I tak robi to nie tylko moje doświadczenie jak ASO przelewa , ASO pewnie nie czeka jak olej ścieknie dobrze, ja zostawiam na noc na kanale i zalewam na zimny silnik co nie jest dobrą praktyką zalewanie zimnego oleju na gorący silnik a honda długo trzyma temp. silnika.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Czujnik poziomu oleju - 1,5T
Collapse
X
-
Wczoraj po ok. 20 minutach jazdy – 10 min. po mieście, 10 min. autostradą – wyskoczyła mi ikonka niskiego poziomu oleju:
IMG_9449.jpeg
Po zgaszeniu silnika i postoju zniknęła, ale nauczona wcześniejszą przygodą z kuną podjechałam do ASO. ASO powiedziało, że mam minimalnie za dużo oleju, który od razu odciągają. Że mam się nie martwić, że nic się nie dzieje i żeby jeździć tak, żeby auta specjalnie nie oszczędzać.
Wymianę fabrycznego oleju robiłam w styczniu, przy ok. 2500 km, na 0W20 Hondy. Poziom sprawdzałam raz, ale sobie nie zanotowałam.
Normalnie auto robi ze mną w tygodniu do pracy 2 x 15 km (miastem) lub 2 x 25 km (obwodnicą), a w weekendy przynajmniej raz 40-80 km x 2 (raczej autostradą). W kwietniu i maju odpadły dojazdy do pracy w tygodniu, ale wycieczki w weekendy zostały. W zasadzie nie jeżdżę na zakupy czy do galerii – naprawdę krótkie kursy mam bardzo rzadko. Trzymam obroty w przedziale 2,5-3 k, lubię żywiej startować spod świateł albo trochę pogonić po autostradzie.
Jestem teraz po lekturze całego tego wątku. Zupełnie nic mi się nie klei, ale przynajmniej wiem, o co dopytam przy przeglądzie. Jeśli ktoś z większym doświadczeniem widzi tutaj jakieś rażące zaniedbanie z mojej strony, będę wdzięczna za podpowiedzi.
Comment
-
Zamieszczone przez kar0 Zobacz postaASO powiedziało, że mam minimalnie za dużo oleju, który od razu odciągają. Że mam się nie martwić, że nic się nie dzieje i żeby jeździć tak, żeby auta specjalnie nie oszczędzać.Stwierdzenie aby nie oszczędzać auta jest pod ewentualne przybywanie oleju. Żadnych zaniedbań z Twojej strony nie ma , zarówno w sprawie zapalenia czujnika jak i wyższego stanu oleju. Nie tylko Tobie nic tu się nie klei, chyba nikt nie wie co jest przyczyną zapalania się tej kontrolki. Rodzaj oleju nie ma znaczenia bo forumowiczom zapalała się na olejach innych niż OEM 0W20, jest to lampka niskiego poziomu a nie wysokiego, ciekawe co by ASO odpowiedziało na takie pytanie. Tak, że problem z zapalaniem lampki jest dalej tajemniczy. Odnośnie poziomu oleju jedynie co można samemu zrobić to po wymianie oleju dokładnie sprawdzić jego stan aby mieć później odniesienie czy nam go przybywa czy nie. Ja mam podobny do Twojego styl użytkowania, może więcej w trasie, ale poziom oleju mam zawsze constans. Myślę że u Ciebie też tak jest i komunikat czujnika poziomu oleju nie ma nic wspólnego z jak ASO określiło minimalnie za dużym stanem oleju.
Comment
-
Dodam coś od siebie.
Ostatnio, ok. 2 tyg temu, miałem taką akcję, że musiałem zrobić trasę Trójmiasto - Bielsko - Biała i Bielsko Biała - Trójmiasto = 1 200 km. Zajęło mi to ok. 15 h ale nie w tym rzecz oczywiście. Chodzi o przybliżenie parametrów trasy.
Jazda ok. 1 000 km autostradą i drogami ekspresowymi. Reszta to odcinek remontowanej autostrady pomiędzy Łodzią a Częstochową.
Wyjechałem w nocy, temperatura ok. 14 st. W czasie powrotu termometr pokazywał 25 st. Na autostradzie tempomat non stop na 140 km/h.
Przed wyjazdem byłem ciekaw czy pojawią się prolemy z kontrolką oleju. Nic się nie zapaliło. Sprawdziłem dodatkowo poziom oleju przed wyjazdem. Po powrocie był dokładnie taki sam.
Auto: Civic Sport +, rocznik 2019.
olej 0w20 Honda
Wygląda na to, że styl jazdy ani rodzaj oleju nie ma wpływu na problem związany z tymi kontrolkami.
Pozdro.
Comment
-
Dzięki. Odparowuję paliwo, wącham bagnet, będą piękne wakacjePopytam o to przy przeglądzie, bo w ten weekend wpadłam tuż przed zamknięciem, więc głównie zależało mi na potwierdzeniu, że sobie w międzyczasie nie zniszczę silnika. ASO szczerze mówiąc nie pytało o to, jak jeżdżę - a powinno. Tutaj o tym piszę od razu, bo widzę, co się dzieje u innych.
Comment
-
Mialem w sobote to samo. Jazda A4, tempomat 145 km/h, jazda w miare plynna, po ok 100 km wyskoczylo ostrzezenie (olej z fala, bez !). MOP, bagnet - ok 1 cm ponad max (ciezko odczytac bylo). Jedziemy dalej, po 10km - znowu. MOP, bagnet - ten sam poziom, telefon do ASO: jak sie bedzie powtarzac podjechac na serwis. Dalsza jazda (znowu - tempomat 145 km/h) i powrot wczoraj juz bez problemow. Nawet przebieg mam podobny co kar0
Comment
-
Mam znakomitą wiadomość na nasze bolączki z czujnikiem olej - serwis Hondy znalazł lekarstwo na włączanie się czujnika poziomu oleju - przy zmianie oleju dolewają poniżej minimum. TAK - to autentyczna informacja serwisu. Ten zabieg ma wyeliminować ten problem.
Comment
-
Po wielu miesiącach nareszcie coś drgnęło w temacie. Jest nowa wersja oprogramowania silnika która eliminuje ten problem. Kilka dni temu dostałem nowy soft. Na razie błąd się nie pokazuje. Pewnie każdy zainteresowany dostanie info od serwisu, że może podejchać na aktualizację.
Comment
-
Zamieszczone przez Lysek_81 Zobacz postaMi mówili że to wina czujnika i mam podjechać .
Comment
-
Zamieszczone przez marart Zobacz postaTia....u mnie w 2018 też winny był niby czujnik i do tej pory jeżdżę bez wymiany i się już więcej komunikat nie pojawił
Comment
Comment