Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Paliwo w oleju - rosnący poziom oleju w 1.5T oraz 1.0T

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Zamieszczone przez Stach13 Zobacz posta
    Tutaj bym nie dał głowy że tak jest, czy czasem algorytm nie jest ustawiony pod obciążenie oleju
    Żywotność oleju obliczana jest przez PCM na podstawie: temp. płynu chłodzącego, temperatury zasysanego powietrza, ilości przepływu powietrza do silnika, prędkości obrotowej silnika, prędkości pojazdu, duże znaczenie ma tutaj temperatura oleju oraz krótkie dystanse pokonywane przez auto, lepkość oleju nie jest brana pod uwagę. Rozrzedzenie paliwem ma tutaj małe znaczenie, zapewne dlatego, że paliwo może odparować.

monitoring system oil.jpg
    Moja łódka Civic..
    Mój "klekocik" Ceed..
    New... "Japończyk" e:Hev 2.0
    Coś na temat olejów..

Comment

• Wszystko jasne. To stwierdzenie:
      Zamieszczone przez Grzechu Zobacz posta
      Ale pamiętaj, że przypominacz ustawiony jest pod olej 0W20 o lepkości 8cSt..
      można było zrozumieć w dwojaki sposób ale już wiadomo o co chodzi

Comment

• Jakiś czas temu podczas jazdy po autostradzie w nocy (!) zapaliła się magiczna żółta lampka " sprawdź poziom oleju " . zatrzymałem się , sprawdziłem , olej full ponad max. Lampka zgasła i potem już się nie zapalała. W ASO stwierdzono za duży poziom oleju i "ulano" pół litra. Wiem ,że po przeglądzie na bagnecie był max. Przedstawiciel serwisu nie potrafił logicznie odpowiedzieć dlaczego "przelewają" olej - "mgła covidowa" ?

Comment

• Zamieszczone przez androzek Zobacz posta
          Przedstawiciel serwisu nie potrafił logicznie odpowiedzieć dlaczego "przelewają" olej - "mgła covidowa" ?
          Wymagasz zbyt dużo

Comment

• Zamieszczone przez marmac500 Zobacz posta
            W zasadzie na wymianę oleju można trafić już na drugi dzień po odbiorze auta, wystarczy że uruchomimy auto pojedziemy krótki odcinek na zimnym silniku np. 500 metrów zgasimy i tak 7x w ciągu dnia skutkowało będzie pojawieniem się komunikatu o wymianie oleju. Taką informację przekazano mi przy odbiorze auta.
            Earth to dream...buahahaha.

Wysłane z mojego ASUS_X00TD przy użyciu Tapatalka

Comment

• Zamieszczone przez androzek Zobacz posta
              Jakiś czas temu podczas jazdy po autostradzie w nocy (!) zapaliła się magiczna żółta lampka " sprawdź poziom oleju " . zatrzymałem się , sprawdziłem , olej full ponad max. Lampka zgasła i potem już się nie zapalała. W ASO stwierdzono za duży poziom oleju i "ulano" pół litra. Wiem ,że po przeglądzie na bagnecie był max. Przedstawiciel serwisu nie potrafił logicznie odpowiedzieć dlaczego "przelewają" olej - "mgła covidowa" ?
              Nie przelewają , leją MAX , to wtrysk bezpośredni dolewa paliwa do oleju , jak to się dzieje ? Jest w tym filmie pokazane ...gdy tłok jest w GMP i powietrze jest już sprężone wtryskiwacz podaje paliwo pod olbrzymim ciśnieniem w kilku dawkach , to jest jak detonacja .

Wysłane z mojego ASUS_X00TD przy użyciu Tapatalka

Comment

• A właśnie,że "przelewają" bo wiedząc o cechach tego silnika leją max. Ja codziennie robię 120 km na trasie i w tym przypadku nie powinno tyle oleju tworzyć się z niczego ( czyli benzyny ).Rozumiem tę strategię w poprzednich silnikach które brały olej ale nie w tych nowych.

Comment

• Przelewają i to jest fakt niepodważalny. Ja zawsze sprawdzam stan oleju po wymianie i już 3 razy olej był odsysany , zawsze to było około 0.5 litra za dużo

Comment

• Ja na wymianie 2 dni temu powiedziałem i napisałem na bańce, że maja wlać 3,2l i tak wlali, teraz po całej nocy jest minimalnie poniżej połowy na bagnecie więc doleję sobie po trochę do max i będzie ile trzeba. Ale przelewanie to standard.
                    Moja Honda
                    https://www.civicforum.pl/showthread...044#post351044

Comment

• W ASO gdzie ostatnio robię serwis samochodu już wiedzą ile mają wlać oleju do silnika mojego samochodu nie musze już przypominać. Niestety do innych leją 4 litry bo tak łatwiej i szybciej

Comment

• Robię dokładnie tak samo Wolę dolać sobie sam na drugi dzień, niż mieć wlane 3,7 lub 4 bo raz mi tak wlali...."bo tyle wchodzi" ....ASO....
                        Moja Hania
                        http://www.civicforum.pl/showthread....-MT-Rallye-Red

Comment

• Zamieszczone przez marart Zobacz posta
                          Wolę dolać sobie sam na drugi dzień....
                          I tak codziennie?

Comment

• Ale jak codziennie, nie wlewasz z naparstka tylko ze 100ml jak widzisz ile mniej więcej brakuje. Ja wczoraj dolałem raz i dzisiaj rano było ok więc już nie muszę dolewać.
                            Moja Honda

Comment

• Ale jutro znowu sprawdzisz?

Comment

• No nie bo dzisiaj rano sprawdziłem po wczorajszym dolaniu , sprawdzę za parę miesięcy czy nic się nie zmieniło. Ale jak bardzo Ci zależy to może zajrzeć
                                Moja Honda

Comment

Working...
                                X