Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Paliwo w oleju - rosnący poziom oleju w 1.5T oraz 1.0T

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• W sumie teraz sobie przypomniałem, że u mnie jest pośredni wtrysk, w XI gen już bezpośredni.

Comment

• Zamieszczone przez Tomahawk5000 Zobacz posta
      3 post w tym wątku czytałeś (następne z resztą też)? Oczywiście że występuje
      Ci co robią dłuższe trasy jednorazowo mogą problemu nie zauważyć

Sent from my SM-G781B using Tapatalk
      Zapytaj ile osób z forum ma ten problem to przestaniesz pisać bzdury
      W moim przepadku 99% miasto stan oleju ok , sąsiad podobnie , 3 znajomych tak samo
      Istnieje możliwość ze się mylimy a Ty masz rację

Comment

• Wątek był rozpoczęty ponad 4 lata temu, jak widać po "frekwencji" w wątku, że problem nie istnieje w modelach X w PL, po prostu nikt tu nic nie melduje..
        Moja łódka Civic..
        Mój "klekocik" Ceed..
        New... "Japończyk" e:Hev 2.0
        Coś na temat olejów..

Comment

• bo nikt już nie dmucha i chucha na auta do tego wiele osób przeszło na oleje o większej lepkości
          Civic X 2.0 USA

Comment

• Zamieszczone przez Grzechu Zobacz posta
            po prostu nikt tu nic nie melduje..
            Posłusznie melduję że ostatnie miesiące jeżdżę raczej krótkie odcinki i poziom oleju mam taki jaki mi ustalono przy zmianie i to o o lepkości 0W20 Nawet mi chyba ubyło mikrometr milimetra ale nie będę zakładał wątku o tym ubytku

Comment

• Zamieszczone przez Stach13 Zobacz posta
              Nawet mi chyba ubyło mikrometr milimetra

Stach
              to może lepiej by było jakby przybyło! Ehh.. ja nie wiem, te Hondy są tak dobre, że nie ma nawet o czym na tym naszym forum już pisać.. może czas wrócić znowu do wątku olejowego???
              Moja łódka Civic..
              Mój "klekocik" Ceed..
              New... "Japończyk" e:Hev 2.0
              Coś na temat olejów..

Comment

Stach
                to może lepiej by było jakby przybyło! Ehh.. ja nie wiem, te Hondy są tak dobre, że nie ma nawet o czym na tym naszym forum już pisać.. może czas wrócić znowu do wątku olejowego???
                razem ze spalaniem (oddawaniem paliwa ) oraz wygłuszeniem, będzie komplecik

Comment

może czas wrócić znowu do wątku olejowego???
                  Wątek olejowy to był hit tego forum. Polemiki a nawet zadymy na temat wyższości wyższych SAE nad 0W20 uruchomiły kopalnię poszukiwań wiedzy w tym temacie. Efektem tego jest to, że każdy kto śledził wątek a miał wątpliwości teraz ma poczucie że w jego silniku jest ten najbardziej właściwy olej. Dlatego reaktywacja wątku jest raczej niemożliwa Za dużo tu serca Ty Grzechu i kilku innych użytkowników włożyliście w temat aby móc jeszcze polemizować o wyższości jednych olejów na innymi czy snuć teorie o zacieraniu się silników.

Comment

• Zamieszczone przez Stach13 Zobacz posta
                    Wątek olejowy to był hit tego forum.
                    Oj tam był...Cały czas jest

Comment

• Paliwo w oleju- ustalona przyczyna

Zamieszczone przez michonda Zobacz posta
                      Oj tam był...Cały czas jest
                      Panowie u mnie przy przebiegu około 30 tyś. zaczęło powoli przybywać oleju, serwis oczywiście nie widział problemu i tak jeździłem i wymieniałem olej co 6 tyś bo z czasem przybywało dosyć mocno zwłaszcza na krótkich dystansach. Na długich paliwo odparowywało aż do momentu kiedy pewnego razu zimą wymieniłem olej i w ciągu 14dni przybyło oleju około jednego centymetra. Gwarancja już się kończyła więc pojechałem z bojowym nastawieniem do serwisu ale spotkałem o dziwo Pana który się zainteresował tematem zabrał samochód na kilka dni stwierdził usterkę i wymienili wtryskiwacze. Od tamtego momentu poziom oleju się nie zmienia bez względu czy jest to zima czy lato czy są to krótkie czy długie dystanse. Pewnego razu po przypadkowej rozmowie z klientem który przyjechał hondą civic 1.5T okazało się że też miał wymieniane wtryski tylko że u niego gwarancja się skończyła i dopiero wtedy serwis znalazł przyczynę a za wymianę zapłacił około 6 tyś. przebieg miał około 60 tyś.km. Serwis poinformował aby tankowa Pb 95 a nie 98 jak nie chce aby sytuacja się powtórzyła. Przyznam iż ja również jeźdźiłem na Pb98 ale wydawało mi się , że na 95 poziom oleju szybciej się podnosił.
                      Last edited by pinek5; 05-07-2023, 18:54.

Comment

• Jednak temat się rozwija, w USA poszedł pozew zbiorowy przeciw Hondzie z tego tytułu: https://mycarvoice.com/news/honda-oil-dilution-lawsuit/

Pozew dotyczy:
                        -Accord Hondy 2018-2021
                        -2019-2021 Honda CR-V
                        -Honda Civic 2019-2021

Comment

• Bo silniki te nie da się zaprojektować na tak szeroki zakres paliw jaki będzie stosowany. Inne Przepisy regulują to w EU, inne w USA, inne w Brazylii a inne w Rosji.
                          Koniec eopki gaźników! Od 1. stycznia 2024 - koniec z paliwem E5.

Więc nie jest możliwe by maszyna mechaniczna działała identycznie na każdym kompocie. Stąd widać jak na dłoni że im więcej "kompotu" z roślin w paliwie tym większe problemy. Nie wiem czy im się to uda w USA skoro oni E10 mają od wielu lat, a lobby chcę więcej.
                          Olej nie ma tu nic do rzeczy, choć powstają środki smarne o charakterystyce takiej, by wiązały i tłumiły niekontrolowane zapłony resztków wyciągu z roślin które się nie dopaliły w kącikach cylindrów.
                          Tu olejem się niczego nie uratuje, paliwo jest kluczem tego problemu.

Cpn w USA w 2019r.

Brazylia ma E20 tam dopiero się dzieje.
                          No Hondy tam nie ma ... nie dała by rady, jeździć na kompocie z roślin.

Polularne marki w BRA:
                          • Chevrolet Onix Plus.
                          • Fiat Mobi;
                          • Volkswagen Gol;
                          • Fiat Argo;
                          • Renault Kwid;
                          • Fiat Cronos;
                          • Volkswagen Voyage;
                          • Peugeot 208
                          • Jakie jest 10 najlepiej sprzedających się samochodów w 2023 roku? w BRA:
                            • HYUNDAI CRETA - 6.989.
                            • VOLKSWAGEN T-CROSS - 6.525.
                            • CHEVROLET TRACKER - 5.899.
                            • JEEP COMPASS - 5.751.
                            • FIAT PULSE - 4.719.
                            • VOLKSWAGEN NIVUS - 4.421.
                            • JEEP RENEGADE - 4.236.
                            • NISSAN KICKS - 4.189.

Załączone pliki
                          Last edited by rambo7; 07-12-2023, 11:50.
                          Kierownik Działu Diesla

Comment

• Zamieszczone przez rambo7 Zobacz posta
                            Brazylia ma E20 tam dopiero się dzieje.
                            No Hondy tam nie ma ... nie dała by rady, jeździć na kompocie z roślin.
                            Mają E25 i E100. E100 sporo tańsze

wtem Honda Brazil

Screenshot 2023-12-07 181046.jpg

Zamieszczone przez rambo7 Zobacz posta
                            Jakie jest 10 najlepiej sprzedających się samochodów w 2023 roku? w BRA:
                            Znajdz jakąś Hondę w top 10 aut w Europie jako marka jest w Europie ponizej 30 miejsca. Czy to znaczy, ze nie radzi sobie z paliwami w Europie?

Hondy sprzedawane w Brazylii mogą jezdzic na paliwie dostepnym w handlu a do wybranych modeli mozesz lać nawet czysty etanol (np civic Xgen 2.0)
                            Last edited by filipfm; 07-12-2023, 18:31.

Comment

• Co do oktanów benzyny w USA a Europa nie można tego porównywać bo jest liczone inaczej nasza 98 to w USA po przeliczeniu 93

Powszechnie dostępne paliwa są oznaczone inaczej w różnych krajach Europy. Zupełnie inne oznaczenia spotkacie natomiast w USA. Co warto wiedzieć przed zagraniczną podróżą? Małe stacje benzynowe w nieznanym kraju mogą przecież łatwo wprowadzić w błąd.

Comment

• U mnie ( Civic X 2019 1.5 Turbo) temat ciągle pojawiającego się komunikatu "sprawdź" poziom oleju" chyba się wyjaśnił.
                                Od ostatniego wyrównywania poziomu oleju(środek miarki) przybyło go z pól litra bo jest teraz ponad max.

Opowiem jak było (wątek o sygnalizacji sprawdzenia poziomu oleju został zamknięty - choć w sumie nic nie wyjaśnia).
                                Dziesiątkę kupiłem niedawno.
                                2019r z przebiegiem ok. 24000km.
                                Jazda próbna, potem 270km do domu.
                                Po kilku dniach lokalnych przejażdżek ( do tej pory samochód 100/100) pojawił mi się komunikat
                                "sprawdź poziom oleju". Wcześniej (UFO 1.8 2007r) nie maiłem takiego czujnika
                                więc w panice dolałem trochę oleju, no bo co może być innego?! :-)
                                Niestety komunikat pojawiał się praktycznie po każdej jeździe.
                                Nie wdając się w szczegóły, dowiedziałem się (informacja z ASO) że mam
                                za wysoki poziom oleju - informacja przez telefon tzn. bez jakichkolwiek oględzin - tylko na podstawie moich zeznań.
                                Pojechałem więc do lokalnego serwisu żeby chłopaki wyrównali ten poziom.
                                Poziom był w okolicy MAXimum.
                                Zlali olej...ok 4l i nalali z powrotem te 3.5l, zgodnie z instrukcją.
                                Poziom wrócił dokładnie na środek wskaźnika.
                                Już myślałem że po sprawie...a tu po kliku dniach... trach, to samo.
                                No to co... jak zwykle, forum. :-)
                                Czytam, że olej 0W20...że ktoś tam wymienił czujnik, że wadliwe bo niemieckie... itp. ale tak sumarycznie konkretnego rozwiązania nie ma.
                                Dodam że też mam 0w20.
                                Pomyślałem...wadliwy czujnik, no bo skoro olej jest.
                                Kolejny kontakt z ASO. A oni, że to nie czujnik, że znają temat z tym komunikatem i że wymieniali czujniki, a i tak to nie działało.
                                Na dodatek gwarancja (bo niby mam gwarancję) na czujnik nie działa, a czujnik to coś ok 7-8 stów.
                                No to znowu Internet. I tu trafiam na temat paliwa w oleju.
                                I dopiero kojarzę, że jak to możliwe, że problem nie występował od samego początku?
                                Nawet jak by chcieli mnie oszukać to ukrycie tego typu wady (mówię tu o " sprawdź poziom oleju") jest chyba niemożliwe.
                                No chyba, że czujnik reaguje na zbyt wysoki poziom oleju, a tego z czasem...PRZYBYWA.
                                Niby logiczne i prawie bym w to sam uwierzył ale jak czytam wpisy w tym wątku, to kilka osób miało
                                też wysoki poziom oleju, taki w okolicy MAX ale nic o komunikacie nie piszą.
                                No i tak to wygląda...:-)
                                Last edited by waran3; 06-05-2024, 23:27.

Comment

Working...
                                X