenów (lm)."Civic 8 2.2D -> Civic 8 1.8 -> Civic 9 1.6D -> Golf 7 2.0 TDI -> C 220d 4MATIC -> Lexus GS-F
Comment
-
Glosima masz całkowitą rację. Ale takie już czasy - wszyscy tną koszty aby jak najwięcej zarobić. Ale taka np Octavia IV ma w opcji dokupienie sprysków i pokazuje Japoni że jak się chce to można. To samo z brakiem elektrycznej klapy - a jest kompozytowa(lekka) więc chyba by siłownik/silnik majątku nie kosztował.Last edited by ivanik; 09-01-2023, 15:37.
Comment
-
Zamieszczone przez Mariusz -TT Zobacz postaPolemizował bym czy ta klapa z kompozytu( nie plastiku) jest taka lekka
Comment
-
Pierwsze jazdy Civic XI
Za mną skromne 1300, głównie po mieście. Uwagi do spalania zimą w mieście. W mrozy ten samochód nie oferuje niższego zużycia paliwa niż Focus 1.5 ecoboost przy krótkich trasach do około 6 kilometrów. Więc na zimę do małego miasta lub dla kogoś kto w dużym robi głównie przejazdy do 5-6 kilometrów do pracy niespecjalnie można liczyć na oszczędności w spalaniu. No chyba że masz pracę, że jeździsz co chwilę na już zagrzanym silniku to i owszem.
Inna sprawa to zimą jak obecnie- kilka stopni powyżej zera. Mam spalanie około 1,5 litra mniejsze jadąc te 6-7 km do pracy. A jak zdarzy się, że trzeba zaraz podjechać gdzieś jeszcze, to jeszcze lepiej. Zakładam, że w ciepłych porach roku będzie tylko lepiej. Ciekawe, co będzie w upały, gdy klima pójdzie w ruch na maksa.
To tyle z moich obserwacji odnoście spalania w naszej pod wieloma innymi względami wspaniałej hybrydzie- ale o innych obserwacjach już wcześniej pisałem.
Acha- ogólnie Hanka to samochód który sprawia mi dużo frajdy i który lubię wyraźnie bardziej niż skądinąd fajną Foczkę.
Comment
-
Zamieszczone przez Yary Zobacz postaAcha- ogólnie Hanka to samochód który sprawia mi dużo frajdy i który lubię wyraźnie bardziej niż skądinąd fajną Foczkę.
I jakie to spalanie przy takiej krótkiej miejskiej jeździe?Story:Civic: SL-> ED4 D15B2-> EG4 D15B3-> EJ2 D15B7-140KM-> Integra TypeR DC2 B18C6-214KM-> Si FG2 K20Z3-223KM->VolvoC30/SuzukiSS/FiestaST2->FK7 L15B7+
Now: FL1 Boost Blue L15B7+Honda Forza 125 2023 +Honda HR-V 4x4 1.8 2021+FIT 2012
Comment
-
Obserwuję i dla mnie na drugie trasy się nie nadaje , autostrada to 8L i więcej.
To już tym HRV 2 mam 5,3-7 L zależy jak deptam i bez hybrydy.
A do pracy teraz 7 km , 2 światła po drodze to rano 6,5 zpowrotem 6,2L ..ta hybryda tylko po to by CO² obniżyć.
Z drugiej strony w ASO mieli testowy z 6 tys km na liczniku B i średnia 6L , a wiadomo , że wtedy każdy depcze jak może ...
Może jednak rozważę 1,5T używany i LPG na trasy w Europę.
Wysłane z mojego 2109119DG przy użyciu Tapatalka
Comment
-
Cokolwiek znaczy, że napęd jest bez sensu. Jest po prostu inny i z pewnością znajdzie się grupa użytkowników, którym jego charakterystyka odpowiada i spełnia oczekiwania. Da się nim jeździć i w mieście i na autostradzie. A jak ktoś chce bardzo bardzo szybko i bez limitów to szuka Type R lub coś podobnego z innej stajni - tam pewnie też mniejsze spalanie niż w hybrydach.
Swoją drogą poczekajmy aż zaczną spływać dane dotyczące spalania nowego napędu Civic z sezonu nie zimowego.
Comment
Comment