Ja od ponad roku borykam się z nierozwiązanym problemem zapalania się żółtej kontrolki: "sprawdź poziom oleju" w CIVIC 1,5. Po raz pierwszy w lipcu 2018 r. po przejechaniu 9000 km, na autostradzie A4 z Krakowa do Wrocławia, przed Opolem zaświeciła się żółta kontrolka: "sprawdź poziom oleju". Zjechałem więc do serwisu Hondy w Opolu, sprawdzono i poziom był powyżej średniej, czyli OK. Panowie stwierdzili, że to nie pierwszy przypadek i to prawdopodobnie wina czujnika, oprogramowania, bądź oleju. Podobno Honda nowe auta zalewa olejem 0W20 i w upalne dni olej może się "pienić" i dawać błędne info do czujnika. Po kilku minutach ostrzeżenie już się nie pojawiło. W październiku 2018 miałem przegląd i w serwisie poinformowali, że czekają na aktualizację oprogramowania czujnika. W okresie zimowym nie działo się nic niepokojącego, natomiast w maju i czerwcu 2019 kilka razy miałem taką samą sytuację na autostradzie - żółta kontrolka: "sprawdź poziom oleju", po sprawdzeniu poziom oleju był prawidłowy. W serwisie usłyszałem ponownie, że słyszeli o tym problemie i, że Honda pracuje nad aktualizacją oprogramowania czujnika. Twierdzą, że sprawdzali czujniki i są dobre i na dzisiaj nie ma potrzeby wymieniać czujnika oleju. Uznali, że olej 0W20 jest za rzadki i w czerwcu wymieniono olej na 5W30, dając gwarancję, że przez 7-9 tys. km będzie OK. Wczoraj (1 tys. km od wymiany) znowu na autostradzie przy prędkości 150 km/h: żółta lampka” sprawdź poziomu oleju”. Na bramkach autostradowych zgasiłem na chwilkę silnik, po ponownym uruchomieniu było OK. Dalej jadąc po drogach lokalnych nie miałem problemu.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Czujnik poziomu oleju - 1,5T
Collapse
X
-
Dziwne to wszystko...
Ja ostatnio próbowałem zasymulować możliwość pojawienia się komunikatu (ciepły dzień, autostrada trasa 100km, prędkość średnia powyżej 170km/h) i na (nie)szczęście problem się nie pojawił. Olej 0W20.
Zastanawiam się, że skoro to problem z oprogramowaniem, to dlaczego występuje w stosunkowo małej liczbie przypadków.
Comment
-
Zamieszczone przez lisu Zobacz postaZastanawiam się, że skoro to problem z oprogramowaniem, to dlaczego występuje w stosunkowo małej liczbie przypadków.
Comment
-
Były podobne przypadki złego działania czujnika poziomu oleju w HR-V 1.6 D z roczników '16, '17 i '18. W górnej części czujnika poziomu oleju, podczas jazdy autostradowej zbierały się bąbelki powietrza, co powodowało odczyt zaniżonego poziomu oleju w stosunku do rzeczywistego.
Powodem było źle napisane oprogramowanie PCM/ECM które nie miało odpowiednio zaprogramowanej kompensacji na wypadek takiej sytuacji.
Naprawa polegała na aktualizacji oprogramowania ECU, czego i Wam życzę w 1.5T
Capture.jpgLast edited by Lukas; 05-08-2019, 21:52.
Comment
-
Chyba to ja rok temu zacząłem na forum ten temat http://https://www.civicforum.pl/sho...leju-w-silniku
W tym roku ciekawy byłem czy ta sama dłuższa trasa i podobne temperatury zrobią powtórkę z rozrywki. Ale o dziwo mimo ciut szybszej jazdy cisza i brak pomarańczowej kontrolki. Różnica w stylu jazdy polegała na tym, że tym razem mniej używałem tempomatu. Zobaczymy na powrocie - tym razem ile się da będę starał się używać CriuseControl. Może to jednostajna jazda wpływa na "wariacje" czujnika. Dam znać za tydzień.
Comment
-
Zamieszczone przez marart Zobacz postaNaprawa polegała na aktualizacji oprogramowania ECU, czego i Wam życzę w 1.5T
Comment
-
Zamieszczone przez montada Zobacz postaTylko zastanawiająco długo im idą prace nad aktualizacją softu...
Potem u siebie przy rocznym przeglądzie zgłosiłem fakt, że była taka sytuacja sle na kompie oczywiście błędu już nie było. Takich sytuacji jest pewnie więcej więc Honda tak prawdę mówiąc ma "zaniżone dane" co do prawdziwej ilości takich incydentów.
Comment
-
Zamieszczone przez wolkas Zobacz posta....lecieć około 200 km/h i odpukac jeszcze nigdy taki komunikat mi nie wyskoczył. Ciekawe czego to tak naprawdę wina.
Comment
-
Ja konsekwentnie zgłaszałem u dealera, a także w Honda Poland i ostatnio dostałem takie odpowiedzi:
1.
Dzień dobry,
Dziękujemy za kontakt z firmą Honda,
W odpowiedzi możemy jedynie podziękować za informacje oraz opinie wyrażone w kontakcie.
Jeśli w sprawie pojawi się konkretne rozwiązanie (np. zmiana softu) zostanie Pan o tym fakcie powiadomiony za pośrednictwem dealera. Na dzień dzisiejszy prowadzone są badania mające na celu wyeliminowanie błędów w odczytach czujnika. Nie ma więc gotowego rozwiązania które można by zastosować w przypadku zgłoszenia problemu przez klienta.
Prosimy więc o cierpliwość i pozostanie w kontakcie z dealerem.
odpowiedź:
Witam Pana,
dziękuję za odpowiedź. Dalej jednak twierdzę, że to nie jest rozwiązanie, nawet doraźne. W maju na trasie Kraków-Rzeszów zapalila się lampka ostrzegawcza o poziomie oleju, zjechałem na parking, sprawdziłem poziom, był prawidłowy. Po uruchomieniu nie było już ostrzeżenia, ale po 20 km ponownie się zapaliła. Po raz drugi już nie sprawdzałem poziomu.
Nie wyobrażam sobie dalszej eksploatacji Hondy w takiej formie.
Pozdrawiam
2.
Dzień dobry,
Obecnie mogę jedynie podziękować za Pańską opinie w sprawie i przekazać ją producentowi.
Z poważaniem
Comment
-
uważam że ta cała sytuacja jest normalna, weźmy pod uwagę 2 rzeczy warunki pracy silnika na autostradzie, południe polski - lato gdzie na asfalcie jest +58stC a prędkość jest grubo powyżej 120km/h.
Proszę o informację kogokolwiek w jakimkolwiek aucie co ma olej 0W-20 przy temp. otoczenia +34stC jechał nie więcej niż 90-120km/h i ma kontrolkę "sprawdź poziom oleju".
Rejon Opola ostatnie lata to upały, skwar i susza, zimą temp spadła jeden jedyny raz jednej nocy do -10stC a średnio około +2stC dobowo. Generalnie rejon zmienia się przyrodniczo i upodabnia do Hiszpańskiego. Deszcze padają 1 raz na 3 tyg i to po 20 min.
Jest ktoś ktoś z rejonu Suwałk i ma kontrolkę "spr oil" ?
Zacznijmy od oleju, jak zawsze, czy jest dobrany zgodnie z wymaganiami?
Wydaje się że tak, no ale czyżby...?
Olej niskooporowy jest zaprojektowany do oszczędzania paliwa, takie jest jego przeznaczenie. Czy jazda 140km/h czy 170km/g to są warunki oszczędzania paliwa?
Olej o określonym SAE musi odpowiadać warunkom klimatycznym w którym będzie użytkowany samochód, jeśli stosujemy w PL olej 0W-20 to co należy zastosować na Syberii?
Jeśli decydujemy się na olej niskooporowy zaprojektowany w celu oszczędzania paliwa, należy oszczędzać paliwo.
Jeśli olej jest niewłaściwie dobrany do warunków otoczenia należy spodziewać się że mogą wystąpić problemy z pracą silnika.
Instrukcja Toyot ma informację zapisaną na tłusto: "w przypadku długotrwałej jazdy autostradowej należy stosować olej o wyższym parametrze temperaturowym".
Nie znam powodów dlaczego Toyota to pisze a Honda nie, nie wnikam.
Słyszałem też odpowiedzi ASO hondy na takie przypadłości, proszę "jechać wolniej" i co się okazuje? ...jedziesz wolniej nic się nie dzieje żadna kontrolka nie wyskakuje.
Moim zdaniem nie można żądać od silnika i oleju i końcu od ASo niemożliwego. Tak ok, napisane było że zmieniono olej na SAE 5W-30... ok ... ale jaki??? konkretnie jaki? pytam o ACEA? jeśli to był olej ACEA A5 no to tak jak byś nic nie zmienił. Parametrami temu olejowi bliżej do 0W-20 niż do oleju o własnościach na warunki autostradowe.
Jeśli olej się pieni, a 0W-20 wytrzymuje temperaturę otoczenia max 20stC. to nie ma siły ... musi się spienić.
W warunkach łagodnego traktowania w wysokich temperaturach oraz w warunkach ostrego traktowania w temperaturze do +20stC się nie spieni.
Natomiast jak pod Opolem (trasa którą jechałeś lato upały) jest na asfalcie +58stC a w powietrzu +34stC to nie ma siły ... ten olej nie działa.
Jak byś jechał 110km/h góra 120km/h to może będzie ok, nie wierzysz ..to spróbuj, a sie przekonasz że nie zaświeci się kontrolka.
Ja wiem jak się tamtędy jedzie to rejon Góry Św. Anny po 3 pasy i wzniesienia ...tam się zapierd.... ja tam wolno nie jadę nigdy 170km/h to jak stanie w miejscu.
Nie można żądać od czegoś co zostało zaprojektowane w określonym celu (oszczędzanie paliwa) żądać tego co zapewnia olej do ochrony silnika.
Jak olej do oszczędzania paliwa zapewniał by to co zapewnia olej do ochrony silnika no to po jaką cholerę robić oleje wytrzymałościowe?
Mówisz że zjechałeś do ASo do Opola, no i co....? od zajadu z A4 do Opola jest średnio 30km i co ile razy się kontrolka zaświeciła na tym odcinku?
- wiem, nie musisz pisać, ani razu.
Jestem przekonany że aktualizacja czujnika nie pomoże, bo nie ma prawa pomóc, czujnik można co najwyżej deaktywować co by Cię nie denerwował. Natomiast proces będzie zachodził nadal kontrolki nie będzie, nie będzie kłuło w oczy, ale silnik w szybszym tempie się skończy, olej będzie się pienił jak pieni.
Ta cała sytuacja dla mnie była by do obronienia i merytorycznie spójna gdyby:
1. auto pracowało w warunkach do +20stC (zgodnie z SAE zastosowanego oleju). (im mniejsze SAE a wyższa temp. tym mniejsza ochrona silnika tym szybsze zużycie silnika).
2. auto porusza się do 120km/h najlepiej 90km/h (załączone EKON, jazda wg i-shift i ekodrajving).
...i wtedy świeci się kontrolka "sprawdź olej" to ok, to to jest sytuacja do ASO, to zakwalifikowałbym jako nienormalne.
Natomiast JacekS, Ty przedstawiłeś całkowicie normalną sytuację, tak być powinno jak piszesz i to co się dzieje tego należy się spodziewać, a Ty chciałbyś aby kontrolka się nie świeciła... to zrób jak mówię a przestanie świecić.
Ok, powiesz, no ale co to za jazda? co to za użytkowanie ... odpowiem no właśnie, co Ty to robisz? nie stosujesz się do zaleceń Hondy a chcesz by honda się nie buntowała. No tak nie można.... traktuj Hondę uczciwie to i ona się uczciwie zachowa.
ASO dobrze postąpiło sugerując olej o wyższym SAE ale jak znam życie nie zawsze to pomaga bo sam nie wiesz co wlali, to że SAE wyższe to dobrze bo wiedzą że to pomaga bez żadnego aktualizowania softu, ale nie wiedzą że pomaga tylko ACEA A3. A5 które wlali albo C3 w takich warunkach jak opisałeś nie pomaga.
W IO jest jedno magiczne słowo przy komentarzu (nie zaleceniu!!) oleju 0W-20, to olej "specjalnie zaprojektowany", zwracam uwagę na słowo "specjalnie". Skoro specjalnie ... to i traktuj specjalnie tzn. w taki sposób do jakiego zostało to zaprojektowane.
Olej masz specjalny a traktujesz nienormalnie auto i oczekujesz by się nic nie działo. Na szczęście Honda zaprojektowała te czujniki po to aby wyciągnąć wnioski z takiej sytuacji a nie deaktywować czujnik za pomocą softu. Przecież gdyby tego czujnika nie było zarżnął byś silnik ...to by dopiero było jak honda do dupy.
Kontrolka zmusiła Cię do spowolnienia tempa, to stanowczo za dużo w takich warunkach dla tego oleju, Ty się zatrzymałeś ale nadal próbowałeś jechać swoje,... a trza było jechać wolniej tak aby oszczędzać paliwo, ale tego nie sprawdziłeś, deptałeś nadal na świecącej kontrolce ... ten silnik wołał ...litości.
Olej 0W-20 jest doskonałym olejem prawdopodobnie najlepszym środkiem smarnym do oszczędzania paliwa. (ale to nie jest odpowiedni olej na takie warunki).
Silnik hondy jest najlepszy bo to jasne, ale i taki silnik można zajechać na oleju dobranym niewłaściwie do warunków i temp. otoczenia.Last edited by rambo7; 06-08-2019, 13:39.Kierownik Działu Diesla
Comment
-
rambo7 zgadzam się z Tobą co do stosowania oleju w naszych warunkach ale zarówno w tym wątku jak i rozpoczętym przeze mnie rok temu kiedy zaczęliśmy dywagacje na ten temat któryś z Nas zaznaczył, że na Ravenolu 0W30 A3 też ma te sytuacje i to wcale nie jadąc 170. Jeden wątek to faktycznie nieszczęsne 0W20 by Honda ale zmiana oleju nawet na A3 lub nie wiadomego ACEA ale 5W30 też powoduje błąd.
Twój powyższy post jest jak zwykle wyczerpujący i dzięki Ci za niego szczerze. Tylko, że gdzie jest granica SAE lub ACEA żeby błąd się nie pojawiał i nie irytował. Bo kiedyś któryś z Nas w końcu poirytowany nie zatrzyma się i nie sprawdzi poziomu oleju i oby to nie był o ten jeden raz za dużo.
Być może to faktycznie wina softu. Tutaj bardziej wszyscy czekamy na konkretny ruch Hondy bo na razie tylko....."dziękujemy za opinie" ....a to nie wnosi niczego.
Comment
-
Rambo rozumiem twój tok rozumowania, ale skoro honda zna problem to dlaczego nie informuje choćby na serwisie o tym klientów?
Leje jak leci 0W20 i tyle, nie pyta, nie doradza, nie informuje. Zakładam, że przeciętny użytkownik civica nie ma o tym pojęcia, jedzie na serwis i uznaje, że przecież tam się znają i wiedzą co lać.
Z drugiej strony gwarancja minie i na 0W20, a później niech się martwi klientLast edited by lisu; 06-08-2019, 14:22.
Comment
-
Zanim jeszcze byłem olejowo uswiadomiony i jeździłem na oemowym 0w20 wybrałem się autem do Włoch, w drodze powrotnej przy upale w cieniu 35 i więcej cisnąłem bez przerwy praktycznie 140-170km/h przez ok 1000km z przerwą na tankowanie i... nic się nie zaświeciło. Mój ojczym ma natomiast Es-a 300h i ma zalany 0w16 i również ostatnio robił trasę ok 300km na autostradzie przy prędkościach powyżej 140km/h w temp na zew powyżej 30 w cieniu i też nic się od oleju nie zaświecało.
Oczywiście lepiej zalać coś innego, bardziej odpowiedniego do naszego klimatu, ale na moim przykładzie raczej to nie jest wina oleju, tylko czujnika. Zresztą gdzieś ktoś pisał, że świeci mu się na 5w30.
Comment
Comment